OlliPusa

Ankea talvi tulossa?

Katselin kauhulla Helsingin pörssin kehitystä. Eihän siitä liikaa johtopäätöksiä pidä tehdä. Se on pieni ja mitätön maailman mitassa ja muutenkin pörssikursseissa on paljon spekulaatiota. Yleensä on kuitenkin pidetty kohtuullisen pätevänä oppia, jonka mukaan pörssi ennakoi talouden kehitystä reilun puoli vuotta etukäteen. Markkinoita seuraavat sijoittajat laskevat tulevaisuuden näkymiä raakoja menetelmiä käyttäen ja yrittävät parhaansa sivuuttaa poliittisen retoriikan arvioissa.

 

No miltä kehityksen pitäisi nyt näyttää? Satojen miljardien tukipaketeilla on pönkitetty Euron kriisimaat pysymään pystyssä muutaman kuukauden ja USA:ssa on valtion rahoituskriisin siirto onnistunut velkakatosta sopimisella. Näillä vaihtoehdoilla (ja kalliilla hinnalla) on kuulemma talous pelastettu, aurinko paistaa ja tehtaat jauhavat täysillä.

 

Ainakin Helsingin pörssi ennustaa kuitenkin aivan muunlaista kehitystä. Indeksi kävi alkuvuodesta 8000 pisteen tuntumassa, mutta valui maanataina alle 6000 pisteen. Neljännes kursseista on sulanut pois. Viime vuosikymmenen korkein indeksiluku oli yli 12000 ja alle 6000 käytiin viimeksi vuonna 2004. Toki finanssikriisissä käytiin hetkellisesti n. 4000 pisteen indeksiluvussa. Sinne on vielä matkaa, mutta trendi on ollut alkuvuoden jälkeen systemaattisesti laskeva.

 

Mitä johtopäätöksiä tästä kehityksestä voi tehdä? Ei liikaa, signaalit ovat vielä aika heikkoja. Kuitenkin normaalin sijoittajalogiikan pohjalla pörssi indikoisi, että talous ajautuu taantumaan ensi vuoden keväällä. Miljardien kylvö kriisimaille ei voi estää talouden faktoja vaikuttamasta omalla logiikallaan. Valitettavasti päättäjämme taisivat juuri antaa melkoiset valtuudet EU:n vakausmekanismeille jakaa rahaa kriisimaille. Ne lupaukset meiltä varmaan rahastetaan viimeistä euroa myöten.

 

Ihmettelen millaista talouspolitiikkaa Kataisen hallitus aikoo keväällä toteuttaa, jos pörssien ennustukset toteutuvat? Talous ajatutuu taantumaan ja Suomi on kylvänyt 20 miljardia Euroopan kriisimaille. Silloin ei kriisistä enää selvitä sanoja Säätytalolla sorvaamalla. Nyt kaikki vain kädet ristissä toivomaan, että kyseessä on väärä hälytys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Mitä johtopäätöksiä tästä kehityksestä voi tehdä?"

Ainakin sen, että pörssiosakkeita kannattaa ostaa juuri nyt.

Olli Pusa

Entä jos kurssit laskevat 4000 pisteeseen? Kolmannes sijoituksesta häviää ja saattaa kestää vuosia, ennen kuin arvo palaa. Kannattaako ja kuka kestää vuosien tappiot? Monelle sijoittajalle se voi olla ylivoimaista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

OMX 2800 ja sitten voi joko sulkea koko Unioninkadun temppelin tai lähteä ostolaidalle. ;)

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Hyvän blogin olit kirjoittanut. Olet näköjään optimistisempi kuin minä tuossa Euro-kriisiasiassa. Veikkasit, että ensi keväänä tulee taantuma, mutta minä veikkaan, että se tulee paljon tuota aikaisemmin.

Kaikkialle leviääkin sitten sellainen lamakriisi, ettei sellaista ole koskaan aikaisemmin vielä nähty. Tämä koskee koko maailmaa globaalilla tavalla. Ensin tuo iskee tietty liittovaltio EU:n hallintoelimiin, mutta jo hyvin pian saamme seuraksemme myös muita aiemmin jopa aika vieraaksi jääneitä valtioita.

Elämme vuoden aikana monenlaisia kokemuksia läpi....Voi vain toivoa, ettei nyt ihan perikatoon joutuisi....

EV

Pohjan Akka

Tappiot ja "tappiot"!
Lienee syytä muistuttaa tosiasiasta: Tappiota tulee vasta, kun myy halvemmalla kuin ostaa.

Paljon on suomalaisia, joiden tarkoituskin on ostaa halvalla ja myydä sitten joskus, kun tulee voittoa. Parempi rahoja on osakkeissa makuuttaa kuin vuosikaudet korottomalla pankkitilillä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ajattelin silloin laittaa tuon 2800 vitsinä. Oletin oikeasti 3800 indeksiluvuksi pohjalle ja ironian nimissä otin vielä tonnin pois.

Enää ei tunnu niin vitsiltä...

J. Gagarin

"Indeksi kävi alkuvuodesta 8000 pisteen tuntumassa, mutta valui maanataina alle 6000 pisteen. Neljännes kursseista on sulanut pois. Viime vuosikymmenen korkein indeksiluku oli yli 12000 ja alle 6000 käytiin viimeksi vuonna 2004. Toki finanssikriisissä käytiin hetkellisesti n. 4000 pisteen indeksiluvussa."

Omituinen toteamus, että "alle 6000 käytiin viimeksi vuonna 2004 ... toki finanssikriisissä käytiin hetkellisesti n. 4000 pisteen indeksiluvussa."

Siis miten niin viimeksi vuonna 2004? Kuten toteatkin, niin kurssit olivat vuoden 2008 syksystä lähtien puolisen vuotta alemmalla tasolla.

Lisäksi huomauttaisin, että Nokian painoarvo on aiemmin ollut huomattava Helsingin pörssissä ja sen kurssin romahdus vaikuttaa ratkaisevasti kokonaisindeksiin tällä hetkellä.

Olli Pusa

Finanssikriisi on julistettu poikkeukselliseksi häiriötianteeksi (mikä ei ole kyllä aivan riidaton tulkinta). Siksi käsitelin sen erikseen. Häiriötilanne pois jättämällä, näissä luvuissa oltiin viimeksi 7 vuotta sitten.

Totta, että Nokialla on ollut poikkeuksellinen paino Suomen pörssissä. Reilu vuosikymmen sitten se saattoi olla 2/3-osaa pörssin arvosta. Ei ole ollut enää pitkään aikaan. Esimerkiksi maanantain pudotuksessa se ei ollut edes pahiten kärsineitä osakkeita.

Ja kuitenkin Nokia on vieläkin merkittävästi suomalainen yhtiö. Sen alamäki heijastaa Suomen talouden kehitystä työllisyydessä, vientituloissa jne.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

20-luvun lopun käyriä kun seuraa niin sielläkin alkuun tuli pieni nyykähdys, hirveä optimismi ja sitten vasta putosi pohja alta.

Sotahan siitä sillä kertaa tuli. "This time it is different", vai?

Olli Pusa

Kun olen 30 vuoden aikana töikseni seurannut sijoitusmaailmaa, on aina välillä syntynyt uusia talousoppeja, jotka väittävät maailman muuttuneen. 2000 puhuttiin uudesta taloudesta, jonka aikana lamoja ei enää tulekaan. Samaa pyörää on yritetty keksiä useamman kerran - ja aina on ollut väärä hälytys. Suurimmat pörssitappiota taitavat syntyä sijoituseuforian vallatessa ihmiset.

Kulutusjuhla nimeltä toinen maailmansota vasta lopetti 1920-luvun pörssiromahduksesta alkaneen laman. Nyt on toki yritetty hoitaa kriisiä eri tavalla kuin silloin, mutta olen kyllä varma, että tämäkin kokeilu päättyy kaaokseen. Ehkä eri laiseen kuin silloin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kun piensijoittajat lähtevät suuremminkin ostolaidalle, on syytä myydä kaikki pois. Se on yksi lainalaisuus. Kun kysyntää on yli terveen rajan niin kuplahinnat alkavat muodostua. En nyt silti lähtisi tunkemaan viimeisiä ropoja Unicreditiin, vaikka sen P/E on houkuttelevan alhainen (1,5...1,7)

Toisaalta taas, jos suuret viisaat eurodespootit lähtevät "tukemaan" Italiaa niin siinä voisi tehdä kovankin tilin. Nyt ei vain ole minkäänlaisia tietoja siitä, millä säännöillä tätä peliä pelataan. Varmaan siksikin tuo P/E on noin alhainen.

Heli Hämäläinen

Sijoitusmarkkinoilla nousukaudella kaupaksi menevät vaikka koirankakkapussit, laskukaudella osa ns. sijoitusinstrumenteista menettää vaihdettavuutensa. Koko Helsingin pörssille saattaa käydä ohraisesti tuossa kuopassa. Ja kun kauppoja ei tehdä, ei ole markkinoitakaan. Ja kun ei ole markkinoita ei ole pörssiäkään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tästä suosta ei nousta millään normaalilla keinolla..eiköhän sitä ole tarpeeksi moni koittanut täällä jo kertoa.

Kalle Virtanen

Miksi kurssit eivät ole laskeneet enempää kriisimaiden, sotien ja velkojen takia. Siksi, koska teollisuudella menee ihan hyvin ja ihmiset kuluttaa. En usko, että tällä kertaa kurssilasku ennakoi syklin taittumista. Olemme vielä sahaavassa nousussa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Yhdysvaltalaisten kuluttajien kysyntä harppoi 0,1% eteenpäin viimeisimpien tilastojen mukaan, joten silläkin saralla on helppoa ennustaa jyrkkää pakkasta. Eurooppa ei välttämättä ole sama asia, mutta kreikkalaistenkin kysyntä tuppaa olemaan kovaa vain leipäjonoissa. Kaikille ei edes riitä.

Olli Pusa

Kriisimaiden ongelmat ovat vaikuttaneet erityisesti korkomarkkinoilla, sodat taas on käyty maissa, jotka kiinnostavat lähinnä öljyntuotannon takia. Pörssikurssit heijastavat odotuksia yritysten tulevaisuudesta. Kun niissä alkaa köhiä, se juuri on tekijä, joka painaa kurssit laskuun ennen kuin kehitys näkyy tuotantoluvuissa.

Tilanteen kuva on sekava, mutta varoitusmerkit ovat vahvat. Kulutus saattaa juuri olla se kriisin siemen. Se on viime vuosina tapahtunut velaksi ja voi tuskin jatkua samaan tahtiin jatkossa.

max vaaltio

Odota, on oikea vastaus pörssiin. Olen Olli sun kanssa samaa mieltä alas mennään vielä, ja paljon. Mutta hyväähän siinä on se että kova tili odottaa sitten aikanaan ottajaansa. Niinhän se pitääkin olla. Jos tuota ylimääräistä tuohta sitten riittävästi kelläkin on. Tili on aikanaan huomattava. Näillä näkymin odotaisin ainakin keväseen. Lainarahoilla pullistelu kestää vielä aikansa. Mutta kuten jo ajat sitten on tiedetty Italia ja Espanja romahtaa syliin. Silloin näemme pörssissä pohjan. Pysyykö onneton enää pystyssäkään. P.S. juuri nyt illalla Soini sanoi, kaksi viikkoa, Espanja ja Italia tulee hattu kourassa pyytämään rahaa. Tähän saakka Soini on ollut oikeassa. Nytkö väärässä. Jos niin käy kannattaa pikkuhiljaa alkaa suunnitella pankkitilien tyhjennystä, sekä muita toimenpiteitä. Ettei käy niin että menee vielä netkin. Pankit ei nimittäin etukäteen varoittele.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sahaamista on, mutta noususta en tiedä. Tämän vuoden kurssihuiput helmikuun 9. ja siitä lähtien siis voinut vetää melko huoletta laskevaa käyrää jopa 10-20 päivän heilahtelujen mukaan. Pieniä nousupäiviä on mukaan mahtunut. Siksi vain "melko huoletta laskevaa käyrää".

Helmikuun huipusta kadonnut yli 25%. Sellaisia nämä nousukaudet joskus ovat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kirjoitin joku viikko sitten siihen malliin, että kun sekä teollisuuden, että palveluiden ostopäällikköindeksit ovat lasketelleet jo kolmatta kuukautta peräkkäin ja viimeisin notkahdus on sitten niin raju, että vastaavaa haetaan marraskuusta 2008 niin huimaa.

Uusimmat tupladipit ehdin jo laittaa esille. :) Pistin ja OMXin alle 6k merkille, mutta Suomen kehityksen suunta on mielestäni selvä ollut jo siitä lähtien, kun euroalueella - ja vähän muuallakin kohkataan vain vyönkiristyksiä.

Huomioitavaa on, että esim. Kanadaan vientimme tuplaantui... Se on positiivinen merkki. Aina pitää yrittää löytää se hopeinenkin pilvenreuna Kataismyrskyssä.

Torbjörn Liimatainen

Uusia autettavia jonoon. Kypros taisi kiilata Italian ja Espanjan ohi.

http://www.businessinsider.com/will-cyprus-be-the-...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Joo, pieni tekijä, mut kaikki lasketaan. =) Mä tässä juuri lueskelen Italian ja Espanjan parhaat palat. Vois melkein näistä aineksista tehdä jo uuden avauksen...

max vaaltio

Itäplokkikin tulisi mukaan, kuoleman tielle. Ainoa asia mikä estää. On ettei ole mistä romahtaa, kun ei ole ikänä mitään ollutkaan.

Citycani *

Suomessa pörssikurssien ennustettavuuden indikaatioarvoa hämärtää näinä vuosina ilmapallomme Nokian totaalinen nyrjähdys ja romahdus.

Ei se silti tarkoita sitä, etteikö muitakin ongelmia olisi.

Katainen lappoo kalliita veromiljardejamme muille maille, eikä meillä ole uutta kasvuveturia noksun tilalle tarjolla edes teoriassa.

Miksi muuten kukaan kasvumoottoriksi haluaisikaan, kun sen mahdolliset ansioista maksamansa verot menisivät muualle, eivät oman maamme tulevaisuuden kohentamiseen ollenkaan..?

Suuri puhallus puhkuu sellaisella voimalla, ett tuskin on koskaan aiemmin moiseen voimainsatuntoon pystynyt itseään hönkäilemään.

max vaaltio

Mikä uusi johtaja tulee taloon haukkumaan tuotteen paskaksi, joka pitää ajaa alas. Myy firman Microsoftille. Sekä palaa ensisen isännän leipiin. Kaikki on ollut vain osakkeen alentamista,
riittävän edulliseksi. Sitten ostaa pois, Kun pudotaan 2,50- 3,00 väliin. Lähtee nokian mukana takaisin, kukaan ei voi mitään. Nauraa vain mennessään. Olipa se suomipoika justiinsa niin tyhmä, kuin Ollila meille kertoi?. Hmm... Tai joku muu?. Usko ja luota on meille suomalaisille hyve. Mutta liike-elämäsä, sen nimi on tappio.!

Markus Lehtipuu

Uskon samoin. Elop on Troijan hevonen, jonka tavoiteena on klassinen yrityskaappaus.

Suomalaiset ovat niin h---etin sinisilmäisiä. Että ihaillaan, miten Elop "kehuu Suomea"...

ÄLKÄÄ LUOTTAKO ULKOMAALAISIIN ei ole vihapuhetta, vaan realismia. Yhtä lailla suomalaiset ovat ulkomaalaisia irtisanoessaan Bochumin työläisiä tai rakentaessaan kiistanalaisia sellutehtaita Uruguayhin.

Kukaan ei välitä Suomesta, Suomen työpaikoista tai suomalaisista, ellemme me itse välitä omasta maastamme. Suomi on OBJEKTI, raaka-ainekasa, joka viedään ja ryöstetään typötyhjäksi, ja lopuksi viedään tuhkatkin pesästä, jos se on näennäisen laillista, ja loput otetaan sodalla.

Näin on aina ollut, kaikkialla maailmassa, ja näin tulee näköjään aina olemaan.

Siksi on kansallisvaltio, rajat ja rajavalvonta, jotta valtio voi hallinnoida omaa aluettaan ja valvoa, ettei kaikkea viedä alihintaan. Kaikki tuntemani valtiot suojelevat omaansa, osa äärimmäisen mustasukkaisesti, Venäjä yhtenä ääriesimerkkinä. Suomi on naiivien, sinisilmäisten ja pikkuseikkoihin takertuvien lapsen tasolle jääneiden tyyppien hallinnoima maa, joka on pysynyt pystyssä kovalla työllä ja innovaatioilla.

Nyt kaikki viedään, koska globalisaatio, koska liittovaltio, koska "myydään jenkeille" -asenne ja ennen kaikkea koska äärimmäinen sinisilmäisyys.

Todiste: maa takertuu "vihapuheeseen" ja "homoavioliittoihin". Sitten ajaudutaan myymään kaikki paniikissa, kun ei ole tajuttu mitään siitä, missä oikeasti mennään.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Katselin eilen Harakan "10 kirjaa rahasta"-ohjelmaa, jossa käsiteltiin italian-amerikkalaisen kirjailijan kuvausta sijoitusmaailmasta.

Tohdin arvata, että yksikään alustajan esittämistä argumenteista ei ole takitilhen. Ei ole ollut ennenkään.
Ennustaminen.
Osuvaa.

Oikein osaava ennustaja ei tosin us-blogistaniaan tule.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitä tarkoittaa "takitilhen"?

Kuinka monen prosentin suomalaisista arvelet tietävät, mitä tuo sana tarkoittaa? Minä heitän, että 12%.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Sorry, blogatessa ei aina muista - erityisesti minä en muista.
Kunnioittaa ymmärrettävyyttä.

Pieni synti.

Prosentti lienee alle 4?

Takitilhen = tarkasti, tarkalleen, juurta jaksain, perin juurin

Kuparisen ja Harakan eilen pohtima kirja: Don DeLillo: Cosmopolis

http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmopolis

S S

Heikosti menee kapitalismilla, kun kädet ristissä toivotaan, ettei se romahtaisi.

Tuula Saskia

Kirjoittaja Olli Pusa,

rohkenetko/haluatko paljastaa, oletko myynyt kaikki omat pörssiosakkeesi?

Suosittelisitko sitä muille?

max vaaltio

Valitettavasti Olli, ei ole väärä hälytys. Vain persut on tästä puhunut näin. muut vastustaa. siksi ei päästy hallitukseen. Estämään Suomen tuho vuosiksi. Turhaan puhuvat kun lainananto loppuu ja pahin tapahtuu, kukaan ei voinut tietää. Persut tiesi, on suomen suurin puolue nyt. Koska enemmistö Suomen kansasta ymmärtää, mikä meitä odottaa. Mutta se on sitä politiikkaa. Kyllä katainenkin puolueensa aallonpohjaan ajoi. tietää sen, kun ei tyhmä ole. Mutta se on vähän kuin totopeluri, joka on rahansa hävinnyt. Lyö viimeisen kympin kovalle yllärille. Menee vessaan piiloon lähdön ajaksi, ja rukoilee, Tai kuka mitäkin toiveita ilmoille loitsuilee. Annoin kataiselle neuvon jo aikaa sitten. Pistäisi 100 miljardia sinne likoon, kun on niin hyvä ja tuottoisa busines. Niin ja omat rahat myös, rikastuttaisiin sitten näillä koroilla. Sanoin myös että mitään takuita ei ole, eikä tule.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Näin on Max. Kovat ovat ajat edessä. Jos minulla olisi jotain sijoituksia, niin möisin kaikki pois heti kun mahdollista....ne muuttuvat pian vessapaperiksi....

EV

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Itse asiassa tuossa katselin tänään markkinadataa niin huomasin Saksan korkopaperien kelpaavan jopa inflaatiokorjattuna tuomaan negatiivista tuottoa.

Se oli minusta niin merkittävä juttu, että piti tehdä lyhyen ajan sisään toinen avaus.

Jari Vuorinen

Perussuomalaiset ovat nähneet tämän kehityksen jo aikoja sitten.

Vielä-tosin pienenevä joukko-Suomesta löytyy EU-uskovaisia sijoittajia ,jotka luottavat EU:n ammottavaan molokin kitaan.

Sijoittajat luulevat olevansa etuoikeutettuja.Mutta lopulta heiltäkin vie EU kaiken.Sitten syyttävät Perussuomalaisia kun ahneus ei onnistunut.

Ja sitä hetkeä pelkäävät.Että Perussuomalaiset olivatkin oikeassa.

Nämä sijoittajat höppänät,luottavat Kataisiinsa korjaan Kaltaisiinsa.

Jouko Koskinen

En ole persu mutta kuitenkin: Suurimpaa kannatusta nauttivaa mollataan tietysti innokkaimmin. Jos PS olisi hallituksessa se joutuisi tekemään likaisen työn itse. Siitähän se riemu nousisikin.

Sitäpaitsi ei ei -politiikan rinnalla pitäisi olla kylläkyllä ideoitakin.

max vaaltio

Jouko hyvä niitähän on, vaan kun kukaan ei halua kuunnella. Se on nääs sitä politiikkaa, minä tiedän te ette. Miksi tiedät?. No siksi kun olemme suurin puolue. Tämä maa kääntyy vielä pahasti nurin niskoin poliittisella kentällä. Persujen kannatus nousee rajusti kunnallisvaaleissa. Odotellaan niin nähdään. Siinä se tuska ja pelko asuu. Muissakin kuin pääkaliffi käteisellä ja Jutalla.

Tuomas Taivasaho

"Suurimpaa kannatusta nauttivaa mollataan tietysti innokkaimmin."

Kyllä, ja lähes kaikesta muusta kuin talouteen ja talouskriisin liittyvistä seikoista. Osoitus kai sekin jostain.

max vaaltio

Sitä hetkeä pelkäävät, näin on Jari.

Jouko Koskinen

Kyllä siinä on kurat lahkeessa kellä tahansa kun joutuu tätä hurlumhei -konkurssipesää pelastamaan. Politiikkaa voi pelata viikkogallupeilla mutta taloutta ei.

Ääripopulistinen hömppä- näköisvihertely sopii ruotsalaisille. Suomella ei olisi sellaiseen varaa.
Maksamme Ruotsinkin maahanmuuttopolitiikasta 50 - 70 000 euroa tunnissa sähkölaskun muodossa.
Kokonaistuonti nyt netto 2552 MWh - KAHDEN suuren ydinvoimalan teholla puhdasta töpselisähköä töpselipojille ja pistoketytöille. http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/sahkomarkkin...

Toimituksen poiminnat