OlliPusa

Rakenteellinen korruptio eläkejärjestelmässä

Tuomo Pietiläinen paljasti Hesarissa Ilmarisen aktiivisuuden asuntosijoittajana. Se oli ostanut Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asunnon 1,8 miljoonalla eurolla. Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on Vehviläisen esimies Finnairin hallituksen puheenjohtajana ja
Vehviläinen Sailaksen esimies Ilmarisen hallintoneuvoston jäsenenä.


Vuosi sitten käsittelin tätä keskinäisen esimiehisyyden asiaa nettikirjassani Renkien kaappaus (www.pusa.fi). En tässä ala toistamaan pitkää kertomusta, koska kiinnostuneet voivat vapaasti
ladata itselleen kirjan ja tutustua asiaan. Poimin kuitenkin joitakin esimerkkejä vain osoittaakseni, ettei tuollainen kytkös ole Suomessa mikään harvinaisuus. Kun vertailee suurimpien yritysten hallituksen tai nimitysvaliokunnan jäseniä ja Varman tai Ilmarisen hallituksen tai hallintoneuvoston jäseniä, löytää monta mielenkiintoista kytkentää.

 

Ilmarisessa tässä paikkojen miehitysprosessissa ovat mukana useimmiten toimitusjohtaja Harri Sailas tai sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio. Varmasta prosessissa ovat useimmiten mukana toimitusjohtaja Matti Vuoria tai sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Risto Murto. Tarkastellaan hieman kytköksiä. Havainnot kuvaavat joko nykyhetkeä tai tilannetta parin viime vuoden aikana. Tiettyä elämistä näissä asioissa tapahtuu jatkuvasti.

 

Neste Oilin hallinnossa on mukana Ilmarisesta varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio. Toisaalta Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievonen on Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen. Asetelma muistuttaa Sailaksen ja Vehviläisen kytköstä.

 

Varman hallituksen puheenjohtajana on Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen. Toisaalta Rautaruukin nimitysvaliokunnassa on samanaikaisesti ollut Matti Vuoria. Värtsilän entinen toimitusjohtaja Ole Johansson on Varman hallituksen varapuheenjohtaja ja samalla Värtsilän hallituksen jäsenenä oli Matti Vuoria. Vuorian esimiehenä Varman hallituksessa
on Sammon johtaja Kari Stadigh. Toisaalta Vuoria on Stadighin esimiehenä Sammon hallituksessa.  

 

Ilmarisen leirissä Metson entinen toimitusjohtaja Jorma Eloranta toimii hallintoneuvoston puheenjohtajana. Toisaalta Ilmarisen Harri Sailas on mukana Metson nimitysvaliokunnassa.

 

Aina kytkökset eivät ole niin suoraviivaisia. Esimerkiksi Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula on Varman hallintoneuvoston puheenjohtaja. Varmasta Fortumin hallinnossa on sijoitusjohtaja Mikko Koivusalo.

 

Tällaista ketjua voisi penkoa loputtomiin. Kytköksethän ovat paljon monimuotoisempia kuin tällaiset suoranaiset linkit kertovat. Jonkin eläkeyhtiön ”valtapiiriin” kuuluvat yritysjohtajat kuuluvat lisäksi useiden muiden yhtiöiden hallintoon. Eläkeyhtiöiden apureina on myös lukuisia hallitusammattilaisia, jotka valvovat niiden etuja ja saavat vastineeksi paikkoja hallituksissa. Edellä oleva on vain pinnallinen kuvaus verkostoista.

 

Kyse on ehkä 100 yritysjohtajan muodostamasta verkostosta, joka vuorollaan on toistensa esimiehiä. Siinä roolissa he nostavat vuorollaan toistensa palkkoja, bonuksia ja muita etuja. Hyvin ovat kehittyneetkin. Oman yrityksen johtamista tärkeämpää on se, millainen asema on tuossa valtaverkossa. Valitettavasti useilla tehtävänkuva rakentuu valtaverkostossa luovimisen
lisäksi toimintojen karsimisesta ja yritysten myynnistä. Useimmat työeläkejärjestelmässä
merkittävässä asemassa olevat ovat myös merkittävässä asemassa EK:ssa. Julkisuudessa on viime vuosina ihmetelty isojen yritysten intoa lopettaa eläkesäätiöitään ja siirtää vakuutusmiljoonat Ilmariseen tai Varmaan. Syy on tätä taustaa vasten varsin ilmeinen. Samalla yritysjohtajat ovat neuvotelleet itselleen paikan eläkeyhtiön hallinnossa ja ovat päässeet pöytiin joissa asioista päätetään.

 

Kirjani nimi Renkien kaappaus on tarkoitettu nimenomaan kuvaamaan tätä verkostoa. Se koostuu pääosin palkkarengeistä. Mutta nykyään Suomessa omistaminen on paljolti kasvotonta, suurimpia omistajia ovat suuret eläkeyhtiöt. Kun saa kaapattua vallan niissä, hallitsee suomalaista elinkeinoelämää. Omistajia ovat periaatteessa eläkkeensaajat, mutta sillä ei ole mitään merkitystä käytännössä. Ratkaisevaa on, kuka saa ohjata rahavirtoja haluamaansa suuntaan. Aivan kuin entisessä Neuvostoliitossa ei ollut väliä, kuka yhtiöt omisti. Kommunistipuolueen pamput käyttivät niitä hyväkseen kuin omistajat.

 

Mitä asialle tekee ammattiyhdistysliike? Se on asiassa hyvin aktiivinen. Sen kellokkaat ovat tunkeneet itsensä työeläkeyhtiöiden hallituksiin, joista he saavat kymmeniä tuhansia euroja vuodessa erilaisia palkkiota. Sen vastineeksi he suojelevat yhtiöitä poliittisilta paineilta. Kuka
vielä muistaa paperiliiton entisen puheenjohtajan Jouko Ahosen kohua aiheuttaneita lausuntoja televisiossa. Ahosen vika oli lähinnä se, että hän sanoi rehellisesti ääneen sen, minkä kaikki tiesivät.

 

No mitä tekevät meidän poliitikkomme? Eivätkö he tiedä mistä on kyse? Tietenkin he tietävät (ainakin useimmat), mutta he ovat tuon työeläkemafian käskyvallassa. Edellisen hallituksen aikana oli yritystä tukkia eläkesäätiöiden hävittämistä edesauttavia lainsäädännöllisiä porsaanreikiä. Niiden avulla yritysjohtajat junailivat itselleen paikkoja eläkeyhtiöiden
hallinnossa. Hankkeet vesitettiin. Kokoomuksesta avainasemassa olivat valtiovarainministeri Katainen ja valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Häkämies. He vastustivat porsaanreikien tukkimista. Ilmeisestikin EK:sta oli käsky käynyt. Sosiaali- ja terveysministeri Hyssälä kunnostautui jättämällä porsaanreiät tukkimatta. Ilmankos hänet palkittiin Kelan
pääjohtajuudella.

 

Häkämiehen rooli omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä korostui, koska viime hallituskaudella tähän peliin vedettiin mukaan erityisesti valtionyhtiöitä. Niinpä useat valtionyhtiön toimitusjohtajat. firmansa eläkesäätiön hävitettyään nyt leikkivät suomalaisen omistajapolitiikan keskushenkilöitä eläkeyhtiöiden hallinnossa.

 

Tässä vaiheessa tietenkin joku kysyy, miksi media ei kirjoita tällaisesta skandaalista? Miksi se vaikenisi? Pietiläisen lehden omistaja Sanoma oli pitkään monimutkaisessa tilanteessa. Sanoman toimitusjohtaja Syrjänen oli Ilmarisen hallituksen puheenjohtaja. Toisaalta Varman hallituksen puheenjohtaja Tamminen on Sanoman hallituksen varapuheenjohtaja. Ei siis ihme, että Sanoma on ollut aika hiljaa. Syrjäsen jääminen pois Ilmarisen hallituksesta on ehkä vapauttanut tilannetta.

 

Alma mediakaan ei asiasta ole paljoa ääntä pitänyt. Sen toimitusjohtaja Telanne sattuukin olemaan Varman hallituksen jäsen. Hän on myös Talentumin hallituksen puheenjohtaja. Ylessä on ollut pyrkimystä käsitellä kriittisesti eläkejärjestelmän asioita, mutta eiköhän sekin saada normalisoitua uuden poliittisen johdon toimesta. Sitten on muu media, joka on riippuvainen
tuosta ravintoketjusta ilmoitustulojen ym. kautta. Niinpä media on ollut asioista hiljaa. Tässä kohdassa jätän kohteliaasti pohtimatta Uuden Suomen roolia, enkä siitä kyllä paljoa tiedäkään.

 

Toki kaikkia meheviä kupruja ei pystytä painamaan piiloon, kuten Ilmarisen ja Vehviläisen asuntokaupat kertovat. Kuinkas ollakaan poliitikot ovat laittaneet virkamiehet valmistelemaan lainsäädäntöä, joka helpottaisi omistusten piilottamista julkisuudelta kotimaisen hallintarekisterin kautta. Mielenkiintoinen sattuma.

 

Joku on näilläkin palstoilla kysynyt minulta, mitä sillä rakenteellisella korruptiolla tarkoitetaan. Ehkä tämä kuvaus vastaa osittain kysymykseen. Jos joku haluaa perehtyä asiaan tarkemmin, kannattaa tutustua Renkien kaappaukseen. Sen saa vapaasti ladata osoitteesta www.pusa.fi

 

Hienoa elää yhdessä maailman vähiten korruptoituneessa maassa, vai mitä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän suuronen kuva
Janne Suuronen

Kiitos Olli. Ehkä se viimeinkin tästä lähtee purkautumaan.

Olli Pusa

Katsotaan. Olisi jo aikakin.

Matti Jalagin

Kiitos Olli. Suomessa ei ole korruptiota, Suomi on korruptio.

Olli Pusa

Lohdutukseksi todettakoon, ettei meillä sentään esim. poliisi lahjuksilla toimi. Ja sairaalapaikkakaan ei ole lahjuksista kiinni. Mutta kieltämättä silti ei paljoa naurata.

Jouni Jokela

jaa että poliisin voi luottaa,,,

heh, no eihän kaikilla tietysti voi olla elämänkokemusta kaikista asioista.

http://www.mikkoniskasaari.fi/node/118

Siksi näiden elämänkokemustensa jakajat onkin syytä sensuroida, ettei illuusio vaan järky.

Ja sairaalapaikkaa saat odottaa kuukausikaupalla jos ei ole varaa yksityiselle. Miten tämä sitten poikkeaa siitä että paikan saisi lahjomalla?

Olli Pusa

Olet oikeassa, että kyseessä on rinnasteinen ilmiö. Suomessa (ainakaan minun havaintojeni mukaan) poliisi tai sairaalan henkilökunta eivät vaadi lahjuksia palveluksistaan. Voi olla, että poliiseille tulee joskus ylhäältä paineita toimintaan ja on totta, että rahalla pääsee yksityissairaalaan kun julkiseen on tolkuttoman pitkä jono.

Silloin on tulkintani mukaan kyse rakenteellisesta korruptiosta. Erottaisin sen tavallisesta korruptiosta. Suomen vähäkorruptoituneisuutta on nimenomaan perusteltu ihmisten arkikokemuksilla viranomaisten vähäisestä korruptiosta. Silloin sillä hämätään ja peitetään suomalainen ominaispiirre, rakenteellinen korrutio ja hyvä veli ja sutki sisko verkot.

Olli Polli

Olli, mulle tuli ensimmäiseksi mieleen, että nyt taisi alkaa asuntokuplan purku.

Korruption mato syö, joka omenaa ei pelkästää naapurin omppua, vaikka niin Suomessa mielellään ajatellaan !

Olli Pusa

Asuntokuplan purku alkaa oikeasti vasta, kun suurten kaupunkikeskusten poliitikot saavat sen verran aikaiseksi, että niistä löytyy tonttimaata riittävästi. Sinänsä ei tuntuisi kovin mahdottomalta yhdessä Euroopan harvaanasutuimmassa maassa. Lisäksi reilua kilpailua rakentamiseen.

Korruptio on tauti, josta on vaikea päästä, kun on saanut tartunnan. Kova lääkekuuri ainakin tarvitaan.

Olli Polli

Taisin heittää taas puolen tekoisen ajatuksen, sorry.

Meinasi että jos herrat isot herrat myy arvolukaalinsa meille kansalaisille kovaan rahaan, niin se ennustaa asuntojen arvottoman arvonnousun arvaamatonta laskua ja taas mentiin me tavikset perät ruvella kalliolta alas!

Olli Pusa

Ehkä isot herrat vain haluavat saada rahansa asunnoistaan käteen ja sijoittaa ne edelleen. Samalla asuvat lähes ilmaiseksi samassa asunnossa firman piikkiin. Ja jos pesti loppuu, ostavat asunnon takaisin ja pitävät voitot. Voihan takana kyllä olla oletus, että asuntojen hinnat tulevat laskemaan.

Käyttäjän suuronen kuva
Janne Suuronen

Taisin joskus kirjoittaa puheenvuoronkin siitä, kuinka Helsingin+Espoon+Vantaan+Kirkkonummen alueelle mahtuisivat asumaan kaikki 5.3miljoonaa suomalaista 1000neliön omakotitalotonteille. Siis teoreettisesti. Ja nyt ei edes miljoonaa ihmistä saada sovitettua Helsingin lähialueelle, mikä kattaa monia muitakin pinta-alaltaan laajoja kuntia.

Euroopan yhdessä harvimpaan asutussa valtiossa rakennusmaan hinta on yksi kalleimmasta päästä. Laittaa miettimään.

Olli Pusa

Yhdessä Euroopan harvaanasutuimmista maista väitetään rakentamiskelpoisen maan loppuvan. Sehän on melkein kuin väittäisi hiekan loppuvan Saharasta. Kyllä suomalaisilla mielikuvitusta riittää.

. suvituuli

Ministeri Hautala ei varmastikaan kuulu tähän rinkiin.

Joten olisiko mahdollista, että hänen vihjauksensa Sailaksen "tuumauksesta" johtaisi Sailaksen eroon Finnairin hallituksesta?

Eihän se systeemiä muuta, mutta kuitenkin.

(Ps. oli hauska seurata tänään edeskunnan kyselytuntia kun Hautala näin ääneen ajatteli, ja taustalla Häkämies ilmeestä päätellen ihmetteli, että "mitä toi oikein puhuu...")

Olli Pusa

Mielenkiintoista nähdä. Sinänsä en usko, että vihreät asiassa kovin ronskisti lähtevät sooloilemaan. Saattoi olla kokoomukselta taktinen veto laittaa vihreä selittelemään törttöilyjä.

Puheet on puheita. Katsotaan teot. Jos kohu kasvaa riittävän suureksi, alkaa Hautalalla olla pakko toimia. Asiastahan voi joku kehitellä vaikka minkälaisen skandaalin. Tässä esimerkki, miten joku voisi asiaa pyöritellä (en väitä siis, että näin on tapahtunut):

Vehviläisen asunnon hinnaksi asiantuntijat arvioivat 1,4 - 1,8 miljoonaa. Unohdetaan leimaverot ja välityspalkkiot ja vedetään mutkat suoriksi. Oletetaan, että asettamillaan reunaehdoilla (saa itse jäädä asumaan) Vehviläinen olisi saanut myytyä asunnon alarajalla eli 1,4 miljoonalla. Sen sijaan Ilmarinen maksoi siitä 1,8 miljoonaa. Eli Imarinen maksoi Vehviläiselle 400.000 euroa eläkerahoja jostakin syystä ja huomaa verottomasti, koska käsittääkseni Vehviläinen on omistanut asunnon yli 2 vuotta. Miksi?

Samanaikaisesti Ilmarinen rakennuttaa Finnairille uutta pääkonttoria. Miten sen hankita kilpailutettiin? Entä jos ei kilpailutettu tosissaan, kuinka hanke päätyi Ilmariselle? Vaikuttiko asiaan Vehviläisen Ilmariselta saama 400.000 euron "lahja"?

Korostan, etten tiedä mitään sellaista, mikä osoittaisi tällaisen kytköksen olemassaolon. Kuvaan vain, miten oikeastaan ihan perustellusti ihmiset voivat ihmetellä mikä tässä asiassa on takana. Saattaa olla, ettei kohu ihan heti laske.

Jos Sailas tosiasiassa saa kenkää Finnairin hallituksesta, saako hän jatkaa Ilmarisen toimitusjohtajana? Tällaisella pikkunäppärällä kikkailullakin voi saada aikaan melkoisen kohun.

Olli Polli

Osataan sitä Suomessakin Ateenaa ;-P

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Vehviläisellä ja Ilmarisella on sopimus jonka mukaan Vehviläinen voi ostaa asunnon takaisin työsuhteen päättyessä. Tällöin on seurattava, ettei sitä lunasteta alle 1,8 miljoonan. Sitä ennen 400000 euron lahja on spekulointia. Finnair maksaa kuitenkin asunnosta 6800 euroa/kk vuokraa Ilmariselle, joka on käypä markkinahinta.

En kuitenkaan puolusta herrojen kähmintää, vaan odotan, että valtio-omisteisissa yrityksissä tehdään kurinpalautus. Veronmaksajien kukkarolla käyvän lentoyhtiön johto on laitettava selkä seinää vasten.

Olli Pusa

Takaisinoston ehdoista ei ole tietoa. Totta, että Finnair maksaa asunnosta vuokraa, joka saattaa olla lähellä markkinahintaa. Sen sijaan Vehviläiselle asunnon hinta (vero) on mitätön suhteessa sen arvoon. Saa vuosiksi ilman veroa käyttöönsä koko 1,8 miljoonaa ja voit sijoittaa sen. Samalla maksaa aika marninaalista veroa asuntoedusta.

Totta, että Finnair maksaa asunnosta käyvän vuokran, vaikka se Vehviläiselle onkin melkein ilmainen. Kuka tässä onkaan ollut päättämässä asiasta? Sailas Finnairin hallituksen puheenjohtajana? Ja kuka onkaan Sailaksen esimies Ilmarisen hallintoneuvoston jäsenenä? Vehviläinen.

Kauheinta tässä on se, että tuollaisessa asemassa olevat ja tuollaisia ansioita saavat henkiöt lähtevät mukaan tällaiseen touhuun eivätkä ilmeisesti edes ymmärrä, että se on väärin.

Olli Pusa

Niin. Ei pidä aliarvioida meidän osaamistamme. Kreikkalaistet jäivät kiinni tilastoväärennöksistäänkin. Suomen EMU-kuprua ei ole vieläkään kumottu.

Olli Polli

Italian Luigi teki takatemput lempilapsellemme EU:lle, Gunther taisi vain pikkasen nipistää pyllystä ja tuupata rintamuksia jne...

Outoa, että vain Suomi ja Luxemburg on synnittömiä ! Ainakin mitä media kertoo.

Tällä kansallismielisellä rummutuksella (on muuten persuilta kiellettyä ;-) saadaan käännettyä Suomi-urhon ylpeä nokka kohti muita pihoja, kun siltä varastetaan pihakeinu...

Olli Pusa

Vuosituhansien harjaantuminen luo rutiinia. Me olemme vielä harjoittelijoita tällaisissa asioissa.

Olli Polli

Kyllä mekin osataan, kunhan aletaan. Se vaan on parempien piirien etuoikeus jopa tämä kusettaminen, jos rahasta puhutaan.
Duunari saa tuoppinsa ääressä heittää korkeintain muutaman valheen, jos ei samaan aikaan tupakoi.

Olli Pusa

Vain sellainen, jolla on valtaa, voi touhuta tällaista. ja sellainen, joka luulee valtaansa rajattomaksi tekee niin.

Jouni Ikonen

Muutama huomio:

Fazerin hallituksesta löytyy muun muassa Lemminkäisen, UPM kymmenen, HK:n ja eläkevakuutus Varman miehiä. Fazerin omistaa Fazerin suku.
http://cloettafazer.episerverhotell.net/fi/Yritys/...

Sinebrychoffin hallituksessa ei ole verkostoja oikeastaan minnekään (Suomessa). Sinebrychoffin omistaa tanskalainen Carlsberg.

Kotimaisesta seuraa se, että kontakteja löytyy.

Olli Pusa

Muistaakseni Fazerin toimitusjohtaja Slotte on myös Varman hallituksen jäsen. Näitä kytköksiä löytyy yllättävästikin.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Eläkevarat tulee ottaa pois yhtiöiltä ja sijoittaa yhden valtiollisen viraston kautta. Keva on aivan yhtä ryvettynyt kuin nämä muutkin joka todistaa ettei homma toimi. Kun kerran eläkerahastot lasketaan valtion varoiksi niin miksi niiden hallinto on annettu näiden ylipalkattujen renkien hommaksi?

Ihme pellejä koko porukka, ei minkäänlaista moraalia. Vehviläinen ja Sailas täytyisi laittaa vaihtoon. Yleisemmin vähintään kieltää ristiintoiminta eläkeyhtiöiden hallinnossa ja johtajien palkat virastopäälliköiden tasolle. Raimo tekee Sailasten veljeksistä suurempia päätöksiä kymmenesosalla pikkuveljen palkasta.

Parempi tietysti purkaa koko järjestelmä, yhdenkään valtionyhtiön johtajan ei tulisi saada suurempaa palkkaa kuin pääministerin.

Olli Pusa

Olen samaa mieltä, että tuo mafia tulisi hajottaa. Se ei lakiteknisesti olisi varmaan edes monimutkaistakaan. Toistaiseksi poliitikot ovat olleet siksi täydellisesti eläkeyhtiöiden ja niiden ympärillä pyörivien työmarkkinajärjestöjen valvonnassa, ettei sellaista osaa vielä kuvitella. Mikä iso poliittinen puolue lähtisi ajamaan eläkemafian hajottamista?

Olli Polli

Tämä pakollinen eläkesavotta pitää purkaa pois. Vapaus valita valtiollinen tai yksityinen eläkevakuutus toisi tervettä kilpailua ja poistaisi tämän "mafian" hiekkalaatikon kingin paikalta.

Tulisi samalla halvemmaksi sekä työnantajalle ja työntekijälle.

Kunnon kilpajuoksu tekee laiskasta läskistä ruunastakin taas siron !

Olli Pusa

En tunne hevosurheilua enkä osaa kommentoida ruunien laihdutusohjelmia;-)Eläkkeistä sen verran, että ne ovat valitettavasti varsin pitkäaikaisia sitoumuksia. Jos järjestelmiä kaadetaan, monilla ei ole mahdollisuutta enää korjata tilannettaan.

Pidän kiireellisempänä asiana sitä, että tämä rahaa holtittomasti käyttävä mafia saataisiin hajotettua. Sen ei tarvitse vaikuttaa eläkkeisiin. Niiden osalta asiaa voi katsoa sitten, kun mafiasta on päästy. Nythän ei edes tiedetä, missä tilanteessa eläkejärjestelmä oikeasti on. Ulos annetaan ne tiedot, jotka vakuutusyhtiöt haluavat antaa.

Olli Polli

En asiaa suuresti tunne, kunhan heittelen sanoja riviin tunnepohjalla.

Uskoisin kuitenkin, että nuorien, näiden syrjäytyneiden, suosiminen saisi uutta pontta jos yrittäjä voisi ottaa yksityiset vakuutukset työntekijälleen. Muutamankin satasen säästön voisi jakaa duunarin ja johtaja kanssa, eikä tarvitsisi ruuvat lähtöliksoja alas junnuilta.

Samalla poistuisi tämä, "mitä varten mun pitää maksaa, kun en mitään kuitenkaan saa takaisin"-menttaliteetti.

Tämä ajatus on omassa mielessänikin !
Odotan Kelan ulkoistaneen eläkkeen maksun, kun aikani tulee.

Maksun hoitaa Lumpio&Niska Oy. Kansaneläkkeen perusosa lumpioihin ettei pääse karkuun työeläkettä. Vain lisäeläkettä maksaneet saavat montun valmiina, "assosiaalit" kaivavat itse !

Olli Pusa

Mielenkiintoinen eläkepoliittinen näkemys ;-)

Olli Polli

Kumpaa meinaat ehdotusta vai visiota ?

Olli Pusa

Sanoisinko, että kokonaisuus ;-)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mielenkiintoista todella. Kiitos tästä.

Esimerkiksi Matti Vuorian työhistoria on erittäin mielenkiintoinen. Sen perusteella hän on syntynyt onnellisten tähtien alla ja on uskomattoman ahne.

Tuo ahneus on leimaa-antava koko uran ajalta. Merkittävän vastuun kantavat tietysti ne ministerit, jotka olivat Vuorian edessä vietävissä kuin kuoriämpärit.

Suomen energiateollisuus (Neste, Fortum) on maksnut hirvittävästi Vuorian kunnianhimosta sekä ahneudesta. Nyt lakisääteinen eläkevakuutusyhtiö antaa uskomattoman suurta ansiota, vaikka osaamista ei vaadita ollenkaan.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Palkka on kohtuuton vaikka Vuoria lienee ammatillisesti hyvin pätevä. Ben Zyskowizcin sanoin: ”Kuinka vaikeaa hommaa on olla suuren työeläkeyhtiön toimitusjohtaja, jos sen rinnalla pystyy toimimaan kolmen pörssiyhtiön hallituksessa”

Olli Pusa

Voihan sen jossakin suhteessa nähdä vaikeaksikin, mutta käsittääkseni siinä vaaditaan nimenomaan sellaista osaamista, joka Vuorialta puuttuu.

Olli Pusa

Vuorian työhistoriasta on jonkin verran Renkien kaappauksesta. Hänen nimityksensä Varman toimitusjohtajaksi herätti kummastusta. Hän ei ole sijoitustoiminnan asiantuntija eikä eläkepolitiikan. Nehän ovat eläkelaitosten toiminnan kovaa ydintä. Hän kehuu olevansa omistajapolitiikan asiantuntija. Silloin nousi vahvasti näkyviin ajatus, että työeläkeyhtiöt ovat lähinnä kanava saada valta elinkeinoelämässä.

Riku Miettinen

Korruptiohan poistuisi täydellisesti, jos kaikki valtion toiminnot yksityistettäisiin. Tätähän moni yrittää - ja kansa hurraa.

Ne vatipäät.

Olli Pusa

Kyllähän yritystoiminnassakin korruptio tunnetaan myös rikosonimikkeenä. Toki se ei ole samalla lailla avointa kuin valtiolla.

Kun on poliitikot vallassaan, voi napsia erilaisia valtion toimintoja itselleen. Olen kyllä luottavainen sen suhteen, että kaikkea ei yksityistetä. Riskit ja tappiot jätetään veronmaksajien vastuulle.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Vuoria ei ole ammatillisesti pätevä. Näin voi hyvällä sekä perusteellisella syyllä sanoa, kun Vuoria on hankkinut "pätevyytensä" virkamiehenä valtionhallinnossa. Tämän Vuorian ura kansliapäällikköidyyden jälkeen on ollut yhtä oman ahneuden maksimointia.

Lakisääteisiä eläkkeitä hoitavasa yrityksessä ei todella tarvita sitä osaamista, joka oikeuttaa erittäin suureen palkkaan ja kaikkeen sen lisäksi tulevaan. Kuin Manulle illallinen sopii oikein hyvin siihen, että rahaa tulee menköön yritys miten hyvänsä.

Kaikki suurimmatkin ja parhaiten ansaitsevat johtajat ovat itse asiasa hyvin pihijä. Niinpä Vuoriakin, jos muistatte, valitti ylinopeussakoistaan. Tietenkin hänen avustajinaan oli firman huippulakimiehet. Ja vautsi Vuoria joutui maksamaan vähemmän sakkoja kuin hänelle oli määrätty. Hyvä mieli siitä varmasti tuli ja pääsi käymään jossain snagarilla matkalla perheen kanssa firman huvilalle Lappiin.

Olli Pusa

Kansliapäälliköksi Vuoria ei ole voinut tulla nimitetyksi ilman poliittista taustaa. Siis vastuu on jossakin? Sitten lyötiin yhteen Neste ja IVO, jotta saatiin Fortum. Asiaa päsmäröi kansliapäällikö Vuoria. Fortumin päätoimiseksi hallituksen puheenjohtajaksi nimitettiin Vuoria. Kun Vuoria nimitettiin Varmaan, Fortum voitiinkin hajottaa takaisin Nesteeksi ja Fortumiksi. Enää ei jostakin syystä tarvittukaan päätoimista hallituksen puheenjohtajaa.

Käyttäjän Creap kuva
Vesa Nikkanen

Kiitos, Pusa, erittäin havainnollisesta kirjoituksesta! Sanoisin kansalaisaktivismia parhaimmillaan. Kirjoituksesi paljastaa vastaansanomattomasti Suomalaisen korruption ytimen. Koitapa lähettää tekstisi Hesariin. Syön hatullisen p....a, jos se julkaistaan tuollaisenaan. Verkkomedia sen voisikin julkaista.

Olli Pusa

Ensiksikin se on liian pitkä Hesarissa julkaistavaksi. Saattaisi olla myös muutenkin vaikea käsitellä, en tiedä. Ei Hesari tolkuttomasti ole sensuroinut juttujani ka kriittisiäkin on päässyt läpi. Pääkirjoituksissa Antti Blåfield on aika ansiokkaasti kritisoinut järjestelmää ja nyt Pietiläinen on ollut aktiivinen. Toki merkitykseensä nähden Hesari on ollut melko hiljainen, mutta ehkä aktivoitumassa.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Vuoria siis oli sen idiotismin takana, kuntien yhdistäjän logiikka, vaikka yhdistettävillä ei olisi mitään yhteistä, niin hyötyä tulee kun hallinto muuttuu hallinnoinniksi, asiajohtamisen sijaan. Kenkää tuollaiselle, tulee todennäköisesti halvemmaksi vaikka miehelle maksaisi lähes mitä tahansa siitä ettei tule töihin.

Olli Pusa

Oli niillä yhteistä. Päätoiminen hallituksen puheenjohtaja. Joka oli Vuoria.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Näin pienosakeomistajana toteaisin, että minun puolestani normaalit pörssiyhtiöt - joissa ei ole valtion enemmistöä - saavat kustantaa johtajilleen vaikka kuinka runsaat palkat ja etuudet. Pääasia on, että yhtiöt maksavat minulle vähintään kohtuulliset ja säännölliset osingot. Useimpien muiden suomalaisten tavoin omistan pörssiosakkeita se takia, koska niiden tarjoama tuotto on parempi kuin pankkitalletuksien (tai asuntosijoitusten).

Työeläkeyhtiöt ovat "valtiollisia" toimijoita, joiden tulee huolehtia lähinnä siitä, että niiden omistamat pörssiyhtiöt maksavat kunnon osinkoa. Työeläkeyhtiöiden ei kannattaisi sotkeutua pörssiyhtiöiden sisäisiin valtataisteluihin (mm. nimitysasiat). Vehviläisen tapaus osoittaa, että työeläkeyhtiöt ovat rakastuneet liian syvälle näihin pörssiyhtiön sisäisiin henkilöstöasioihin. Työeläkeyhtiöt pitäisi paimentaa takaisin niiden perustehtävään (eli tuoton ylläpitoon).

Kolumnisti Olli Pusan kirjoitus on ihan kohtalainen kirjoitus, mutta siitä näkyy suomalaisen median mielestäni virheellinen näkökulma asian käsittelyssä. Pusa käsittelee pörssiyhtiöitä yhtenä massana, vaikka mielestäni ne kannattaisi erottaa kahteen ryhmään: kokonaan tai pääosin valtion omistamat (mm. Finnair) sekä muut (valtaosa pörssiyhtiöistä). Ensimmäistä ryhmää tulee arvioida veronmaksajan näkökulmasta ja sillä on omat "yhteiskunnalliset velvoitteensa". Toinen ryhmä vastaa ainoastaan osakkeenomistajilleen.

Pusan kolumnin loppuosan salaliittoteoriat ("EK:n käsky kävi", "miksi kukaan ei kirjoita", "Sanoma mukana juonessa" yms.) meni jo enemmän henkiselle puolelle. Tiivistä sanomasi faktojen pohjalle, älä pidä saarnaa. :)

Olli Pusa

Aloitan lopun herjastasi. Kaikkea ei voi sanoa ääneen, en edes minä. En ole toimittaja, mutta toimittajat kutsuvat ehkä asiaa lähdesuojaksi.

Sitten "puhtaat" pörssiyhtiöt. Kuka tässä nykyisessä kapitalismissa on omistaja? Piensijoittajien osuus on aika rajallinen. Suuria omistajia ovat työeläkeyhtiöt, sijoitusrahastot ja valtio. Sijoitusrahastot eivät pääsääntöisesti halua osallistua pörssiyhtiöiden vallankäyttöön.

Et ilmeisestikään ymmärtänyt tai halunnut ymmärtää asian olennaista pointtia. Esimerkki:

Firman x toimitusjohtaja siirtää yrityksensä eläkesäätiön vakuutukset Varmaan (riippumatta siitä onko se järkevää tai ei). Samalla hän sopii, että saa paikan Varman hallituksessa. Varma taas on pörssiyhtiön omistaja ja sen toimitusjohtaja istuu pörssiyhtiö x:n hallituksessa. Siis pörssiyhtiön toimitusjohtaja on Varman toimitusjohtajan esimies päättämässä tämän asioista Varmassa ja Varman toimitusjohtaja pörssiyhtiön x toimitusjohtajan esimies päättämässä tämän asioista pörssiyhtiö x:ssä. Ja sinusta Mikko tämä on ihan normaalia toimintaa?

Kun tällaisia rinkejä muodostuu, niiden vaikutus on paljon laajempi kuin suoraan osoitettavat kytkökset. A on B:n yhtiön hallituksessa. B on C:n yhtiön hallituksessa ja lopulta C on A:n yhtiön hallituksessa.

Tilintarkastajatkaan eivät voi puuttua asiaan. Jos ne joutuvat riitaan Varman tai Ilmarisen kanssa, loppuu tarkastuskeikat isoissa yhtiöissä. Niiden kaikkien ninitysvalikunnissa yms. on Varman tai Ilmarisen edustaja tai "luottohenkilöitä". Tämäkö on normaalia?

Se, että valtion yhtiöt on kytketty tähän peliin mukaan osoittaa poliittisen korruption laajutta. Ehkä pahimmillaan tämä peli on sellaisissa pörssiyhtiöissä, joissa valtio on suuromistaja. Silloin Varma ja Ilmarinen voivat vivuttaa omistustaan poliittisilla kanavillaan.

Onko ymmärryksesi kähmintää kohtaan naiviutta vai poliittista uskolllisuutta. Jos jälkimmäistä, ei voi kuin ihailla uskollisuutesi astetta.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Kritisoin myös työeläkeyhtiöiden roolia. Niiden tehtävä ei ole puuttua pörssiyhtiöiden sisäisiin asioihin vaan vahtia osinko/osaketuottoja. Nämä työeläkeyhtiöiden ristiinkytkennät eivät mielestäni edistä osakkeen arvoa, joten ne ovat turhia. Muuten jättäisin ei-valtiolliset pörssiyhtiöt tekemään miten parhaaksi näkevät - itseäni kiinnostaa vain osinkotuotto. Mikäli tuotto laskee, niin ostan sellaisen pörssiyhtiön osakkeita, jotka tuovat minulle riittävän osinkotuoton. Minä äänestän rahoillani.

Finnair on valtioenemmistöinen yhtiö, joten mielestäni siihen pätevät hieman eri säännöt. Me "iloiset" veronmaksajat maksamme viime kädessä sen tekemät tappiot. Tähän pitää saada muutos.

Olli Pusa

"Kritisoin myös työeläkeyhtiöiden roolia. Niiden tehtävä ei ole puuttua pörssiyhtiöiden sisäisiin asioihin vaan vahtia osinko/osaketuottoja."

Työeläkyhtiöiden tehtävänä on huolehtia eläketurvasta. Sen rahoituksesta 80% tulee jatkossa eläkemaksuina ja 20% rahastoista ja niiden tuotosta. Sijoitusten osuus on merkittävä, mutta kuitenkin marginaalinen. Työeläkeyhtiöiden mielenkiinnon suuntautuminen kokonaan sijotustoimintaan johtuu tuosta valtaulottuvuudesta.

"Muuten jättäisin ei-valtiolliset pörssiyhtiöt tekemään miten parhaaksi näkevät - itseäni kiinnostaa vain osinkotuotto. Mikäli tuotto laskee, niin ostan sellaisen pörssiyhtiön osakkeita, jotka tuovat minulle riittävän osinkotuoton. Minä äänestän rahoillani."

Näin voi ajatella, mutta silloin pitää kieltää kategorisesti kytkennät työeläkeyhtiöiden kaltaisiin sijoittajiin ja pakottaa yhtiöt keskittymään vain liiketoimintaan. Nythän pörssiyhtiön johdon uran edistamisen kannalta tai tehtävässä pysymyisen kannalta tärkeämpää on suhteet tällaiseen valtablokkiin kuin se miten hoitaa firman asioita.

"Finnair on valtioenemmistöinen yhtiö, joten mielestäni siihen pätevät hieman eri säännöt. Me "iloiset" veronmaksajat maksamme viime kädessä sen tekemät tappiot. Tähän pitää saada muutos."

Finnair on pörssiyhtiö. Sen verukkeella suurin omistaja valtio antaa Ilmarisen suhmuroida miten tahtoo Finnairissa ja niin se tekeekin. Enemmistömomistajana valtiolla on oikeus ja velvollisuus huolehtia yhtiöstä. Varsinkin jos se katsotaan jollakin tapaa strategiseksi yhtiöksi.

Yritystoiminnalla saattaa suomalaisen yhteiskunnan kannalta olla muitakin tavoitteita kuin iso osinko. Viime vuosina on alettu valtavasti korostaa tuollaista omistajanäkökulmaa. Silloin on unohdettu se, että yhtiöillä on muitakin sidosryhmiä kuin omistaja: asiakkaat, henkilöstö, yhteiskunta. Tuolla filosofialla toimimalla on ehkä saatu ajettua koko läntinen talousjärjestelmä kuilun partaalle.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

En tiedä kirjoititko asiasta tämän uutisen innoittamana, mutta mielestäni Ari Salminen pureutuu kommenteissa asina ytimeen:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/120209-suomen-soke...

Monilla johtajilla on periaate, että kunhan teot ja toimenpiteet eivät ole suoraan lainvastaisia, ne ovat oikein ja hyväksyttäviä. Tästä kertoo se, että väärinkäytökset ja kohut harvoin johtavat eroon ilman lainvoimaista tuomiota. Etiikka on vierasta ja siksi vastuu ei paina.

Olli Pusa

Kirjoitin teemasta nettikirjan Renkien kaappaus jo vuosi sitten (www.pusa.fi). Aina silloin tällöin siellä esitettyjä asioita pulpahtelee julkisuuteen. Nyt tuohon hyvä-veli verkostoon liittyvät asiat. Tuo Transparencyn tutkimus ei ollut "innoittajana", vaikka olen siitä kuullut.

Hyvä että asioita selvitetään, vaikka Transparency itsekin taitaa olla joutumassa valokeilaan rakenteellisessa korruptiossa. Esimerkiksi tässä blogissa kuvatussa kähminnässä langat johtavat EK:hon. Melkein kaikilla EK:n johtavilla toimihenkilöillä tai keskeisillä luottamushenkilöillä on paikka eläkeyhtiöiden hallinossa ja EK on nimenomaan ollut asiaa edistävä voima suhteessa poliitikkoihin. Toisaalta Transparencyn puheenjohtajana on EK:n johtaja. Jostakin syystä Transparency ei ole saanut aikaiseksi kantaa esimerkiksi hankkeeseen piilottaa suomalaisten osakeomistukset pois julkisuudesta hallintarekistereihin. Miksiköhän?

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Ykkösen aamutv:n jälkiviisaissa puitiin tätä Finnairin ja Ilmarisen johtajien kähmintää:
http://areena.yle.fi/video/1329463566256

Isokallio on oikeassa: Harri Sailaksen pitäisi lähteä.

Olli Pusa

Saa nähdä kenet uhrataan. Jos Sailas uhrataan, epäilen että silloin lähtee myös Ilmarisen toimitusjohtajan paikalta. Mutta silti en usko että järjestelmä tämän takia putsaantuu. Siihen on sotkeentunut niin iso joukko silmäätekeviä. Kulisseja vain hieman korjataan.

Olli Pusa

Iltalehdessä oli uutinen, jonka mukaan omistajaohjauksen ministeri Hautala tapaa Sailaksen ja Vehviläisen. Jokohan on potkuja jaossa?

Jos Sailas saa kenkää, kuten esim. Kalle Isokallio ylen jälkiviisaissa ennusti, saattaa olla ministeri Hautalalle vaikeaa pysäyttää prosessia vain Sailakseen. Sitä hän varmaan yrittää, koska kohu asiasta on selvästi kasvanut liian suureksi.

Tässä linkki.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012021715218555_u...

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Uudenmaan prikaatin killan valtuuskunta ja hallituskin on mielenkiintoinen katsaus `verkostosta omalla somalla tavallaan.
Se kuvastaa hyvin miten Rkp verkostoituu ja miksi Rkp:llä on valtaa yli suomalaisten (finnar) niin paljon. Näitä verkostoja sietäisi avata enemmänkin. Renkien kaappaus ei kävisi siihen kirjaan otsikoksi.

Puheenjohtaja:

Ekonomie magister Karl Stockmann, Helsingfors

Varapuheenjohtaja 2012:

Politices magister Björn Weckström, Sibbo

Jäsenet:

Försäljningschef Christer Blomberg, Borgå

Riksdagsledamot Thomas Blomqvist, Raseborg (rkp)

Professor Georg H. Borgström, Helsingfors

Filosofie magister Björn Federley, Helsingfors

Ekonomie magister Christel Hartwall, Sibbo

Justitieminister Anna-Maja Henriksson, Jakobstad (rkp)

Pens arbetsskyddschef Mårten Hoge, Borgå

Förvaltningsdirektör Susanne Homén, Helsingfors

General Gustav Hägglund, Helsingfors

Stadsdirektör Mårten Johansson, Raseborg

Verkställande direktör Jussi Laitinen, Helsingfors (Aktia-pankki)

VD Mikael Lilius, Helsingfors

Vice VD Ingmar Lindberg, Helsingfors

Vice VD Kaj-Erik Lindberg, Esbo

VD Folke Lindström, Väståboland

Riksdagsledamot Mikaela Nylander, Borgå (rkp)

Politices magister Tom Palmberg, Helsingfors

VD Gretel Ramsay, Raseborg

Statssekreterare Marcus Rantala, Helsingfors

Direktör Niklas Savander, Grankulla

Energidirektör Roald von Schoultz, Raseborg

VD Karl Gustav Storgårds, Helsingfors

Patentjurist Björn Säfwenberg, Sverige

Honorärkonsul Claes-Henrik Taucher, Helsingfors

Försvarsminister Stefan Wallin, Åbo (rkp)

VD Patrick Wackström, Borgå

Sjökapten Bror Westerholm, Raseborg

Överstelöjtnant Olavi Wetterstrand, Vasa

Kiltan valtuuskunta,

http://www.nylandsbrigadsgille.fi/sidor/?page_id=51

Killan hallitus,

http://www.nylandsbrigadsgille.fi/sidor/?page_id=38

Huomattavaa on,että valtuuskunnan jäsenistä yksi asuu Ruotsissa. Ruotsi on taas ollut suomalaisten (finnar) ikiaikainen vihollinen.

Kontiolahden varuskunnalla tuskin on esitellä yhtä mahtavaa edunsaajien luetteloa.

Olli Pusa

Kiitoksia. Mielenkiintoinen lista. Renkien kaappaus ei todellakaan taitaisi olla oikea nimi tälle porukalle.

Olli Pusa

Heidi Hautalan päätös lopettaa Finnairin ja Ilmarisen asuntosotkun selvittely luo mielenkiintoisen tilanteen. Asiasta on keskusteltu valtavasti eri tahoilla. Monet rahoitusalan ihmiset ovat pitäneet järjestelyä kummallisena.

Saa nähdä loppuuko kohu Hautalan päätökseen. Tyytyykö siihen Hesari ja muua asiaa esillä pitänyt media? Tyytyykö siihen asiaa ankarasti arvostelleet kansanedustajat? Tyytyy siihen kansalaiset?

Joka tapauksessa episodi on nostanut esille eläkejärjestelmän pimeän puolen. Samalla järjestelmän uskottavuus on romahtanut huomattavasti. Ja samalla ihnisille kerrotaan, että eläketurvaa on karsittava, eläkeikäää nostettava ym. Siinä on selitämistä, kun ihmiset muistavat näitä episodeja.

Asian seuraaminen alkaa muuttua mielenkiintoiseksi.

Jouni Jokela

"Hienoa elää yhdessä maailman vähiten korruptoituneessa maassa, vai mitä?"

On. Siksi muutin Suomesta pois Sveitsiin.

Osa omista kokemuksistani korruption parissa on julkaistu ja sittemmin sensuroitu täällä US:n blogissa.

Olli Pusan sensuroinita odotellessa. Neuvon sinua ottaamaan PDF kopiot näistä ketjuista kommentteineen. Sitten kun blogi menee kiinni niin saat vaan itse blogitekstin takaisin, mutta kommentit häviää.

Osa omista varmuuskopioista uudelleen julkaistu täällä;

http://www.muutos2011.fi/vb/entry.php?286-joojoo-u...

siellä kiinnostavimpia on varmaan "autoverotus korruptiota" ja "junakaaos syitä&seurauksia".

Kaho ku se ALV vaan pitää olla 23%, ku ei ne rahat muuten kaikkeen riitä. (Sveitsissä on 8%)

Olli Pusa

No katsotaan lähteekö Huusko sensuroinnin tielle. En uskoisi, mutta mistäs sitä tietää, millaisia paineita Uudelle Suomelle tulee. Seurataan.

Edellisestä nettikirjastani onkin jo kulunut vuosi. Sen levikiksi on arvioitu yli 30.000 kappaletta, joten aihe tuntuu ihmisiä kiinnostavan. Katsotaan kun alkaa olla kasassa aineistoa uuteen kirjaan. Vanhan jutun uudelleen lämmittäminen ei ole minun makuuni.

Tapio Marttila

Tämä se on se maan tapa, joka on ajanut maan siihen pisteeseen, että mikään määrä rahaa ei riitä enää yhteiskuntaa pyörittämään.
Pieni eliitti on miehittänyt kaikki mahdolliset virat, virastot, laitokset ja yhtiöt, joilla on vähääkään yhteiskunnallista merkitystä ja istuvat ristiin toistensa kanssa hallituksissa ja lautakunnissa palkitsemassa itseään.
Eikä touhu rajoitu eläke- ja pörssiyhtiöihin. Sama peli pyörii pienmmillä summilla kunnallispolitiikassa, asuntoyhtiöissä, sairaaloissa ja joka paikassa, esimerkiksi täällä meillä Raahessa, missä kaupunginjohtaja keskittyy keräämään hovia ympärilleen ja esittää kaupunginhallituksen kautta itselleen työsuhdeautoja ja muuta kivaa. Raahen itsenäisestä sairaalasta lopetetaan synnytysosasto, koska Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa päästä rahastamaan raahelaisten synnytyksillä.
Raahen synnytysosaston ylikääkärillä ovat olleet paperit vetämässä Oulaisten sairaalaan, minne synnytyksiä ollaan täältä osittain siirtämässä, vaikka jätkän olisi pitänyt edustaa raahelaisia. Viran hän myös sai.
Kaupungin asuntoyhtiön johtaja, jonka tehtävä olisi huolehtia, siitä, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja riittää, on hinannut vuokrat täysin pilviin asti, ja käyttää aikansa suuruudenhulluista rakennusprojekteista haaveilemiseen.
Nämä vain ihan nopeina esimerkkeinä, eikä Raahe varmaan ainoa tällainen pesäke ole.

Olli Pusa

Kuulostaa ihan normaalilta suomalaiselta hyvä veli kähminnältä. Ei siinä mitään yllättävää ole. Isoissa kasvavissa kaupungeissa touhu painottuu hieman enemmän kaavoitus- ja kiinteistöbisnekseen.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla valtion tuella rakennetuissa asunnoissa on niin korkea vuokra, että sitä ei tavallinen duunari kykene maksamaan palkallaan. Niinpä hänelle maksetaan asumistukea.

Jokin aika sitten oli julkisudessa esimerkkitapauksena VVO. Sen suurimmat omistajat ovat Varma ja Ilmarinen. Yhtiön hallitusta johtavat Riku Aalto ja Timo Räty, taattuja duunareiden edunvalvojia. Esimerkissä asunnon rakentamiseen oli saatu yhteiskunnan tukea. Sitten vuokra oli vedetty korkeammaksi kuin ilman yhteiskunnan tukea rakennetuissa taloissa. Asukas pystyi asumaan vain asumistuen turvin. Eli yhteiskunnan tukea nostetttiin rakentamisen jälkeenkin asumistuen muodossa.

Mitäkö sanoivat herrat ay-johtajat toimittajalle? Levittelivät käsiään. Toivottavasti eivät ihan pienellä palkkiolla joudu urakkaa hoitamaan.

Anssi Luoma-aho

Minulta oli jäänyt täysin lukematta tämä Ollin hieno kirjoitus. Hyvä raapaisu siitä, kuinka yhteiskunnassamme jaetaan "ei kenenkään rahaa" sulle mulle periaatteella. Poliitikoiden omasta mielestä se on hyväksyttävää, koska se on "maan tapa".

Olli Pusa

Kyllähän kaikki osalliset tietävät, että touhu on kaikin puolin sopimatonta ja arveluttavaa. Laittomaksi se ei mene, kun asianomaiset muodollisesti jääväävät itsensä päätöksenteosta. Kaverit ja alaiset hoitavat junailun, kun asianomaiset ovat "estyneitä". Vuorotellen, palvelus palveluksesta.

Tietenkin kaikki asianosaiset tietävät, että homma ei mene oikein, koska asiat yritetään salata viimeiseen asti. Eikä niistä varmaan moni tiedäkään. Esimerkiksi Vehviläisen ja Sailaksen asuntokauppa tuli julki vain sen takia, että joku on vuotanut asiaa koskevat tiedot Hesarille ja Pietiläinen kirjoitti siitä jutun.

Vuoto on siis joko Ilmarisessa tai Finnairissa. Joku katsoi aiheelliseksi vuotaa asian. Ilman sitä koko homma ei olisi koskaan tullut tietoon. Onneksi Pietiläisellä on vielä lähdesuoja käytettävissä. Varmaan sitäkin yritetään kohta heikentää. Tietenkin tällaiset julki tulevat asiat ovat vain jäävuoren huippu.

Oletko lukenut Renkien kaappauksen? Löytyy www.pusa.fi

Anssi Luoma-aho

Luin Olli kirjan hyppien ja kiireellä viime kesänä, kun siitä oli meillä täällä puhetta. Tarkoitus oli palata sen pariin ajtuksen kanssa myöhemmin, mutta se on jäänyt. Täytyy ottaa se asiaksi nyt, hyvä kun muistutit!

Mielstäni tämä eläkeyhtiö-asia on osa suurempaa ongelmaa, joka johtuu kasvottoman/julkisen rahan liian suuresta osuudesta BKT:sta. Sen seurauksena kaiken maailman pikkuvirkamiehet ja -poliitikot pääsevät päättämään ja hallitsemaan aivan liian suuria taloudellisia kokonaisuuksia, ilman minkäänlaista vastuuta tekemisistään.

Ei kenenkään rahaa on helppo viskellä sinne-tänne, kunhan joku tarjoaa muutaman kunnon kännin tai kustantaa mukavan huoran yhdeksi illaksi. ;)

Toinen tyyppitapaus on se, että oma ideologia ohjaa poliitikon päätöksentekoa, sen taloudellisista seurauksista riippumatta. Tästä esimerkkinä tänään uutisoitu hallituksen kaavailema muutos kotihoidontukeen, josta kirjoitin bloginkin.

Olli Pusa

"Mielstäni tämä eläkeyhtiö-asia on osa suurempaa ongelmaa, joka johtuu kasvottoman/julkisen rahan liian suuresta osuudesta BKT:sta."

Olen samaa mieltä. Se on vain yksi osa ongelmaa. Sen merkitystä korostaa lähinnä se, että eläkerahan hallitsijoista on tullut mafian ylimpiä vallankäyttäjiä. Poliitikot, media ym. ovat sille alisteisia. Merkittävätkin poliitikot myöntävät epävirallisesti kauhistelevansa eläkemafian valtaa. Tajuavat poliitikkojen olevan vain juoksupoikia. Mainitsemillesi esimerkeille löytyy selitys tästä kuviosta.

Siksi tuo tapaus Vehviläinen / Sailas aiheutti niin suuren kohun. Se osui suoraan hermokeskukseen. Veikkaan, että vuotoa etsitään isoilla resursseilla. Ja sen vuoksi Hautala niin pikaisesti pyörsi puheensa. Tajusi astuneensa väärille varpaille ja veti pikaisesti takaisin.

Veikkaisin, että tulee jotakin höpinöitä vastuista ja julkisuudesta ja asia haudataan jonnekin peruskallioon niin, ettei mikään olennaisesti muutu. Ja media suitsuttaa uudesta kulttuursta.

Toimituksen poiminnat