Rakenteellinen korruptio eläkejärjestelmässä
Tuomo Pietiläinen paljasti Hesarissa Ilmarisen aktiivisuuden asuntosijoittajana. Se oli ostanut Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asunnon 1,8 miljoonalla eurolla. Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on Vehviläisen esimies Finnairin hallituksen puheenjohtajana ja
Vehviläinen Sailaksen esimies Ilmarisen hallintoneuvoston jäsenenä.
Vuosi sitten käsittelin tätä keskinäisen esimiehisyyden asiaa nettikirjassani Renkien kaappaus (www.pusa.fi). En tässä ala toistamaan pitkää kertomusta, koska kiinnostuneet voivat vapaasti
ladata itselleen kirjan ja tutustua asiaan. Poimin kuitenkin joitakin esimerkkejä vain osoittaakseni, ettei tuollainen kytkös ole Suomessa mikään harvinaisuus. Kun vertailee suurimpien yritysten hallituksen tai nimitysvaliokunnan jäseniä ja Varman tai Ilmarisen hallituksen tai hallintoneuvoston jäseniä, löytää monta mielenkiintoista kytkentää.
Ilmarisessa tässä paikkojen miehitysprosessissa ovat mukana useimmiten toimitusjohtaja Harri Sailas tai sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio. Varmasta prosessissa ovat useimmiten mukana toimitusjohtaja Matti Vuoria tai sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Risto Murto. Tarkastellaan hieman kytköksiä. Havainnot kuvaavat joko nykyhetkeä tai tilannetta parin viime vuoden aikana. Tiettyä elämistä näissä asioissa tapahtuu jatkuvasti.
Neste Oilin hallinnossa on mukana Ilmarisesta varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio. Toisaalta Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievonen on Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen. Asetelma muistuttaa Sailaksen ja Vehviläisen kytköstä.
Varman hallituksen puheenjohtajana on Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen. Toisaalta Rautaruukin nimitysvaliokunnassa on samanaikaisesti ollut Matti Vuoria. Värtsilän entinen toimitusjohtaja Ole Johansson on Varman hallituksen varapuheenjohtaja ja samalla Värtsilän hallituksen jäsenenä oli Matti Vuoria. Vuorian esimiehenä Varman hallituksessa
on Sammon johtaja Kari Stadigh. Toisaalta Vuoria on Stadighin esimiehenä Sammon hallituksessa.
Ilmarisen leirissä Metson entinen toimitusjohtaja Jorma Eloranta toimii hallintoneuvoston puheenjohtajana. Toisaalta Ilmarisen Harri Sailas on mukana Metson nimitysvaliokunnassa.
Aina kytkökset eivät ole niin suoraviivaisia. Esimerkiksi Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula on Varman hallintoneuvoston puheenjohtaja. Varmasta Fortumin hallinnossa on sijoitusjohtaja Mikko Koivusalo.
Tällaista ketjua voisi penkoa loputtomiin. Kytköksethän ovat paljon monimuotoisempia kuin tällaiset suoranaiset linkit kertovat. Jonkin eläkeyhtiön ”valtapiiriin” kuuluvat yritysjohtajat kuuluvat lisäksi useiden muiden yhtiöiden hallintoon. Eläkeyhtiöiden apureina on myös lukuisia hallitusammattilaisia, jotka valvovat niiden etuja ja saavat vastineeksi paikkoja hallituksissa. Edellä oleva on vain pinnallinen kuvaus verkostoista.
Kyse on ehkä 100 yritysjohtajan muodostamasta verkostosta, joka vuorollaan on toistensa esimiehiä. Siinä roolissa he nostavat vuorollaan toistensa palkkoja, bonuksia ja muita etuja. Hyvin ovat kehittyneetkin. Oman yrityksen johtamista tärkeämpää on se, millainen asema on tuossa valtaverkossa. Valitettavasti useilla tehtävänkuva rakentuu valtaverkostossa luovimisen
lisäksi toimintojen karsimisesta ja yritysten myynnistä. Useimmat työeläkejärjestelmässä
merkittävässä asemassa olevat ovat myös merkittävässä asemassa EK:ssa. Julkisuudessa on viime vuosina ihmetelty isojen yritysten intoa lopettaa eläkesäätiöitään ja siirtää vakuutusmiljoonat Ilmariseen tai Varmaan. Syy on tätä taustaa vasten varsin ilmeinen. Samalla yritysjohtajat ovat neuvotelleet itselleen paikan eläkeyhtiön hallinnossa ja ovat päässeet pöytiin joissa asioista päätetään.
Kirjani nimi Renkien kaappaus on tarkoitettu nimenomaan kuvaamaan tätä verkostoa. Se koostuu pääosin palkkarengeistä. Mutta nykyään Suomessa omistaminen on paljolti kasvotonta, suurimpia omistajia ovat suuret eläkeyhtiöt. Kun saa kaapattua vallan niissä, hallitsee suomalaista elinkeinoelämää. Omistajia ovat periaatteessa eläkkeensaajat, mutta sillä ei ole mitään merkitystä käytännössä. Ratkaisevaa on, kuka saa ohjata rahavirtoja haluamaansa suuntaan. Aivan kuin entisessä Neuvostoliitossa ei ollut väliä, kuka yhtiöt omisti. Kommunistipuolueen pamput käyttivät niitä hyväkseen kuin omistajat.
Mitä asialle tekee ammattiyhdistysliike? Se on asiassa hyvin aktiivinen. Sen kellokkaat ovat tunkeneet itsensä työeläkeyhtiöiden hallituksiin, joista he saavat kymmeniä tuhansia euroja vuodessa erilaisia palkkiota. Sen vastineeksi he suojelevat yhtiöitä poliittisilta paineilta. Kuka
vielä muistaa paperiliiton entisen puheenjohtajan Jouko Ahosen kohua aiheuttaneita lausuntoja televisiossa. Ahosen vika oli lähinnä se, että hän sanoi rehellisesti ääneen sen, minkä kaikki tiesivät.
No mitä tekevät meidän poliitikkomme? Eivätkö he tiedä mistä on kyse? Tietenkin he tietävät (ainakin useimmat), mutta he ovat tuon työeläkemafian käskyvallassa. Edellisen hallituksen aikana oli yritystä tukkia eläkesäätiöiden hävittämistä edesauttavia lainsäädännöllisiä porsaanreikiä. Niiden avulla yritysjohtajat junailivat itselleen paikkoja eläkeyhtiöiden
hallinnossa. Hankkeet vesitettiin. Kokoomuksesta avainasemassa olivat valtiovarainministeri Katainen ja valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Häkämies. He vastustivat porsaanreikien tukkimista. Ilmeisestikin EK:sta oli käsky käynyt. Sosiaali- ja terveysministeri Hyssälä kunnostautui jättämällä porsaanreiät tukkimatta. Ilmankos hänet palkittiin Kelan
pääjohtajuudella.
Häkämiehen rooli omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä korostui, koska viime hallituskaudella tähän peliin vedettiin mukaan erityisesti valtionyhtiöitä. Niinpä useat valtionyhtiön toimitusjohtajat. firmansa eläkesäätiön hävitettyään nyt leikkivät suomalaisen omistajapolitiikan keskushenkilöitä eläkeyhtiöiden hallinnossa.
Tässä vaiheessa tietenkin joku kysyy, miksi media ei kirjoita tällaisesta skandaalista? Miksi se vaikenisi? Pietiläisen lehden omistaja Sanoma oli pitkään monimutkaisessa tilanteessa. Sanoman toimitusjohtaja Syrjänen oli Ilmarisen hallituksen puheenjohtaja. Toisaalta Varman hallituksen puheenjohtaja Tamminen on Sanoman hallituksen varapuheenjohtaja. Ei siis ihme, että Sanoma on ollut aika hiljaa. Syrjäsen jääminen pois Ilmarisen hallituksesta on ehkä vapauttanut tilannetta.
Alma mediakaan ei asiasta ole paljoa ääntä pitänyt. Sen toimitusjohtaja Telanne sattuukin olemaan Varman hallituksen jäsen. Hän on myös Talentumin hallituksen puheenjohtaja. Ylessä on ollut pyrkimystä käsitellä kriittisesti eläkejärjestelmän asioita, mutta eiköhän sekin saada normalisoitua uuden poliittisen johdon toimesta. Sitten on muu media, joka on riippuvainen
tuosta ravintoketjusta ilmoitustulojen ym. kautta. Niinpä media on ollut asioista hiljaa. Tässä kohdassa jätän kohteliaasti pohtimatta Uuden Suomen roolia, enkä siitä kyllä paljoa tiedäkään.
Toki kaikkia meheviä kupruja ei pystytä painamaan piiloon, kuten Ilmarisen ja Vehviläisen asuntokaupat kertovat. Kuinkas ollakaan poliitikot ovat laittaneet virkamiehet valmistelemaan lainsäädäntöä, joka helpottaisi omistusten piilottamista julkisuudelta kotimaisen hallintarekisterin kautta. Mielenkiintoinen sattuma.
Joku on näilläkin palstoilla kysynyt minulta, mitä sillä rakenteellisella korruptiolla tarkoitetaan. Ehkä tämä kuvaus vastaa osittain kysymykseen. Jos joku haluaa perehtyä asiaan tarkemmin, kannattaa tutustua Renkien kaappaukseen. Sen saa vapaasti ladata osoitteesta www.pusa.fi
Hienoa elää yhdessä maailman vähiten korruptoituneessa maassa, vai mitä?
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)
Kiitos Olli. Ehkä se viimeinkin tästä lähtee purkautumaan.
Kiitos Olli. Suomessa ei ole korruptiota, Suomi on korruptio.
jaa että poliisin voi luottaa,,,
heh, no eihän kaikilla tietysti voi olla elämänkokemusta kaikista asioista.
http://www.mikkoniskasaari.fi/node/118
Siksi näiden elämänkokemustensa jakajat onkin syytä sensuroida, ettei illuusio vaan järky.
Ja sairaalapaikkaa saat odottaa kuukausikaupalla jos ei ole varaa yksityiselle. Miten tämä sitten poikkeaa siitä että paikan saisi lahjomalla?
Olli, mulle tuli ensimmäiseksi mieleen, että nyt taisi alkaa asuntokuplan purku.
Korruption mato syö, joka omenaa ei pelkästää naapurin omppua, vaikka niin Suomessa mielellään ajatellaan !
Taisin heittää taas puolen tekoisen ajatuksen, sorry.
Meinasi että jos herrat isot herrat myy arvolukaalinsa meille kansalaisille kovaan rahaan, niin se ennustaa asuntojen arvottoman arvonnousun arvaamatonta laskua ja taas mentiin me tavikset perät ruvella kalliolta alas!
Taisin joskus kirjoittaa puheenvuoronkin siitä, kuinka Helsingin+Espoon+Vantaan+Kirkkonummen alueelle mahtuisivat asumaan kaikki 5.3miljoonaa suomalaista 1000neliön omakotitalotonteille. Siis teoreettisesti. Ja nyt ei edes miljoonaa ihmistä saada sovitettua Helsingin lähialueelle, mikä kattaa monia muitakin pinta-alaltaan laajoja kuntia.
Euroopan yhdessä harvimpaan asutussa valtiossa rakennusmaan hinta on yksi kalleimmasta päästä. Laittaa miettimään.
Ministeri Hautala ei varmastikaan kuulu tähän rinkiin.
Joten olisiko mahdollista, että hänen vihjauksensa Sailaksen "tuumauksesta" johtaisi Sailaksen eroon Finnairin hallituksesta?
Eihän se systeemiä muuta, mutta kuitenkin.
(Ps. oli hauska seurata tänään edeskunnan kyselytuntia kun Hautala näin ääneen ajatteli, ja taustalla Häkämies ilmeestä päätellen ihmetteli, että "mitä toi oikein puhuu...")
Osataan sitä Suomessakin Ateenaa ;-P
Vehviläisellä ja Ilmarisella on sopimus jonka mukaan Vehviläinen voi ostaa asunnon takaisin työsuhteen päättyessä. Tällöin on seurattava, ettei sitä lunasteta alle 1,8 miljoonan. Sitä ennen 400000 euron lahja on spekulointia. Finnair maksaa kuitenkin asunnosta 6800 euroa/kk vuokraa Ilmariselle, joka on käypä markkinahinta.
En kuitenkaan puolusta herrojen kähmintää, vaan odotan, että valtio-omisteisissa yrityksissä tehdään kurinpalautus. Veronmaksajien kukkarolla käyvän lentoyhtiön johto on laitettava selkä seinää vasten.
Italian Luigi teki takatemput lempilapsellemme EU:lle, Gunther taisi vain pikkasen nipistää pyllystä ja tuupata rintamuksia jne...
Outoa, että vain Suomi ja Luxemburg on synnittömiä ! Ainakin mitä media kertoo.
Tällä kansallismielisellä rummutuksella (on muuten persuilta kiellettyä ;-) saadaan käännettyä Suomi-urhon ylpeä nokka kohti muita pihoja, kun siltä varastetaan pihakeinu...
Kyllä mekin osataan, kunhan aletaan. Se vaan on parempien piirien etuoikeus jopa tämä kusettaminen, jos rahasta puhutaan.
Duunari saa tuoppinsa ääressä heittää korkeintain muutaman valheen, jos ei samaan aikaan tupakoi.
Muutama huomio:
Fazerin hallituksesta löytyy muun muassa Lemminkäisen, UPM kymmenen, HK:n ja eläkevakuutus Varman miehiä. Fazerin omistaa Fazerin suku.
http://cloettafazer.episerverhotell.net/fi/Yritys/...
Sinebrychoffin hallituksessa ei ole verkostoja oikeastaan minnekään (Suomessa). Sinebrychoffin omistaa tanskalainen Carlsberg.
Kotimaisesta seuraa se, että kontakteja löytyy.
Eläkevarat tulee ottaa pois yhtiöiltä ja sijoittaa yhden valtiollisen viraston kautta. Keva on aivan yhtä ryvettynyt kuin nämä muutkin joka todistaa ettei homma toimi. Kun kerran eläkerahastot lasketaan valtion varoiksi niin miksi niiden hallinto on annettu näiden ylipalkattujen renkien hommaksi?
Ihme pellejä koko porukka, ei minkäänlaista moraalia. Vehviläinen ja Sailas täytyisi laittaa vaihtoon. Yleisemmin vähintään kieltää ristiintoiminta eläkeyhtiöiden hallinnossa ja johtajien palkat virastopäälliköiden tasolle. Raimo tekee Sailasten veljeksistä suurempia päätöksiä kymmenesosalla pikkuveljen palkasta.
Parempi tietysti purkaa koko järjestelmä, yhdenkään valtionyhtiön johtajan ei tulisi saada suurempaa palkkaa kuin pääministerin.
Tämä pakollinen eläkesavotta pitää purkaa pois. Vapaus valita valtiollinen tai yksityinen eläkevakuutus toisi tervettä kilpailua ja poistaisi tämän "mafian" hiekkalaatikon kingin paikalta.
Tulisi samalla halvemmaksi sekä työnantajalle ja työntekijälle.
Kunnon kilpajuoksu tekee laiskasta läskistä ruunastakin taas siron !
En asiaa suuresti tunne, kunhan heittelen sanoja riviin tunnepohjalla.
Uskoisin kuitenkin, että nuorien, näiden syrjäytyneiden, suosiminen saisi uutta pontta jos yrittäjä voisi ottaa yksityiset vakuutukset työntekijälleen. Muutamankin satasen säästön voisi jakaa duunarin ja johtaja kanssa, eikä tarvitsisi ruuvat lähtöliksoja alas junnuilta.
Samalla poistuisi tämä, "mitä varten mun pitää maksaa, kun en mitään kuitenkaan saa takaisin"-menttaliteetti.
Tämä ajatus on omassa mielessänikin !
Odotan Kelan ulkoistaneen eläkkeen maksun, kun aikani tulee.
Maksun hoitaa Lumpio&Niska Oy. Kansaneläkkeen perusosa lumpioihin ettei pääse karkuun työeläkettä. Vain lisäeläkettä maksaneet saavat montun valmiina, "assosiaalit" kaivavat itse !
Kumpaa meinaat ehdotusta vai visiota ?
Mielenkiintoista todella. Kiitos tästä.
Esimerkiksi Matti Vuorian työhistoria on erittäin mielenkiintoinen. Sen perusteella hän on syntynyt onnellisten tähtien alla ja on uskomattoman ahne.
Tuo ahneus on leimaa-antava koko uran ajalta. Merkittävän vastuun kantavat tietysti ne ministerit, jotka olivat Vuorian edessä vietävissä kuin kuoriämpärit.
Suomen energiateollisuus (Neste, Fortum) on maksnut hirvittävästi Vuorian kunnianhimosta sekä ahneudesta. Nyt lakisääteinen eläkevakuutusyhtiö antaa uskomattoman suurta ansiota, vaikka osaamista ei vaadita ollenkaan.
Palkka on kohtuuton vaikka Vuoria lienee ammatillisesti hyvin pätevä. Ben Zyskowizcin sanoin: ”Kuinka vaikeaa hommaa on olla suuren työeläkeyhtiön toimitusjohtaja, jos sen rinnalla pystyy toimimaan kolmen pörssiyhtiön hallituksessa”
Korruptiohan poistuisi täydellisesti, jos kaikki valtion toiminnot yksityistettäisiin. Tätähän moni yrittää - ja kansa hurraa.
Ne vatipäät.
Vuoria ei ole ammatillisesti pätevä. Näin voi hyvällä sekä perusteellisella syyllä sanoa, kun Vuoria on hankkinut "pätevyytensä" virkamiehenä valtionhallinnossa. Tämän Vuorian ura kansliapäällikköidyyden jälkeen on ollut yhtä oman ahneuden maksimointia.
Lakisääteisiä eläkkeitä hoitavasa yrityksessä ei todella tarvita sitä osaamista, joka oikeuttaa erittäin suureen palkkaan ja kaikkeen sen lisäksi tulevaan. Kuin Manulle illallinen sopii oikein hyvin siihen, että rahaa tulee menköön yritys miten hyvänsä.
Kaikki suurimmatkin ja parhaiten ansaitsevat johtajat ovat itse asiasa hyvin pihijä. Niinpä Vuoriakin, jos muistatte, valitti ylinopeussakoistaan. Tietenkin hänen avustajinaan oli firman huippulakimiehet. Ja vautsi Vuoria joutui maksamaan vähemmän sakkoja kuin hänelle oli määrätty. Hyvä mieli siitä varmasti tuli ja pääsi käymään jossain snagarilla matkalla perheen kanssa firman huvilalle Lappiin.
Kiitos, Pusa, erittäin havainnollisesta kirjoituksesta! Sanoisin kansalaisaktivismia parhaimmillaan. Kirjoituksesi paljastaa vastaansanomattomasti Suomalaisen korruption ytimen. Koitapa lähettää tekstisi Hesariin. Syön hatullisen p....a, jos se julkaistaan tuollaisenaan. Verkkomedia sen voisikin julkaista.
Vuoria siis oli sen idiotismin takana, kuntien yhdistäjän logiikka, vaikka yhdistettävillä ei olisi mitään yhteistä, niin hyötyä tulee kun hallinto muuttuu hallinnoinniksi, asiajohtamisen sijaan. Kenkää tuollaiselle, tulee todennäköisesti halvemmaksi vaikka miehelle maksaisi lähes mitä tahansa siitä ettei tule töihin.
Näin pienosakeomistajana toteaisin, että minun puolestani normaalit pörssiyhtiöt - joissa ei ole valtion enemmistöä - saavat kustantaa johtajilleen vaikka kuinka runsaat palkat ja etuudet. Pääasia on, että yhtiöt maksavat minulle vähintään kohtuulliset ja säännölliset osingot. Useimpien muiden suomalaisten tavoin omistan pörssiosakkeita se takia, koska niiden tarjoama tuotto on parempi kuin pankkitalletuksien (tai asuntosijoitusten).
Työeläkeyhtiöt ovat "valtiollisia" toimijoita, joiden tulee huolehtia lähinnä siitä, että niiden omistamat pörssiyhtiöt maksavat kunnon osinkoa. Työeläkeyhtiöiden ei kannattaisi sotkeutua pörssiyhtiöiden sisäisiin valtataisteluihin (mm. nimitysasiat). Vehviläisen tapaus osoittaa, että työeläkeyhtiöt ovat rakastuneet liian syvälle näihin pörssiyhtiön sisäisiin henkilöstöasioihin. Työeläkeyhtiöt pitäisi paimentaa takaisin niiden perustehtävään (eli tuoton ylläpitoon).
Kolumnisti Olli Pusan kirjoitus on ihan kohtalainen kirjoitus, mutta siitä näkyy suomalaisen median mielestäni virheellinen näkökulma asian käsittelyssä. Pusa käsittelee pörssiyhtiöitä yhtenä massana, vaikka mielestäni ne kannattaisi erottaa kahteen ryhmään: kokonaan tai pääosin valtion omistamat (mm. Finnair) sekä muut (valtaosa pörssiyhtiöistä). Ensimmäistä ryhmää tulee arvioida veronmaksajan näkökulmasta ja sillä on omat "yhteiskunnalliset velvoitteensa". Toinen ryhmä vastaa ainoastaan osakkeenomistajilleen.
Pusan kolumnin loppuosan salaliittoteoriat ("EK:n käsky kävi", "miksi kukaan ei kirjoita", "Sanoma mukana juonessa" yms.) meni jo enemmän henkiselle puolelle. Tiivistä sanomasi faktojen pohjalle, älä pidä saarnaa. :)
Kritisoin myös työeläkeyhtiöiden roolia. Niiden tehtävä ei ole puuttua pörssiyhtiöiden sisäisiin asioihin vaan vahtia osinko/osaketuottoja. Nämä työeläkeyhtiöiden ristiinkytkennät eivät mielestäni edistä osakkeen arvoa, joten ne ovat turhia. Muuten jättäisin ei-valtiolliset pörssiyhtiöt tekemään miten parhaaksi näkevät - itseäni kiinnostaa vain osinkotuotto. Mikäli tuotto laskee, niin ostan sellaisen pörssiyhtiön osakkeita, jotka tuovat minulle riittävän osinkotuoton. Minä äänestän rahoillani.
Finnair on valtioenemmistöinen yhtiö, joten mielestäni siihen pätevät hieman eri säännöt. Me "iloiset" veronmaksajat maksamme viime kädessä sen tekemät tappiot. Tähän pitää saada muutos.
En tiedä kirjoititko asiasta tämän uutisen innoittamana, mutta mielestäni Ari Salminen pureutuu kommenteissa asina ytimeen:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/120209-suomen-soke...
Monilla johtajilla on periaate, että kunhan teot ja toimenpiteet eivät ole suoraan lainvastaisia, ne ovat oikein ja hyväksyttäviä. Tästä kertoo se, että väärinkäytökset ja kohut harvoin johtavat eroon ilman lainvoimaista tuomiota. Etiikka on vierasta ja siksi vastuu ei paina.
Ykkösen aamutv:n jälkiviisaissa puitiin tätä Finnairin ja Ilmarisen johtajien kähmintää:
http://areena.yle.fi/video/1329463566256
Isokallio on oikeassa: Harri Sailaksen pitäisi lähteä.
Uudenmaan prikaatin killan valtuuskunta ja hallituskin on mielenkiintoinen katsaus `verkostosta omalla somalla tavallaan.
Se kuvastaa hyvin miten Rkp verkostoituu ja miksi Rkp:llä on valtaa yli suomalaisten (finnar) niin paljon. Näitä verkostoja sietäisi avata enemmänkin. Renkien kaappaus ei kävisi siihen kirjaan otsikoksi.
Puheenjohtaja:
Ekonomie magister Karl Stockmann, Helsingfors
Varapuheenjohtaja 2012:
Politices magister Björn Weckström, Sibbo
Jäsenet:
Försäljningschef Christer Blomberg, Borgå
Riksdagsledamot Thomas Blomqvist, Raseborg (rkp)
Professor Georg H. Borgström, Helsingfors
Filosofie magister Björn Federley, Helsingfors
Ekonomie magister Christel Hartwall, Sibbo
Justitieminister Anna-Maja Henriksson, Jakobstad (rkp)
Pens arbetsskyddschef Mårten Hoge, Borgå
Förvaltningsdirektör Susanne Homén, Helsingfors
General Gustav Hägglund, Helsingfors
Stadsdirektör Mårten Johansson, Raseborg
Verkställande direktör Jussi Laitinen, Helsingfors (Aktia-pankki)
VD Mikael Lilius, Helsingfors
Vice VD Ingmar Lindberg, Helsingfors
Vice VD Kaj-Erik Lindberg, Esbo
VD Folke Lindström, Väståboland
Riksdagsledamot Mikaela Nylander, Borgå (rkp)
Politices magister Tom Palmberg, Helsingfors
VD Gretel Ramsay, Raseborg
Statssekreterare Marcus Rantala, Helsingfors
Direktör Niklas Savander, Grankulla
Energidirektör Roald von Schoultz, Raseborg
VD Karl Gustav Storgårds, Helsingfors
Patentjurist Björn Säfwenberg, Sverige
Honorärkonsul Claes-Henrik Taucher, Helsingfors
Försvarsminister Stefan Wallin, Åbo (rkp)
VD Patrick Wackström, Borgå
Sjökapten Bror Westerholm, Raseborg
Överstelöjtnant Olavi Wetterstrand, Vasa
Kiltan valtuuskunta,
http://www.nylandsbrigadsgille.fi/sidor/?page_id=51
Killan hallitus,
http://www.nylandsbrigadsgille.fi/sidor/?page_id=38
Huomattavaa on,että valtuuskunnan jäsenistä yksi asuu Ruotsissa. Ruotsi on taas ollut suomalaisten (finnar) ikiaikainen vihollinen.
Kontiolahden varuskunnalla tuskin on esitellä yhtä mahtavaa edunsaajien luetteloa.
"Hienoa elää yhdessä maailman vähiten korruptoituneessa maassa, vai mitä?"
On. Siksi muutin Suomesta pois Sveitsiin.
Osa omista kokemuksistani korruption parissa on julkaistu ja sittemmin sensuroitu täällä US:n blogissa.
Olli Pusan sensuroinita odotellessa. Neuvon sinua ottaamaan PDF kopiot näistä ketjuista kommentteineen. Sitten kun blogi menee kiinni niin saat vaan itse blogitekstin takaisin, mutta kommentit häviää.
Osa omista varmuuskopioista uudelleen julkaistu täällä;
http://www.muutos2011.fi/vb/entry.php?286-joojoo-u...
siellä kiinnostavimpia on varmaan "autoverotus korruptiota" ja "junakaaos syitä&seurauksia".
Kaho ku se ALV vaan pitää olla 23%, ku ei ne rahat muuten kaikkeen riitä. (Sveitsissä on 8%)
Tämä se on se maan tapa, joka on ajanut maan siihen pisteeseen, että mikään määrä rahaa ei riitä enää yhteiskuntaa pyörittämään.
Pieni eliitti on miehittänyt kaikki mahdolliset virat, virastot, laitokset ja yhtiöt, joilla on vähääkään yhteiskunnallista merkitystä ja istuvat ristiin toistensa kanssa hallituksissa ja lautakunnissa palkitsemassa itseään.
Eikä touhu rajoitu eläke- ja pörssiyhtiöihin. Sama peli pyörii pienmmillä summilla kunnallispolitiikassa, asuntoyhtiöissä, sairaaloissa ja joka paikassa, esimerkiksi täällä meillä Raahessa, missä kaupunginjohtaja keskittyy keräämään hovia ympärilleen ja esittää kaupunginhallituksen kautta itselleen työsuhdeautoja ja muuta kivaa. Raahen itsenäisestä sairaalasta lopetetaan synnytysosasto, koska Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa päästä rahastamaan raahelaisten synnytyksillä.
Raahen synnytysosaston ylikääkärillä ovat olleet paperit vetämässä Oulaisten sairaalaan, minne synnytyksiä ollaan täältä osittain siirtämässä, vaikka jätkän olisi pitänyt edustaa raahelaisia. Viran hän myös sai.
Kaupungin asuntoyhtiön johtaja, jonka tehtävä olisi huolehtia, siitä, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja riittää, on hinannut vuokrat täysin pilviin asti, ja käyttää aikansa suuruudenhulluista rakennusprojekteista haaveilemiseen.
Nämä vain ihan nopeina esimerkkeinä, eikä Raahe varmaan ainoa tällainen pesäke ole.
Minulta oli jäänyt täysin lukematta tämä Ollin hieno kirjoitus. Hyvä raapaisu siitä, kuinka yhteiskunnassamme jaetaan "ei kenenkään rahaa" sulle mulle periaatteella. Poliitikoiden omasta mielestä se on hyväksyttävää, koska se on "maan tapa".
Luin Olli kirjan hyppien ja kiireellä viime kesänä, kun siitä oli meillä täällä puhetta. Tarkoitus oli palata sen pariin ajtuksen kanssa myöhemmin, mutta se on jäänyt. Täytyy ottaa se asiaksi nyt, hyvä kun muistutit!
Mielstäni tämä eläkeyhtiö-asia on osa suurempaa ongelmaa, joka johtuu kasvottoman/julkisen rahan liian suuresta osuudesta BKT:sta. Sen seurauksena kaiken maailman pikkuvirkamiehet ja -poliitikot pääsevät päättämään ja hallitsemaan aivan liian suuria taloudellisia kokonaisuuksia, ilman minkäänlaista vastuuta tekemisistään.
Ei kenenkään rahaa on helppo viskellä sinne-tänne, kunhan joku tarjoaa muutaman kunnon kännin tai kustantaa mukavan huoran yhdeksi illaksi. ;)
Toinen tyyppitapaus on se, että oma ideologia ohjaa poliitikon päätöksentekoa, sen taloudellisista seurauksista riippumatta. Tästä esimerkkinä tänään uutisoitu hallituksen kaavailema muutos kotihoidontukeen, josta kirjoitin bloginkin.
Kommentoi 64 kommenttia