OlliPusa

Vaalien musta aukko

Vaalien musta aukko

 Vaalikampanjat ovat käynnissä, ehdokkaat ottavat kantaa kaikenlaisiin asioihin. Useat kommentit ovat ihan järkeviäkin. Kaikkien mielenkiintoisinta ei useinkaan ole se, mihin otetaan kantaa, vaan se mihin ei oteta kantaa. Mitkä asiat ovat vaaleissa tabuja, kannanottojen mustia aukkoja?

 Silmiinpistävää vaaleissa on se, että ehdokkaat eivät uskalla ottaa kantaa työeläkejärjestelmän vallankäyttöön liittyviin asioihin. Toki eläkeläiset huolehtivat indeksiensä tasosta ja nuoret eläkkeiden riittävyydestä. Harvan mielenkiinto kuitenkaan ulottuu tätä laajemmalle. Poikkeuksen tekevät muutamat ehdokkaat.

 Työeläkejärjestelmästä on tullut keskeinen vallankäyttäjä Suomessa. Järjestelmään on kerätty rahastoja 140 miljardia ja eläkerahastot ovat suurimpia omistajia Suomessa. Samalla työeläkejärjestelmä on keskittymässä kahdeksi mammuttiyhtiöksi. Pari vuotta sitten hävitettiin urakalla eläkesäätiöitä, nyt tähtäimessä ovat pienemmät vakuutusyhtiöt. Eläke-Fennia Varmalle ja Etera Ilmariselle?

 Eläkebyrokraatit istuvat kaikkialla pörssiyhtiöiden vallankäytössä, nimitysvaliokunnissa, hallituksissa jne. Samanaikaisesti yritysjohtajat ovat kiivaalla vauhdilla tunkeneet itseään suurimpien eläkevakuutusyhtiöiden hallituksiin työmarkkinamiesten kumppaneiksi. Siellä he esiintyvät omistajina (eläkerahastojen turvin) ja ovat valitsemassa omien yhtiöidensä hallituksia – siis valitsemassa esimiehiään. Rengit ovatkin muuttuneet isänniksi.

Miten yhteiskunta sitten kontrolloi näitä ”omistajia”? Todellisuudessa asia on niin, että nämä omistajat kontrolloivat poliittisia päättäjiä. Apuna heillä on tässä työmarkkinajärjestöt. Niiden tehtävänä on pitää valtio kaukana eläkejärjestelmän päätöksenteosta.

Kun Suomi liittyi euroon, menetettiin mahdollisuus elvyttää valuuttakurssilla. Tämän korvaamiseksi kehitettiin EMU-puskurit. Niiden avulla voitaisiin elvyttää laman oloissa. Suurin virhe tapahtui, kun tämä hallituksen ja Suomen Pankin aikaisemmin valvoman elvytysmahdollisuuden korvike annettiin muille. Puskurit olivat 6,5 miljardia, mistä 4,5 miljardia eläkevakuutusyhtiöissä ja loppu työttömyysturvajärjestelmässä. Ne siis oli varattu elvytyskäyttöön. Lisäksi eläkevakuutusyhtiöt olivat virheellisesti perineet pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä 1,5 miljardia liikaa työkyvyttömyysmaksuja. Niiden palauttamista odotettiin.

 Elvyttämiseen oli käytettävissä siis kaikkiaan 8 miljardia euroa. Päätösvalta asiasta oli muodollisesti työmarkkinajärjestöillä ja eläkevakuutusyhtiöillä. Mitä tapahtui, kun lama pari vuotta sitten iski? Vakuutusyhtiöt pitivät rahat itsellään, vain rippeitä työttömyysturvajärjestelmän varauksista käytettiin elvytykseen. Sen sijaan valtio otti 8 miljardia enemmän lainaa elvytystarkoituksiin.

Työeläkejärjestelmän vallankäyttäjistä on tullut vakava uhka koko suomalaisen demokratian toimivuudelle. Siksi poliitikoilta pitää vaatia vastausta, miten tämä hirviö laitetaan kuriin? Osa poliitikoista pakoilee vastausta kokonaan, osa selittää että ”kolmikanta” (eli tosiasiassa työnantajajohtajat, palkansaajajärjestöjen johtajat ja eläkevakuutusyhtiöt) päättävät asioista. Se on vastaus, jolla yritetään paeta vastaamista. Kolmikanta ei ole hoitanut elvytystä, ei työelämän ongelmia, käsiin räjähtävää työkyvyttömyyseläkkeiden ongelmaa eikä mitään merkittävää kysymystä. Se on hoitanut vain oman valtansa turvaamista.

 Vaatikaa ehdokkailtanne vastausta, miten he aikovat laittaa käsistä karanneen työeläkejärjestelmän raiteilleen? Nyt on se aika, jolloin kysymyksiin on vastattava. Jos halukkuutta vastaamiseen ei ole, älkää äänestäkö tällaista ehdokasta.

 Lisätietoja kysymysten pohjaksi saa nettikirjastani Renkien kapina. Sen saa maksutta osoitteesta www.pusa.fi.

 Olli Pusa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jouko Koskinen

No ketä voisi äänestää? Ehdokas ei tiedä kuuluuko opposition
vaiko hallituksen kannattajiin. Mutta energia-asiantuntemus
on huippuluokkaa. Turvallinen tulevaisuus ikiliikkujalla.
Se on ihan viittä vaille valmis, muutama sata miljardia
euroa kun vielä jaksatta niin täältä pesee - ja linkoaa!

Talous/finanssiymmärrys samaa luokkaa.

Toimituksen poiminnat