OlliPusa

Pankkiunioni ja valehtelijoiden klubi

Torstaina eurojohtajat löivät kiinni pankkiunionin aikatauluja. Aluksi meille suomalaisille on kerrottu, että kyseessä on pankkivalvonnan yhdistäminen kansallisilta viranomaisilta EKP:n alaisuuteen. Kummallista asiassa oli se valtava kiire, jolla tuota pankkivalvontaa haluttiin
ajaa eteenpäin. Sen olisi pitänyt astua voimaan vuodenvaihteessa. Siihen on kaksi kuukautta ja ammattilaiset niin Suomessa kuin muualla ovat kauhistelleet aikataulutusta. Tuossa ajassa pankkivalvonnan saaminen kuntoon on täysin mahdotonta. Se vaatisi useita vuosia.

 

Miksi pankkivalvonnan toteuttamisella on kiire? Sillähän kuulemma torjutaan pankkikriisejä tulevaisuudessa. Meillähän on jo päällä akuutti kriisi, joka uhkaa levitä käsiin. Syy tuohon kiireeseen on se, että ei kukaan ole oikeasti kiinnostunut pankkivalvonnan kehittämisestä. Se on pelkkä kulissi EU:n liittovaltiohankkeen ajamiselle. Samalla kun meidän ministerimme
höpisevät pankkivalvonnan kehittämisestä, torstaina päätettiin muustakin. Euroalueen vakausmekanismia EVM:ää voidaan käyttää jo ensi vuoden alusta kriisipankkien pääomittamiseen. Samalla Suomessa ministerit väittävät, ettei mitään päätöksiä pankkituesta ja talletussuojarahastojen yhdistämisestä ole tehty. Ja todellisuudessa ainoa, mitä vuodenvaihteessa tapahtuu, on se että EVM:ää aletaan käyttää suoraan pankkitukeen. Espanjan tapauksessa se päätettiin toteuttaa valtion kautta. Pyrkivätkö pääministeri Katainen ja Suomen Pankin pääjohtaja Liikanen näillä höpinöillään valehtelijoiden klubin kunniajäseniksi?

 

Hallitus ja Liikanen ovat selittäneet, että on järkevää irrottaa pankkien kohtalo valtioiden kohtalosta. Siksi pitää mahdollistaa suora pankkituki ohi valtioiden. Herää vain kysymys, kenelle tämä on järkevää? Ei ainakaan suomalaiselle veronmaksajalle. Jos esimerkiksi espanjalaiset poliitikot ja pankkiirit ovat sulassa sovussa aiheuttaneet pankkikriisin
Espanjassa, miksi suomalaiselle veronmaksajalle on edullista, että Espanja pesee kätensä ja kriisi kaadetaan meidän maksettavaksemme? Ajatushan on täysin absurdi.

 

Jokin aika sitten pitivät Saksan, Hollannin ja Suomen valtiovarainministerit kokousta Suomessa. Julkilausumana ilmoittivat, että EVM:ää ei saa käyttää kuin tulevien pankkikriisien hoitoon, ei nykyisen. Missään ei vain ole kerrottu, mitä he tarkoittavat tulevilla pankkikriiseillä ja mitä nykyisellä? Kun torstaina päätettiin, että EVM:stä voidaan jakaa pankkitukea jo heti ensi vuoden alusta, tuskin tätä päätöstä tarvittiin tulevien pankkikriisien takia? Pankkikriisihän yleensä vaatii kehittyäkseen useampia vuosia. Siis sillä tarkoitetaankin ilmeisesti, että EVM:stä voidaan rahoittaa jo nyt syntyneitä pankkikriisejä, joita ei kuitenkaan vielä ole virallisesti
julkistettu. Eli eri puolilla euroaluetta asiansa sotkeneet valtiot voivat kaataa sotkunsa meidänkin maksettavaksemme. Siis Katainen ja Urpilainen tässä ilmeisesti tavoittelevat kunniajäsenyyttä valehtelijoiden klubissa?

 

TV:n ykkösaamu haastatteli Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasta. Toimittaja kysyi, millaisia tappiota eurokriisistä voi aiheutua Suomelle ja kuka ne maksaa? Liikanen jatkoi ponnisteluaan valehtelijoiden klubin jäseneksi toteamalla, että Suomen Pankki on kerännyt hyvinä aikoina riskipuskureita ja riskianalyysien mukaan ne riittävät. Kysymys on vain siitä,
että Suomen Pankki vanhan europropagandan hengessä katsoo, ettei euromaihin sisälly riskiä. Siksi riski on pieni. Mutta Suomen Pankki on tehnyt kriisimaiden lainojen tukiostoja miljardeilla hyväksyen vakuudeksi mitä tahansa roskaa. Juhani Huopainen kuvasi ongelmaa blogissaan. Lisäksi Suomen Pankilla on lähes 100 miljardin Target-saamiset EKP:ltä. Kriisitilanteessa on auki, kuka nuo maksaa?

 

Esimerkiksi nuo Target-saatavat ovat Liikasen propagandassa riskittömiä. Sixten Korkman mainitsi ne riskinä, jos Suomi eroaisi eurosta. Siis jossakin tilanteessa ne ovat riski ja joskus taas ei. Aina sen mukaan, millaista puppua meille halutaan syöttää.

 

Edelleen Liikanen väitti, että pankkiunioni mahdollistaa sijoittavavastuun toteuttamisen. Vastineeksi pankkien tukemisesta veronmaksajat voisivat ottaa omistusta pankeista. Kukaan ei kuitenkaan ole kertonut, mitä uutta pankkiunioni toisi tässä suhteessa nykytilanteeseen verrattuna? Otetaan esimerkiksi Kreikan lainat vaikkapa saksalaisille ja ranskalaisille pankeille. Nuo lainat olisi voitu kirjata alas, josta olisi seurannut suuret tappiot noiden maiden pankeissa. Noiden maiden veronmaksajat olisivat joutuneet pääomittamaan pankit ja vastineeksi olisi otettu osakkeet veronmaksajien omistukseen. Ei pankkiunioni tässä mitään uutta toisi. Tuota järjestelyä ei toteutettu kahdesta syystä. Kun tuki naamioitiin tueksi Kreikalle, ei pankkeja otettu yhteiskunnan omistukseen, vaikka niiden tappiot tukipakettien myötä siirrettiin eri maiden veronmaksajille. Pankit olivat poliittisesti liian mahtavia pakotettavasti tällaiseen. Toinen syy oli se, että nuo maat saivat ulkopuolisten maiden (kuten Suomi) veronmaksajat maksamaan osan kustannuksista. Ei pankkiunionia tarvita sijoittajavastuun toteuttamiseen. Se tarvitaan sitä varten, että esim. suomalaiset veronmaksajat saadaan maksamaan kustannuksia. Liikanen taas pinnisteli kohti valehtelijoiden klubin kunniajäsenyyttä.

 

Sixten Korkman kertoi haastattelussaan, että Kreikka ei lainojaan tule maksamaan takaisin. Harvoin asiaa on näin suoraan kerrottu virallisen ”totuuden” läheltä, vaikka asia on ollut kaikkien todettavissa jo pitemmän aikaa ja asiasta on täälläkin kerrottu useampaan kertaan. Suomella on Kreikan lainoista ja takauksista todellisuudessa jo syntynyt 5-9 miljardia tappiota. Ne ovat virallisessa kirjanpidossa vielä ”tuntemattomia vahinkoja”, koska niitä ei vielä ole näytetty avoimesti. Asiaa peitellään kaatamalla Kreikalle lisää rahaa aikaisempien velkojen maksamiseen. Korkman rinnasti tuon humanitaariseksi avuksi kreikkalaisten ahdingon pienentämiseksi. Sinänsä erikoinen väite, että Katainen ja kumppanit ovat tosiasiassa lahjoittaneet 5-9 miljardia suomalaisten veronmaksajien rahoja humanitaarisena apuna Kreikkaan kertomatta asiasta veronmaksajille. Mutta todellisuudessa nuo rahat eivät ole
edes jääneet Kreikkaan. Ne ovat kiertäneet Kreikasta saksalaisiin ja ranskalaisiin pankkeihin. Ne ovat se osuus, joka noiden maiden pankkien tappioista on siirretty suomalaisten veronmaksajien niskaan.

 

Yksi osa pankkiunionia on yhteinen talletussuoja. Nythän tilanne on sellainen, että lähinnä pohjoismaissa pankeille on jonkinlainen talletussuojarahasto. Se ei ole valtava, mutta arvioitu riittäväksi suomalaisen pankkijärjestelmän asioiden turvaamiseksi. Suomessa pankkien riskit ovat paremmin hallinnassa kuin useimmissa euromaissa. Sen vastineeksi noissa euromaissa talletussuojarahastot ovat mitättömiä tai puuttuvat kokonaan. Pankkiunionissa nuo talletussuojarahastot yhdistettäisiin ja suomalaisesta talletussuojasta maksettaisiin muualla holtittomasti toimineiden pankkien tallettajilleen aiheuttamia tappioita. Tuon perustelemiseksi pankkivalvonta halutaan ulottaa kaikkiin 6000 euroalueen pankkiin, eikä vain suurimpiin ja systeemisesti vaarallisimpiin.

 

Eikä kyse ole pelkästään jo rahastoiduista varoista. Noilla rahastoilla on mahdollisuus kasvattaa volyymiään lainaotolla. Ja tuon kustannukset peritään suomalaisilta asiakkailta pankkien kohonneina maksuina. Mielenkiintoista, että Suomessa Finanssialan keskusliitto on äänekkäästi
vastustanut talletussuojan yhdistämistä. Tähän asti EK:n lähipiiri on kritiikittä kannattanut eurotukia, mutta tässä on syntynyt ensimmäinen särö rintamaan.

 

Katainen, Urpilainen ja Liikanen puhuvat meille vain pankkivalvonnan yhdistämisestä ja muilla ulottuvuuksilla ”ei ole kiirettä”. Todellisuudessa nimenomaan pankkivalvonnan toteuttaminen nopeasti on mahdotonta ja ainoat nopeasti peliin heitettävät osat ovat pankkituki ja hieman myöhemmin talletussuojan yhdistäminen. Eli meille syötetään taas puppua.

 

Ja kaikkea perustellaan sillä, että jos emme maksa, tulee kauhea lama ja Suomi tuhoutuu. Todellisuudessa monilla tahoilla arvioidaan, että juuri euro on pahin lamageneraattori. Lamahan on euroalueelle juuri kaatumassa päälle, kuten talousluvuista hyvin näkee. Ja se kaikki tapahtuu euron olosuhteissa. Mistä löytyisi se potku, joka saa Suomen tuhoa kohti etenevän linjan asiassa muuttumaan? Euroalueen liittovaltiota ajetaan härkäpäisesti peittäen tätä erilaisilla verukkeilla ja hätävalheilla. Kuka uskoo, että kun esimerkiksi Kreikasta kaatuu syliin 5-9 miljardin tappiot, sillä ei olisi mitään vaikutusta Suomen julkiseen talouteen? Ehkä karmea kunnallisvaalitappio kokoomukselle ja demareille voisi käynnistää noissa puolueissa johdon ja politiikan vaihdon. Muuten jatketaan ilmeisesti valheita ladellen kohti katastrofia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (147 kommenttia)

Olli Pusa

Tässä linkki uutiseen pankkiunionin käynnistämisestä. Kummasti ranskalaiset lähteet kertovat sellaista, mitä Katainen tai Urpilainen ei meille kerro.

http://yle.fi/uutiset/eu_sopuun_pankkiunionin_aika...

Tässä Huopaisen blogi Suomen Pankin vakuuksista.

http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/118269-...

Ja tässä finanssialan keskusliiton kantoja asiaan

http://www.fkl.fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/T...

Tässä Liikasen haastattelu

http://areena.yle.fi/tv/1674485

Ja tässä uutisointia Korkmanista

http://www.talouselama.fi/uutiset/korkman+suomen+e...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Merkelin ottama aikalisä kertoo hyvin, että todellista aikomusta antaa esim. Deutsche Bankin valvonta eurokyöstien käsiin ei ole. Todennäköisesti tässä pelataan aikaan ennen Saksan vaaleja. Kalliiksi tuli jo Sarkozyn vaalikampanja. Vielä kalliimaaksi tulee Merkelin pankkiensa pelastaminen.

Olli Pusa

Ranskalaisten lähteiden mukaan EVM:n käyttö pankkituleen voisi alkaa jo ensi vuoden alkupuolella. Toisaalta EKP:n ohjaamaa valvontaa ei voitaisi saada millään toimimaan ensi vuoden aikana. Eihän siihen ole missään edes resursseja - kuin ne vanhat. Asian epärealistisuutta suorastaan kauhistellaan ammattilaispiirteissä.

Toiseksi Saksa, Suomi ja Hollanti antoivat julistuksen, jossa EVM:stä voidaan tulkea vain uusia "tulevia" kriisejä, ei vanhoja. Mistähän sellaisia ehtii tulla ensi vuoden alkuun?

Olli Polli

Löysin "virallisne kanavan" jota päivitetään melko tiuhaan, jos omien sepitykset ei riitä.
http://www.euractiv.com/euro-finance/summit-advanc...

Samalla instanssilla on lukutaidottomille/laiskoille juutuubi sivusto
http://www.youtube.com/user/EUXTV?feature=watch

Olli Pusa

Tuohan oli mielenkiintoinen sivusto. Sern teksteistä voi poimia monia kohtia. Hinnalla millä hyvänsä Merkel yrittää viivyttää EVM:n käyttöä pankkitukeen Saksan vaalien jälkeiseen aikaan. Muilla on kovempi kiire. Saa nähdä, mikä on lopputulos.

Saksassa herkät säästöpankit, jotka käytännössä ovat poliitikkojen leikkikenttänä tulevat ilmeisesti mukaan valvontaan, vaikka Schäuble yritti taistella vastaan.

Missään ei ole määritelty, mitä merkitsee Saksan, Suomen ja Hollannin julistus, jonka mukaan EVM:ää voi käyttää vain tulevien pankkikriisien hoitamiseen. Ei niitä ensi vuodeksi éhditä kehittää. Ensi vuonna räpiköidään vanhoissa kriiseissä.

Pankkivalvonta jakaa lopullisesti EU:n kahtia. Euroalue tiivistyy kovaa vauhtia kohti liittovaltiota ja tulonsiirtounionia. Muu EU jää ulkopuolelle. Eivät ne anna pankkiensa valvontaa EKP:lle, jossa niillä ei ole minkäänlaista sananvaltaa. Suomi joutuu samaan liittokuntaan Kreikan, Italian, Espanjan, Portugalin ym. kanssa ja eri liittokuntaan Britannian, Ruotsin ja Tanskan kanssa.

Tässä touhussa ei ole mitään tolkkua.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ekin viestintä on about samaa tasoa kuin Rehnillä (edit: mielensäpahoittaja-Bobrikovilla)

Liikanen: Velkakriisi ei uhkaa euroa
23.11.2010 klo 8:22
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen torjuu arviot, joiden mukaan velkaantumiskriisi euroalueella voisi johtaa jopa euron kaatumiseen tai jakautumiseen. Aamu-tv:ssä vieraillut Liikanen puolustaa kriisiin joutuneen Irlannin auttamista, jotta ongelmat eivät leviä laajemmalle.
http://yle.fi/uutiset/liikanen_velkakriisi_ei_uhka...

Liikanen luottaa Kreikan lainan takaisinmaksuun
4.5.2010 klo 8:49
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen on luottavainen sen suhteen, että Kreikka kykenee maksamaan takaisin EU-mailta saamansa lainan. Liikanen huomauttaa, että Kreikalta vaadittu sopeutusohjelma on vahvasti ehdollistettu ja sitä seurataan voimakkaasti.
http://yle.fi/uutiset/liikanen_luottaa_kreikan_lai...

Olli Pusa

Kyllä siinä on kaksi tunaria, jotka kilpailevat ykköstunarin asemasta. Irlantia piti tukea, muuten kriisi leviää. Ja Irlantia tuettiin ja silti kriisi levisi.

Kreikan velkaantuminen oli sellaista, että ei tarvittu mitään suurta ja monimutakaista analyysiä nähdä, että Kreikka ei veloistaan selviä. Siitähän kirjoitettiin näilläkin palstoilla jo aikoja sitten. Nyt Korkman ensimmäisenä virallista "totuutta" lähellä olevana myöntää tämän itsestäänselvyyden.

Oma kysymyksensä on, miksi Rehn ja Liikanen kilvan suoltavat tällaisia sammakkoja. Rehnin osata Ville Kauppinen on pitänyt ansiokasta blogia saavutuksista sammakoiden levittämisessä, mutta Liikasesta taitaisi saada samanlaisen jutun. Onko kyse osaamattomuudesta, tyhmyydestä vai tahallisesta valehtelemisesta?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllä nämä joutuvat virkansa puolesta puhumaan niin totta kuin voivat. :)

Emmehän me devalvoineetkaan aikanaan. ;)

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #25

Viinanenhan kiisti devalvaation ja löi toimittajan kanssa vetoa asiasta. Muutama päivä myöhemmin, kun totuus paljastui, Viinanen marssi pankkiautomaatille, nosti rahat ja maksoi velkansa.

Minua jäi kiinnostamaan, vähensikö Viinanen tappionsa ansion hankinnasta aiheutuneina kuluina? Olisi ainakin ollut mielenkiintoinen asia verottajalle ratkaistavaksi.

Matti Jalagin

Mikkelin pallopojat syvimmässä ytimessä muiden rahoilla.

Kyllä siitä maali tulee, mutta mihin päätyyn?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #152

Veikkaan, että tulee oma maali.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #153

Todennäköisesti niin.

Onhan tuo voimakaksikko Katainen-Urpilainenkin mennyt jo muutaman kerran niin näyttävästi omaan niskalenkkiinsä niiden markkinavoimien kanssa, että tuota alkaa olla liikkeellä. Ja Stubb muuten vain omaan heittoonsa.

Siinä meillä varsinainen sekapelijoukkue.

Mutta kohta ollaan kieltämättä niissä pöydissä, missä Euroopan Etelävaltioiden julkisesta elannosta ja elintasosta päätetään.

Ei se huonosti ole näin pieneltä maalta, joka on vielä omapäisiä julleja täynnä ja kokonaan ilman eurooppalaisia tapoja.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #154

Tunareitahan meidän johtomme näyttää olevan. Mutta ei me istuta ytimessä, jossa välimerenmaiden hyvinvoinnista päätetään. Me vain maksamme laskun.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tämä on näille euro- ja pankkifiileille se suurin ongelma: miten päästä lompakolle ja saada se näyttämään joltain ihan muulta. Vielä niin, että asiasta huomauttavat saadaan leimattua jotenkin ääritapauksiksi, taantumuksellisiksi ja häiriköiksi.

Olli Pusa

Mutta se, että jatkuvasti keskeiset ministerit ja Suomen Pankin pääjohtaja joutuvat valehtelemaan asioita peitelläkseen, osoittaa millaista kaaosta ko EU:n toiminta nykyään on.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyseessä on puhdas paniikki, vaikka juuri nyt näytellään levollista kun juuri nyt ei ole markkinapainetta. Tällä "lorvailulla" se paine kyllä palaa ja paniikki sen myötä. Valotin asiaa hieman tuolla alempana vastauksena koko blogille.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #23

Paniikki on minustakin oikea termi kuvaamaan asiaa. Hieman on näyttelytaito kohonnut näytelmän edetessä. Mutta edelleen epäilen, ettei Suomen poliittinen johto edes ymmärrä tämän näytelmän käänteitä ja vain juoksee paikasta toiseen ohjeiden mukaisesti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Turun Sanomissa oli 20.10.2012 juuri tällaisten eurofiilien kiertoartikkeli ns. mielipidesivulla. Referoin sitä hieman alempana, joten käytetyt paniikkitekniikat on jo otettu käyttöön.

Olli Pusa

Olisiko kreikkalaista teatteria. Eikös niissä kappaleissa ollut joskus jumalolento, joka sinkautettiin näyttämölle, kun juoni meni liian pahasti solmuus? EU:ssa sitä kai kutsutaan nimella EKP?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #79

Deus Ex Machina eli DEM oli se tilanteen pelastaja tuolloin, ja DEM:n kaipuuta on Saksassa taas.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #100

Eurosta piti kai tulla uusi uljas DEM, mutta se on enemmänkin valunut liiraksi ja drakmaksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

O. Pusa: "Katainen, Urpilainen ja Liikanen puhuvat meille vain pankkivalvonnan yhdistämisestä ja muilla ulottuvuuksilla ”ei ole kiirettä”. Todellisuudessa nimenomaan pankkivalvonnan toteuttaminen nopeasti on mahdotonta ja ainoat nopeasti peliin heitettävät osat ovat pankkituki ja hieman myöhemmin talletussuojan yhdistäminen. Eli meille syötetään taas puppua."

---

IMF (Global Financial Stability Report 10/2012)

* Executive Summary (sivu "xi")

"A successful banking union will require sufficient resource pooling to provide a credible fiscal backstop to both the bank resolution authority and a joint deposit insurance fund."

Muita otteita...

"...delays in resolving the crisis have increased the expected amount of asset shrinkage in banks."

"This GFSF finds that more speed is needed now."

* Chapter 1

Sivu 4:

"The euro area crisis has moved from a sudden stop into a capital-flight phase DESPITE substantial policy interventions" (oma "vahvistus")

"private capital leaving the periphery has been mostly replaced by large public sector flows, principally across central bank balance sheets."

"Periphery bank and corporate spreads have narrowed less [than government spreads], which may act as a brake on recovery."

Sivu 6:

"Investors are increasingly buying protection against extreme risks, even if investing in the instruments designed to provide the protection can be costly and may prove ineffective."

---

Sanoisin, että jos ei paljon raportteja lue niin tuo raportti kyllä kandee lukea. Se on täynnä paniikkia, voimakasta tönimistä kohti yhteisvastuuta ja kaiken kukkuraksi joka paikassa todetaan, ettei tämäkään välttämättä riitä.

Olli Pusa

Se vastaa minunkin käsitystäni. Kaikesta näkyy, että EKP:ssä ja EU:ssa on vallalla totaalinen paniikki ja neuvottomuus. Tämänhän vahvisti jokin aika sitten saksalainen entinen EKP:n johtokunnan jäsen.

Euro on jo kuollut, sitä yritetään epätoivoisesti elvyttää. Keinoja ovat velkojen yhteisvastuu, liittovaltio ja sen tulonsiirrot. Ja siltikään ei ole mitään käsitystä siitä, että euro saataisiin herätettyä eloon.

Kriisimaissa talous syöksyy, valuutta pakenee, massatyöttömyyden keskellä elävä nuoriso muuttaa pois. Budjettivajeet sen kuin kasvavat. Kuka noiden maiden verot ja velat maksaa?

Suomessa velkamäärä tuplaantuu kerralla 200 miljardiin ja 7 miljardin budjettivajeen ja päälle tulevan ikärakenteen muutoksen aiheuttaman kestävyysvajeen lisäksi tulee syliin 10 miljardin vuotuiset tulosnsiirrot kriisimaille. Siinä joudutaan romuttamaan hyvinvointipalvelut totaalisesti. Silloin levottomuudet voivat levitä tännekin.

Ja millään noista ei saada aikaan sellaista stabilitettiia, että edes euro palastuisi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ilmeisesti Suomen päättäjät ovat vain hyväuskoisia hölmöjä, joita keskieurooppalaiset uunottavat aivan solkenaan. Ne antavat sellaisen vaikutelman, että tässä nyt vielä voidaan tehdä jotain. Kohta kolme vuotta on tehtykin: hyvältä näyttää. Kriisimaiden kirjo on piristävästi lisääntynyt, aiempien ongelmat syvenevät ja IMF:kin kertoo, ettei tässä nyt oikein kaikki mene kuin Stromsössä.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #28

Samaa mieltä. Suomella on ollut kerrassaan huono herraonni.

Jari Jakonen

Olli Pusa: ”Katainen, Urpilainen ja Liikanen puhuvat meille vain pankkivalvonnan yhdistämisestä ja muilla ulottuvuuksilla ”ei ole kiirettä”. Todellisuudessa nimenomaan pankkivalvonnan toteuttaminen nopeasti on mahdotonta ja ainoat nopeasti peliin heitettävät osat ovat pankkituki ja hieman myöhemmin talletussuojan yhdistäminen. Eli meille syötetään taas puppua.”

Näinpä.

-

Pankkivalvonnan perustan perustattomuudesta:

”Jos jokin on globaalia, niin se on aiemmin kansallisvaltioiden rajoihin padotun rahan irti laskettu säätelemätön valtava virtaus ja pyörteily.

Maailmamme nousevat talousmahdit Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka eivät tule missään nimessä sallimaan, että jonkin kuihtuvan europläntin pankkiviraston virkamiehet millään tavoin puuttuisivat siihen vapaasti virtaavaan draiviin, joka heitä nostaa.

Pankkien globaalit keskinäiset velkaverkot ja vivutukset ulottuvat ristiin rastiin lomittain ja päällekkäin kaikkialle. Tässä vyyhdessä ja globaaliseitistössä ei ole olemassa mitään sellaista julkista pelikenttää, määrättyä markkinapaikkaa, jonne tai jota Olli Rehn voisi komentaa tuomarimme tuomaroimaan.

Ja jos jotain nimellistä muka aikaamme saatettaisiinkin pankkivalvonnan saralla, niin finanssipuolella maailmamme terävimmät ja parhaimmat lakimiehet olisivat ne nimellisetkin säädökset heti jo valmiiksi kiertäneet. Edes porsaanreikien etsimisvaiheeseen ei olisi tarvetta edetä.

Ja ainakin 90% aikamme finanssisfäärin koko volyymista ja painoarvosta on varjopankkitoiminnan puolella. Sillä puolen sopimukset solmitaan yli- ja alitiskin - jo määritelmällisestikin tämän volyymin puolella ollaan tekemisissä nimellisestikin valvomattoman toiminnan kanssa.

Ja käytännössä, onko ne talouskomissaari Olli Rehnin EU-joukot, jotka ratsaavat niin maailman suuremmat kuin pienemmätkin finanssikeskukset ja veroparatiisit näyttävällä operaatiollaan, kun perustettava EU-pankkivirasto ryhdytään konkreettisen vaikuttuvalla tavalla kohta pankkivalvontaansa implementoimaan?

Puheet pankkivalvonnasta ovatkin katteetonta ja vastuutonta sanahelinää, joka sopii tosin hyvin pää pensaaseen ja toivotaan toivotaan strategiaan energiansa asettavan EU-eurooppalaisuuden pirtaan.”

http://ossimantylahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117...

Olli Pusa

Pankkivalvonnan asiantuntijat niin Suomessa kuin muualla ovat aidosti kauhissaan näistä valvontahöpinöistä. He tietävät hyvin, että tuo touhu on järjetöntä kohellusta. Se on pelkkä sumuverho sille, että eruomaiden tukemiseksi perustettu EVM muutetaan pankkitukikoneistoksi.

Homma olisi ehkä teoriassa voinut ratkaistavissa jollakin pitemmällä aikajänteellä, jos olisi tyydytty keskittymään vain suurten systeemisten pankkien valvontaan. Mutta silti haluttiin ottaa mukaan kaikki 6000 euroalueen pankkia, jolloin valvonnan toteuttaminen ei edes teoriassa ole mahdollista.

Miksi tuohon 6000 pankin teatteriin päädyttiin? Sitähän vastustettiin innokkaasti. Mm Schäuble vastusti sitä, että saksalaiset säästöpankit otetaan valvontaan mukaan. Nehän ovat saksalaisten poliitikkojen leikkikenttä. Syy on varsin raadollinen. Ilman sitä ei olisi saatu vedettyä mukaan talletussuojarahastoja mm. Suomessa ja muissa maissa, joissa sillä alueella on tehty jotakin. Taas pelkkä sumuverho.

Olli Polli

Ei taida, ainakaan kysylyjen mukaan, tästä Euroopan uudesta veturista EVMstä suuria tulla.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/esm-anle...

Spiegelin mukaan EVMn myynti tulee olemaan kotikutoista.

Vähän kuin nostasi itsensä niskasta ilmaan :D

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #59

Ettei vain tulisi rahat EKP:n setelipainosta?

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

EU on opettanut suomalaiset valehtelemaan. Rehellinen kansa ei enää itsekään tiedä mikä on totta. Totuus on nyt siinä pisteessä, että se kirjoitetaan uudelleen. Uusi kumoaa vanhan kokonaan. Suurin hyvyys on nykyään syvä ahneus. Toki peitettynä rakkauden monin sanoin. Ihmisen pimeys ei ole auringon valolla poistettavissa.

Olli Pusa

EU:n tunnusmerkiksi on muodostunut valehteleminen ja se, ettei laeista ja sopimuksista piitata. Herää vain kysymys, miksi suomalaiset roikkuvat tuossa pesässä, joka toimii samoilla periaatteilla kuin mafia?

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Soisi otettavan mallia Kreikasta, ennen kuin on liian myöhäistä. Soini on oikeassa. Kansa kadulle ja hyvästi EU komissaareille. Yleislakko paremman Suomen puolesta.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #34

Valitettavasti taitaa olla niin, että Kreikassa kehitys on mennyt päinvastaiseen suuntaan. Pääministeri Papadimosin asetti tosiasiassa virkaan EU, entisen EKP:n johtajan, samalla kun EU laittoi Italian pääministeriksi Montin, entisen komissaarin. Jos samaa oppia noudatettaisiin, saisimme vielä pääministeriksi Liikasen tai Rehnin. Se vasta olisi syvältä!

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Vaihtoehtoja on vaikka kuinka

1) kykenemättömyys tunnustaa virhettä virheeksi (ainahan ne on lakaistu maton alle, kuten esim. 90-luvun alun oma maali).

2) muutamat palkkiovirat ja "markkinointiponnistelut" (=korruptio). Ihan oikeasti, mitä muuta YK-neuvosto ja komissaariralli on kuin parin ihmisen palkitsemista.

3) työpaikkansa puolesta pelkäävien virkakyöstitokan komppaus

4. tyhmyys. Ehkä joku näistä uskoo itsekin omaan tarinaansa. Näitä tyyppejä tuntevat ovat kertoneet, että ihan normaalin oloinen ihminen kun Brysseliin joutuu, se tulee sieltä takaisin epäluotettavana.

4) Mahdollisesti kiristys. En yllättyisi, jos Suomelle on suljettujen ovien takana kerrottu, miten käy, jos ei maksaminen maistu. Tai sitten ihan klassisesti laitettu pöydälle muutama valokuva, tiliote tai dokumentti rahansiirrosta.

Esimerkiksi Korkman kommentoi puolisen vuotta sitten, että EMUa suunniteltaessa elettiin kuplassa: analyyttisyys ja ikävät tosiasiat sivuutettiin joukolla ja uskottiin yhteiseen asiaan. Ehkä nyt on sama tilanne. Yksinkertaisesti pelätään muutosta niin paljon, että ei uskalleta tehdä mitään muuta kuin sen, mitä joku käskee. Ja ainahan se on niin, että se joka käskee, sanoo "anna rahaa". Pankit ovat poliittisesti erittäin vahvoja kaikkialla.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #35
Olli Pusa Vastaus kommenttiin #35

Veikkaisin, että kaikki nuo ovat esiintyneet tässä näytelmässä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #42

Jos Saksan pankeilla on muutama sata miljardia euroa saatavaa eurokriisimaista, ja itse pääomittamisen sijaan voidaan maksaa koko taakasta vain vaikka kolmasosa tai korkeintaan puolet, puhutaan kuitenkin niin isosta summasta, että pienemmistäkin asioista on uhkailtu, kiristetty, lahjottu ja lopulta sodittu. Koska asiat ovat noloja kaikille osapuolille, ja kaikki hyötyvät tavallaan, kaikki ovat myös hiljaa.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #103

Tuosta Saksan ja parin muun maan pankkien edunvalvonnasta ja pelastamisestahan tässä näytelmässä on koko ajan ollut kysymys.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

EU antaa aina sen verran, että toivo elää. Vaikka se toivo on vain valhe jos yhteisestä hyvästä puhutaan. On järkyttävää edes yrittää ymmärtää että EU haluaa kaikille hyvää ja silti suosii kaikessa rikkaita. Jotka ehkä sairaasta säälistä muistavat kerran elämässään köyhempiään.

Olli Pusa

EU:ssa ei ole muuta hienoa kuin juhlapuheet. Kaikki muu on kähmintää, valehtelua ja korruptiota. Esimerkiksi EU:n tilejä ei ole yhtenäkään vuotena hyväksytty, koska niissä on ollut liikaa hämärää.

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

"Suomesta tulee lypsylehmä Euroopan Unioniin , joka ruokitaan täällä, mutta lypsää ulkomaille" Presidenttiehdokas Keijo Korhonen Imatran torilla heinäkuussa 1994

Olli Pusa

Lypsylehmä ollaan, mutta kuka sitä ruokkii? Teollisuus pakenee, kilpailukyky murenee, väestö vanhenee. Tuon tien päässä ei ole kauaa lypsylehmä, vaan kuiviin puristettu sitruuna.

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Maailmaa on liian kauan hallinneet poliittiset huijarit.
Mitä sanoikaan Suomen Pankin Pääjohtaja Sirkka Hämäläinen Oikeusministeri Hannele Pokalle heinäkuussa 1992: "Korkeat korot konkurssit ja työttömyys ovat tervettä kehitystä, vain siten pääsemme hyvään eurokuntoon"
Valtion kymmenvuotisen velan korko oli silloin ehkä noin 13,7 prosenttia.
Joku, kuka vain osaa, voisi tutkia ja laskea paljonko valtion velkakirjoista eli niiden koroista valui ulkomaisille sijoittajille 1990 luvulla?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #51

Paljon valui. Pitää vielä muistaa, että tuolloin oli sisäisen devalvaation vuoksi inflaatio negatiivinen, joten reaalikorko oli tuotakin korkeampi. Ja hyvin se yrityksiä Suomessa tappoikin.

Juha Kuittinen

Mielestäni muutos lähtee käyntiin Suomessa perussuomalaisten kuntavaalivoitolla ja luulen, että poliittinen paine tullee hajottamaan hallituksen. Uuden hallituksen kautta sitten uusi Eu-polittiikka ja mahdollisesti astettainen vetäytyminen Eu:sta. Tietty Eu voi alkaa purkautua itsestäänkin- Britit,Ruotsi;Tanska mutta niin kauan kuin niksmannit "sukeltaa" niin suomipoika porskuttaa perässä.

Miksi Kreikkaa pidetään yhä eurossa?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Koska Kreikan ulkomaanvelka on ilman yhtäkään kansanäänestystä kasattu pankeilta Euroopan veronmaksajien piikkiin. Toistaiseksi spedet jaksavat väittää, että "ei ole vielä hävitty rahaa". Ainoastaan täysin toistaitoinen tai paatunut rosvo voi väittää, etteikö tästä tulisi merkittäviä tappioita.

Olli Pusa

Vakuutusalalla on käytössä termi tuntemattomien varaus. Sillä varaudutaan vahinkoihin, jotka ovat jo tapahtuneet, mutta joista ei vielä tiedetä. Esimerkiksi ulkomaisessa jälleenvakuutuksessa ja sen ketjussa on voinut kestää vuosikymmen, ennen kuin vahingot saadaan selvitettyä.

Aikoinaan Kansa kaatui tähän ongelmaan. Se luuli, että jälleenvakuutus oli hyvä bisnes, kun maksutulo tuli, mutta vain vähän vahinkoja. Kun sitten tuo häntä iski, firma kaatui. Samanlaisia asiantuntijoita ovat ne, jotka nyt kiistävät merkittävät tappiot, jotka tosiasiassa ovat jo syntyneet. Ja niiden olemassaolon voi todeta ihan julkisistakin tiedoista.

Olli Pusa

Tilanteen muuttuminen edellyttäisi melkoista poliittista shokkia. Seuraavat vaalit ovat vasta vajaan kahden vuoden päästä eurovaalit. Kunnallisvaalien jälkeen poliittinen paine hellittää, jos vaalit voidaan selitellä parhain päin. Ja puolueiden johdolle riittää varmasti virkoja, rahaa ja muita herkkuja niin kauan kuin pitävät kulissia pystyssä. Ja media on valjastetttu pitämään asit piilossa. Hallïtus voi lonksutella eteenpäin yllättävänkin pitkään. Ja kun se kaatuu, voi olla jo myöhäistä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Tilanne on mielenkiintoinen.

Merkel pelaa EVM: n suoran pankkituen kanssa aikaa "päästäkseen yli vaalien".

Saksa ei tule laskemaan EU: n pankkitarkastajaa tarkastamaan Deutsche Bankin taseita.

Englanti on aina ollut nihkeä EU: n jäsen ja potkii nyt entistä terhakammin yli aisan. Ehkä Ruotsikin terhakoituu? Emun sisällä etelän ja pohjoisen näkemyserot kasvavat nopeasti.

Katainen nyt pitäytyy "varovaisesti" Merkelin leirissä ja pelaa aikaa.

Luulen, että vuoden vaihteen tietämillä pettää "markkinoiden pinna", rauhoittuminen on ohi ja tulee pakkovalintojen aika, myös Suomelle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Joulukuulle on kaavailtu sarjassamme "käänteentekevä kokous", oliskohan se sitten järjestyksessään 21.?

Siitä se sitten nähdään, millaiseen osinkoralliin europäättäjät saattavat markkinat alkuvuodeksi. :D

Olli Pusa

Niiden kokousten agendalla lienee lähinnä kaksi asiaa. Kenelle maksetaan ja paljonko EVM:stä ja muista härveleistä. Ja paljonko EKP kaataa tosiasiassa veronmaksajien rahoja kriisimaille. Markkinat odottavat, mitä tulee. Kuka muuten on enää tuo markkinat?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Noita käänteentekeviä (hallitusten välisisä) kokouksia on EU:ssa ollut jo niin paljon, että joskus tuntuu siltä, että tuo unionin hallinto on juuttunut ns. Porthanian pyöröoviin, joista eivät pääse ulos eivätkä sisälle.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #78

Se on varmaan sitä Bernstainilaisuutta. Tärkeintä on liike.

Olli Pusa

Se on jo selvää, että EU hajoaa kahtia. Euroalueesta yritetään tehdä liittovaltiota ja muut eli Britannia, Ruotsi ja Tanska ... jäävät ulkopuolelle. Ja euroalue tulee ajautumaan vieläkin pahempaan kriisiin. Olemmekohan me silloin oikeassa seurassa?

Henry Hammar

Valitettavasti vaikuttaa siltä että Korkman joutuu myös pitämään vähän filtteriä päällä, jottei sano aivan selväkielisesti mistä tämä koko sotku johtuu.
Eiköhän aleta olla siinä vaiheessa, että €urosta ja EU:sta pitäisi järjestää kansan äänestys, jossa päätetään kerrasta mikä on suomalaisen veronmaksajan tulevaisuus.
Perussuomalaisilla olisi nyt aika alkaa tekemään aikuisen oikeasti jotain asian eteen, mutta pahoin pelkään ettei sieltä (Soinilta)eväät oikein taida riittää.

Olli Pusa

Korkman on hyvin älykäs ja uskon hänen ymmrtävän, missä mennään. Mutta hän on entinen eurobyrokraatti, muistaakseni Ecofinin entinen pääsihteeri. Hänelläkin on sidoksensa.

Korkman joutuu puhumaan puppua, kuten muutkin, mutta hän tekee sen paljon taitavammin. Häntä on vaikeampi saada kiinni valehtelusta, joka taas on arkipäivää Kataisen, Rehnin ja Liikasen osalta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Pakko tähänkin ketjuun laittaa. Jos kansanäänestys EU:sta eroamisesta järjestettäisiin, briteistä 51% äänestäisi eron puolesta, kun taas 34% äänestäisi pysymisen puolesta.

Most voters want Britain to leave EU: Support for pulling out at highest level for 30 years – Daily Mail
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2220778/Mo...

Olli Pusa

Minulle riittäisi tässä vaiheessa ero eurostakin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin se on riittänyt briteillekin -- tähän asti.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #57

EU on joka tapauksessa hajoamassa kahtia. Euroalue on toinen ja muut toinen. Saa nähdä, mitä muuta hajoamista tapahtuu.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Kokeneiden taloustieteilijöiden puheet ovat ymmärrettäviä vain sitä kautta että he kokevat vahvaa lojaalisuutta johtaviin poliitikkoihin, taloustieteen tradiitioihin ja pankkien asemaan nähden. Toki suurimmalla osalla ekonomisteja ei ole ymmärrystä ratkaisuvaihtoehtojen arvottamisessa, onhan tässä kyse niin paljon suuremmasta asiasta (hyvinvointivaltio ja tulevaisuus) kuin vain rahajärjestelmästä.

Muutaman kerran olen kuullut "lipsahduksia" joiltakin asiantuntijoilta, mutta siltikin jää aina epäselväksi se onko ne tarkoituksellisia vihjeitä siitä että he ymmärtävät kriisin luonteen, mutta eivät uskalla sitä peittelemättä kertoa, vai vain lopinää lopinän joukossa.

Olli Pusa

Sokeus, sidokset, henkilökohtaiset intressit. Sieltä se nöyryys lähtee.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei tässä tiedä, itkisikö vai nauraisiko. No, yleensä kyllä nauran :D

Nyt ehdotetaan, että Kreikka lainaisi EVM:lta rahaa ostaakseen sillä omia velkojaan = maksaakseen sillä vanhoja velkojaan http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2012/10/21/sa...

Se varmaan parantaa Kreikan tilannetta ihan hemmetisti, vaikka se saisikin sijoittajat suostumaan siihen, että se saa (lainarahalla) ostaa omia velkojaan alehintaan.

Olli Polli

Ei tarvita moisia jekkuja!

Kreikka heittää uudet vaalit peliin

http://juhahamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/121...

ja Odious debt väittämän pöytään ja kaikkien keksit on murusina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Odious_debt

Ennustaa
Hämis

Olli Pusa

Sehän tästä puuttuu. Joku sotkee demokratiaa EU:n asioihin. Eikös se Papadimos saanut valtakirjansa EU:lta? Tuo olisi kapinaa.

Olli Polli Vastaus kommenttiin #68

Samaras ND siellä johtaa kuoroa. Olli onko sulta jäänyt yhdet Kreikka vaalit väliin ? :D Ei se mitään, kuka niitä laskemaan, kun uuttakin pukkaa!

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #73

On toki jäänyt tosiaan yhdet väliin. Mutta onko sillä niin väliä?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kyllä tuo on jo "sairasta" meininkiä!

Saksalle sen voi kuvitella sopivankin - mutta entäpä Suomelle?

Ei se Kreikkaakaan pelasta. Saksan, Ranskan ja Englannin pankkeja hieman helpottaa.

Olli Pusa

Koko tämän näytelmän kantava juoni on ollut pelastaa Saksan, Ranskan ja Britannian pankkeja. Kaikki muu on vain kulissia.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #70

Pankit pitäisi lakkauttaa ja keksiä tilalle jotain parempaa.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #96

Voisi aloittaa erottamalla talletuspankit ja muut toisistaan ja lisäämällä sääntelyä. Mutta eurossa keskeistä näkyy olevan löytää maksaja aikaisemmille tappioille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #70

Juu, muistelin tuon edellisen kommenttini yhteydessä (Kreikka, EVM ja Saksa) tätä http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=2708
eli että mahtaako Saksan pankeissa pankeissa olla karmaisevat määrät CDO:ta re Kreikka?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #125

VI olla, että kaapeissa luuraa kauheita johdannaissotkuja. Jostakin syystä saksalaisia pankkeja suojellaan hinnasta välittämättä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #70

Saksa, Ranska ja Englantihan muodostavat yli puolet EU:n "jyvitysluvusta".

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Riikka, ei tuo ole kovin huono idea noin yleisellä tasolla. Jos minä vaikka ottaisin tonnin velkaa ja saisin ostettua sen velkakirjan takaisin parilla sadalla (jolloin varmaan repisin sen velkakirjan silpuksi) niin hyvähän tuo olisi.

Tässä on muutama ongelma: Kreikan veloista suurin osa on jo yhteisvastuulla ja yksityisille sijoittajille on jo syötetty hieman tappioita. Ne tuskin haluavat lisää (vaan haluavat euromaiden antavan Kreikalle paljon rahaa, joilla maksaa heidän saatavat nyt täysimääräisenä).

Yksityisten velkojien pieni bruttomäärä aiheuttaa myös sen, että vaikka jotkut sijoittajat hyväksyisivätkin tällaisen tarjouksen niin ehostus on lähinnä kosmeettinen. Toki kaikki olisi kotiin päin.

Olli Pusa

Jos taas sovelletaan julkisten instanssien omistamiin velkakirjoihin, pitää aikaisempi kirjata alas eli nollasummapeliä. Ja yksityiset...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #71

No tuota...

Suomi antaisi Kreikalle vaikkapa 200 miljoonaa euroa, jolloin Kreikka ostaisi Suomen 1. tukiohjelman 1005 miljoonan euron velkakirjat itselleen?

Eikö silloin olisi vain helpompaa tehdä 805 miljoonan euron alaskirjaus?

Teknisessä mielessä ero näiden metodien välillä tulisi silloin, jos Suomen tasavalta olisi ostanut luottoriskijohdannaisia (CDS) 1. erän tukilainoilleen. Se vaan, että luottomuodosta johtuen en ole tietoinen, olisiko sellaisia edes ollut kaupan, saati järkevään hintaan.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #83

Sellaista ei Suomi tekisi, koska silloin pitäisi tunnustaa tappio. Ja sitä peitellään kuin kissa jätöksiään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #84

Niin no, joka tapauksessa julkiselle puolelle jos tappioita tai "huonoja kauppoja" tehdään niin juridiset kysymykset nousevat pintaan, kun perussopimuksessa on muiden euromaiden rahoittaminen kiellettyä. Mitä muuta se enää olisi, jos saatavia aletaan leikellä tavalla tai toisella?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #86

Aivan. Alkaa pelimerkit pikkuhiljaa loppua. Olisihan tuollaisella se merkitys, että se voisi vivuttaa EVM:ää pitemmälle. Se käyttäisi vain osan rahasta, velkamäärä pienenisi ja tappiot kirjattaisiin muualle. Mutta nollasummapeliä se vain olisi.

Olli Pusa

Tulee kieltämättä paroni Munchausen mieleen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Palasin muusain taiteiden parista työpöydän ääreen ja havaitsin hyvän blogin. Sattumoisin kuulin Korkmanin (nyk. Aalto yliopiston professori) TV-haastattelun, jota Olli Pusa referoi. Aalto yliopiston saliin voisi raahata esiintymään myös alan ministereitä ja poliitikkoja, jotka käsittelevät euro-onglmia. Sitten vapaita teräviä kysymyksiä salin puolelta. Ja videolle kaikki.
Ja nyt vähän häjyilyä:

PANIC BUTTON-TEKNIIKAT:
Otsikolla "Nuukailupolitiikka ei ratkaise talouskriisiä" (Turun Sanomat 20.10.2012), neljä mielipidekirjoittajaa vaatii muita maita EU:n huonosti hoidettujen kansantalouksien maksumiehiksi. Allekirjoittajat ovat: Hannes Swoboda, Ivailo Kalfin, Göran Färm ja MEP Liisa Jaakonsaari EUP:n sosialistiryhmästä.

He väittävät, että EU:n talous- ja pankkikriisiä koskevassa "keskustelussa ei kuitenkaan ole kyse rahasta." Näinköhän on? :-)

Tekniikkaan kuuluu ns. rikkaiden maiden (Pohjois-Euroopan?) ja euroskeptikkojen (opposition?) syyllistäminen, koska:
"Taustalla on toinen, poliittisempi päämäärä, jossa rikkaat, usein euroskeptiset EU-maat muodostavat liiton köyhempiä, EU-myönteisempiä nettohyötyjiä vastaan." Siis tulonjako EU ei olekaan poliittinen päämäärä?

Sitten huidotaan euroskeptikkoja nationalismin kirveellä ja uhataan po. kirjoittajien rakasta Eurooppa-projektia ja koko maanosan markkinoita tuholla:
"Yhdessä kasvavan euroskeptisyyden ja suljettuja rajoja vaativan nationalismin kanssa se luo EU:hun ristiriitoja, jotka uhkaavat sisämarkkinoita ja koko Eurooppa-projektia.

Vastapuolen epä-älyllisyyteenkin (huom!) viitataan, sillä
"EU:n budjetti voi olla avain älykkääseen, osallistuvaan ja kestävään kasvuun, jonka taustalla on yhteistyö..." --- (EU:n hallinnon siis uskotaan olleen tähän asti toimineen älykkäästi, kestävän kasvun mukaisesti ja luottamusta herättävästi. Hienoa!)
Se (Eu-budjetti) olisi samalla "väline eurooppalaista solidaarisuutta ja yhteistä taloutta kehitettäessä".

Summa summarum - em. lehtikirjoittajien ohjeet:
Nuukailla ei pidä, holtittomat kansantaloudet pitää muiden pelastaa, koska nationalismi uhkaa po. asiaa ajavien omaa Eurooppa-projektia ja heidän säädeltyjä markkinoitaan. Vastapuolella on budjettiälykkyyden puutetta, kestävän kasvun ja yhteistyön vastustusta sekä solidaarisuuden puutetta. EU:iin pitää luottaa ja sen älykkäälle hallinnolle on annettava avaimet, mieluiten blanko-valtakirja.
---
Näin ne, jotka väittävät, ettei EU:lla ole mitään tekemistä kunnallisvaalien kanssa, yrittävät myös itse vedota viikkoa ennen äänestäjiin ns. arvovaltaisilla, huonosti argumentoiduilla kiertävillä EU-lehtijutuilla.

Ohje on: "Uhrautukaa te kaikki, (meidän sosialistien) Eurooppa-projektimme puolesta. Luottakaa meihin!"

P.S. Espanja on rikas kansantalous ja sen kotialouksien varallisuus ylittää Suomen vastaavan. Edellyttäisin heiltä samaa veronmaksusolidaarisuutta, josta suomalaisetkin nauttivat suuren julkisen taloutensa pöhöttyessä.
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/114733-ni...

Olli Pusa

Tuo tyhmyys on suorastaan käsittämätöntä. Suomen pitäisi lahjoittaa rahaa espanjalaisille, koska he eivät halua maksaa veroja. Ja heidän kotitaloutensa ovat suomlaisia varkkaampia, koska he eivät ole maksaneet veroja ja rahat on jääneet itselle.

Jos tuollaista puppua kertoisi espanjalainen poliitikko, sen voisi käsittää. Mutta että tuollaista kertoo suomalainen MEP Liisa Jaakonsaari, se menee jo käsityskyvyn ulkopuolelle. Eikö hölmöydellä ole mitään rajaa?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyseessä on demari, ja itse Jaakonsaari. Vastasit jo tietääkseni viimeiseen kysymykseesi.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #76

Sitä vain ihmettelee, mikö kaikki voi olla maailmassa totta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #82

"Valehtelijoiden klubissahan" ei voi aina tietää. mikä on totta ja mikä on vain Lapin miehen rehellistä puhetta...

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #91

Siinä mielessä vertaus tosiaan hieman ontuu, että tässä yleensä tietää, mikä on valhetta ja mikä totta, jos vaivautuu pohtimaan.

Jouko Koskinen

On se nyt jaarittelua - paluu omaan valuuttaan muka.
Höpsistä herrat ja rouva kanssa. Tarvitsee vain sanoa
kaksi sanaa "EI SENTTIÄKÄÄN" !

Erottakoot sitten EUsta, eurosta ja vaikka koko
himmelistä jos se on pienen ja velkaisen Suomen
ansaitsema palkinto tähänastisesta hölmöilystään.

Olli Pusa

Olisi se minusta aika hervotonta, jos Suomi erotettaisiin eurosta ja jopa EU:sta siksi, että vaatii EU:n ja euron sopimuksista kiinni pitämistä. Tukipaketithan oli nimenomaan kiellettyjä.

Jouko Koskinen

Justiinsa nii - - ja vielä; pelotellaan viennin tyssäämisellä jos ei olla pinkomallioppilaita.

MINKÄ HEMMETIN VIENNIN?

Asihan on tasan päinvastoin. Tarjouskilvat junista, voimaloista, koneista, koptereista, tykeistä, miinalaivoista, viimeksi rannikkopuolustuksen pikaveneistä voittaa AINA se maa ja teollisuuslaitos joka röyhkeimmin käyttää alipalkattua vierastyövoimaa AY-mafiansa tuella.

Homppelien hommia sitten korjaillaan loputtomiin jos nyt joskus edes saadaan senverran liikkeelle että telit laukeaa eka vaihteessa ja ydinvoimala posahtaa taivaan tuuliin.

Tuulipuistotarjouksenkin voitti tanskalais -korealainen konsortio.

Jotain rotii niihin juttuihin arvon Herrat Pusasta Huopaiseen. Tekoja en teiltä odotakaan - suomalainen rasvakoura on ne toimivat jalostamot ja voimalat kasannut ennenkin. Useimmiten lähes toivottomasta romukasasta.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #85

Oli hieman kryptinen kommentti. Mutta nyt käynnissä oleva YT-kierros ja teollisuuden siirtyminen ulkomaille on tapahtunut euron aikana. Se ei johdu markasta. Ruotsi säilytti oman valuuttansa. Sillä menee paremmin, vaikka sekin kärsii naapuriensa ongelmista.

Jouko Koskinen Vastaus kommenttiin #87

No minä tarjoan uudelleen salasanaa joka avaa kryptauksen:
Mallioppilas - MALLIOPPILAS - mallioppilas.

Ja jokaisella alueella erikseen; tikkojen suojelusta duunarien suojeluun - kun ei ole keloja tikoille eikä työpaikkoja duunareile niin poraillaan puihin pieniä reikiä joihin ladataan silavaa.

Rakennetaan oma pyramidi tuohon Äänekosken ja Kajaanin väliin. Turistipyydys vailla vertaa. Parisataatuhatta kantajaa kolmessa vuorossa kiskomaan kiviä ylös rinnettä.
Hassuako? On helppo löytää hassumpia jo käynnissä olevia puuhia.

Sitä ei ihan äkkiä viedä Kiinaan, se ei räjähdä, vuoda eikä saastuta. Ei aja kaarteessa pellolle vaan seisoo siinä kuin taivaan tatti seuraavat vuosimiljoonat.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #98

Talvella sitä voisi käyttää laskettelurinteenä. Ja rakentamiseen kuluisi vain mitätön murto-osa rahasta, joka käytetään eurotukiin.

Jouko Koskinen Vastaus kommenttiin #109

Hei! Äänekoski - Kajaani = 150 kilsaa. Pohjaneliön lävistäjänä siitä tulee huipun korkeudeksi lastenrinteen kulmalla noin 12 kilometriä. Ympärivuotinen hiihtokeli ilman ainuttakaan lumitykkiä. Huipun aurinkopanelit tekevät hissisähkön ja tuulisähkö valaisee yöllä.

Miksei edes Satu Hassi ole kekannut tuota vielä.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #123

Kannattaisiko hakea idealle patenttia? Ei koskaan tiedä, mihin Kataisen hallitus hurahtaa. Kunhan on vain kallis projekti.

Juha Kuittinen

Justiinsa, tässä aivopesumyllyssä voisi Suomi vedota yksinkertaisesti ettei jatka tätä sopimuksienrikkomista.

Taitaa olla aika ruhtinaalliset bonukset odottamassa tälle Suomen "liitovaltiokärjelle" jos se saadaan lyötyä lukkoon.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #88

Joillekin pitää ehkä maksaa, mutta monet lähtevät mukaan pelkkää tyhmyyttään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ylimääräinen Kreikka-kokous ensi perjantaina. Kenkää vai lisää aikaa ja tukea 31,5mrd€?

http://www.talouselama.fi/uutiset/lahde+brysselist...

Olli Pusa

Lisää Kreikalle 31,5 mrd. Muuten korttitalo kaatuu ja meteoriitti iskee maahan. Muista, että koko säästöjuttu on teatteria meitä eli maksajia varten. Nauti, sillä näin kalliiseen näytökseen harvoin pääsee.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Mainostan taas Raha ja Talous blogin hillittyä tyyliä, jonka sisältö on kuitenkin samaa asiaa.

http://rahajatalous.wordpress.com/2012/10/21/pelas...

Juha Kuittinen

Tuolla blogissa oli mielestäni hyviä kohtia, yksi jäi erityisesti mieleen:

"Pankkiunionin muodostaminen ei lisää talouteen ainuttakaan uutta rahavirtaa (ellei EKP:hen rekrytoitavien pankkivalvojien palkkoja lasketa), joten suoraa apua siitä ei ole eurotalouden investointilamaan ja kysyntäkriisiin".

Olli Pusa

Ja eihän osaavia pankkivalvojiakaan tyhjästä repäistä. Käytännössä heidät pitäisi siirtää kansallista pankkivalvontaorganisaatioista eli uusia työpaikkoja ei synny sitäkään vähää.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

hyvä, että mainitsit. Olen unohtanut lisätä tuon RSS-feedin itselleni. Suosittelen. Myös blogin kirjoittajien haastattelu YLE:n Brysselin Kone-ohjelmassa on tsekkaamisen arvoinen.

Olli Pusa

Tuota lähdettä kannattaa mainostaa.

Olli Pusa

Erinomainen lähde. On makukysysmys, miten hillittyä tyyliä tulee noudattaa, kun päättäjät käyttäytyvät kuin idiootit, valehtelevat sen minkä ehtivät ja tuhoavat Suomen talouden?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eräässä raha-ja-talous kommenttipuheenvuorossa viime kesältä esitettiin seuraava väittämä, joka liittyi EKP:lta odotettaviin toimiin.

"Suomella oli kesäkuun lopussa jo noin 77 miljardia eurosaatavia. Niistä suurin osa on syntynyt Target2:n kautta, arvioi Yhdysvaltojen suurin pankki JP Morgan. Suomen saatavat ovat suhteutettuna 40 prosenttiin bkt:stä euroalueen suurimmat."

Pitääkö tämä väittämä todella paikkansa: "eurosaatavat ovat suhteutettuna bkt:hen euroalueen suurimmat"?

Olli Pusa

Pitää. Ne syntyvät esimerkiksi seuraavasti. Kreikkalaiset ja espanjalaiset siirtävät rahansa suomalaiseen pankkiin turvaan. Niille jää siis talletussaaminen suomalaisesta pankista. Tuollaiselle summalle ei löydy käyttöä Suomesta ja pankki tallettaa sen Suomen Pankkiin, joka ns. Target järjestelmön kautta kierrättää sen EKP:lle. Sieltä raha taas menee...

Kreikkalaisilla ja espanjalaisilla on saaminen suomalaisesta pankista ja Suomen Pankilla saaminen EKP:stä. Jos euro leviää, kuka maksaa nuo Target saamiset Suomen Pankille? Tuskin Bundesbank, koska se on itsekin suuri velkoja. Ja jos Kreikan tai Espanjan keskuspankit eivät kykene maksamaan, niin kuka? Tallettajat varmasti vaativat rahojaan suomalaisesta pankista.

Liikasen mukaan tuossa ei ole mitään riskiä. Viittaamassani hastattelussa Korkman mainitsi Target riskit. Määrä on nyt varmasti enemmän kuin 77 miljardia. Suomessa suhteessa suurempi kuin missään muualla. Revi siitä huumoria. Itse kannatan ensimmäisen lähtöä eurosta, jolloin ýksiköt vielä toimivat. Silloin nuo velat voitaisiin selvittää ja vaihtaa "kovaan" valuuttaan. Kun euro on hajonnut, ei tiedä, mitä saa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitäköhän sitten Nalle tuossa sanookaan: pääomia lisää jotta saadaan velkaa myytyä lisää?

Sehän on kuitenkin se ainoa keino pitkittää tätä..Toinen vaihtoehto on pääomien haaliminen uusjaon myötä.

Juha Kuittinen

Sanoi tuonkin.
Itse kiinnitin huomiota siihen, että Suomen pankeista pankkiunioni koskettaisi vain OP-pohjolaa..

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #101

Selvähän tuo olisi.

Mielenkiintoista sinänsä Suomen kannalta,että muistaakseni valtio hoitaa kaiken rahaliikenteensä pääasiassa Nordean kautta. Voi olla toki,että muistan väärin.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #101

Uhrataan ainoa suomalainen merkittävä pankkikonserni eurojumalan alttarille.

Olli Pusa

Velkaa on vaikea myydä lisää, kun kaikilla on sitä silmät suut täynnä. Ja valtioidenkin pitäisi alkaa vähentää velkojaan. Siis pitäisi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #116

Ratkaisuna kaikkeen on lisää luottokortteja pitemmillä maksuajoilla. Nyt pitäisi erityisesti kotitalouksien maksaa velkojaan eikä niinkään julkisentahon jotta palkat voisivat laskea edes joskus.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #124

Miten luottokorttivelka eroaa muusta velanotosta kuin siinä, että sen toteuttaa eri instituutio?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #126

Ei mitenkään,se oli kevennys tämän sonnan keskellä. Luottokortti kylläkin tuli aikanaan juuri tällaisen tilanteen takia,jotta vielä hetken saataisiin venytettyä tilannetta.

Keksitään siis uusi instituutio mikä voisi myöntää vielä enemmän velkaa ja sovitaan vaikka,että seuraavan sukupolven lapset makselee,jos jakselee.

Olli Pusa

Ettei vain Nalle tässä pese mainettaan puhtaaksi? Käsittääkseni Nallen lähipiirillä on ollut merkittävä rooli sen EK:n kannan muovaamisessa että tukea pitää jakaa ja piikin pitää olla auki. Nalle terävänä tyyppinä ehkä havaitsee, että tämä näytelmä päätyy mahalaskuun ja antaa varoittavia lausuntoja suojellakseen mainettaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaan. Mihinkäs ne velat häviäisivät? Ja mitä tapahtuu moraaliselle puolelle ja oikeudellis-poliittisille legitimiteettikysymyksille, kun suuria muutoksia tehdään moral hazardin vallitessa omia perussopimuksia rikkoen, sääntöjä taivuttaen ja "puolivllaisin valtakirjoin"?

Olli Pusa

Nämä velat häviävät kahdella tavalla. Toinen on se, että ne jätetään maksamatta. Toinen on se, että aiheutetaan hyperinflaatio, joka syö velat. Moraalinen kriisi ei häviä mihinkään, siitä tulee EU:n tavaramerkki.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #118

Hyvä huomio. Sanotaan, että sitä ei ole vielä virallisesti rekisteröity.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kävisikö tämä?:
€Umoralhazard©trademark

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #132

Kokeile rekisteröidä "pian syntyvän konkurssipesän" lukuun ;-)

Olli Pusa

Stubbido on niin surullisen hahmon ritari, että ei aina jaksa enää ihmetellä hänen möläytyksiään. Hänhän perusti koko pölhöpopulismin koulukunnan möläytyksellään Kreikan lainojen takaisinmaksusta.

Olli Pusa

Tässä 17.10 julkaistu uutinen Financial Times lehdessä. Siis pankkiunioni olisi lainopillisten asiantuntijoiden mielestä laiton ja menee yli EKP:n toimivallan. Mutta eihän eurosotkussa ole enää aikoihin välitetty laista ja sopimuksista.

Europe banking supervisor plan ‘illegal’

By Alex Barker in Brussels

A plan to create a single eurozone banking supervisor is illegal, according to a secret legal opinion for EU finance ministers that deals a further blow to a reform deemed vital to solving the bloc’s debt crisis.

A paper from the EU Council’s top legal adviser, obtained by the Financial Times, argues the plan goes “beyond the powers” permitted under law to change governance rules at the European Central Bank.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Teoriassa kiintoisa kysymys: Kenellä tai millä olisi kanttia nostaa juttu em. oikeudellisesta riidasta ja kuka tai mikä instituutio olisi siinä vastaajana? Komissio?
Periaatteellisella tasolla kyseessä on suuri asia: laillisuusperiaate.

Olli Pusa

Toisaalta euron ympärillä lakeja ja sopimuksia on rikottu jo niin usein, että yksi skandaali lisänä ei kokonaiskuvaa muuta.

Muistan jonkin Korkmanin TV-haastettalun jokin aika sitten. Siinä hän totesi jotakin, että jos euron pystyssä pitäminenj edellyttää lakien ja sopimuksien rikkomista, niin varmaan tehdään. Sitten vuosien päästä kun kriisi on ohi, voidaan pohtia laillisuusnäkökohtia.

Sellaiseksi on EU:n ja erityisesti euroalueen lainkäyttö mennyt. Sitä jää pohtimaan, että miten tuo eroaa enää mafian tooimintaperiaatteista?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eurooppatiedotus julistaa seuraavaa:
http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx...

"Euroopan unionin toimintaa säädellään jäsenvaltioiden kesken tehdyillä perussopimuksilla, joita maat ovat sitoutuneet noudattamaan. Perussopimukset määrittävät EU:n toiminnan periaatteet tavoitteet, velvoitteet ja päätöksentekomenettelyt sekä suhteet EU:n ja sen jäsenmaiden välillä."

EU:n ylin laki on "viikunanlehti-periaate". Tällä selittelydirektiivillä yritetään peittää laki- ja sopimusrikkomusten viidakko.
Jos perussopimus alkaisi sanoilla WE, THE PEOPLE, niin silloin kullakin eurooppalaisella ihmisillä olisi hantaaki, johon vedota ja josta tarttua kiinni. Case: The People vs. EU olisi mahdollinen ;-)

Mitä tekevät EU:n oikeusasiamies ja EU-tuomioistuin?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #131

Minua on myös alkanut askarruttaa, mitä tekevät Suomen Oikeuskansleri ja oikeusasiamies? Heidänhän pitäisi valvoa hallinnon laillisuutta Suomessa. Eikö heidän reviiriinsä kuulu valvoa, jos Suomen hallinto lähtee mukaan laittomiin hankkeisiin? Vai onko kyse vain normaalista hallinnollisesta "paskat housussa" periaatteesta? Kun on kyse riittävän isosta tahosta, eivät uskalla tehdä mitään? Heidänkin uskottavuutensa tässä menee saman tien.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kyseisestä Barberin FT:lle tekemästä jutusta suomeksi täällä http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=5396

jossa selvitetään laittomuusnäkökohtaa sekä

"... Suomen hallituksen "näkemyksen mukaan keskitetyllä ja nykyistä yhtenäisemmällä ja tehokkaammalla pankkivalvonnalla luodaan edellytykset vakaammalle finanssisektorille ja EMU:n edelleen kehittämiselle" kertoi valtiovarainministeriö vasta viikko sitten. "Osaltaan pankkivalvonta on myös ensimmäinen askel kohti komission tavoittelemaa pankkiunionia, jonka ymmärretään käsittävän myös yhteisen pankkikriisien hallinnan sekä yhteisen talletussuojajärjestelmän."

Financial Timesin uutisoinnin valossa Suomen hallituksen into ja tuki vaikuttavat hieman ennenaikaisilta. "EMU:n edelleen kehittäminen" tarkoittaa pankkiunionia ja liittovaltioitumista yhteisvelkoineen ja yhteisvastuineen.

Tärkeämpi kohta pankkivalvontasuunnitelmien mahdollisessa myttyynmenossa on kuitenkin se, että Euroopan va(r)kausmekanismi EVM, tuo pankkien uudelleenpääomittamisen johdannaismekanismi, ei voi aloittaa toimintaansa ellei ole olemassa aktiivista, toiminnassa olevaa pankkivalvontaelintä.

EVM rakennettiin zombiepankkien pelastamiseksi niin ettei EKP joutuisi ostamaan suoraan valtioiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta, vaan EVM:aa voitaisiin käyttää "kolmantena osapuolena". Nyt EVM:aa ei voi käyttää siihen tarkoitukseen, jos pankkivalvojaa ei tule. Lisäksi EVM:lla ei edes ole kylliksi varoja Espanjan rahoittamiseen, toteaa International Finance Review, saati sitten seuraavaksi Italian rahoittamiseen - sittenkään, jos se saisi "osakasmaidensa" ulkopuolelta lisärahoitusta..."

Koko juttu linkissä

Olli Pusa

Hyvä, että asia on esillä. Kaikkiaan touhu vaikuttaa paniikinomaiselta sekoilulta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #144

Asiasta toiseen: Saammeko Olli lupasi julkaista tämän bloggauksesi Verkkomedian talousmonitorin talousblogi-pääjuttuna?

"Tästä Tietoa Kansalle" kuten Markus Rantasella on tapana sanoa.

Mukaan laitetaan luonnollisesti alkuperäinen blogi-linkki tänne US:een.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #146

Kyllä se minulle sopii, kunhan juttua ei muuteta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #148
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pusa,nyt on kyllä mopo lähtenyt käsistäsi,kun alat syyttää mm. ministereitä,Liikasta,Rhenia,jota myös nimittelet, valehtelijoiksi, olet hyvin kaltevalla pinnalla.Koitahan rauhoittua,voit olla nimittäin myös totaalisesti väärässä.Sinun maailmankuvassasi kaikki jotka ajattelevaat ja toimivat toisin kun itse, haluavat tuhota Suomen,absurdi ajatus.Suosittelen sinulle ja muillekin,varsinkin persuille, torstaina tulevaa elokuvaa "kaunis mieli"

Olli Pusa

En ole totaalisesti väärässä. Puppua tässä puhuvat ministerit ym. Ei pitäisi valehdella tuollaisessa asemassa.

En tiedä haluavatko ministerit ja Liikanen tuhota Suomen. Voihan olla, että touhuavat vain tyhmyyksissään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun kivitalon edessä kansalainen liukastuu hiekottamattomalla jäisellä jalkakäytävällä ja murtaa lonkkansa, taloyhtiö (talonmies tai vast.) joutuu vastuuseen, "jos hän tiesi, tai hänen olisi pitänyt tietää, että sää huomoiden katu oli hiekoittamattomana vaarallinen jalankulkijalle".

Kirjanpitorikkomuksien osalta ei myöskään voi vedota "taitamattomuuteen".

Ilmeisesti EU-asioissa katastrofin sattuessa voi vedota molemmilla em. perusteilla syyttömyyteensä ja karistaa vastuunsa asiaintilasta?

Olli Pusa

Sen varmistamiseksi on mm. vakausvälineille myönnetty täydellinen syytesuoja.

. suvituuli

Vaikka päämäärä lieneekin sama, on kirjoituksessa mennyt aikataulut hieman sekaisin.

Pankkiunionin piti olla käynnissä tammikuussa 2013.

Pääasiassa Saksan vastustuksesta johtuen viime viikon kokouksessa sovittiin siitä, että vain valvontajärjestelmän laillinen perusta on valmiina vuoden alussa. Toiminta käynnistynee jossain vaiheessa ensi vuotta, arvaukset lienevät lähempänä vuoden loppua.

Näin ollen pankkien, erityisesti Espanjalaisten, pääomittaminen suoraan ERVstä ei onnistu kirjoituksessa esitetyllä tavalla eikä aikataululla.

Kannattaa myös huomata, että Merkel edelleenkin pitäytyi Saksan, Suomen ja Hollannin viime kuussa julkituomassa näkemyksessä, että vanhoja syntejä, ns. legacy-velkoja ei tulla rahoittamaan ERVstä. Tämäkin koskee erityisti espanjalaisia pankkeja.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on tietysti se, että kun Irlanti oli laskenut tämän keinon varaan päästäkseen eroon valtiota rasittavista pankkiveloista, niin viikonlopun aikana Merkel totesikin, että Irlanti on special case - erikoistapaus. Tämä tarkoittanee sitä, että Irlannin pankkivelat hoidetaan ERVstä tavalla tai toisella.

Olli Pusa

Aikataulu tai pikemminkin sen varsin vaudikkaat tavoitteet minusta juuri kertoo, mitä tässä ajetaan. Ja mielipiteet ovat tietenkin rajusti erilaisia. Alkuperäinen idea valvonnasta 2013 alusta oli aivan järjetön. Se minusta oli tehty sitä varten, että saadaan peruste käyttää EVM:ää pankkien suoraan pääomittamiseen heti ensi vuoden alusta.

Torstain kokouksen jälkeen medialle kerrottiin ranskalaisista lähteistä, että valmius saadaan ensi vuoden alkupuolella. Sekin on utopiaa. Merkel halusi siirtää asian Saksan vaalien jälkeiseen aikaan. Siis hirveä kiire on ja samalla vaalikuume jarruttaa.

Milloin pankkivalvonta olisi sellaisella tasolla, että siitä saataisiin veruke EVM:n suoralle pankkitukikäytölle (pankkitukeenhan sitä nytkin käytetään Espanjassa, mutta muódollisesti valtion välityksellä)? Tuskin valvonta on sellaisella tasolla vuonna 2013, mutta jos niin julistetaan, niin sitten se kai on ...

Minäkin oletan, että Espanja ja Irlanti eivät Saksan linjauksen mukaan tule suoran rahoituksen piiriin vanhoina synteinä (jollei tehdä poikkeusta). Mutta pankkien tilanne voi olla kurja monessa muussakin maassa. Siksi nostin esiin sen, että sitä mikä on vanha synti, ei ole kunnolla määritelty. Jos jossakin maassa on jo tosiasiassa pankkien tilanne lähestymässä katastrofia (mutta tilanne saatu pidettyä piilossa) onko se vanha synti vai uusi ja EVM:stä rahoitettava? Kunnon pankkikriisin synnyttämiseen kulunee sentään vuosia.

Henry Hammar

Tämä blogi on ollut erinomaisen informatiivinen ja jopa osiltaan viihdyttävä. Me kuunteluoppilaat kiitämme näistä tiedon jyväsistä ja jännittyneenä odottelemme EU:n ja €uron hiipumista omaan soppaansa.

Olli Pusa

Varaa riittävästi sipsiä ja juomaa. Loppuaaria voi olla aika pitkäkin. Ja kulissi lopulta luhistuu, se tapahtuu kaikesta ennakoinnista huolimatta äkillisesti ja yllättäen.

Ja muista, että saattaa olla, ettet toista kertaa pääse seuraamaan näytelmää, johon on yhtä kalliit liput. Ja olet itse joutunut maksamaan nuo liput, kun uskotut dustajasi ostivat ne nimiisi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Eräs talousviisas sanoi kriiseistä mielestäni hienosti:

Ensin se kestää ikuisesti, sitten se on ohi yhdessä yössä. Hyvää yötä, ja kiitos vielä kerran Olli kirjoituksestasi.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #155

Kiitos kontribuutiostasi keskusteluun.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kysäisit lukuja auki liittovaltiosta. "Tyhmyri" teki työtä käskettyä:
http://tyhmyri.wordpress.com/2012/10/24/euroliitto...

Olli Pusa

Toimituksen poiminnat