OlliPusa

EVA:n raportti: Kataisen hallitus vienyt Suomen katastrofiin

1. EVA:n hätääntynyt puolustuspuhe eurotukien puolesta

EVA julkaisi raportin eurokriisistä. Sen uutisoinnissa on nostettu mediassa esiin arvio, jonka mukaan euron hajoaminen maksaisi Suomelle tappioina 89 miljardia euroa. Mm. pääministeri Katainen on hehkuttanut raporttia. Hesari kertoi pääkirjoituksessaan, että raportti antaa tukea mm. Koneen toimitusjohtaja Ala-Huhdalle, joka on vaatinut eurossa pysymistä hinnalla millä hyvänsä. Ala-Huhta heitti arvostetun yritysjohtajan maineensa peliin euroa puolustaakseen, mutta ilmeisen huonolla menestyksellä. Eurotukien puolustajilta ovat argumentit loppumassa ja siksi tarvitaan uusia tarinoita heitettäväksi ihmisten hämäämiseksi.

Jätän toiseen kertaan EVA:n raportin analysoinnin. Sen sijaan on syytä analysoida loogisesti johtopäätöksiä, joita tämän hengentuotteen ja faktojen perusteella voidaan päätellä Suomen tilanteesta ja eurokriisistä. EVA:n raportti on selvästi tarkoitettu puolustelemaan eurotukia,
mutta todellisuudessa se kääntyy tukien puolustajia vastaan.

2. Euron kaatuminen maksaa 89 miljardia?

Olettakaamme siis, että euron kaatumisesta aiheutuisi Suomelle EVA:n raportin väittämät 89 miljardien euron tappiot. Arvioiden paikkansapitävyyden arviointi jää toiseen kertaan. Ne tulisivat lainoista ja euron vakaushimmeleille annetuista takauksista sekä Suomen Pankista. Miten Suomi siis on ajautunut tilanteeseen, jossa sille tulisi tuollaiset tappiot? Ne ovat seurausta siitä, että Suomessa on aluksi Vanhasen ja Kiviniemen hallitusten (ja niiden valtiovarainministeri Kataisen) sekä sittemmin Kataisen sixpack hallitusten toimesta otettu suomalaisten veronmaksajien niskaan tuollaiset riskit.

Onko tämä tehty tieten ja suomalaisille veronmaksajille asiasta rehellisesti kertoen? Vastaus on kiistatta ei. Tämä riskinotto on tehty veronmaksajilta salaa ja asioiden oikeaa laitaa peitellen ja valehdellen. Vanhanen ja Katainen selittivät Kreikan ensimmäistä lainaa annettaessa, että Suomi suorastaan tienaa kun vähän avittaa kaveria. Nyt noita lainoja arvioidaan mediassa ensimmäisiksi velkasaneerattaviksi.

Vanhasen ja Kataisen puheet olivat puhdasta puppua. On seurausten kannalta oikeastaan yhdentekevää, perustuivatko puheet tahalliseen valehtelemiseen vai hölmöyteen ja asian ymmärtämättömyyteen. Asiaan liittyvät riskit täytyi heillä kyllä olla tiedossa, koska niistä keskusteltiin julkisuudessakin.

Sitten jatkui uusien tukipakettien virta. Seuraava Kataisen valhe suomalaisille oli, että ainoa luku, mikä suomalaisten täytyy muistaa, on 2 miljardia. Sitä suuremmaksi Suomen tappiot eivät voi nousta. No nyt EVA kertoo, että tappiot voivat nousta 89 miljardiin. Siitä voimakas sana valehteleminen. Seuraavan sammakon päästi suustaan kokoomuksen kansanedustaja
Kimmo Sasi, nykyään mm. valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja. Hänen mukaansa riskit ovat korkeintaan 14 miljardia. Ja nyt siis EVA väittää, että ne ovat 89 miljardia. Valtiovarainministeriö julkisti jossakin vaiheessa tietoja Suomen riskeistä. Budjetissa näkyi vain 400 miljoonan riskit. Ja nyt EVA väittää 89 miljardia.

Nykyinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on hehkuttanut suomalaisille, että Suomi osallistuu tukipaketteihin vain, jos Suomi saa takauksilleen täydet kattavat vakuudet. Noiden vakuuksien sisältö on jäänyt salailun vuoksi osin arvoitukseksi, kyseessä väitetään olevan total
return swap johdannaissopimuksia. Niiden arvo voisi parhaimmillaankin olla satoja miljoonia. Ja nyt EVA kertoo, että Suomen riskit ovat 89 miljardia eli EVA:n mukaan Urpilaisen hehkuttamat vakuudet ovat pohjaltaan täydellistä huijausta. Niiden avulla on huiputettu suomalaisia ja vedätetty Suomea yhä syvemmällä katastrofiin.

Yksi hätävalhe on sentään painettu piiloon. Aikaisemmin uhkailtiin lamalla, jos eurotukiin ei osallistuta. Vielä kesällä eduskunnassa Katainen ja Urpilainen jatkoivat samalla linjalla käyttämällä uhkailuissaan vanhaa Lehman valhetta. Vuoden 2008 lama iski, koska Lehman Brothers investointipankkia ei pelastettu veronmaksajien rahoilla vaan sen annettiin mennä konkurssiin. Lehmanin konkurssi ei lamaa aiheuttanut, sen konkurssi oli laman seuraus, ei syy. Nyt laman lähestyminen eurotuista huolimatta on YT-uutisineen ja tuotannon Suomesta siirtymisineen niin selvästi näkyvillä, että tätä selitystä on viime aikoina käytetty vähemmän.

3. Euron mukana katkeraan loppuun asti

Toisen maailmansodan loppuvaiheessa Saksassa päätettiin sotia katkeraan loppuun asti. Ja sellaisen kyllä saivatkin. Mutta Suomen johto tajusi irrottaa Suomen tästä ennen loppua ja Suomen tappiot jäivät kohtuullisemmiksi. Mutta nyt Kataisen hallitus on päättänyt kulkea tien loppuun Saksan kanssa ja  katsoa millaiseen perikatoon euron myötä päädytään.

EVA:n raportin luku 89 miljardia ei sinänsä ole uutinen. Näilläkin palstoilla kerrottiin jo vuosi sitten, että Suomen riskit valitulla tiellä tulevat kasvamaan yli 50 miljardin. Silloin sitä haukuttiin liioitteluksi, nyt EVA pistää paremmaksi. Eikä tuo arvio kerro todellisia riskejä, koska riskit tulevat vielä kasvamaan.

Nyt hehkutetaan pankkiunionia ja EKP:n lupaamia kriisimaiden velkakirjojen osto-ohjelmia ja sitä, että niiden avulla kriisimaiden korkotaso on hetkellisesti laskenut. Kovin vahvalla pohjalla kriisin ratkaisu ei siis ole, jos se, että ylivelkaantunut onnistuu keplottelemaan lisää velkaa, on juhlimisen aihe.

Ainoa todellinen ratkaisu eurokriisiin olisi se, ettäeuromaiden talous kasvaisi erittäin voimakkaasti vuosikymmeniä. Sellaista ei ole näkyvissä jo väestörakenteenkaan takia. Mutta sitä vastaan on myös maailman taloustilanne. Kaikkialla kulutusta on viimeiset 20 vuotta vedätetty velkaa kasvattamalla. Nyt jos velkaantuminen lopetetaan (kuten virallisesti julistetaan), seurauksena on yleismaailmallinen lama. Sen merkkejä näkyy kaikkialla. Siis velkakriisi tulee vain pahentumaan.

Entä nuo kriisin ratkaisukeinot? Pankkiunionin valvonnan lisääminen ei millään tavalla auta tähän kaaokseen. Tappiot ovat jo sylissä, ne tiedetään todellisuudessa aika hyvin ja ei ne valvomalla häviä. Pankkiunionia huudetaan tähän hätään siksi, että sen avulla halutaan saada meidät tukemaan kriisimaiden pankkeja. Talletussuojalla suomalaiset pankkien asiakkaat maksavat talletusturvaa kriisimaiden pankkien tallettajille. Ja veronmaksajat – puheiden
mukaan EVM:n kautta – tukea suurpankkien konkurssien jälkien siivoamiseen. Vain näillä pönkitettäisiin hetkeksi huojuvaa korttitaloa. Mutta meille Katainen ja Liikanen valehtelevat, että nyt ollaan tekemässä vain yhteistä pankkivalvontaa. ”Talletussuojalla ei ole nyt kiire”. Siihen siis palataan kun on ensin saatu pää avattua pankkivalvonnan osalta. Tämä on sitä huijauspolitiikkaa, jolla Suomen hallitus vie Suomea entistä syvemmälle katastrofiin, askel askeleelta.

Uutiset euroalueelta kuitenkin kertovat karua kieltä asioiden etenemisestä. Kreikan ensimmäisten lainojen saneerausta valmistellaan, Troikka toteaa Kreikan tilanteen niin kamalaksi, ettei uskalla julkistaa tuloksia ennen USA:n presidentinvaaleja. Espanjan tukipakettia valmistellaan, Katalonia haluaa irti Espanjasta eurokriisin seurauksena, Italian talous syöksyy odotettua nopeammin.

http://www.spiegel.de/international/europe/lenders-discuss-possible-second-debt-relief-measure-for-greece-a-857146.html

http://www.reuters.com/article/2012/09/21/us-eurozone-greece-report-idUSBRE88K0P520120921

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9556803/Spain-risks-break-up-as-Mariano-Rajoy-stirs-Catalan-fury.html

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/synkka+talousennuste+italiasta/a840893

Suomessa poliitikot väittävät, että eurotukien syytämisessä kriisimaille pitää olla tiukat ehdot. EKP:n ilmeisen laittomat kriisimaiden lainaostot voidaan hyväksyä, koska EKP asettaa niille tiukat ehdot saneerata maan talous. Ja Kimmo Sasi, siis hallituspuoluetta edustava valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, julisti, että jokaiselle maalle annetaan vain yksi tukipaketti. Jos ei siitä tilanne oikene, saa pärjätä omillaan.

Avataanpa hieman tätä asiaa logiikan kannalta. Kriisimaita on tuettava tai euro kaatuu. Mutta Sasi ja Kataisen hallitus väittävät, että EKP:n tuki on ehdollista. Jos maa ei saa asioitaan kuntoon, tuki lopetetaan. Ja yksi tukipaketti maata kohti on maksimi. Ajatusketjua voi havainnollistaa seuraavasti:

1) Taloudellisiin vaikeuksiin ajautuva euromaa pitää pelastaa tai koko euro kaatuu, heinäsirkat, raesateet ja rutto tulevat ja talven hiihtokelitkin menevät

2) Kullekin maalle pitää vaatia tiukka talouden sopeuttamisohjelma. Vain sitä vastaan annetaan tukea tai EKP ostaa maan lainat markkinoilta

3) Jos maa ei noudatakaan luvattuja säästö- ja sopeutusohjelmia, lopettaa EKP velkapapereiden oston ja jokaiselle maalle yksi lainaohjelma saa riittää.

4) Maa, joka ei ole noudattanut sovittuja taloustoimia tai tarvitsee toisen tukipaketin,
tiputetaan pois tuen piiristä.

5) Kun maa tiputetaan pois tuen piiristä, se ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin ja muut euromaat ja EKP kärsivät suuret tappiot.

6) Kuitenkaan tässä tilanteessa euromaan ajautuminen talousvaikeuksiin ei aiheutakaan euron kaatumista, vaikka aikaisempien ongelmien lisäksi tulee tappiot tukiseikkailuista.

Edellä olevista uutisista jo näkyy, ettei mitään ratkaisua eurokriisiin ole näkyvissä. Nyt vain hurrataan sille, että joku ylivelkaantunut onnistuu saamaan vipin – euroalueen veronmaksajilta. Eli suomalaisten poliitikkojen höpinässä ei ole mitään järkeä. He valehtelevat meille röyhkeästi. Vai pitääkö katsoa heidät sellaisiksi hölmöiksi, etteivät ymmärrä asiasta mitään?

Siis kriisi tulee vain pahentumaan, eikä suomalaisten tappiot tällä tiellä tule edes pysähtymään EVA:n ennustamaan 89 miljardiin. Ja tukipaketteja tullaan loputtomasti työntämään kriisimaille, koska aina on pelko, että jos nyt lopetetaan, euro luhistuu.

4. Liittovaltio

Nuo askelet yhä syvemmälle eurokaaokseen ovat askelia kohti EU-liittovaltiota. Tuota kehitystä viedään eteenpäin askel kerrallaan. Meille valehdellaan hallituksen toimesta, että liittovaltiota ei haluta ja velkojen yhteisvastuullistamista euromaiden kesken Suomessa vastustetaan. Mutta todellisuudessa meitä viedään kohti tuollaista päämäärää. Muuta ratkaisua euron kriisiin ei periaatteessakaan ole. Sitten Espanja ja Italia pystyvät pyörittämään vekselirulettiaan, kun ne voivat vapaasti laskea liikkeelle liitovaltion yhteisvastuullisia eurobondeja. Esimerkiksi USA:ssa ei Kalifornia voi hankkia velkaa liitovaltion velkaa liikkeelle laskemalla, mutta euroalueella juuri se on tavoitteena.

Kriisimaiden velkoja yritetään hoitaa työntämällä niille setelirahoitusta. Samaa harrastetaan muuallakin maailmassa, mutta euroalueella sen keskeinen tavoite on kriisimaiden avustaminen. Setelirahoituksella voisi saada aikaan inflaation, jolla velat maksatettaisiin säästäjien, palkansaajien ja eläkeläisten kustannuksella. On suorastaan koomista, että euroa on puolustettu sillä, että se tuo vapautuksen Suomea vuosikymmeniä vaivanneesta inflaatio-devalvaatio kierteestä. Ja todellisuudessa euroalue tuo meille juuri tuon inflaatio-devalvaatiokierteen.

Entä jos euro sittenkin onnistuttaisiin pelastamaan? Olisiko se siunaus Suomelle? Euron pelastaminen tulee joka tapauksessa aiheuttamaan ankaran inflaation, jossa tämän kriisin lasku maksatetaan kaikkein heikoimmilla, myös Suomessa. Edelleen kriisimaiden velansaannin turvaaminen edellyttää siirtymistä yhteisvastuullisiin velkoihin, eli Suomen vastuu euroalueen veloista nousee nykyisestä n. 45%:sta BTK:sta euroalueen keskiarvoa vastaavaan 90%:iin BKT:sta eli n. 100 miljardia. Edelleen euroalueelle tulee tulonsiirtounioni, jossa Suomi maksaa kriisimaille tukea ainakin 10 miljardia vuodessa. Se tietenkin vähentää niiden velanottotarvetta, koska ne saavat rahaa meiltä avustuksena.

Meidän hallituksemme täytyy tietää, mihin ollaan menossa. Kun se pimittää noita seurauksia ja väittää vastustavansa liittovaltiota, se valehtelee meille. Meitä viedään tuota kohti askel kerrassaan. Ja EVA tuotti tuon raporttinsa pelotellakseen meitä. Joudutte maksamaan 89 miljardia, jollette suostu liittovaltioon. Tuo 89 miljardia ei tule edes riittämään, kuten
edellä kuvattiin, mutta siltikin liittovaltio on suomalaisille kalliimpi vaihtoehto. EVA:n tilausraportti on tehty täydentämään Kataisen hallituksen selityskokoelmaa. Se kertoo myös missä ovat tämän hulluuden alkujuuret. Ne ovat elinkeinoelämän paljon puhutussa hyvä veli verkostossa, jossa tällainen hulluus jostakin syystä on päätetty ja Kataisen hallitus laittaa sitä toimeen.

Ja mikä kaikkein kauheinta, euroalueen valuviat ovat niin suuria, että siitä ei toimivaa liittovaltiota saada edes noilla valtavilla tulonsiirroilla. Ja tuo liittovaltio on eri asia kuin EU, koska yksikään euroon kuulumaton EU:n valtio ei tule euroalueeseen liittymään. Välimerenmaiden korruptoitunut taloudenpito, valtavat tulonsiirrot sekä kansalaisille valehtelemalla toteutettu liittovaltio, voivat aiheuttaa sellaisia levottomuuksia, että koko tuo hulluus voi kaatua niihin. Silloin lasku on jotakin vielä kauheampaa kuin osaamme kuvitellakaan.

5. Eurosta eroaminen

Kummallisesti kaikista suomalaisista analyyseistä jätetään pois eurosta eroamisen vaihtoehto. EVA:n raportin jälkeen nyt tiedämme, että se tulisi Suomelle paljon halvemmaksi kuin mitä muut vaihtoehdot. Kreikalle annetuista lainoista ja takauksista tulisi 5-9 miljardia tappioita. Samoin melkein toinen mokoma muista takauspaketeista. Tuskin saisimme edes takaisin EVM:ään jo Jutan takuuksien vuoksi etukäteen maksettua 1,5 miljardia.

Mutta Suomen Pankki voisi selvittää velat ja saamiset EKP:n kanssa niin kauan kuin euro valuuttana on olemassa ja vaihtokelpoinen. Silloin pesästä on saatavissa vielä jotakin. Mutta jos odotetaan euron konkurssia tai liittovaltiota, lasku kasvaa moninkertaiseksi.

Suomi voisi päästä eurosta 10-15 miljardin tappioilla. Nekin ovat turhia, mutta halvempi vaihtoehto kuin muut. Vanhasen, Kiviniemen ja Kataisen hallitukset olisivat silloinkin aiheuttaneet suomalaisille veronmaksajille suuremmat menetykset, kuin 1990-luvun pankkikriisi. Sen pyykin pesemisen aika on, kunhan eurosta on päästy eroon. Venäläiset kutsuvat hallitustaan varkaiden ja huijareiden hallitukseksi. Onko meillä valehtelijoiden ja pölhöpopulistien hallitus?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

64Suosittele

64 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (213 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Nuo askelet yhä syvemmälle eurokaaokseen ovat askelia kohti EU-liittovaltiota. Tuota kehitystä viedään eteenpäin askel kerrallaan. Meille valehdellaan hallituksen toimesta, että liittovaltiota ei haluta ja velkojen yhteisvastuullistamista euromaiden kesken Suomessa vastustetaan.

Jos olisimme jo alussa päätyneet liittovaltioon, niin asiat olisivat toisin. Nyt on myöhäistä rypistää, kun kakka on lahkeessa.

Olli Pusa

En ole tuosta myöhäisyydestä samaa mieltä. Se ei vaadi muuta, kuin että Suomilyö tukisekoiluissa jarrut päälle. Sen jälkeen euroalue päästää Suomen irti, koska Suomi on liian hankala kumppani. Tietenkin asiat selitellään jotenkin euron kannalta kauniisti. Tarvitaan vain kovaa painostusta hallitusta kohtaan ja oikeastaan hallituksen vaihtaminen.

Tappioita on eri kokoisia. Pitää valita pienimmän riesan tie ja se on eurosta eroaminen ensimmäisenä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jokainen saa olla omaa mieltänsä. Hemmo Koskiniemi kirjoitti konsensuksesta erinomaisen avauksen, olen Hemmon kanssa konsensuksesta samaa mieltä. Liittovaltioasiassa on konsensus tuhonnut mahdollisuuden, joten sitä ei voi enää kokeilla.

Olli Pusa

Niin paljon kun Arin älykkäitä mielipiteitä arvostankin, minusta tässä on niin suuret panokset, ettei taistelua pidä luovuttaa. Tappioiden pienentäminenkin voi olla kriittistä Suomen tulevaisuudelle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En sanonut, että peli pitää viheltää poikki. Totean vain, että konsensus ei nyt auta enää.

Olli Pusa

Tässä samaa mieltä. Konsensus ei auta, konsensus on taudin aiheuttaja ja siksi sen aika on ohi.

Heli Hämäläinen

Vuoden 1994 kansanäänestyksessä kysyttiin, tulisiko Suomen liittyä Euroopan unionin jäseneksi neuvotellun sopimuksen (liittymissopimuksen) mukaisesti.

Liittovaltioon 56,9 % kansasta ei antanut suostumustaan ja 43,1 % vastusti jopa neuvoteltua sopimusta. Liittovaltio ei olisi mennyt läpi vuonna 1994 eikä sen jälkeen kansalta ole kysytty.

On jännää että pööpaavot ja pinokkiot, verkkosukat sekä bobrikovit vievät Suomea yhä suurempiin ongelmiin, vaikkei heillä ole suoraa mandaattia siihen. Ja Eduskuntaakin on pyritty sumuttamaan maksimaalisesti.

Perussuomalaisia sen sijaan nuijitaan urakalla. Hallitus ei tiedä sijaintiamme tai pimittää sen. Nyt sitten Soinin pitäisi tulla matkustamon puolelta ajamaan laivaa pois jäävuorten seasta, vaikkei ole merikortteja, ei kompassia eikä navigaattorin koordinaatteja. Tähdistä käsin pitäisi osata ajaa laivaa. Ensin hallitus ryssii kaiken mahdollisen ja sitten toteaa vaalipaneelissa ettei matkustajalla ole mitään näkemystä kapteenin pöytään viemiseksi vaan se arvostelee kurssia huutelemalla koko ajan sakenevista jäävuorista. Ikään kuin tulisi itkupotkuraivarit eikä Soinilla olisi käytettävissään ministeriöiden laskentakapasiteetti. Olisiko siitä hyötyä, jää nähtäväksi.

Olli Pusa

"Valehtelijoiden ja pölhöpopulistien hallitus".

Pelissä on paljon enemmän kuin suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuus. Pelissä on kokoomuksen, demarien ja kepun vallan säilyminen ja toki se on tärkempää. Siitä vallasta jaetaan virat, avustukset, urakat, toimeksiannot. Mitäs persut keikuttavat venettä ;-)

Jouko Koskinen

TV-panelissa Jurpilainen esitti nokka pystyssä ylimielisenä herjana Soinille kysymyksen 'mikähän se teidän ratakaisu sitten olisi'. Ja kun Soini yritti jotai sanoa, sen peitti tuttu räksytys - siinä mukana myös TTLssä valaistunut juontaja.

Olli Pusa

Vaikea nykyistä menoa on asia-argumenteilla perustellakaan. Silloin pitää vain hokea fraaseja ja puhua päälle.

Piku Koo

HELI, muistat väärin. Kansanäänestys käytiin 1995, ja yli 56 % kannatti liittymistä EU:hun. Koko äänestystä edeltänyt keskustelu oli yhtä sirkusta, medioissa hehkutettiin passivapaudesta ja helposta matkustelusta. Nuoria ikäluokkia oli tuolloin paljon ja heitä taidettiin pyörittää kuin pässiä narussa. Ja niin sitten kansa sai mitä halusi, tai siis tuo 56% äänestäneistä.
Tässä nyt ollaan.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #1

Äänestyksessä ei äänestetty liittovaltiosta.

Piku Koo Vastaus kommenttiin #9

Ei, mutta kyllähän tuolloin jo moni äänekäs vaikuttaja tiesi mitä tuleman pitää. Kyse oli siitä, ketä halusi tuolloin kuunnella. Esko Seppänen oli aivan ensimmäisiä ehdottomia vastustajia ja puhui liittovaltiokehityksen väjäämättömyydestä jo tuolloin 90 -luvulla.

Siis jos vähänkin kuunteli laajemmin, tai halusi katsoa pinnan alle, niin ajatus liittovaltiosta oli tietenkin luettavissa muutamistakin papereista.
Sitäpaitsi ihan historiaakin pohtimalla oli melko selvää, miten EU:hun meno söisi koko käden ja mihin sillä tietyt tahot pyrkivät.
Koska nettiä ei ollut, oli kansalaiskeskustelu vähäistä. Ajan pintamedia pauhasi vain EUn suomasta vapaudesta ja moni meni EUretkuun.

Minun on hirveän vaikea uskoa vieläkään, että Suomi olisi hyvässä seurassa EUssa ja että se olisi merkittävä ja hieno EUmaa - paitsi siinä mielessä tietenkin, jos alamme EUn uraaniorjiksi. Tai pysymme iloisena heittokeppinä.

EU on suunniteltu Saksaa, Ranskaa ja Britanniaa varten. Kun Britannia jäi täysin puoliväliin, pettymyksen saattoi haistaa.

Olli Makkonen

Tukipaketti tukipaketilta eurokriisin ratkaisun hinta nousee. Kaikki ovat eurossa ikään kuin panttivankeina, sillä rivien rakoilu aiheuttaisi todennäköisesti dominoefektin, jossa useampi maa lähtisi ja luottotappiot olisi pakko myöntää todeksi. Nyt vielä voidaan leikkiä kuin niitä ei olisikaan.

Se joka ensimmäisenä lähtee, saa todennäköisesti syyt niskaansa euron hajoamisesta. En usko, että meidän maan päättäjiltä löytyy tähän rohkeutta. :(

Olli Pusa

Päättäjiä pitää "rohkaista" eli suomeksi painoistaa ankarasti. Silloin kyseessä on heille pakko kansan vaatimuste takia ja asia on paremmin käsiteltävissä. On noita kansan paikkoja EU:ssa ennenkin ollut pakko ottaa huomioon, esimerkiksi perussopimusten päätöksenteossa.

Kyseessä on niin kauhea katastrofi Suomelle, että päättäjien on vain asiat korjattava. Ei se heidän elämänsä tule ruusuilla ktanssimista olemaan tällaisen romahduksen jälkeen, vaikka kuinka sellaista kuvittelevat.

Ei euromaat itseään tuhoa Suomen vuoksi. Ero voidaan naamioida. Onhan noita teatteriesityksiä ollut vaikka kuinka paljon. Parhailaan on menossa Kreikkalaisessa teatterissa tragikomedia "Troikka".

Olli Makkonen

Kataisella ja kumppaneilla on kuitenkin mahdollisuus ajelehtia eurokriisin mukana vielä monta vuotta. Rahaa painamalla saadaan kriisin lopullinen ratkaisu siirrettyä aikaan, jossa Kataisen hallitus on tehtävänsä tehnyt.

He voivat sitten sanoa, että "meidän aikana ei romahtanut, ei ollut meidän vika."

Piku Koo

Mitähän Schaumann ajattelee haudassaan tästä ?

Olli Pusa

Asiaa esillä pitämällä ja hallitusta painostamalla tuota vastuunpakoilua voi torjua. Kun tulee pelko, että tästä ei pääsekkään kuiville vain poliittista vastuuta hokemalla, se ehkä myös vaikuttaa toimintaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei löydykään.

Hyvänä kartoituksena on seurata, mitä nämä Euroopan kauppakumppanit tuolla pohtivat tilanteesta. Monen suurpankin analyyseissä neuvotaan pitkälti sijoittajia, mutta toisaalta niissäkin joudutaan laittamaan hiukka ruusunpunaa. Se vaatii hirmuisesti materiaalia kahlata kaikki lävitse, jotta voi lukea "rivien välistä". Viesti pitää saada sijoittajille kerrottua ilman, että julkisesti nostetaan keskisormi pystyyn. Sehän tietäisi suoraan kovia selkkauksia.

Ajatellaanpa, että joku Bank of America / Merrill Lynch ilmoittaisi, että Euroopan markkinat voitte unohtaa. Euroa pidetään pari vuotta pystyssä väkisin, mutta sitten se romahtaa.

Mitä tähän sanoisi Barroso? Syyttelisi Rehnin kanssa kilpaa tätä laitosta. Välit kauniisti muotoillen jäähtyisivät alle absoluuttisen nollapisteen.

Mutta he eivät voi myöskään sanoa, että kyllä se siitä. Sijoittakaa sinne vaan oikein kaksin käsin. Kun se romahdus tulee niin sijoittajat repivät tuon firman käytännössä kappaleiksi.

Olli Pusa

Tuo on taitolaji, melkein taidetta. Parhaissa taloissa asia kyllä ymmärretään, mutta minulle on hiípinyt epäilys, että suurissakaan suomalaisissa firmoissa ei oikeasti ymmärretä asioita. Sen kun hokevat lauman mukana virallista totuutta. Tuo totuushan ei ole vain hallituksen totuus. Se on ennen kaikkea elinkeinoelämän hyvä veli verkoston valitsema totuus, jota Katainen kumppaneineen vain toimeenpanee. Toki ministerivastuulla.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Olli Pusalta hieno kirjoitus ja vähintään 89 miljardia syytä käyttää kuntavaalien ääni epäluottamuksen osoittamiseen Vanhasen ja Kiviniemen Keskustapuolueelle, Kataisen Kokoomukselle, Urpilaisen SDP:lle ja takiaispuolueille.

Luojan kiitos, Soinin ja Perussuomalaisten hermo piti puolitoista vuotta sitten hallitusneuvotteluissa, eikä takinkääntöä tapahtunut.

En muista hyvän kirjoituksen luettuani olleeni yhtä pahalla päällä kuin nyt. Mutta sehän ei ole Olli Pusan vika.

Olli Pusa

Kun asioiden mittasuhteet oivaltaa, vaikea on olla hyvällä tuulella.

Matti Jalagin

Etenee täsmälleen ns. Nigerialaiskirjeen mukaan koko käsikirjoitus eli nyt olemme siinä vaiheessa, mitä n. kuukausi sitten ennustin.

On pakko katsoa peli loppuun asti tai muuten menetämme kaiken.

Miksi ja kuka päästi tuon onnettoman nappulaliigan Suomen Kynä mukanaan maailmalle?

Olli Pusa

Kuka päästi... Tässä tullaan suomalaisen poliittisne järjestelmän ongelmien ytimeen. Sehän on kehitetty 1970-luvun alussa modifioiduksi kopioksi Neuvostoliiton puoluejärjestelmästä, jossa puolue ohjasi yhteiskuntaa. Meillä puolulaitoksessa näennäisesti eri puolueet kisasivat vallasta vaaleissa. Parhaiten menestynyt sai vallan, rahat, virat jne. Politiikkaan sillä ei ollut tietenkään vaikutusta. Sen päätti Moskova ja Kekkonen.

Meillä on vielä edessä tuon puolulaitoksen perusteellinen saneeraaminen. Se jäi 1990 luvulla tekemättä toisin kuin muissa Neuvostoliiton vaikutuksessa olleissa maissa. Se pesänselvitys odottaa, mutta ensin irti eurosta.

Jari Tuomoja

Ongelma on pitkälti siinä, että Suomea johtavat epäpätevät ihmiset tällä hetkellä. Tehdään politiikkaa omien ehtojen mukaisesti ja vielä 6 eri puolueen vimmalla "kompromisseja" joissa ei oikeasti voita kukaan vaan kaikki häviävät.

Koska poliitikoille ei ole pätevyystestejä, lopputulos on tämä. Eduskuntaankin pyrkii kaikenmaailman hiihtäjää ja sahayrittäjää joilla ei ole minkään valtakunnan tietämystä ja/tai kokemusta asioiden hoidosta. On vain kiva päästä eduskuntaan. Sama pätee myös kunnallistasolla. Tästä taas on seurauksena, että poliittisia päättäjiä viedään kuin pässiä narussa ja näemme marionetteja kun PM Katainen.

Tällä hetkellä Suomella ei liene mitään mahdollisuuksia enää selviytyä veloistaan teki se niin tai näin. Saksalla taas tilanne on täysin eri sillä se on erittäin suuri talous jopa maailmanlaajuisesti ja sillä on resursseja ihan toisella tavalla kuin Suomella. Tällä hetkellä Suomi tekee yhden ison perusvirheen ja verottaa kansalaisensa tyhjiin ja yritykset poistuvat Suomesta kilpaa juosten.

Se milloin koko kupru taas aukeaa Suomen kansalle, on toinen asia. Ongelmahan on se, että media harrastaa tällä hetkellä suurta sensuuria asian tiimoilta, koska avoin tiedotus asioiden oikeasta tilasta voisi aiheuttaa esim. pääomien katoa pankeista ja sitä myöten kotimaisen pankkikriisin. Toinen asia on se, että suomalaiset ovat tällä hetkellä ennätysvelkaisia ja esim. prosenttiyksikön korotus pelkkiin asuntolainoihin voi aiheuttaa kriisin Suomessa.

Hyvin on leivät hoidettu. Kun kriisi iskee, rikkaat rikastuvat kun ostavat köyhiltä omaisuuden pilkkahintaan kuten 90-luvulla ja köyhiä tulee ennätysmäärä ja se maksaa valtiolle sekä kunnille piiiiiiitkän pennin.

Käytännössä siis ihan sama miten EU:ssa käy, ongelmia on jo pelkässä kotimaassa paljon.

Olli Pusa

Korostan edellen, että kyseessä on puoluejärjestelmän tuottama ongelma. valitettavasti sitä ei puoleujärjestelmä silloin kykene korjaamaan, vaan vaaditaan uudet kaasvut ja uudet toimintamallit.

Median toiminta tässä kriisissä asioiden peittelyssä on myös erittäin raskauttavaa. Toki yksittäisiä poikkeuksia on ollut, mutta asioiden analysointi ja hulluuksien osoittaminen on pääosin jäänyt nettikirjoittajien varaan. Virallinen media on pääasiassa vaiennut asioista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen samaa mieltä, että nykyinen (demokraattinen) puoluejärjestelmä on ohitse, koska se ei ole koskaan demokratiaa ollutkaan.

Puolueet ovat hierarkisia ja demokratia ei niissä kukoista. Luottamushenkilöt ovat yleensä puolueensa kumileimasimia, joten missä se demokratia sitten on?

Piku Koo

Minusta on näyttänyt jo vuosia siltä, että demokratia on kansalaisliikkeissä. Demokratian toteuttaminen äänestysperiaatteella ja poliittinen vaikuttaminen on pelkkää taiteellis-uskonnollista rituaalia, ei todellista kansanvaltaa, vaikka niin uskotellaan. Onhan tämä demokratiavaje kansalaisdemokrattisessa lainsäädännössä juuri huomioitukin (kansalaisaloite), toisaalta 50 000 nimeä menee hukkaan jos salissa istuu posse, joka ei lämpene kansan tuoreille aatoksille lainkaan .

Olli Pusa

Jos tästä paskasta voisi seurata jotakin hyvää, niin se voisi olla kunnollinen puhdistus puoluejärjestelmässä ja politiikan tekotavoissa. Siitä voisi alkaa Suomen uusi nousu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

EVA:han jauhaa kakkaa. 2 miljardia on se luku, jonka jokaisen suomalaisen tulee muistaa. Jos menee yli niin maksakoot itse lähiomaisineen euroeron hinnan.

Olli Pusa

Veikkaan, että tästä käydään vielä joskus kova pyykinpesu. Ehkä syylliset joutuvat asiasta henkilökohtaiseenkin vastuuseen. Toivottavasti.

Matias Härkönen

Tätä kaikki varmasti toivovat, mutta historia opettaa toisin. Ainakin tässä maassa...

Olli Pusa

No tuokin on mahdollista. Tämä kaaos syntyi Suomeen siksi, että Suomessa ei perattu kieroon kasvanutta neukkuaikaista hallintoa. ja on toki mahdollista, että perkaamatta se jää nytkin. Mutta toisaalta tästä tulee niin karmea mahalasku, että en ihan siihenkään luottaisi, jos olisi eurotukia ajava poliitikko.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sitten tärkein kohta..miksi näin tehdään?

kati sinenmaa

Koska jokainen valtio toimii rikkaiden etujärjestönä, ja joka ikinen politiikko joutuu virittelemään valtiota vain rikkaille optimaaliseksi.

Politiikka; Valtion optimointia rikkaille, jotta valtio tuottaisi rikkaille lisää varallisuutta kaikissa olosuhteissa. Huomatkaa: "kaikissa olosuhteissa", myös laman aikana ja erityisesti juuri laman aikana, koska lama on rikkaiden sadonkorjuuta.

Nyky-Kapitalismi on pelkkä vitsi: Siinä vain köyhiä kilpailutetaan, kun oikeassa kapitalismissa jokainen joutuu kilpailemaan, eli hinnoittelemaan itsensä.

Olli Pusa

Tasavallan hallitus on vain elinkeinoelämän hyvä veli verkoston poliittinen osasto. Urpilaisia ja Arhinmäkiä myöten.

Piku Koo

Niin juuri, hyvä esimerkki siitä on, kun Talvivaaran vedet vuoksi kahteen suuntaan moni kansalais-raukka rukoili henkilökohtaisesti ministeri Niinistöä tekemään jotain asialle - siis edes jyrähtämään tms.

Niinistä kierteli ja kaarteli ja vihdoin kakisti ulos, että hänen kätensä ovat sidotut - että oikeuskansleri on kieltänyt häntä puuttumasta kyseiseen (elinkeinoelämän) toimintaan .

Taisi olla pettymys noille kansalaisille ?

Olli Pusa

Tämän touhun juuret ovat elinkeinoelämän johtajien hyvä veli verkostossa. Olen sitä kuvannut kirjassani Renkien kaappaus. Tuon joukon elämä on täysin erkaantunut suomalaisten tavallisesta elämästä, mistä siitäkin on nähty välähdyksiä. Ennen suomalainen johtajisto oli kuitenkin pohjimmiltaan isänmaallista ja koki yhteenkuuluvutta muiden suomalaisten kansssa.

Nyt tuon johtajiston intressit ovat aivan erilaisia kuin suomalaisilla yleensä. Eiväthän he paini samojen ongelmien kanssa eivätkä he Suomen veroja maksa. Verot maksaa aina keskiluokka. Siksi he voivat aivan sumeilematta ajaa itsellen edulliseksi kuvittelemaansa linjaa vähät välittämättä, mitä se suomalaiselle veronmaksajalle merkitsee.

Tuo porukka on meidän eläkerahoillamme kaapannut vallan elinkeinoelämässä ja esiintyy Suomen omistajina, aivan kuten Neuvostoliitossa kommunistien eliitti esiintyi valtion omistajina. Ja tuo hyvä veli verkosto antaa käskyt poliitikoille, jotka ovat vain heidän sätkynukkejaan. Kyllähän älykkäimmät poliitikot asetelman ymmärtävät, mutta vaikenevat oman etunsa vuoksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Kyllähän älykkäimmät poliitikot asetelman ymmärtävät, mutta vaikenevat oman etunsa vuoksi.

Mutta tyhmät äänestäjät äänestävät yhä uudelleen heidät takaisin. Kukaan ei väitä heitä pääoman marioneteiksi, vaikka kaikki sen "tietävät"!

Jari Tuomoja

"Verot maksaa aina keskiluokka."

Mikä keskiluokka? Ei Suomessa enää ole kohta sellaista kun katsotaan irtisanomisten määrää joka kohdistuu nimenomaan juuri tuohon "keskiluokkaan". Se kyseinen keskiluokkaa jättää Suomen, koska on kielitaitoista ja töitä löytyy kuitenkin Suomen rajojen ulkopuolelta jopa päivissä - Suomessa ei ollenkaan. Jos pitää valita työpaikan ja ulkomaille muuton tai työttömänä Suomessa perheellisenä, valinta on suhteellisen helppo monella.

Mitä tulee taas johtajiston intresseihin, niin he ovat täysin irtaantuneita arjesta. Ongelmallisinta on vielä se, että kun valtiolla on suurin omistusosuus monessakin yhtiössä, he eivät käytä sananvaltaansa. Jos olisin vainoharhaihen, väittäisin että hyvä-veli järjestelmän takia revitään valtion yhtiöistä suurimmat osingot juuri sen takia kun valtio -omistaja on täysin passiivinen ja kaikki paskapäätökset saadaan helposti runtattua läpi eliitin kukkaron eduksi. Eli siinä kohtaa täysin samoilla linjoilla kanssasi, poliitikot ovat vain sätkynukkeja joiden naruja vetelevät rahaeliitin edustajat.

Mutta mitä muutakaan voi odottaa asiassa kun entinen pääministeri kehuu hyvä-veli verkostoja ja toinen pääministeri vaihtaa naisystäväänsä useammin kuin suurin osa suomalaisista koko elinikänään ja kolmas sanoo, että Venäjä ei ole suurvalta. Pari pääministeriä sitten välissä jotka ovat olleet niin lyhytaikaisia, että hyvä kun heidän nimensä tietää/muistaa = lopputulos täysin nolla.

Olli Pusa

"Mutta tyhmät äänestäjät äänestävät yhä uudelleen heidät takaisin. Kukaan ei väitä heitä pääoman marioneteiksi, vaikka kaikki sen "tietävät"!"

Ihmiset heräävät vasta kun kriisi iskee heidän omaan kukkaroonsa ja silloin on yleensä liian myöhäistä. Silti luulen, että demokratia on paras kaikista huonoista hallintomalleista. meidän pitää vain saada se toimimaan paremmin.

Olli Pusa

"Mikä keskiluokka? Ei Suomessa enää ole kohta sellaista kun katsotaan irtisanomisten määrää joka kohdistuu nimenomaan juuri tuohon "keskiluokkaan"."

Olet täysin oikeassa. Keskiluokan katoamisen myötä häviävät veronmaksajat ja valtion talous pitää laittaa uusiksi. Silloin ei palveluja enää paljoa jaeta. Ihmettelen suuresti, että demarit ja vasemmistoliittokin ovat tässä pelissä mukana. Se kertoo rappion syvyyden.

Jari Jakonen

1990-luvun aluksi ajettiin meillä ihmiset karmean kapeilla erityisintresseillä työttömiksi, velkavankeuteen ja narun jatkoksi. Kun tätäkään synkkää tragediaamme ei ole läpikäyty eikä -puhuttu, niin miten sitten voisimme olla valmiita kohtaamaan tätä nykyistäkään vedätystä.

Historiamme kasvoihin katsomisen sijasta silloisesta valtionvarainministeristä julkistetaan hymistelykirjoja, joiden tarkoituksena on pitää kansallisvarallisuutemme ryöstöretken yllä 'talvisodanhenki'-naamiota.

Olli Pusa

"Kun tätäkään synkkää tragediaamme ei ole läpikäyty ja -puhuttu, niin miten sitten voisimme olla valmiita kohtaamaan tätä nykyistäkään vedätystä."

Syy on molemmissa tapauksissa sama. Poliittisen järjestelmän mädännäisyys on jäänyt korjaamatta. Toinen katastrofi 20 vuodessa voisi vihdoinkin saada ihmistet liikkeelle. 1990-luvulla poliittinenn järjestelmä pelastui vastuulta sillä, että vienti alkoi vetää ja veti Suomen suosta. Enemmistö oli helpottunutta ja unohti ne ihmiset, jotka tallottiin jalkoihin. Tästä kaaoksesta ei poliittinen järjestelmä selviä enää kuivin jaloin. Ehkä herätys vihdoinkin tapahtuu.

Eihän meillä vieläkään ole käyty läpi neukkuaikaa ja sen kieroontumia. Vakoilijalistatkin on julkistamatta ja maanpetturit touhuavat edelleen vastuullisissa tehtävissä yhteiskunnassa.

Jyrki Koski

Poliitikot mielellään omivat 90-luvun alun lamasta selviämisen omaksi
ansiokseen, mutta totuuden nimessä ei voi liikaa korostaa samaan saumaan
sattunutta Nokia-klusterin ilmiömäistä nousua ja vetoapua koko Suomen
taloudelle. Nokian nousu tuli silloisille poliittisille päättäjille
kuin joulupukki keskellä kesää.

Olli Pusa

"Poliitikot mielellään omivat 90-luvun alun lamasta selviämisen omaksi
ansiokseen, mutta totuuden nimessä ei voi liikaa korostaa samaan saumaan"

Se, että poliitikot omivat pelastumisen kaaokselta omaksi saavutuksekseen ja onnistuivat uskottelemaan asian äänestäjille, on ratkaiseva syy sille, että vanha neukkujen muovaama poliittinen hallinto Suomessa jäi siivuaomatta.

Nokian nousu oli lottovoitto, jolla ei ollut mitään tekemistä poliitikkojen kautta. Kun Nokia alkoi palkata poliitikkoja johtoonsa, se olikin jo tuhon alkusoittoja.

Ainoa politrukkihallinnon piikkiin laskettava asia oli ns. sisäinen devalvaatio. Ulkoinen devalvaati (kahteenkin otteeseen) toteutui vastoin poliitikkojen tahtoa ulkopuolisesta painostuksesta.

Tiukka talouskuuri oli paljolti Raimo Sailaksen käsialaa. Hän hoiti kriisin tuon puolen, kun poliittinen järjestelmä oli halvaantunut. Lueppas mitä mieltä Sailas on tästä eurokriisin hoidosta. Löytyy esim. Kanava-lehdestä.

Piku Koo

Täysin saunan taakse vietävää sakkia siis.

ulf fallenius

Kirjoitin vähän samasta aiheesta urheilu montoimi miehen Pentikäisen bloggiin mutta hän poisti sen heti.On kovaa olla kokoomuslainen eikä voi tunnustaa että päin helvettiä menee .Suomi keikkuu kunnolla oman taantumansa ja laman keskellä ja omaa velkaa tulee roppakauppalla lisää ja sitten nämä kohta tulevat 89 miljardin ongelmat.Jan Vapaavuori tunnusti että Suomen tilanne on vaikeampi kun uskotaan viime viikkon hesarissa.Itse olen tiivisti seurannut eurokriisiä ja Suomen romahtamista viimeisen kahden vuoden aikana enkä haluaisi olla ikävä ihminen mutta Suomen taloudessa ei kyllä tapahdu mitään positiivista lähivuosina vaan synkkää on.

Olli Pusa

Kokoomuksessa on havaintojeni mukaan ihmisillä monelaisia aatoksia asiasta. Osa on puoluejohdon kritiikittömiä äänitorvia, jotka toistavat virallisia fraaseja. Tuntemamme SJP on tyyppiesimerkki tästä. Hän on toki sen verran rahellinen, että tunnustaa puolueväriä, vaikka ei uskalla tunustaakaan esim. vuosi sitten käytyjen keskustelujen linjaansa ("puheet kymmenien miljardien tappioista ovat paikkansapitämättömi"). Osa kokoomuksen johdin kritiikittömistä ylistäjistä esiintyy sitoutumattomana.

Osa kokoomuslaisista tajuaa, missä mennään, mutta eivät uskalla tehdä mitään, koska pelkäävät henkilökohtaista uraansa (joka on saatu puolueelta). Heitä hävettää ja pakoilevat keskustelua.

Ja osa kokoomuksen kenttäväestä on aidosti kauhuissaan asioista. Siellä on kuitenkin paljon Suomelle lojaaleja isänmaallisia ihmisiä. Saa nähdä, kauanko jaksavat pysyä lojaalina Kataisen kokoomukselle.

kati sinenmaa

Olli Pusa sai juuri kymmenen pistettä ja papukaijamerkin.
"EVA:n tilausraportti on tehty täydentämään Kataisen hallituksen selityskokoelmaa. Se kertoo myös missä ovat tämän hulluuden alkujuuret. Ne ovat elinkeinoelämän paljon puhutussa hyvä veli verkostossa, jossa tällainen hulluus jostakin syystä on päätetty ja Kataisen hallitus laittaa sitä toimeen."
.

Itse sanon asian täten, olen sen sanonut jo sentuhatta kertaa:
Valtio (EU, päätä itse) on rikkaiden yksityinen etujärjestö ja lainsäädäntä on sen viritin, jolla valtio(eu) optimoidaan rikkaille.

Jokainen poliitikko joutuu kansanedustuslaitoksen sisälle päästyään välittömästi luopumaan omasta ajattelustaan ja tukemaan sokeasti jokaista ideaa, joka rikkailta puoluetoimistojen kautta kohoaa eduskuntasaliin. On ollut vain pari kolme edustajaa koko historian aikana, jotka eivät alentuneet Leimasimeksi, mutta Leimasimet heivasivat heidät väkisin pois salista, jos he innostuivat puhumaan omia ajatuksiaan.

Yksi kaikkein varmin tae tehdä poliitikoista pölvästejä, on supista heidän korviin, että nyt tekin olette rikkaiden joukoissa, joten pitäkää kiinni etuoikeuksistanne ja lisätkää niitä täysin häikäilemättömästi, koska kansalla ei ole muistia. Ja kumileimasimiksi intoutuneet poliitikot julistavat nenän varrestaan, että me tarvitaan jatkuvasti lisää rahaa, koska muutoin me emme voi ajatella hyviä ajatuksia. Kumma juttu; miten kummassa poliitikko ennen poliitikoksi ryhtymistään pystyi ajattelemaan mitään? Rahalla ei voi ajatella mitään muuta kuin rahaa.

Olli Pusa

Perimmäinen ongelma on puoluelaitoksessa, jota kuvasin yllä. Se, kuka valitaan kokoomuksen johtajaksi, riippuu monista asioista. Esimerkiksi puoluetta rahoittavien kummisetien haluista. Kuka oikeasti hallitsee suomalaisia puolueita? Niiden kauttahan saa helposti koko maan käsiinsä.

kati sinenmaa

No. Itse olen jotenkin huomannut, että jokainen puolue pyrkii virroittamaan kansakunnan rikkaudet vain omilleen. Kun jokainen puolue tekee noin (jatkuvasti, sata vuotta), niin tuloksena on rikkaille optimoitu valtio, missä ahneus ja typeryys on lakeihin sisäänrakennettu.

Yksikään puolue ei ole pienen ihmisen asialla; Jokainen poliitikko kyllä osaa puhua pölöttää, mutta teot ja lait kohdistetaan aina oman väen rikkaille. Tämä ei ole minkään puolueen virallinen mielipide; Suomessa virallisia mielipiteitä voivat esittää vain puolueelliset, eikä virallinen mielide voi koskaan olla poliitikoiden etujen vastainen, -- koska rahalla ei voi koskaan ajatella muuta kuin rahaa.

Olli Pusa

En usko, että missään on täydellistä ja virheettömästi toimivaa puoluelaitosta. Mutta jos oamnedun tavoittelusta tulee kaiken keskipiste, silloin ollaan vaarallisilla teillä. Ja jos puolueiden aktiivit ovat uraansa myöten riippuvaisia joidenkin rahoittajien puolueen johtoon asettamista ihmisistä, miten he voisivat valvoa puolueen toimintaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kannattaa haastatella tai lukea ulkopuolisia asiantuntijoita koti- ja ulkomailta ja muodostaa käsitys.

Pusan blogissa ei puolueettomuus ja saatikka asiallisuus säily, vaan mennään henkilökohtaisuuksiin. Viime vuoden keskustelusta osaltani Pusa muistaa väärin.
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115410-kaao...

Lainaus Evan raportista:
"Voidaan esimerkiksi arvioida, että 2008 Lehman Brothersin nurinmenoa seurannut kasvunotkahdus on lisännyt Suomen julkista velkaa varovaisestikin laskien 40 miljardilla eurolla pelkästään vuosina 2009–2012. Euron hajoamisen seuraukset voisivat olla tätä tuntuvasti suurempia"

Minusta olisi hyvä, jos eduskunnan kaikki kuulemiset olisivat suoria tv-lähetyksiä, kuten esim. SP:n pääjohtaja Liikasen kuuleminen olisi pitänyt olla talousvaliokunnassa.
http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv.case#c=239...

En jatka tällä erää keskustelua tänä iltana.

Olli Pusa

Lehman valheen kertoi eduskunnassa Urpilainen ja Katainen. EVA:n raportti on selvästi tarkoitettu propaganda-aseeksi Kataiselle ja muille euroa tukeville. Kuvastanee sekä sitä kaaosta ja paniikkia, joka euron tukijoilla on meneillään sekä pelureiden kelvotonta taktista silmää. Tuo raporttihan toimii juuri päinvastoin, on kuin torpeedo, joka upottaa Kataisen selityspaatin.

Sinulla on oikeus mielipiteeseesi. Olen pettynyt, ettet kytkene kantamaan vastuuta aikaisemmista puheistasi. Monet täällä muistavat hyvin propagandapläjyksesi.

Olli Pusa

SJP on tässä mitätön sivujuonne. Hänen vastuunsa asiassa hän saa itse arvioida. Tämä on sen suuruusluokan katastrofi, että tässä syylliset ovat aivan eri tasoilla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

22.9.2012 21:58 Aimo Remes uusi
S.J.P.Heitti jo pyyhkeen kehään,pääsee vähemmällä.

-> kyllä heitin pyyhkeen kuivumaan saunasta juuri tultuani. Muusta
pyyhkeen heittämisestä kehään en tiedä, ellet sinä ole siellä Kärsämäellä sitä itse tehnyt.

22.9.2012 22:02 Olli Pusa
SJP on tässä mitätön sivujuonne. Hänen vastuunsa asiassa hän saa itse arvioida. Tämä on sen suuruusluokan katastrofi, että tässä syylliset ovat aivan eri tasoilla.

-> Joka itsensä ylentää, se itsensä alentaa. Nostit itsesi primus inter pares
asiantuntijaksi Euroopassa. Osallistun kansalaiskeskusteluun kenenkään sitä määräämättä ja saatikka kokoomuksen sitä ohjaamatta. En ole ollut mitään Suomen päätöksiä tekemässä, siinä olet oikeassa, mutta kovin kirjoitukseni tuntuvat eräitä vaivaavan täällä.

Olli Pusa

Ei kirjoituksesi vaan vastuunpakoilusi. Mutta kuten itse totesit, et ole päättäjän vastuussa.

Jari Tuomoja

Kokoomuksen johdolla Suomen valtion velka on lähtenyt nousuun räjähdysmäisesti ja nyt on ilmenemässä, että iso summa rahaa jolla piti oikeasti "ansaita rahaa", on menossa luottotappioina kankkulan kaivoon.

Kokoomuksen johdolla Suomen valtion velka ylittää 100 miljardin rajapyykin ja ennenkuin nykyisen eduskunnan kausi päättyy, velkaa on jo reilusti yli tuon. Lisäksi kokoomuksen aikakaudella on Suomi saa vähintään 30-40.000 uutta työtöntä ja lisäksi isot yritykset kuten Nokia, UPM ja Stora siirtävät toimintojaan rajojen ulkopuolelle.

Kun vielä Ruotsi on ilmoittanut, että he eivät anna esim. Nordeaa pankkivalvonnan piiriin, tullaan asioissa näkemään varmasti mielenkiintoisia tilanteita. OP-Pohjolakin pisti pekkaa paremmaksi: he tekivät hirvittävän hyvän tuloksen ja samalla 700 ihmistä pihalle Suomesta.

Rikkidirektiivistä puhumattakaan jonka kustannukset ovat Suomen veronmaksajille miljardeja per vuosi - kokoomus vähät viis välittää asiasta.

Olli Pusa

Lisää vielä listaan maanpuolustuksen romuttaminen "säästösyistä". Paitsi että esimerkiksi jakaväkimiinojen poistaminen ei perustunut säästöihin, kun ne ovat käytännössä ilmainen asejärjestelmä.

Kataisen hallituksen jäljiltä Suomi tulee olemaan kauhessa kunnossa. Kataisen hallitus tulee varmaan kilpailemaan Suomen surkeimman hallituksen tittelistä.

Jari Tuomoja

"Lisää vielä listaan maanpuolustuksen romuttaminen "säästösyistä". Paitsi että esimerkiksi jakaväkimiinojen poistaminen ei perustunut säästöihin, kun ne ovat käytännössä ilmainen asejärjestelmä."

Maanpuolustus on vähän ongelmallinen asia kokonaisuudessaan Suomen kannalta. Havainnollistan asiaa: Suomi on erittäin riippuvainen kaikesta tietotekniikasta sekä elektroniikasta. Esim. jos Suomen tietotekniikkayhteydet pistettäisiin "solmuun", tuloksena olisi täysi katastrofi. Esim. puolustusvoimilla eikä muillakaan viranomaisilla ole minkäänlaista toimivaa kunnollista varasuunnitelmaa tämän varalta (katsos kun homma romutettiin Telen yksityistämisessä). Kaikki järjestelmät toimivat tietysti rauhan aikana, mutta ei ole mitään suunnitelmaa sen varalla jos esim. Sonera, Elisa ja DNA lopettavat tietojärjestelmien ylläpidon. Suomella ei ole ns. varmuusjärjestelmää. Esim. Virve on operaattorien varassa toimiva ja sekin on sammunut jopa kokonaan erinäisten virheiden ja ongelmien takia - teoriassa näin ei pitäisi olla, mutta käytäntö on aina eri.

Lisäksi jos esim. Venäjän strateginen linjaus olisi se, että se hyökkäisi Suomeen, se tekisi sen IT-infran kautta. Usko minua (minä tiedän nimittäin), mutta tiedossa on että Venäjällä on erittäin pätevä joukko työstämässä tämäntyyppistä sodankäyntiä varten erilaisia haittaohjelmistoja joilla voidaan sammuttaa esim. sähköjärjestelmiä ja pimentää muitakin erittäin tärkeitä järjestelmiä.

Jos taas Suomi haluaisi puolustautua Venäjää vastaan, tarvittasiin kybersodankäyntiä varten valmistautumista. Venäjä pärjää mainiosti myös perinteisessä sodankäynnissä, se on todistettu jo monesti. Suomea vastaan taas ei kuitenkaan tarvita perinteisiä aseita, koska se on täysin tietotekniikasta riippuvainen maa joka taholla. Perusinfran jumittaminen täydellisesti ajaa Suomen perikatoon eikä edes armeija toimisi sen jälkeen. Miksi? Sen takia, koska kenraalit ja upseerit eivät tiedä eivätkä osaa, he elävät edelleen aikaa laukaus-laukaus-sarja-sarja metsässä - se aika meni jo.

Tämän tason sodankäyntiä harjoitetaan erittäin paljon jo. USA, Englanti, Israel, Kiina, Venäjä, Saksa ja monet muut maat palkkaavat tämän alan osaajia. Vasta oli eräällä foorumilla ilmoitus jossa haettiin yli 200 ihmistä töihin yritykseen joka tekee töitä USAn sotateollisuudelle. Perusvaatimuksina oli "vähintään 3-5 vuoden kokemus haittaohjelmistojen tekemisestä tietokoneille ja/tai muille (sulautetuille) järjestelmille".

Jos haluaa lisää vainoharhaisuutta, niin: kun lataat tietoa Suomen ulkopuolelta Internetissä, kaikki liikenne kulkee Ruotsin kautta. Ruotsissa on laki jonka perusteella esim. Ruotsin suojelupoliisi saa purkaa sekä "kuunnella" kaikkea dataliikennettä joka kulkee Ruotsin alueella. Toisin sanoen kaikki Suomen ulkopuolinen liikenne on juuri tuollaista. TeliaSonera on ruotsalainen yhtiö ja se joutuu noudattamaan Ruotsin lainsäädäntöä. Jos Ruotsissa niin päätetään, niin koko TeliaSoneran liikennehän peilataan vaikka Suomesta Ruotsiin. Sama pätee myös kaikkiin isoihin yhtiöihin kuten Google ja Facebook. Google tietää sinusta enemmän kuin sinä itse jos tarkkoja ollaan. Se tallentaa kaiken mitä teet verkossa vaikka et käyttäisi Googlen palveluja. Kun ostat verkkokaupasta A jotain, todennäköisesti myös Google tietää sen. Ja ehkä myös Facebook parhaimmassa tapauksessa. Silloin sen tietää myös USAn viranomaiset. Ja ei, tämä ei ole salaliittoteoriaa vaan helposti todistettavaa faktaa.

Edellämainitun on vain tarkoitus kuvastaa sitä, että informaatioteknologia on nykyajan yhteiskunnan peruskulmakiviä sekä hyvässä että pahassa. Valtiot ja viranomaiset ovat siitä myös riippuvaisia. Sillä on myös kuitenkin kääntöpuolensa eli sitä voidaan käyttää sekä hyvään että pahaan. Jos Suomen kaikilta kansalaisilta, virastoilta ja viranomaisilta häviäisi Internet, niin miten yhteiskunta toimisi? Kaikki ruoanjakelu, polttoaineiden jakelu, informaation jakaminen (kun radiot ja televisiot eivät toimisi eikä monilla enää niitä olekaan) jne jne jne. Suomi on haavoittuvainen, sitä ei vain ymmärretä.

Puolustusvoimilta voi siis säästääkin perinteiseen sodankäyntiin liittyen. Kuitenkin panostusta informaatiosodankäyntiin tulisi lisätä, sen luulisi olevan Suomessa helppoa kun (vielä vähän aikaa) on alan osaajiakin.

Suomena ehkä panostaisin informaatiosodankäyntiin, siellä olisi hyvät vientimarkkinat nimittäin. ;-)

Meni aiheen vierestä, mutta en voinut olla sanomatta.

Olli Pusa

Tarvitaan siis riittävästi panostusta puolustukseen. Esim. kybersodankäynnissä Suomessa olisi kyllä osaamista.

Jyrki Koski

Suomessa alkaa nykymenolla pienemmissäkin yrityksissä olla tekemisen
motiivi hakusessa, kun ryöstöverotuksella kerätyt varat valuvat yhä
varmemmin maamme rajojen ulkopuolelle. Ei ole ihme, että suuryritykset
jättävät Suomen. Pienemmille se on useimmiten vaikeampaa ja on vain
myönnettävä, että tuulimyllyjä vastaan taistelu on mahdotonta ja on
järkevämpää lopettaa koko toiminta.

kati sinenmaa

Hirveetä pelottelua taas internetin katkaisulla: Maa kuin maa voi toimia intranettinä; Monet maat ovat katkaisseet itse yhteytensä ulos ja hyvin ovat ihmiset päässeet nettiin. Itse asiassa: Nykyisin pitää juuri varautua siihen, että ulkomaat ovat poissa pelistä; on vähän typerää pitää sellaista nettiä, joka toimi vain ulkomaisten yhteyksien ollessa toiminnassa.

Jari Tuomoja

"Hirveetä pelottelua taas internetin katkaisulla: Maa kuin maa voi toimia intranettinä; Monet maat ovat katkaisseet itse yhteytensä ulos ja hyvin ovat ihmiset päässeet nettiin. Itse asiassa: Nykyisin pitää juuri varautua siihen, että ulkomaat ovat poissa pelistä; on vähän typerää pitää sellaista nettiä, joka toimi vain ulkomaisten yhteyksien ollessa toiminnassa."

Myös se intranet tarvitsee kaapeleita. Jos Suomessa romutetaan esim. operaattoreiden mustat aukot eli ns. solmut, ei bitti liiku mihinkään suuntaan. Tai hyökkäys reitittimiin pistää koko Suomen sisäisen verkon matalaksi. Ei siinä intranet toimi, kannattaisi tutustua hieman paremmin verkkojen toimintaan sekä käsitteisiin.

Myös netin toiminta yleensäkin on vähän heikolla kantimilla: suurin osa juurinimipalvelimista on USA:ssa käytännössä edelleen ja nekin juurinimipalvelimet jotka ovat paikallisina kopioina Suomessa, ovat FICIX:n hallinnassa. Näiden 3 nimipalvelimen alasajo pistäisi koko verkon Suomessa matalaksi (jos ulkomaanyhteydet eivät toimisi), riippumatta siitä toimiiko fyysiset yhteydet vai ei. Nimipalvelimen tehtävä kun on muuttaa osoitteet nimiksi ja toisinpäin. Eli muuten sinun pitäisi muistaa sellainen osoite kuin 83.150.127.190 päästäksesi www.uusisuomi.fi palveluun. Tietysti reitittimet hajottamalla et pääsisi yhtään mihinkään....

Olli Pusa

"Suomessa alkaa nykymenolla pienemmissäkin yrityksissä olla tekemisen motiivi hakusessa"

Tuhon siemen on tuossa kylvettynä.

Olli Pusa

"Näiden 3 nimipalvelimen alasajo pistäisi koko verkon Suomessa matalaksi (jos ulkomaanyhteydet eivät toimisi), riippumatta siitä toimiiko fyysiset yhteydet vai ei."

Suomessa on runsaasti tietotaitoa asiasta. Mutta Suomessa tuntuu jostakin syystä olevan erityisesti julkisissa IT hankkeisssa vallalla täydellinen idioottimaisuus. Esim. virolaiset tuottavat murto-osalla suomalaisten käyttämästä rahamäärästä toimivia järjestelmiä. Suomessa tuotetaan suurella rahalla sutta.

ohtuuko se korruptiosta, jossa poliitikot antavat rahoitusta tarjoaville tilaisuuden rahastaa vastavuoroisesti veronmaksajia vai siitä, että kriittisille paikoille nimitetään poliittisilla perusteilla tomppeleita? Sitä kannattaisi selvittää.

Lauri Korhonen
Olli Pusa

On ministeri varkaiden ja pölhöpopulistien hallituksessa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos Olli usalle. Oiva kuvaus linkkeineen tilanteesta, josta vielä nykyisinkin annetaan eri tahoille erilaisia lausuntoja ja perusteluja.

Kun EVA osallistui numeroillaan (89md€ tappiota euroalueen hajoamisesta) keskusteluun, se näyttäisi euroja laskien silti olevan pienempi paha kuin kehityskulku pankkivalvonta -> pankkiunioni -> tulonsiirtounioni -> liittovaltio ja täydellinen yhteisvastullisuus.

Suuruusluokkaa kuvaa se, että jos asettelee 89mrd€ kympin seteleitä peräkkäin, syntyy 1,3milj.km pitkä ketju, joka ulottuisi 32,5 kertaa maapallon ympäri.

Lopuksi muistelen paria moraalista ohjetta kokoomuksen edesmenneiltä konkareilta, Päiviö Hetemäeltä ja Harri Holkerilta (Nykyihmisen etiikka ja moraali, WSOY 1980):

PH: "Jos yhteisön toiminta-ajatus ei asianomaisen mielestä ole eettisesti hyväksyttävällä toteutettavissa, ei täysimittainen ihminen ryhdy sellaisen johtajaksi". (s. 107)

HH: "Lyhytaikaisia tuloksia ovat jokut saattaneet toisinaan saavuttaa esimerkiksi sillä, että samasta asiasta on eri suuntiin tietoisesti kerrottu erilaisia versioita. Tämä tavallisen kielenkäytön mukaan valehtelu ja juonittelu on kuitenkin käytännön toimintamenetelmänä kerta toisensa jälkeen pidemmän päälle kääntynyt harjoittajaansa vastaan". (s. 82-83)

Ehkä jotain tällaista ihmiset odottavat valtiomieheltä tai -naiselta edelleenkin?

Olli Pusa

Kovin on valtiomiehet eri puolueissa kutistuneet. Nyt on vain moraalisia kääpiöitä. Eiköhän valehtelu istu hyvin sellaiselle pääministerille, joka on vauhdittanut poliittista uraansa asiakirjaväärennöksillä.

Olli usa:sasta tuli mieleen hassu episodi. Olin eräässä kansainvälisessä kongressissa ja annoin käyntikorttini amerikkalaiselle kollegalle, jota en ennestään tuntenut. Hän katsoi korttia epäluuloisena ja väitti ettei pusa voi olla nimeni.

Heillä se on lyhennys sanoista President of United States of America.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nimihän on enne... Obama varokoon;-)

Olli Pusa

Minulta puuttuu syntymätodistus ;-) Toki väittävät, että Obamankin on väärennetty.

Piku Koo

Ei ollut väärennetty. Mutta kyselikö kukaan vastaehdokas Romneyn avioliittotodistusta ??

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä lähes 90 miljardia siis tulee takkiin, kun euro repeää hallitsemattomasti. Minusta tuo rapsa on kiistaton kehotus irtaantua EMU:sta sitä ennen.

Mutta voidaanhan me tietty katsoa, josko saadaan kolminumeroinen miljardiluku.

Olli Pusa

Kyllä se kasvaa huomaamatta kolminumeroiseksi. Näihin tunareihin voi luottaa.

Jari Tuomoja

Kolmenumeroinen toteutuu jo ensi vuonna itse asiassa, sitä ei voi estää muu kuin se, että Suomen talous kääntyy noin about 50% nousuun XD

Olli Pusa

Hyvin pian joka tapauksessa.

kati sinenmaa

Te mukatalousasiantuntijat ajattelette yksioikoisesti; Ihminen on paljon viisaampi kuin takista voisi päätellä. Todellisen kriisin hetkellä yhteiskunnasta alkaa pulputa sellaista luovuutta ja elämän iloa pienistä asioisra, että se kompensoi täysimääräisesti muka-asiantuntijoiden yksioikoiset helvetin näkymät.

Ihan sama asia kuin ihmisen joutuessa onnettomuuteen; hän alkaa iloita siitä, että on edes hengissä ja ilo saa ihmisen tekemään jotakin itsensä eteen, eli luovuus pääsee ilon mukana esille. Eikä siinä tarvitse edes kriisiapua; Kriisiapu ainoastaan pitkittää kriisiä, koska sellainen apu pitää haavat avonaisina.

100 miljardin hukkaaminen kansakunnalle ei ole sen kummempi onnettomuus kuin tuhannen euron lompakon kadottaminen kortteineen päivineen yksilölle; pari päivää yksilö manailee sitä, mutta jo välittömästi hän alkaa kompesoimaan menetystään.

Olli Pusa

"100 miljardin hukkaaminen kansakunnalle ei ole sen kummempi onnettomuus kuin tuhannen euron lompakon kadottaminen kortteineen päivineen yksilölle"

Kyllähän Suomi tuosta selviää, mutta vaikeaa se tulee olemaan. Vieressä on velaton Ruotsi, jonka kanssa joudutaa kilpailemaan. Vavoimien rajojen, väestöliikkeen ja rahan oloissa se on vaikeaa.

Meillähän on historiasta kokemusta tuollaisesta kilpailusta rikkaan Ruotsin kanssa. Valitettavasti joudumme kokemaan tuon kaiken uudelleen, juuri kun saimme sen kiinni. Ja vain poliitikkojen tyhmyyden vuoksi.

Sinänsä uskon Suomen kansan kykyyn nousta kriisistä. Mutta se edellyttää perusteellista ravistelua yhteiskunnassa ja poliittisen koneiston perusteellista siivousta.

Piku Koo

Voisimme yhdentyä Ruotsin kanssa. Mihin on taas kerran unohtunut Pohjoismainen yhteistyö? EU ongelmista keskusteleminen vie kaiken tilan ja ajan. Jo on perkele !

Olli Polli

ODIOUS LOAN ratkaisee ongelman. Selitys löytyy kreikkalaisten videosta, vie tunnin ja vartin elämästäsi.
http://juhahamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117...

Viktor Flinkkilä

Olli, nyt on viikonloppu ja voisit vähän relata. Kaikki kyllä suttantuu, kunhan pidätät hengitystäsi.

Olli Pusa

Minusta järkevintä on tasainen hengitys. Silloin ajatuskin juoksee, eikä takkua. Kokeile joskus ;-)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tässä ei kyllä mistään katastrofista puhuta sanallakaan, vaan todetaan että nyt on ratkaisujen aika: http://www.eva.fi/julkaisut/eva-analyysi-eun-ajola...

Kaikki muu omaa näkökulmaasi tukeva aineisto lehtijuttuina olikin linkitetty paitsi se raportti. Sattuuhan sitä tekevälle. Tässäpä sekin: http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2012/09/EUn-a...

Olli Pusa

Juu huomaisin, että puuttui. Onhan se toki täällä jo aikaisemmin esiintynyt.

Onko 100 miljardin suuruusluokan tappio Suomelle katastrofi? Sehän on tietenkin määrittelykysymys, mutta minusta se on. Eihän EVA tietenkään tuota termiä käytä ja raportin tarkoituskin oli pönkittää eurotukien ajajia. Taisivat vain ampua omaan jalkaansa. Aika tunareita!

Viktor Flinkkilä

Kun väität Olli että Lehmanin kaatuminen oli finanssikriisin seuraus eikä syy, olet kyllä väärässä. Ollessani tuolloin "ytimessä" en yhtään ihmettele, että poliitikot meillä ja muualla haluavat tällä kertaa välttää täystuhon, vaikka täällä blogistaniassa kaken toivonsa menettäneiden määrä näyttää kasvavan päivä päivältä. Pahimmat, sinunlaisesi raakkujat suorastaan vaativat armageddonia, ja mieluiten heti. Kun samaan aikaan puhut farssista, paljastat lopullisesti että et tajua juurikaan mistä koko kupletissa on kysymys.

Olli Pusa

Viktor-Aapo. Lyhyesti sanottuna kirjoitat täyttä puppua. Mutta sivullisille kerrottakoon koko tarina.

USA:n lainamarkkinat ovat suurelta osin erilaiset kuin Suomessa. Asuntolainat ovat kiinnelainoja, ei henkilökohtaisia. Kun asuntojen hintoja onnistutaan vedättämään, voi asunnon ostaja ottaa asuntoaan vastaan lisää lainaa ja käyttää sen kulutukseen. Samoin voidaan maksukyvyttömillekin myöntää lainoja ja antaa niihin maksuvapaita vuosia. Niin kauan kuin asuntojen hintoja vcidaan vedättää ylös ja kuplaan puhaltaa lisää ilmaa, hommaa voi jatkaa.

Nuo asntolainat kääräistiin paketteihin ja myytiin hyväuskoisille sijoittajille ympäri maailmaa. Oli vain ajan kysymys, milloin jokin neula puhkaisísi tuon kuplan. Lehmanin kompurointi oli yksi neuloista, mutta koko rakennelma oli hajoamassa eikä sen romahdusta olisi Lehmanille rahaa kaatamalla pystytty estämään. Vasta nyt 4 vuotta kriisin puhkeamisen jälkeen asuntojen hinnat alkavat USA:ssa hakea oikeaa tasoa ja monilla paikoilla sitä ei tule edes löytymään.

Jos olit Viktor-Aapo "yhtimessä", et ymmärtänyt mitä siellä tapahtui.

Viktor Flinkkilä

Älä Olli suotta yritä opttaa isääs n****maan.

Olli Pusa

a) Et ole isäni
b) en tiedä, että osaat n...a

Ehkä tuo taitokin on sinulla vain kuvitteellista?

Olli Polli

Kimmolle: Ratkaisu tähän "velanlaskentatalkooseen" on lakata laskemasta.

Huomenna on hyvä päivä "nollata" velkakello, josko maanantaina helpottaisi kun duunaritkin lähtisi työmaalle "velattomasta talosta".

Voisi joku "teemielialastaniporkkana-pilleri" jäädä nielemättä.

Mielenkiintoista olisi nähdä kuinka kauan kestää kunnes ollaan samassa jamassa, kuin nyt. Oma veikkaukseni on alle viisi vuotta ja taas nollataan.

Olli Pusa

Loistava idea. Kun vielä saataisiin velkojatkin nollaamaan...

Olli Polli

Velkojat voi pakottaa leikkauksiin jättämällä maksamatta, kuten todennäköisesti tulee myös tapahtumaan, koska tämän hetken velat on maksamaton paikka useillekin maille ei pelkästään Kreikalle.

Olli Pusa

Toki siitä voi seurata jotakin eli ei saa uutta lainaa. Silloin ei ole varaa elää yli varojen.

Olli Polli

Sepä olisi kurjaa, jos Siemensin releet ja Sakulan tankit jäisivät ostamatta, noilta kreikkalaisilta. Ostokset tehdään tällä hetkellä velaksi, jonka Euro-myönteinen, ei populistinen, suomalainen rahoittaa niin mielellään...

Jaa unohtui vielä ne fregatit ja hävittäjä-lentelijät Ranskasta ja uppoveneet Merkkeliltä.

Lisää EUta ja töitä Sakulaan.

Kiitos Suomelle.

Olli Pusa

Ja samalla Suomi karsii omaa puolustustaan. Nerokasta.

Olli Polli

Kreikan asehankintojen loppusumma taisi olla jotain 3-4 miljardia.

Paljonko me sinne lähetettiin ? Puolet vai maksettiinko kokonaan ?

Olli Pusa

"Kreikan asehankintojen loppusumma taisi olla jotain 3-4 miljardia.

Paljonko me sinne lähetettiin ? Puolet vai maksettiinko kokonaan ?"

Veikkaan, että meidän teoreettinen maksuosuutemme oli tuo vajaat 2% tuplattuna eli maksukyvyttömien maiden osuudella lisättynä. Se tekisi 150-200 miljoonaa. Saman verran, kuin varuskuntien lakkauttamisesta kuvitellaan Suomessa säästettävän vuodessa bruttona. Nettonahan säästöt on paljon pienempiä, kun varuskunnista pois potkituille maksetaan työttömyyskorvauksia ym.

Olli Polli

No onhan se hyvä, kun EUn rajoille asetetaan toimivia asesysteemejä.

Pari asiaa on tainnut Brysselissä ja Helsingissä unehtua.

Ensiksi Suomi on myös EUn rajamaa.
Toiseksi eikö Saksan tarpeetomaksi(rajansuojaus) asevoimat voisi toimittaa rajoille ilmaiseksikin ? Vai pelkääkö Merkkeli tankkien piippujen kääntyvän lahjoittajansa suuntaan kuristusotteen tiukentuessa ?

Olli Pusa

Kyllähän nille EU:n joukoille harvaanasutusta rajamaasta paikka löytyy. Vaikka jokin nyt lakkautettava varuskunta. Mutta ei EU:ta Suomen turvallisuus kiinnosta. Ja se taitaa olla sellainen paperitiikeri muutenkin, ettei sillä olisi kykyäkään Suomea turvata.

Kari Ahlava

Mites tämä kaikki nyt menee, kun nuo Suomen pankkiirit eivät haluakaan pankkiunionia?

PS Piti oikein varta vasten kirjautua suosittelemaan Olli Pusan kirjoitusta.

Olli Pusa

Eivät halua maksaa muiden talletussuojaa. Tuo asia voidaan kiertää siten, että Katainen lupaa maksaa pankkien menot eurooppalaiseen talletussuojaan veronmaksajien rahoista.

Kari Ahlava

Voihan vinku. Tämä maksamisen halu on käsittämätöntä.

Olli Pusa

Eihän se heitä koske. Rahvashan verot maksaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olli Pusa,käyt nyt sellaisilla ylikierroksilla että olisi syytä rauhoittua.Kun alat väittämään suomalaisten valitsemia kansanedustajia,ja ministereitä valehtelijoiksi olet kyllä kaltevalla pinnalla.Maailmanlopun saarnaajia on aina ollut,nyt sen roolin on persut itselleen ottaneet,kunnallisvaali asekseen,halpamaista toimintaa.Muutoikin tekstisi on pelkkää spekulointia eikä perustu tosiasioihin.Aarno "loka"Laitisella oli tänään erittäin hyvä blogi iltalehdessä,markka-ajasta.

Olli Pusa

Jos se ei perustu tosiasioihin, EVA:n raportti ei perustu tosiasioihin. Kova on hätä, kun raskaan sarjan tieteelliset auktoriteetitkin heitetään peliin. Kuten Loka-Laitinen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

ei niitä tarvitse väittää valehtelijoiksi. Ne ovat valehtelijoita. Hanki Arto argumentti.

Olli Pusa

Puheet puhuvat puolestaan. Onhan toki asia tulkittavissa niinkin, ettei kyseessä ole ollut tahallinen valehtelu, vaan ovat puhelleet tyhmyyksissään. Silloin joudutaan tulkitsemaan.

Juha Kuittinen

Mielestäni tässä on vain kaksi vaihtoehtoa: Liittovaltio tai euron kaatuminen. Ja liittovaltio yhteisvastuuksineen tulee kalliiksi.

Kreikka on jo pitkän aikaa ollut mennyttä kalua ja jäi Kreikka euroon tai ei niin kumpikaan toimi ei herätä luottamusta euroalueen sisällä- Pääomat alkaa valumaan pois muidenkin kriisimaiden pankeista.

Olli Pusa

Kuten edellä totesin, mieelstäni on kolmas tie: ero eurosta. Se tulisi paljon halvemmaksi kuin kaksi muuta. Se pitäisi vaan toteuttaa nopeasti niin kauan kuin EKP vielä toimii, voi maksaa sitoumuksensa euroina ja ne eurot voi vaihtaa oikeisiin valuuttoihin. Euron kohtalo saa sitten olla muiden murheena.

Kun euro hajoaa, siinä kaaoksessa ei pesästä saa enää mitään muuta kuin velkalappuja.

Jouko Koskinen

Ei se ole kenenkään vika. Humanoidit nyt vaan ovat heittäneet hohtimet kaivoon. Kun "tiedetään" että jäätiköt sulaa, merenpinta nousee, Yellowstonen tulivuori räjähtää, öljy loppuu, biosfääri kuolee sukupuuttoon, ruoka loppuu, marsilaiset tuloo . . . niin mitä tässä kannattaa muka tehdä.

Syokäämme ja juokaamme, huomenna me kuolemme.

Olli Pusa

Minä toivoin, etten huomenna kuole. Ja noista hirvityksistäkin voi selvitä. Mutta eurokaaoksenb hintalapulle voimme tehdä jotakin, yrittää pienentää Suomen hintaa.

ulf fallenius

Kova on vääntö mutta ei poista tosiasiaa että lama on tullut Suomeen ja Suomi on ylivelkaantunut mihin loppua ei edes ole näkyvissä. Puhumatta että Suomi pystyisi enään lainojaan lyhentämään ja takausvastuuita on aivan liian paljon.Niin tai näin niin kansa joutuu kärsimään niinkuin myös yrityksetkin ja kestää kyllä kauan saada asiat raitteilleen enkä olisi niin optimistinen kuin Stubb eurokriisin suhteen koska kohta tulee huonoja uutisia lisää Espanjan ja Italian suunasta vaikka eivät vielä ole tukipyyntöihin suostunut joka vaan lisää räjähdysvaaraa ja paukku tulee olemaan huippuluokkaa kun samalla hetkellä Kreikka irtaantu eurosta.Kyllä markkinoilla on luvassa melkoinen turbolenssi ja Ekp tukiostot ei ehdi sekaan kun ei ole apua haettu ja auttaisiko muutenkaan .Euron uskottavuus ei todellakaan parane virtuaali rahan lisäämisellä joka on jo yksi osasyy tähän kurjuuteen.Mutta kinataan vaikka hamaan loppuun niin euron kulkua päin loppua ei voi enään estää vaan hiemaan pidentää mutta se on siinä.

Jari Tuomoja

"Kova on vääntö mutta ei poista tosiasiaa että lama on tullut Suomeen ja Suomi on ylivelkaantunut mihin loppua ei edes ole näkyvissä. Puhumatta että Suomi pystyisi enään lainojaan lyhentämään ja takausvastuuita on aivan liian paljon."

Siinäpä se pähkinänkuoressa. Jo tämän hetken Suomen velat ovat ennätyksiä, koskaan ei ole Suomella ollut niin paljon velkaa kuin nyt.

Viime lamassa Suomi selviytyi sillä, että vienti alkoi vetämään. Nyt Suomella ei ole mitä viedä kun nämä vientiyhtiöt ovat Suomesta poistuneet. Eikä taloudessa ole mitään muutakaan veturia. Vaihtoehtoina ovat konkurssi pakon edessä tai vapaaehtoisesti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

€uron kurssikaan ei ole enää 1,23..., vaan 1,2988 US$. Jos taaloilla kauppaa, kalliimmaksi on käynyt.

Olli Pusa

Vaikka Suomessa olisi mitä viedä, muulla maailmassa ei ole ostajia, koska kaikkialla on lama. Edellisessä 1990-luvun lamassa Suomi oli kkaoksen partaalla, mutta muualla oli ostajia. Siksi vietituotteille oli markkinoita, kunhan kilpailukyky saatiin kuntoon. Se vaati devalvaatioita.

Olli Pusa

"Kova on vääntö mutta ei poista tosiasiaa että lama on tullut Suomeen ja Suomi on ylivelkaantunut mihin loppua ei edes ole näkyvissä"

Ja lama on tullut, vaikka euroa on pönkitetty hirveillä summilla. Niillä pitä estää lama ja torjua rahoitusmarkkinoiden halvaantuminen. Ja tuilla saatiin lama ja rahoitusmarkkinoiden halvaantuminen.

Reijo Tossavainen

Kävin muutama päivä sitten Niagaran putouksilla. Niitä lähestyessäni kohina kasvoi kasvamistaan. Viimein edessä oli valtava putous, jonka pohja oli sakean sumun peitossa.

Mieleeni tulivat silloin Euroopan Unioni ja rahaliitto.

Viktor Flinkkilä

Et Reiska kokeillut kaarnalautalla tai tynnyrillä kosken laskua siellä? Se olisi jotenkin niin osuvasti sopinut persun tyyliin hoitaa kriisejä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä suhteessa oppositio on jalomielinen ja sanoo hallitukselle: "After you!"

Olli Pusa

Reijo ilmeisesti näki mielessään, kun Katainen ja Urpilainen laskivat tynnyreissä Niagaran putouksesta. Mennessä Katainen hihkui "me tienataan tällä" ja Urpilainen hihkui " ei hätää, meillä on täydet takuudet".

Kohteliasta Reijo, että annat hallituksen ensin yrittää. Mistä saisi ostaa lippuja tuohon tapahtumaan? Ja mistä löydetään riittävästi laivakapasiteettia, jotta kaikki halukkaat voidaan kuljettaa katsomaan tuota suoritusta?

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Olli Pusa. Hyvä kirjoitus jälleen.
Tässä on kirjoitustasi täydentävä linkki.
http://link.springer.com/article/10.1007/s10797-01...

Sitä on myös lupa vapaasti käyttää.
"Open Access
This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License which permits any use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and the source are credited."

Lisäisin vielä, että täällä on joitakin kommentoijia, joilla ei tunnu olevan mitään järkevää sanottavaa, eikä ymmärrystä, missä mennään.

Olli Pusa

Kiitos linkistä. Tutustun siihen ajan kanssa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kiitos artikkelista - samasta aiheesta meinasin itsekin kirjoittaa. Olli, käyttänet sähköpostia - voisitko lähettää minulle viestin mahdollista tulevaa yhteydenpitoa varten.

Olli Pusa

Tästä aiheesta ei kirjoiteta liikaa. On sen verran isot panokset pelissä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"EVA julkaisi raportin eurokriisistä. Sen uutisoinnissa on nostettu mediassa esiin arvio, jonka mukaan euron hajoaminen maksaisi Suomelle tappioina 89 miljardia euroa."

Mikäli eroamisesta voi tehdä noin hyvän arvion, niin miksei myös arviota tehty eurossa pysymisestä? Pysymisestä lienee helpompi sanoa faktoja kuin eroamisesta. Molemmat esille, ja kansalaiset sitten arvioimaan tulokset ja laskutavat!

Kansalaisia halutaan taas kerran aivopestä valitulle linjalle!

Jari Tuomoja

Tuossa hämää nyt yksi asia mitä oikeastaan haluankin kysyä.

Eli sanotaan, että tappioina tulisi siis 89 miljardia. Tarkoittaako se, että nykyisten 89 miljardin velan päälle tulisi vielä tappiota 89 miljardia? Vai sitä, että nykyiset velat ja sitoumukset muuttuvat velaksi joka pitää maksaa? Jälkimmäisessä tapauksessahan Suomen valtion velka olisi vain "muka-velkaa" josta ei tule korkokuluja eikä muutakaan ja kaikki otettava velka olisi "muka-velkaa".

Siis joko velkaa on tai ei. Jos eroaminen tarkoittaisi lisää velkaa 89 miljardia, niin kokonaispotti olisi sen vajaa 180 miljardia. Tuo rajapyykki menee joka tapauksessa rikki nykymenolla joskus 2018 tienoilla eli 6 vuoden päästä. Jos taas se tarkoittaa nykyistä velkapottia, niin silloinhan kun EU:ssa pysytään, voidaan ottaa velkaa vaikka 1000 miljardia - sehän konkretisoituu vasta sitten kun Suomi eroaa EU:sta ja eurosta.

Niin siis miten on?

Olli Pusa

Tuo tarkoittaa Suomen tappiota euron hajoamisesta. Se tulee nykyisen valtion velan eli yli 90 miljardin päälle. Silloin valtion velka olisi siis yli 180 miljardia.

Nyt valtio velkaantuu virallisen arvion mukaan 7 miljardia vuodessa. Jos tuota velkaantumista ei saada pysäytettyä, velka kasvaa 90 miljardilla n. 13 vuodessa eli tuo 90 miljardia tulee lisävelkaa n. vuonna 2025. Vaikka velkaantumista ei saataisi pysäytettyä.

Velan suhde BKT:hen ei kasva yhtä voimakkaasti, jos oletamme, että kansantalous kasvaa kyseisten 13 vuoden aikana. Kriisimaissa ongelmanahan on juuri nyt, että säästöohjelmien vüoksi velka suhteessa BKT:hen kasvaa automaaattisesti, koska BKT supistuy.

Tuo 89 miljardia lisävelkaa tappioiden vuoksi ei poista Suomen 7 miljardin vajeen aiheuttamaa lisävelkaa. Sehän saattaa tuossa tilanteessa kasvaakin. Jos kaikki laskee yhteen, meillä olisikin 2025 velkaa 270 miljardia euroa - tai mikä valuutta silloin onkaan.

Jari Tuomoja

"Tuo tarkoittaa Suomen tappiota euron hajoamisesta. Se tulee nykyisen valtion velan eli yli 90 miljardin päälle. Silloin valtion velka olisi siis yli 180 miljardia."

Näin hieman ajattelinkin. Suoraan sanottuna en usko millään, että Suomi maksaa edes nykyistä 90 miljardia pois - ikinä.

Ei ole edes devalvaatio -asetta ja dollarin sekä euron suhdekin on viennin suhteen väärinpäin.

"Nyt valtio velkaantuu virallisen arvion mukaan 7 miljardia vuodessa. Jos tuota velkaantumista ei saada pysäytettyä, velka kasvaa 90 miljardilla n. 13 vuodessa eli tuo 90 miljardia tulee lisävelkaa n. vuonna 2025. Vaikka velkaantumista ei saataisi pysäytettyä."

Ottaen huomioon korkokehityksen ja sen, että Suomen luottoluokitus tippuu, jäsenmaksut kasvaa (EU), verorahojen määrä tippuu (ei ole enää kansalla mistä verottaa ja rikkailtakin saa korkeintaan muutaman kymmenen milliä lisää), vienti hiipuu (savupiipputeollisuus muuttaa pois ja muukin vienti tökkii) ja tulee esim. rikkidirektiivin kautta muutaman miljardin lisälasku joka alalla. Lisäksi jos/kun USAn talous hiipuu, niin kyllä 2020 saadaan 200 miljardia rikki - kevyesti.

Ja tuo vuosittainen 7 miljardin lisälaskuhan EI sisällä sitä, että kun Suomi tukee Espanjaa ja Italiaa sekä muita maita kuten Kreikkaa vielä lisää. Loppulasku on yhteensä...

"Velan suhde BKT:hen ei kasva yhtä voimakkaasti, jos oletamme, että kansantalous kasvaa kyseisten 13 vuoden aikana. Kriisimaissa ongelmanahan on juuri nyt, että säästöohjelmien vüoksi velka suhteessa BKT:hen kasvaa automaaattisesti, koska BKT supistuy."

Kertokaahan minulle miten Suomen BKT voisi nousta nykyisin? Siis realistisesti. Voin vain täältä käsin lueskella sähköisen median julkaisuja kun pihalle on potkittu esim. tällä viikolla toistatuhatta sitä veronmaksajien A-luokkaa. Mistä se kasvu tulisi?

Kuinkas paljon pitäisi leikata sekä lisätä veroprosenttia jotta valtio pääsisi edes nollatulokseen niin sanotusti eikä velkaantuisi lisää? Tai kuinka paljon pitää iskeä vielä valtion verotuksen lisäksi kunnallisveroon lisää jotta kunnat selviävät?

"Tuo 89 miljardia lisävelkaa tappioiden vuoksi ei poista Suomen 7 miljardin vajeen aiheuttamaa lisävelkaa. Sehän saattaa tuossa tilanteessa kasvaakin. Jos kaikki laskee yhteen, meillä olisikin 2025 velkaa 270 miljardia euroa - tai mikä valuutta silloin onkaan."

Eli enemmän suhteessa BKT:hen kuin nyt Kreikalla. Kreikalla on kolmanneksen suurempi BKT kuin Suomella ja velkaa taitaa olla 340 miljardia. Että sellaista...

Saanko nauraa vai pitääkö itkeä?

Olli Pusa

En millään tavoin kiistä esittämiäasi lukuja. Suomen velka tulevaisuudessa koostuu kolemsta osasta. Nykyinen velka, n. 90 miljardia. Tappiot eurosekoilusta n. 90 miljardia. Voi olla paljon suurempikin. Julkisen talouden vaje vähintään 7 miljardia vuodessa eli siitä ainakin 90 miljardia lisää velkaa vuonna 2025. Siis yhteensä velkaa vähintään 270 miljardia vuonna 2025.

Jos BKT ei kasva kyseisenä aikana, on velka liki 140% BKT:sta vuonna 2025 eli paljon enemmän kuin Italialla nyt. Ja Suomessa tuollainen velkamäärä on tuhoisampi, koska BKT:ssa on mukana suurempi osa todellisesta tuotannosta. Italiassa suuren harmaan talouden takia vertailukelpoinen luku olisi pienempi.

Olli Pusa

"Mikäli eroamisesta voi tehdä noin hyvän arvion, niin miksei myös arviota tehty eurossa pysymisestä?"

Tietenkin siksi, että siinä eurosta eroaminen osoittautuisi ylivoimaisesti halvimmaksi ratkaisuksi. Se saisi ihmiset entistä enemmän kannattamaan eroa eurosta. Ja EVA:n tavoite on päinvastainen. He haluavat euron hajoamisen kustannuksilla pelottelemalla painostaa meitä syvemmälle liittovaltioon. Ja kun liittovaltion hinta suomalaisille on jo paljastunut karmean suureksi, pitää tähänkin pystyä heittämään suuria ja eksaktin tuntuisia lukuja. Eikös 89 miljardia kuullosta vakuuttavalta?

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Suomi on mukana uppoavassa laivassa. Mutta tilanne ei ole vielä toivottoman synkkä. Suomi on tunnettu veneistään. Pelastus on siis luvassa omalla työllä ja päätöksillä. Kaikki kannelle. Myös Katainen ja Urpiainen kumppaneineen. Kaveria ei hylätä. Se on sitten siinä, ja sillä selvä. Kotimainen malli turvaa matkan.

Olli Pusa

Tietysti pelastusveneissä on tilaa rajallisesti. Jos kaikki eivät mahdu, pitää poistua laivasta vanhan meriperinteen mukaan. Siinä kapteeni jättää laivan viimeisenä. Siis Katainen ja Urpilainen voivat upota urheasti karille ajamansa laivan mukana. Kansa pelastusveneissä voi tehdä kunniaa katsoessaan laivan uppoamista aaltoihin.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Jokainen maa tuossa laivassa hoitakoon omat asiansa. Hankkikoon itse pelastuskalustonsa. Laivan varsinainen kippari ei kansainvälisesti ole Katainen. Kansallisessa hätätilassa jokainen on vain rivimies. Kenraali ei sen kummempi, jos pelastusta johtaa asiansa osaava mokkeri.

Olli Pusa

"Kansallisessa hätätilassa jokainen on vain rivimies. Kenraali ei sen kummempi, jos pelastusta johtaa asiansa osaava mokkeri."

Tuosta en ole aivan samaa mieltä. Mutta missään tapauksessa pelastustoimia ei Suomessa saa johtaa korpraali Stubb. Käsittääkseni hän Suomessa harvinainen poliittisin perustein nimitetty sattumakorpraali. Ylettömällä konsensuksella on tähän katasrofiin jouduttu. Pois pääs ei onnistu samalla reseptillä.

Olli Pusa

Pölhöpopulismin oppisuunnan perustajaksi katsottu A.Stubb on julkistanut kymmenen syytä olla euro-optimisti:

1. EKP:n viimeaikaiset toimet

2. Alankomaiden euromyönteiset vaalit

3. Saksan perustuslakituomioistuimen päätös

4. Pyrkimys luoda pankkiunioni

5. Barroson puhe unionin tilasta

6. Van Rompuyn EMU-raportti

7. Rahoituskehysneuvottelut

8. Irlannin paluu markkinoille

9. Rakenteelliset uudistukset monissa EU:n jäsenmaissa

10. Kohtuulliset talouden näkymät

Näistä 7 ensimmäistä on puhtaita byrokraattisia hankkeita tai EKP:n lupauksia lahjoittaa meidän rahaamme kriisimaille. Kohdasta 8 eli Irlannin lainanotosta on vaikea sanoa, kun ei tiedä kuka lainoja osti (ja kenen bulvaanina). Irlannin korot nousivat joka tapauksessa reilusti. Kohdasta 9 eli rakenteellisista uudistuksista paras esimerkki lienee Kreikka. Troikka ei uskalla julkaista maaraportttiaan ennen marrskuun USA:n presidentivaalia. Siitä voikin arvata, mitä raportti pitää sisällään.

Huippu on kohta 10 eli kohtuulliset talouden näkymät. Tilanteessa, jossa kutakuinkin jokaisessa euromaassa talouden arvioita rukataan huonommiksi, USA:ssa hermostuneisuus leviää ja FED joutuu taas turvautumaan setelirahoitukseen, Kiinan talousluvut sakkaavat ja Suomessakin uutisointia hallitsevat tiedot YT-neuvotteluista, tämä optimismi vaikuttaa suorastaan koomiselta.

Minusta A.Stubbille voisi näillä näytöillä jo myöntää "Pölhöpopulismin professorin" arvonimen.

Eero Tillanen

Kysymys ei kuulu että puhkeaako velkakupla vaan koska velkakupla puhkeaa. Mitähän kaikkea sionistien kätyrit tulevat meiltä sitten varastamaan Kataisen hallituksen hankkimien lisävelkojen vastineeksi? Paljon ne vievät, se on varma kun reaaliomaisuuden hinta on pohjamudissa.

Olli Pusa

Hyvin suunnitellut ryöstöretket ovat aina olleet tuottavimpia.

lassi leino

Suomessa on pitkä eliitin ja kansan - tai vastakkaisajattelun - perinne. Eu:n myötä eliitin valta ja urakierto on on laajentunut ja nopeutunut sitä myöten mitä enemmän uutta valvontaa ja direktiivejä on löydetty. Tapahtuneen myötä Suomi jakautui oikeusvaltiona kahteen sektoriin: nimittäin maatalouden ja muun elinkeinoelämän osalta perustuslaillinen eriarvoisuus polarisoitui. Yleisesti taloutta ja kilpailukykyä aletiin tarkastella maataloudellekin yleisesti hyväksytyn tukipolitiikan näkökulmasta. Finanssimiehet halusivat Englannin hoville ym.ym. maataloudelle tarkoitettuja tukia itselleen (vrt Herlin tai esim. MMM:n virkamiehet).
Nythän sen näemme: perustuslaillinen harmonisointi ulottuu yhä syvemmälle yhteiskunnan rakenteisiin ei vain kuntapolitiikkaan, mutta myös kansalaisten valvontaan; mennen tullen eliitti tulkitsee perustuslakia miten mielii!

Olli Pusa näkee asiat tervejärkisesti, mutta pitäisi nähdä myös syvyyssuuntaan.
Poliitiikot ovat moninpaikoin vain käsiraudoissa vaeltavia marionetteja, jotka allekirjoittavat paperit, mutta todellinen valta on esim. Suomessa Euroopassa 3. suurimmaksi paisuneella eliitilla eli virkakoneistolla ministeriöissä, missä lakimiehet ja oikeushallinnon asiantuntijat ja talouden asiantuntijat professorit ja pankkiirit pesevät kilvan virkavirheiden pelossa käsiään.

Nyt globaalia finnssitoimijaa esim. Metson käskytyssuhteita irtisanomisten myötä tai yleiseti eliitin sisäpiiriä ja ns. demokraattista kontollia halutaan hupenevissa resurssioloissa tiivistää tilanteessa, missä ei vain suoritustason "pikkuhitlereillä" ole valta vaan pääarkkitehdillä. Kukahan hän on?
Oikeasti ollaanko finanssimaailman toimijoille luomassa oma juridisesti suojattu 3. sektori?

Olli Pusa

"Poliitiikot ovat moninpaikoin vain käsiraudoissa vaeltavia marionetteja, jotka allekirjoittavat paperit, mutta todellinen valta on esim. Suomessa Euroopassa 3. suurimmaksi paisuneella eliitilla eli virkakoneistolla ministeriöissä"

Henkilökohtaisesti uskon, että suurin valta on elinkeinoelämän hyvä veli verkostolla. Se on haalinut Suomessa vallan työeläkeyhtiöiden rahastojen kautta. Niiden kautta ne leikkivät Suomen omistajaa ja hallitsevat suvereenisti myös poliitikkoja.

Ja poliitikot ja puolueiden mandaatilla toimivat virkamiehet (tosiasiassa Suomessa ei olekaan muunlaisia johtavia virkamiehiä) muodostavat oman ryhmäsä, jossa urakierto voi johtaa lokerosta toiseen. Toki johtavien virkamiesten merkityksestä kertoo se, että poliitikot kärkkäästi lähtevät palkkiovirkaan, joka ei ole riippuvainen vaalikannatuksesta.

Olli Pusa

Täydennys kuvaan euroalueen loistavasta talouskehityksestä. Spiegel kertoo, että Kreinkan budjettivaje onkin 20 miljardia Kreikan kertoman 10 miljardin sijasta. Uutinen on jo ehtinyt suomalaiseenkin mediaan.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2012/09/24/le...

Tämän takia siis Troikka lopetti selvityksensä ja raportoi tilanteesta vasta USA:n presidentinvaalien jälkeen marraskuussa. Budjettivajeen pienentäminen on ollut ehto Kreikan lisälainoille veronmaksajien piikkiin.

IMF:n Lagarde on jo ehtinyt julistaa, että Kreikalla voidaan antaa lisäaikaa tavoitteiden saavuttamiseen. Tosiasiassa Kreikkaa pidetään nyt pystyssä EKP:n hätälainoilla.

"Kreikka selviää veloistaan. Joka muuta väittää on pölhöpopulisti". Näin julisti pölhöpopulismi aatteen perustaja ja guru A. Stubb. Vähän aikaa sitten hän listasi 10 syytä, millä perusteella tilanne näyttää nyt valoisammalta. Kreikan tilanne lienee niitä "kohtuullisia talouden näkymiä". Tällaisilla sammakoilla Stubb siis ylläpitää valtioneuvoston uskottavuutta.

Viktor Flinkkilä

Ihan ystävyydellä ja mielenkiinnosta, Olli: kuinka paljon Soini maksaa sulle tästä parjauskampanjasta? Oletko jäänyt jostain apurahapotista paitsi, kun pitää täällä katkerana toitottaa samaa virttä päivästä toiseen? Eikö sinulla todellakaan ole muuta tekemistä? Jos kotiolot eivät maita, siellä persujen verovaroin kustannetussa ökytoimistossa löytyisi varmaan tuoli sullekin, jossa voisit raapustaa näitä innostavassa ympäristössä vähän nopeampaan tahtiin.

Ketä h***ettiä jonkun Kreikan kohtalo jaksaa kiinnostaa persujen hihittelevän ydinjoukon ympärillä? Maahan on puhdas kärpäsenp***a euroalueen sisällä, 2% alueen BKTsta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tarkistus Bloombergilta. Joo, Euroopassa kurssit laskee.

Alan oppia. :) Kun Flinkkilältä tulee tuollainen purkaus niin silloin tullaan pörssissä alas.

Eipä siinä, viikko sitten balansoitu pois niin pitkällekin voi lähteä, jos vaikka tulisi kunnon aletorit? :P

Viktor Flinkkilä

Sä olet Henri mainio! Paras persu, jonka maa päällään kantaa. Ymmärrän että komppaat tätä pusaajaa kybällä, mutta sinä sentään näytät väriä julkisesti, toisin kuin Olli-poika. Blogistanialla pitäisi olla mielestäni oikeus tietää, mistä Ollin rahoitus tulee, jotta jääviyskysymys ei olisi näin ilmeinen.

Olli Pusa

"siellä persujen verovaroin kustannetussa ökytoimistossa löytyisi varmaan tuoli sullekin, jossa voisit raapustaa näitä innostavassa ympäristössä vähän nopeampaan tahtiin."

1) Valitettavasti en tiedä, missä persujen ökytoimisto sijaitsee. Pitänee ottaa selvää.

2) Kiitos vaan, ympäristön innostavuudessa ei ole nytkään moittimista

3) Nopeampi tahti tarkoittaa Viktor-Aapo usein heikompaa laatua. Minä haluan pitää laatua yllä. Huomaan että olemme hyvin erilaisia.

Miksi minä en kertoisi huolestuttavasta kehityksestä, joka uhkaa Suomea? Ketäkö Kreikan kohtalo jaksaa kiinnoistaa? Aikaisemmin oltiin sitä mieltä, että jos Kreikka kaatuu, koko euro tuhoutuu, maailamntalous romahtaa, tulee rutto, heinäsirkat, raesateet ja hiihtokelitkin menevät pilalle. Oletko siis Viktor-Aapo muuttanut mieltäsi Kreikan suhteen? Vai harmitteletko taas pieleen menneitä veikkauksiasi aikaisemmilta ajoilta? Luulisi sinulla jo olevan kokemusta pieleen menneistä ennustuksista.

Viktor Flinkkilä

A) olen todennut monta kertaa täällä blogistaniassa, etten ole ennustaja
B) viiteryhmäsi mielessä euro on jo luhistunut totaalisesti ja pörssit kituvat odottaessan persumessiasta nostamaan Suomen suosta. Totuus tuolla ulkona on kuitenkin toisenlainen, jos vaivautuu katsomaan mitä oikeasti on maailmassa tapahtunut esimerkiksi viimeisen vuoden aikana.

Olli Pusa

"Ymmärrän että komppaat tätä pusaajaa kybällä, mutta sinä sentään näytät väriä julkisesti, toisin kuin Olli-poika."

Valitettavasti minulla ei ole jäsenkirjaa missään enkä aio sellaista hankkiakaan. Katsos Viktor-Aapo voin tunnustaa olevani marxilainen. En toki Karl Marxia kannata, mutta Groucho Marx oli syvällinen ajattelija. Hänen viisautensa "En voisi kuvitellakaan liittyväni klubiin, joka huolisi minut jäsenekseen" on kuuluisa.

Puutteistani (jäsenkirjan puuttumisesta) huolimatta olin joskus mukana kokoomuksen eläkepoliitisessa ryhmässä, mutta lopetin kun huomaisin että sitä ei oikeasti tarvittukkaan. Toimintamääräykset puolueelle tulivat muualta. Kenttäkokemuksen perusteella voi sanoa, että kokoomuksen rivijäsenissä on ihan fiksuja ihmisiä. Mutta mitä ylemmäs puolueen hierarkiassa noustaan, sitä heikommaksi laatu käy.

Olli Pusa

"A) olen todennut monta kertaa täällä blogistaniassa, etten ole ennustaja"

Et todellakaan. Mutta miksi sitten yrität esiintyä sellaisena?

"B) viiteryhmäsi mielessä euro on jo luhistunut totaalisesti ja pörssit kituvat odottaessan persumessiasta nostamaan Suomen suosta. Totuus tuolla ulkona on kuitenkin toisenlainen, jos vaivautuu katsomaan mitä oikeasti on maailmassa tapahtunut esimerkiksi viimeisen vuoden aikana."

Viittaat mahdollisesti pölhöpopulismin gurun ja tulevan pöhlhöpopulismin professorin (hc) A.Stubbin nerokkaaseen analyysin, jota jo analysoinkin yllä.

Viktor Flinkkilä

Ei konsulttipalkkion maksuun puoluekirjaa tarvita. Kokoomuksen parissa minäkin joskus hamassa nuoruudessani pyörin, mutta siinä suhteessa olemme kai sitten samanlaisia, että en voisi olla minkään puolueen jäsen. Sen verran valheellisia ne ovat kaikki.

Olli Pusa

"Sä olet Henri mainio! Paras persu, jonka maa päällään kantaa."

Taitaa Viktor-Aapoa harmittaa, että Henriä voi äänestää vain Turussa?

Viktor Flinkkilä

Oikeassa olet. Voisin oikeasti Henriä äänestääkin, jos olisimme samassa vaalipiirissä. Puolueensa r-siipi edustaa iljettävintä, mitä suomalaisessa politiikassa on tarjolla, mutta Henri ei selvästikään komppaa sitä roskaväkeä ollenkaan. Täällä Espoossa persuilla on tarjolla vain Messias ja sekalainen joukko yksisilmäisiä opportunisteja, joten valintani osuu kyllä johonkin muuhun puolueeseen.

Olli Pusa

"Oikeassa olet. Voisin oikeasti Henriä äänestääkin, jos olisimme samassa vaalipiirissä."

Muuan demari sanoi kerran, että ´"meissa kaikissa asuu pieni persu". Taitaa olla syvällinen viisaus, kun Viktor-Aapostakin löytyy sellainen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nyt tää viestiketju lähti jo rönsyileen pahemman kerran. Mutta siihen Flinkkilän 1. vastaukseen minulle seuraavaa:

Mä nyt vaan heitin läpällä sen pörssijutun, kun sitä samaa teet itsekin (Ateenan +50%) Arvelin, että sen hokaat - ja siltä tuo tuntuu, hyvä niin.

En minä oikeastaan kompannut Pusaa. Mutta puretaan sekin nyt sitten:

Hyvää on se, että siinä tuotiin tuo Kreikan lipsuminen. Se ei tosin tainnut ketään varsinaisesti yllättää (pl. ehkä Rehn)?

Mutta tuo Stubbiosuuden olisi voinut tiivistää. Siitä olisi voinut jättää vaikka koko ministerin mainitsematta ja viimeisen kappaleen sijaan kirjoittaa vaikka: "Mutta tuskin Der Spiegelin saamat tiedot pitävät paikkaansa, vaan ovat silkkaa pölhöpopulismia."

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sitten Flinkkilän tähän viestiin:

"Oikeassa olet. Voisin oikeasti Henriä äänestääkin, jos olisimme samassa vaalipiirissä. Puolueensa r-siipi edustaa iljettävintä, mitä suomalaisessa politiikassa on tarjolla, mutta Henri ei selvästikään komppaa sitä roskaväkeä ollenkaan. Täällä Espoossa persuilla on tarjolla vain Messias ja sekalainen joukko yksisilmäisiä opportunisteja, joten valintani osuu kyllä johonkin muuhun puolueeseen."

Hmm, ainakin Huopainen on löytänyt jonkun persun Espoosta, jota jopa suosittelee.

http://morelivers.blogspot.fi/2012/09/23rd-sep-wee...

Se eka rumilus ei ole Espoosta, vaan se fiksun näköinen toisena esiteltävä kaveri.

Pentti Järvi

Jukka ei ole kakka!

Paras vaalislogan aikoihin.

Olli Pusa

"Täällä Espoossa persuilla on tarjolla vain Messias ja sekalainen joukko yksisilmäisiä opportunisteja, joten valintani osuu kyllä johonkin muuhun puolueeseen."

Heikkoa on sitten Espoossa. En toki tiedä, millaisia ehdokkaita Vantaalla on eri ryhmissä tarjolla. Pitää kaivaa listat esille.

Olli Pusa

Kreikan tilanne on kuitenkin taas pöydällä. Nähdään selvästi, että Kreikka ei tule selviämään veloistaan. Toki sen kaikki tiesivät, mutta tällaisten uutisten jälkeen valmius lopettaa höpöttöminen Kreikan asioista voitaisiin lopettaa ja puhua suoraan.

Kreikka ei missään vaiheessa tule selviämään. Ensiksi sen veloille tullaan tekemään tavalla tai toisella saneeraus. Joa aikaisemmin on ollut esillä se, että meidänkin ("me tienataan") lainaa leikataan reilusti. Siitä alkaa se tappoiden kirjaus. Mutta jotta Kreikka selviäisi, pitäisi tehdä oikein kunnollinen leikkaus sen veloissa.

Ja vaikka Kreikan velkoja leikattaisiin, ei se tule veloistaan selviämään. Ei tahdo eikä pysty. Puheita voidaan pitää ja lupauksia antaa ja lakejakin säätää, mutta käytäntö on toinen. Lisää tukipaetteja ei poliittisesti ole mahdollista tehdä. Silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin heittää Kreikka eurosta ja se saa hakea oman valuuttansa arvon markkinoilta. Mitä sitten tapahtuu on arvoitus.

Tämän kirjoituksen keskeinen viesti oli se, että Suomen pitää lähteä eurosta ennen Kreikkaa. Silloin kun euro on vielä vaihdettava valuutta ja EKP toimii joten kuten. Silloin voidaan Suomen tappiot minimoida. Ja tuolla on nyt kiire. Peliaikaa on marraskuulle, jolloin USA:n vaalien jälkeen ankea tilanne tulee esiin (vaikka Troikka juttuja kaunisteleekin) ja lähtölaskenta alkaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Siellä on pöydällä koko ajan jotain.

Tänään painaa tunnelmia Hollanden ja Merkelin erimielisyydet pankkiunionista (tai sen aikataulusta). Klo 11 tuli Saksasta apaattiset IFO business confidence -lukemat. Rajoy ei ymmärrä pyytää apua ja Katalonia kyselee Brysselistä, jotta voisko he olla EU/EMU -jäseninä omana valtionaan.

No, puheenvuorot on islam, illuminati, Muhammed-video ja sitten ihan vain perusloanheittoa näin kunnallisvaalien alla.

Mä luotan tähän kansaan kuin kallioon. :D

Olli Pusa

"No, puheenvuorot on islam, illuminati, Muhammed-video ja sitten ihan vain perusloanheittoa näin kunnallisvaalien alla."

Tuo juuri kertoo tilanteen surkeuden. Yritetään kääntää huomiota eurokriisistä muualle. "Virallisessa mediássa" tilanne on vielä surkeampi. Oikeastaan nykyään "normaalista" kamapanjoinnista puuttu vain jokin sopivasti ajoitettu syyte tai tuomio jostakin kummallisuudesta tai uusi "hihamerkkijutun" kaltainen kehitelmä, Kyllä nekin vielä nähdään.

Mutta olen sitä mieltä, että Suomen pitää itsensä pelastaakseen erota eurosta ensimmäisenä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Miten niin "virallisessa mediassa" tilanne on surkeampi?

Tarvitsen perusteluja! Katsos, kyllä tästä kriisistä kirjoitetaan siellä:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Miss%25C3%25A4+ov...

=D

Olli Pusa

"mutta jos kuitenkin edes joskus valittaisiin huonoista vaihtoehdoista "se pienempi paha"."

Tuntemattomassa Koskela kutsui sitä pienimmän riesan tieksi.

Henri. Onhan se tietenkin jo merkittävää, että Hesari joutuu julkisella kuulutuksella hakemaan puolustajia eurolle. Kukaan kun ei tunnu haluavan, ehkä epäilevät hankkeen onnistumista.

Toki lehti hehkuttaa Matti Ala-Huhtaa ja EVA:n raporttia raskaana euron puolustuskalustona. Saa nähdä jäävätkö historian kirjoille niinä, joiden uskottavuus tallottiin maahan eurokriisissä.

Heli Hämäläinen

Paitsi että Kreikan lainojen leikkaaminen siten, että niistä tulee Suomelle luottotappioita on eurooppaoikeuden mukaan unionin perussopimuksen SEUT 125 artiklan vastaista. Toisen jäsenvaltion rahallinen tukeminen on kiellettyä. Mutta näitä parlamenttien ratifioimia sopimuksiahan voi muutella lennossa, miten nyt hallitukset tai osa niistä päättää junailla. Eikö voikin? Säännöt on tehty tyhmille.

Olli Pusa

"Kreikan lainojen leikkaaminen siten, että niistä tulee Suomelle luottotappioita on eurooppaoikeuden mukaan unionin perussopimuksen SEUT 125 artiklan vastaista. Toisen jäsenvaltion rahallinen tukeminen on kiellettyä"

Laittomuuksista ja sopimusrikkomuksista ei kukaan taida enää jaksaa pitää lukua. Viimeisin huomaamani tilasto kertoi, että euron sopimuksia oli rikottu n. 60 kertaa. Ja siitä on jo aikaa.

Laki ja demokratia ovat eurobyrokratialle vain keino yrittää saada toimintansa näyttämään lailliselta ja siten hankkia julkista oikeutusta touhuilleen. Tarvittaessa se heitetään romukoppaan. Samalla periaatteella - ihan sattumalta - toimii muuten mafia.

. suvituuli

Flinkkilä,

Ollakseen kriittinen ei todellakaan tarvitse olla persu. Otan pari esimerkkiä:

Ottmar Issing, yksi viime vuosikymmenien arvostetuimmista keskuspankkiireista, joka toimi EKPn johtokunnan jäsenenä ja pääekonomistina kirjoitti kesällä kirjan - Wie wir den Euro retten und Europa stärken - jonka pääviesti on hänen omien sanojensa mukaan "Euroopan poliittinen unioni on idea, jolla ei ole muuta kuin satiirillinen arvo."

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/d5efc38a-d64b-11e1-...

Jurgen Stark, EKPn johtokunnasta viime vuonna eronnut jäsen kirjoitti viikonloppuna "EKPssä vallitsee paniikki".

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis...

Olli Pusa

Persuja kaikki tyyni. Kuten ilmeisesti myös Bundesbankin pääjohtaja Weidmann, joka ainoana vastustaa EKP:n neuvostossa holtitonta rahan kylvämistä.

Kyllä Soini taitaa olla kova poika uusia persuja värväämään?

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Sangen kliseinen vertaus, mutta euro on tämän päivän Titanic, ja Katainen ja Urpilainen keskittyvät vain järjestelemään kansituoleja.

Olli Pusa

Tai sitten he pudottavat pelastusveneet kyydistä tyhjinä nopeuttaakseen matkantekoa.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Ihan kuin Titanicilla, pelastusveneitä ei riitä kaikille. Olisi syytä lähteä ajoissa, vaikka sitten puolityhjässä veneessä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Miksi ihmeessä olisi parempi lähteä puolityhjässä paatissa, kun pääsee ottamaan osaa ennätyksiin?

http://www.talouselama.fi/uutiset/tulossa+on+euroo...

Huomioikaa tuo, että tuollainen on helpompi perustella parlamenteissa.

Ajatelkaa nyt vaikka näitä Vasemmistoliiton jäseniä. Hallituspaikka, lähes sensaatio - ja pääsee toteuttamaan ennätyksiä.

Eeppistä.

Olli Pusa

Titanicin porukkaa tuli pelastusalukset hakemaan. Mutta missä on suomalaisten pelastusalus?

Meidän on syytä erota eurosta ennen Kreikkaa ja silloin on kiire. Kreikan kupla puhkeaa viimestään marrskuussa, kun Troikka joutuu julkaisemaan raporttinsa Kreikan tilanteesta USA:n presidentinvaalien jälkeen.

Kreikan eron jälkeen rahojen saanti EKP:stä voi olla jo vaikeaa.

Olli Pusa

"Miksi ihmeessä olisi parempi lähteä puolityhjässä paatissa, kun pääsee ottamaan osaa ennätyksiin?".

Täytyy myöntää, että en ehkä ole noin kilpailuhenkinen...

"Huomioikaa tuo, että tuollainen on helpompi perustella parlamenteissa."

Sitä vartenhan EVA oksennuksensa teki. Pelottelemaan mm. parlamenttejä. Jos ette laita rahaa likoon kaikki kaatuu ja tulee 89 miljardin tappiot.

"Ajatelkaa nyt vaikka näitä Vasemmistoliiton jäseniä. Hallituspaikka, lähes sensaatio - ja pääsee toteuttamaan ennätyksiä."

Ja ennen vaaleja vastustivat paketteja. Onneksi vasemmistoliiton johto tuli järkiinsä. Ei tuolle puolueelle toista kertaa tule tällaista tilaisuutta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Älä ole niin varma, ettei tule toista tilaisuutta. Ote Talouselämän liveblogista:

"Silmiinpistävää tässä tosin on, että Italia ei ole XXL-paketissa mukana. Se ehkä tulee sitten myöhemmin XXXXXXL-pelastuspaketissa?"

Ennätyksethän on tehty rikottaviksi? Vasemmistoliitto pääsee tekemään historiallisia ennätyksiä kuin Bubka aikanaan seiväshypyssä.

Kateeksi käy, olla oppositiopuolueen jäsen näinä aikoina. :(

Olli Pusa

"Ennätyksethän on tehty rikottaviksi? Vasemmistoliitto pääsee tekemään historiallisia ennätyksiä kuin Bubka aikanaan seiväshypyssä.

Kateeksi käy olla oppositiopuolueen jäsen. :("

Ymmärrän kateellisuutesi. Onhan tuo niin väärin. Arhinmäkin pääsee paistattelemaan julkisuudessa tilaisuudessa, jossa ennätys julistetaan. Eikös se ole hänen hommiaan urheiluministerinä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja kun on monen lajin miehiä niin toisessakin lajissa tulee ennätyksiä:

http://www.reuters.com/article/2012/09/24/us-euroz...

Jotenkin kuullostaa hyvältä tuo "more than 2 trillion euros". Näitä tuskin enää ylittää kukaan.

Olli Pusa

Tuo ehtikin jo suomalaisiin medioihinkin ja laitoin linkin alle.

Yksi asia minua ihmetyttää Henri: Jos tilanne on jo menossa parempaan suuntaan ja talous alkaa näyttää kohtuulliselta, kuten pölhöpopulismin professori(hc) Stubb väittää, miksi näitä härveleitä tarvitsee niin kauheasti kasvattaa?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hmm. Epäilemättä kyse on ihmisen tarpeesta pullistella. Tiedäthän: "Köyhät kyykkyyn, täällä on niin paljon rahaa, että voidaan kasata tällaisia pieniä rahastoja. Meillehän nämä ovat taskurahaa. Köyhästä se vaan tuntuu paljolta."

Siinä saa muu maailma viestin, että mistä kana pissii.

Olli Pusa

Niin sen täytyy olla. hetken jo pelästyin, että pölhöpopolismin professori (hc) Stubb olisi ollut väärässä.

Jos tuo 2000 miljoonaa oikeasti olisi totta, silloinhan opposition olisi aika tehdä välikysymys hallituksen eurotukipolitiikasta ja Suomen riskeistä eri vaihtoehdoissa:

1) Euron mukana perikatoon (89 miljardia tappioita)

2) Liittovaltio (100 miljardia velkavastuuta kerralla ja 10 miljardia tulosnsiirtoja vuodessa)

3) Nopea ero eurosta (10-15 miljardia tappioita)

Ihmettelen, että tätä hulluutta seurataan tumput suorina, tai sitten oppositiossa on sellaista tietoa tulevista pommeista, että tuota säästetään.

Jari Tuomoja

"Jos tuo 2000 miljoonaa oikeasti olisi totta, silloinhan opposition olisi aika tehdä välikysymys hallituksen eurotukipolitiikasta ja Suomen riskeistä eri vaihtoehdoissa:"

No eihän tuo ole kuin pari miljardia, 2000 miljardia on sitten jo toinen asia.

Arvatkaapa kuinka paljon Ruotsille tulee lisää velkaa?

Olli Pusa

Kiitos korjauksesta. 2000 miljardia oli oikea summa. 2000 miljoonaahan oli Kataisen mukaan ainoa luku, joka suomalaisten tarvitsee muistaa.

Olli Pusa

Ja hyviä uutisia sen kuin sataa taivaalta. EU:n kriisirahastoa eli EVM:ää suunnitellaan vivutettavan nelinkertaiseksi nykyisestä

http://www.talouselama.fi/uutiset/euron+hatarahast...

Nyt rahaston muodollinen koko on 500 miljardia, josta Suomen osuus n. 12,5 miljardia. Pääomaa on maksettu vasta pienet erät, kymmenesosa kapasiteetista.

Ja nyt rahastoa vivutetaan siten, että se voi ottaa velkaa. Eihän kukaan sijoittaja taida ainakaan suuria summia tuollaiselle himmelille lainata, mutta ei hätää. Lainataan rahat EKP:stä. Silloin EKP ei joudu ensisijaiseen vastuuseen vaan valtiot ja EKP voi painaa seteleitä vaikka kuinka paljon.

Suomen osuus uudesta uljaasta 2000 miljoonan rahastosta on laskennallisesti 50 miljardia euroa. Toki sitä mukaa kun maita tippuu avustettaviksi Suomen osuus voi nousta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuo ehdotus ei onnistu. Karlsruhessa kajahti sen verran, ettei pankkilisenssiä tule.

Ja joo, se on vain perustuslakikysymys, tiedän. Mutta en oikein usko, että se uskalletaan tuoda pöydälle. Saksalaiset ovat jo nyt melkoisen hiilenä tästä ja tuollainen tempaus vaarantaa sielläkin poliittisen kentän. Merkelillä on kuitenkin vaalit noin vuoden päästä.

Suomi kuulemma vastustaa tuota vivutusta (tirsk-hihihi).

Jään vain ihmettelemään Suomen hallituksen vastausta. Eikö VIELÄKÄÄN hirvitä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Aivan, unohdin. Suomen tasavalta on tänään Keskossakin puolustanut suomalaisia työpaikkoja.

Viime viikko olikin yhtä puolustustaistelua, mutta niskalenkki tuli. Molski tärisee vieläkin siitä pamauksesta.

Olli Pusa

Ei tätä hanketta juridisiin ongelmiin kaadeta. Niillä pyyhitään takapuolta. En luottaisi mihinkään oikeuspäätökseen.

Jos Suomi vastustaa ainoana, sehän merkitsisi että Saksa ei vastusta.

Tässä olisi Suomelle tilaisuus hypätä pois hulluudesta. Vastustetaan vivutusta, hankkiudutaan ulos EVM:stä ja eurosta. Viimeisiä mahdollisuuksia pelastaa Suomi.

Sitten voitaisiin keskittyä tuohon Villen suomalaiseen työhön. Nyt kaikkien aika menee siinä, että keksitään millaisilla kikoilla saadaan lisää velkarahaa välimerenmaihin.

Olli Pusa

"Suomen tasavalta on tänään Keskossakin puolustanut suomalaisia työpaikkoja.

Viime viikko olikin yhtä puolustustaistelua, mutta niskalenkki tuli."

Suomen teollisuuden johtava tuotemerkki tällä hetkellä: YT. Lama kaatuu päälle, eurotappiot kasvavat valtaviin mittoihin eikä kukaan tee mitään?

Olli Pusa

"7 miljardin alijäämä (joka ei tule riittämään) menee pelkästään kulisseihin, millä elvyttäisit kun talous globaalisti taantuu kiihtyvällä tahdilla ?"

Kyllähän Suomella on vielä liikkumavaraa eri tavoilla. Ongelma on, että kukaan ei tunnu tietävän, mitä pitäisi tehdä eikä monia näytä kiinnostavankaan. Ja kieltämättä tilanne näyttää kauhelta, kun päällel kaatuu vielä hirveät takausvastuut kriisimaista. Sinne menee se Suomen liikkumavara.

Olen aikaisemmin ennustanut, että edessä on samanlainen lama kuin oli 1930-luvulla. Ja yhä pahemmalta näyttää.

On selvää, että tuollainen lama tunkee läpi kaikkialle. Eihän 1930-luvun laman vaikutuksilta säästynyt eristäytynyt Neuvostoliittokaan. En tiedä mitä kautta lama sinne välittyi. Epäilisin, että eivät saaneet tsaarien koruja myymällä hankittua valuuttaa yhtä paljon kuin ennen. Siis lama tavoittaa kaikki, Ruotsinkin. Mutta nuo takaiusvastuut. Niissä poltetaan Suomen liikkumavara.

Olli Pusa

Olemme varmaan paljolti samoilla linjoilla. Tärkeintä olisi akuutisti varmistaa, ettei nykyinen hallitus tuhoa meidän liikkumavaraamme seikkailuissaan. Euromaissa tietenkin otetaan kaikki, minkä hölmöt antavat ja me olemme jo nyt antaneet liikaa.

Jukka Mäkinen

Ainoa lohdutus on että Suomi suvereenina valtiona voi kieltäytyä maksamasta lupaamiaan takauksia. Tarvitsee ainoastaan vaihtaa hallitus, joka toteaa edellisen hallituksen menettelyn laittomaksi, ja ilmoitusasiana kertoo sen muille euromaille.
Säästyy se 89 miljadia.

Olli Pusa

Se on monimutkainen asia. Tukihärveleiden takausten maksusta kieltäytyminen voisi teoriassa olla mahdollista. Mutta sitten pitää elää ilman velanottoa, koska luottokelpoisuus menee. Äkkijarrutus.

EKP:n sotkut taitaa olla monimutkaisempi juttu.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Aika kylmäävä kokonaisuus. Missä menee valtiollisen valehtelun ja vilungin rajat? Lienee tämän Pusan Ollin katsauksen myötä selvää.

Tänään uutisvirrassa on ollut tietoa siitä, että EVM resursseja on tarve nostaa 2000 miljardiin euroon. Eli mätälainamassaa pukataan Euroopan velkojen verkostossa eteenpäin.

Kuitenkin täällä sosiaalisen median (SM) puolella on arvioitu, että tuo hoitotapa vaatii ainakin 3000 - 4000 miljardin euron lisäykset EVM:n tulivoimaan. Jos riittävät sittenkään.

Toisaalta on myös pitkään puhuttu euroon liittyvästä pyramidirakenteesta. Ja pyramidihujauksesta. Virallisesta sellaisesta. Kesällä huomasin sosiaalisessa mediassa (SM) alkaneen liikkua uuden termin. Rehnponzi. Rehnponzi-huijaus.

Mitä enemmän noita Pusan Ollin esillenostamia ristiriitoja päättäjiemme puheiden ja tekojen välillä saamme yhteiseen tietoisuuttemme. Sitä härskimmäksi päättäjiemme toimet paljastuvat. Surullista, mutta totta.

Kun kaikki tietää. Kaikki ymmärtää.

Toisaalta hallituksella on yksi valttikortti käytössään, jos he haluavat viedä härskiydet uudelle tasolle.

"Uudistettu" perustuslaki mahdollistaa six-pack hallitukselle ja sen puolueiden hallussa olevalle eduskunnan määräenemmistölle, Suomen itsemäärämisoikeuden kannalta merkittävän toimivallan luovuttamisen EU:lle, nimeämättömälle kansainväliselle järjeställe ja/tai toimielimelle.

Ilman kansanäänestyksiä.

Kyse on perustuslakiin kaikessa hiljaisuudessa tehdystä 1§, 94§ ja 95§ koplauksesta.

Lisätietoa avoimesta internetistä:
perustuslain tekstien vertailu

Toisaalta ihailtavan hyvin keskusta on saanut salattua tämän asian kannattajiltaan. Ainakin toistaiseksi. Senhän oli pakko äänestää oppositiosta käsin hallituksen perustuslakiesityksen (LJL 3/2011) puolesta, koska oli sen (HE 60/2010) hallituksessa ja pääministeripuolueena laittanut vireille.

Vasemmistoliitto äänesti ensimmäisellä kerralla vastaan eli EI ja toisella kerralla dollaridemareiden kielisuudelmaan langenneena takit sekä housut kääntäneenä että vaihtaneena puolesta. Eli KYLLÄ.

Ja niin kuin aina ennenkin. Olen näiden; erittäin vakavien, asioiden suhteen mielelläni väärässä.

Olli Pusa

Kylmää kyytiä on odotettavissa. Ja tuolla 2000 milajrdilla yritetään vain varmistaa, että kriisimaat saavat vippiä akuuttiin hätäänsä. Mitään ongelmia sillä ei ratkaista.

Jo nyt Kreikassa ja Espanjassa on työttömyys yli 20% ja nuorisotyöttömyys yli 50%. Italiassa BKT supistuu kovaa vauhtia. Saksa indikaattorit osoittavat punaista ja Suomessa joka ilta uutisissa on uusia YT-neuvotteluja. USA:ssa keskuspankki yritttää pitää taloutta pystyssä pressanvaaleihin asti, Kiinassa talous hyytyy...

Yhä pelottavammalta tuntuu, että maailma syöksyy 1930-luvun veroiseen lamaan. Silloin viimeisetkin mahdollisuudet selvitä velkakriisistä hajovat. On vain kyse siitä, millä tavalla maailmantalous räjähtää.

Tässä tilanteessa Suomen valtiojohdon tehtävänä on turvata Suomen tulevaisuus. Me olemme monella tapaa kohtuullisessa tilanteessa, vaikka kotoiset ongelmat tiunnustetaankin vaikeiksi. Mutta jos Suomen paukut haaskataan eurosekoilussa, ankealta näyttää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eipä nyt vajota synkkyyteen. Vihreät ovat tyytyväisiä, kun ällöttävä savupiipputeollisuus katoaa. Rahoitamme maamme pahenevan huoltosuhteen halaamalla puita.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/09/2...

Vaan ei tässä hätää. Ylivoimaisesti tarkimmat lausunnot ladanneen EU:n talouskomissaari O. Rehnin mukaan tämä on se vuosi, jolloin velkakriisi on ratkaistava.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/01/23/...

Aikaahan on. Edessä ei ole kovin montaa ongelmaa.

1) Kreikan tilanne. Troikan raportti tullee nyt sitten joskus marraskuussa. Siinä on monta viikkoa saattaa Kreikka Maastrichtin sopimuksen rajoihin (ehto kriisin ratkaisuun). Saksan mukaan se onnistuu ilman velkasaneerausta (M. Meister, "Merkelin oikea käsi" ilmoitti, ettei velkasaneeraukset mene läpi).

2) Portugalin tilanne. Markkinoilla on ollut jälleen hieman huolta uudistusten toteutumisesta. Viimeksi kansalaiset saivat hallituksen perääntymään ehdotetuista säästöistä. Nyt mietitään uusia.

3) Espanjan tilanne. Tällä viikolla tullee Espanjan talousarvio ensi vuodelle. Maa tarvinnee lisää tukirahaa - tai sitten ei.

Hyviäkin uutisia toki on:

1) Katalonian tilanne. Saammeko 18. eurojäsenmaan? Ainakin tähän asti eurokraatit ovat olleet hyvinkin mielissään siitä, kun uusia euromaita on syntynyt. Viimeksi rahaliittoon liittyi Viro.

2) Kreikan poliittinen järjestelmä. Tehokas Samaraksen hallitus (oikeisto) on saamassa hyvää tukea Kultainen aamunkoi -puolueesta, jota on luonnehdittu olevan niin ikään oikealla. Hallituksen iskukyky oletettavasti paranee.

3) EKP. Draghi on kertonut löytäneensä setelipainokoneensa virtakytkimen.

4) Hollannin hallitus. Euromyönteisyys näkyy todennäköisesti tulevassa hallituksessa. Sisäpoliittisesti hallituspuolueet ovat talouslinjoilla kuitenkin täysin eri mieltä, mutta tässä ratkotaankin eurokriisiä.

Olli Pusa

Ja Italiassakin talouden saneeraus etenee niin hyvin, että BKT laskee jopa selvästi nopeammin kuin on ennakoitu.

Jos EVM:n kapasiteetti nostetaan 2000 miljardiin, kuinkahan kauan kestää ennen kuin Italia j Espanja ovat imeneet sen kuiviin?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin. Tuli vielä mieleen Espanjan hyvä uutinen:

He saavuttivat alijäämätavoitteensa jo 5 kuukaudessa, vaikka siihen oli laskettu käytettävän peräti 12 kuukautta. Ripeää toimintaa.

EVM:stä ei osaa sanoa mitään, eikä oikeastaan tarviikkaan - koska 2000 miljardia ei riitä.

P.S. Talsassa Stiglitz painaa hyvää settiä.

Olli Pusa

Hyvillä uutisilla ei tässä ole viime aikoina paljoa mässäilty. Esim, Kreikan hyvät uutiset ovat pääsääntöisesti osoittautuneet myöhemmin ankoiksi.

Jari Tuomoja

Eihän Italialla ole julkista velkaa kuin tuo vajaa 2000 miljardia euroa. Onhan siinä vähän paikkaamista varmaan. BTK lienee jotain 1500 miljardia euroa ehkäpä korjattuna joten ei se tilanne nyt niin paha ole kuin kuulostaa. Onkos Italia maailman 10. suurin talous jopa ja harmaan talouden suuruus lienee ehkä 200-300 miljardia (arvio vaihtelee lähteestä riippuen)?

Olli Pusa

Jos Italiaa aletaan rahoittaa euromaiden veronmaksajien kukkarosta, todennäköisesti muut rahoittajat tippuvat sivuun. Kunhan aika kuluu ja koko 2000 milardia on EVM:n käsissä, ei 2000 miljardia riitä rahaston kooksi.

Olli Pusa

Lukaisin Stiglitzin jutun. Todella suoraa puhetta. Heinäkuussa sama herra esitti, että moraalikadon hallitsemiseksi pankkiireja pitäisi laittaa vankilaan.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/09/24/...

"Talousnobelisti Joseph Stiglitzin mielestä eurojohtajien pitäisi tehdä vanhoista veloista yhteisiä, jotta valtionlainojen korkeiden korkojen aiheuttama paine poistuisi Espanjalta ja Kreikalta. Lisäksi pankkiunioni talletussuojarahastolla pitäisi perustaa pääomapaon estämiseksi, Stiglitz sanoi tänään haastattelussa Genevessä.

– Jos näin ei tehdä, silloin vastakkainen muutosvoima toimii. Heikot maat heikkenevät ja koko järjestelmä hajoaa, Stiglitz sanoi."

Siis meidän pitää suoraan ottaa kontollemme Espanjan, Italian, Kreikan ym. velat pelastaaksemme euron. Mutta kun Suomen hallitus on ilmoittanut, että se ei tällaista hyväksy. Eikä sitä hyväksyisi suomalaiset veronmaksajat. Suomelle 100 miljardia lisää velkaa Kreikan ja kumppaneiden vanhoista veloista.

Stiglitzin mukaa jollei näin tehdä, koko järjestelmä hajoaa. Siinä on kortit suoraan pöydällä aika lailla sen mukaisena, mitä ne alunperin arvioin. Tästä voi tehdä vain yhden järkevän johtopäätöksen. Suomen pitää lähteä eurosta pian ja ensimmäisenä. Silloin pesästä saa vielä jotakin. Muut vaihtoehdot tiedetään jo kauheiksi.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Hyviä poimintoja. Kiitokset niistä. Kun kaikki tietää. Kaikki ymmärtää.

Sitten tämmöistä avointa ruohonjuuri- ja katutason pohdintaa. Meno euron ympärillä on kuin suuren luokan Hollywood thrilleristä. Suomen osuutta käsikirjoitetaan entistä enemmän Bollywood suuntaan. Visuaalisesti kauniiden päähenkilöiden esilletuloja, tanssiomaisin harhautusaskelin ja runollisesti salakoodatuin vuorosanoin ryyditettynä.

Stiglitzilta voisikin olla mahdollista saada paikkansa pitävää tietoa veroparatiiseista ja niiden vaikutuksesta eurosta muodostuvaan rahajärjestelmään. Myös globaaliin.

Tietysti ensin meidän tulisi tietää veroparatiiseista seuraavat asiat:

mikä veroparatiisi on?
missä niitä on ja miksi?
ketkä kaikki niissä toimivat?
ketkä niistä hyötyvät?
minkä rahajärjestelmän saldoille varat lasketaan?

Lainaus Taloussanomista:
"– Jos näin ei tehdä, silloin vastakkainen muutosvoima toimii. Heikot maat heikkenevät ja koko järjestelmä hajoaa, Stiglitz sanoi."

Onko tuo vastakkainen muutosvoima osaltaan myös veroparatiisit?

Kesällä uutisvirrassa arvioitiin, että niissä on plussaldoa jo yli 26 000 miljardia euroa.

Näin finanssiasioiden taviksen näkökulmasta tarkasteltuna. Liikkeelle lähtiessään nuo varat voivat sitten, niin halutessaan ja yhteisen konsensuksen löytäessään heiluttaa myös juuri Stiglitzin neuvoilla rauhoittumaan saatua euroa.

Siksikö muun muassa Iso-Britannia on veroparatiiseista hyvin hiljaa? Vai onko niin, että globaalisti laskettuna toisen miinus on aina toisen plussaa?

Olli Pusa

Noihin esittämiisi kysymyksiin veroparatiiseista minäkin haluaisia vastaukset. Jotenkin epäilen, että veroparatiiseissa ei ole 26.000 miljardia euroa talletettuna vaan se raha kiertää meidän finanssijärjestelmässämme.

Olettaisin, mutta myönnän etten tiedä, että veroparatiisit ovat lähinnä sitä varten, että niiden kautta voidaan hävittää varallisuuden omistussuhteet. Sitä kautta varmistetaan, ettei verottaja pääse ottamaan osaansa rahoista. Ja samalla rikollisen rahan alkulähteet voidaan häivyttää ja rahaa pestä.

Euroooan kuuluisin veroparatiisi on ollut Sveitsi. Siellä on ollut talletettuna tarvittaessa numerotileillä veronkiertäjien rahat, rikollisten rahat, natsien rahat ja kommunistijohtajien rahat. Kuulemma Stalinin tytär eli lännessä Stalinin Sveitsiläisiin pankeihin jemmaamilla rahoilla. Sveitsi on ollut yksi maailman suurimpia rikollisen rahan pesuloita, mutta viime aikoina sitä on painostettu avaamaan tilitietojaan.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Tämä lienee niitä globaalin harmaan talouden ja siten harmaan hallinnon suurimpia pesäkkeitä? Eivät edes monikansalliset tiedotusvälineet uskalla liittoutua ja tuoda asiaa julkisuuteen.

Ollaan muutaman kerran kaveriporukassa pohdittu sitä, että kun asiaa ei voida kerran avata journalismin keinoin ja faktoihin pohjautuen, niin tässä on kyllä kovan luokan fiktioon perustuvan kirjan taikka elokuvan paikka. Joka taas pohjautuu vankasti selvitettyihin faktoihin.

Tässäkin kohtaa pätenee sanonta siitä, että on kahdenlaista totuutta. Virallinen ja todellinen.

Ei ihme, että WikiLeaks tyyppisiä toimijoita tarvitaan lisää. Myös Suomeen.

Olli Pusa

"Eivät edes monikansalliset tiedotusvälineet uskalla liittoutua ja tuoda asiaa julkisuuteen."

Siksi tuollaisissa "on sovittu" kokouksissa on mukana myös median edustajat. Siellä heidä sitoutetaan ajamaan asiaa.

Fiktiivinen juttu voi olla tehokas, mutta se vaatii valtavasti työtä ollakseen tehokas. Minusta esimerkiksi Suomessa ryhmäteatterin tapa tehdä näytelmiä (valtuusto sarja) ja nyt meneillään oleva eduskunta-sarja, ovat noista hyviä esimrkkejä. Tehdään valtavasti työtä, selvitetään asioita, haastatellaan syväkurkkuja, luetaan dokumentteja.

Kun esitys on, yleisö tietää, että repliikit ovat pöytäkirjoista, poliitikkojen puheista tai syväkurkkujen kertomuksia. Se luo toisenlaisen pohjan kuin puhdas fiktio. Tuossa siis oikeastaan kerrotaan näennäisen fiktion keinoin asiat, joita ei voitaisi sanoa suoraan asiana. Sitten tarvitaan valitun taiteenlajin osaajia. Jos veroparatiiseja halutaan hätyyttää, pitäisi olla myös kansainvälinen produktio.

Olli Pusa

Kun hätä on suuri, ovat hätävalheet lähellä! Päivän Hesarissa kolumnisti Olli Kivinen vaatii suomalaisilta lojaalisuutta euroa kohtaan. Aikaisemmin markan aikana oman valuutan puolustaminen oli isänmaallinen velvollisuus ja siksi niin on euronkin aikana.

Pölhöpopulismi taitaa olla tarttuva tauti. Ensiksikin Suomessa ei ole oltu mitenkään lojaaleja markalle. Esimerkiksi 1990-luvun lamassa KOP ja SYP taistelivat vallasta maan ollessa hajoamassa.

SYP oli lainannut valuuttalainoja vientifirmoille. Jos markka olisi devalvoitu, niiden tappiota olisi kompensoinut viéntihintojen kasvu verrattuna markoissa laskettuihin totantokustannuksiin.

KO oli lainannut suuria määriä valuuttalainoja kotimarkkinayrityksille. Jos markka devalvoitaisiin, niiden tappiota ei korvaisi mikään ja juuri KOP:n asiakasyritykset ja KOP ajautuisivat vaikeuksiin.

Maan ollessa kuilun partaalla nuo kaksi pankkia taisteli vallasta suomalasiten eduista vähät välittäen. Markka devalvoitiin ja siksi KOP liitettiin (kansallisanneista huolimatta) SYP:iin ja lopulta molemmat päätyivät nurkaksi Nordeaan. Se siitä lojaalisuudesta markkaa ja Suomea kohtaan.

Euro sitäpaitsi on suomalaisten valuutta vain 1,8%:sesti. Se on liki 20%:sesti saksalaisten valuutta, 15%:sesti italialaisten valuutta jne. Ja suomalaisten pitäisi olla loppuun asti lojaaleja tälle valuutalle ja olla valmiita uhraamaan rahansa ja hyvinvointinsa tuolle alttarille? Vähiin on euron sokeiden puolustajien argumentit käyneet.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

poisto. Massamedian kanssa ei kannata kilpailla äänenpainolla.

Olli Pusa

Massaa massamedialla on, mutta minne on kadonnut järki?

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Hieno kirjoitus.
Mitä tuohon lisäämään edes.

Nyt minusta tuntuu petetyltä ja siltä kuin vallan olisi kaapannut valehteleva jengi. Tämä on oma tuntemukseni.

Perustelu: Vaalilupauksia 2011: Alvtä ei ainakaan nosteta. Rahaa ei anneta, ja jos annetaan, niin vaaditaan 100% vakuudet.
Tuolla on vaalilupaukset aprillipäivän kunniaksi ja minun ratkaisumallini eurokriisin ratkaisuksi. http://jarmokanerva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/10199...

Toivottavasti taloudesta on edes jotain pystyssä ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Hallitus ei kaadu niin kauan kuin edellinen äänestystulos pysyy eduskunnassa. Ja ennenaikaisia eduskuntavaaleja saisi aikaan vain jokin suuri tapahtuma, kuten yleislakko tms.

Tilanteeseen voisi vaikuttaa jos oppositio saisi kuntavaaleissa suuren jytkyn.

Tämä on aihepiiriltään samaa kuin kirjoituksesi, ehkä jopa siihen sopiva. Ehkä näistä saisi jopa valtakunnallisesti huomionarvoisen artikkelin !?
Teen yhtä kuvaa nykytilanteesta, johon toivoisin kommentteja ja kehitysehdotuksia :
http://jarmokanerva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/11823...

Uskon, että nykytilanteesta pääsee eteenpäin sivistämällä kansaa.

Suomi nousuun !

Olli Pusa

Kokonaiskuva on todella karu. Vaikka useimmat asiat on eri aikoina kuullutkin, vasta kun niistä kokoaa kokonaiskuvan, se alkaa kauhistuttaa.

Miten siihen pitääisi suhtautua? Keskustelin yhden kokoomuslaisen valtuustoehdokkaan kanssa. Hän oli euroasioista täsmälleen samaa mieltä kanssani, järkyttynyt ja raivoissaan. Silti hän on kokoomuksen ehdokkaana vaaleissa.

Hän ymmärsi hyvin, että hänenkin saamansa äänensä voidaan kuitenkin laskea tueksi Kataisen politiikalle. Jos kuntavaalit menevät eurotukien jakajilta kohtuullisesti, voivat sitten tulkita sen tueksi politiikkalleen. Sitten kun kuntavaalit ovat ohi, kestääkin pítemmän aikaa, ennen kuin hallitus joutuu vaaleissa tekemään tiliä toiminnastaan.

Ennen kuntavaaleja ei tilannetta päästetä romahtamaan. Se ei johdu Suomen vaaleista vaan marraskuun USA:n presidentivaaleista. Sen yli piilotetaan suurimmat kuprut, kuten näkyy siinä, että Troikka ei uskalla antaa Kreikka raporttiaan ennen USA:n pressanvaaleja.

Siksi kuntavaaleille tulee väkisinkin yleispoliittista merkitystä. Sitä vähentääkseen hallitus kampanjoi kiihkeästi, että kuntavaalit ovat paikalliset vaalit eikä äänestys europolitiikasta.

Jos kuntavaalit menevät kohtuullisesti, hallitus lähtee mukaan kaikkiin mahdollisiin tukipaketteihin ja vie Suomen liittovaltioon katastrofaalisin taloudellisin seurauksin. Silloin ei kunnanvaltuutetuille jää paljoa päätettävää jatkossa. Jos kuntavaalit ovat hallituspuolueille katastrofaalisen heikot, se voisi muuttaa hieman asetelmia tai sitten ei.

Jos ja kun kuntavaalien jälkeen tukipaketteja ajetaan kiihtyvällä vauhdilla luottaen siihen, ettei pariin vuoteen ole vaaleja, saattaa tyytymättömyys purkautua aika vaarallisellakin tavalla ja yhteiskuntarauhakin olla uhattuna.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Suomessahan on kaksi todellisuutta. Virallinen ja todellinen. On hyvä, että tuota todellista puolta saadaan paremmin esiin. Kiitos myös Jarmolle ja Henrille hyvistä esillenostoista sekä pohdinnoista.

Hesarin Olli Kivinen lienee virallisen todellisuuden nomenklatuuran edustaja, joka ei saakkaan muistaa tuota Olli esiin nostaamaa KOPin SYPin kuvioita, joissa pelattiin markkaa vastaan.

Vielä tuosta perustuslain "uudistuksesta". Perustietoa löytyy netistä hakukoodeilla:

LJL 3/2011
HE 60/2010

Yksi merkittävä rytminmuutos perustuslain ympärillä tapahtui 2.2.2009 Finlandia-talolla pidetyn EU-seminaarin jälkeen.

EU-komissaari Rehn hehkutti kyseessä olleen "EU-asioiden Korpilampi!" Onko siis suomalainen korporatismi jalostumassa EU-tason todelliseksi hallintamuodoksi?

No tuota en tiedä, mutta osallistujaluettelo osoittautui salaiseksi.

Perusteena valtioneuvoston EU-sihteeristön mukaan se, että tilaisuudessa ei tehty virallisia päätöksiä.

Jope Ruonansuun suulla suikkasenkin tähän kohtaan: "Me vaan sovittiin, kuinka muun muassa perustuslaki hoidetaan EU-liittovaltion vaatimaan kuntoon."

Kyseessä siis perustuslain 1§, 94§ ja 95§ koplaus sekä niiden todellinen vaikuttavuus.

Tästä alta lisää asiasta, jonka keskiössä on kutsujan mukaan nimetty Vanhasen lista. Tämä kaikki tapahtunut ja käynnissä oleva on mielestäni osa Finngate skandaalia.

keskiviikkona, syyskuuta 19, 2012
- Harmaa hallinto EU -

"Onko esille nostaamme harmaata hallintoa Euroopan unionissa? Siis sellaista, joka toimii parlamentarisen ja sitten julkisen laillisuusvalvonnan ulkopuolella. Onpa hyvinkin ja Suomesta alkaen."
http://ajankuva.blogspot.fi/2012/09/harmaa-hallint...

Jotain isoa mätää tämän kokonaisuuden ympärillä on, koska tiedotusvälineetkin ovat olleet tuosta pääministeri Vanhasen EU-seminaarista hiljaa. Ainoan jutun virallisesta mediasta löysin aikanaan Karjalaisen päätoimittajan kirjoittamana. Ja tilaisuus oli siis Helsingissä.

No on tässä asiassa ainakin yksi hyvä puoli.

Meillä on nyt todistetusti noin 300 henkilön EU-aateli. Joten ei tarvitse maalata mitään salaliittoja, kun silmiemme edessä on käynnissä isojen asioiden hoidon avoliitto. Vain tieto siitä, ketkä kaikki ja miksi ovat olleet kyllin kelvollisia tähän EU-suosioon puuttuu?

Herääkin kysymys. Olikohan muuten Hesarin Olli Kivinen tuossa EU-seminaarissa Finlandia-talolla 2.2.2009?

Olli Pusa

Tuollaisissa epävirallisissa kuppikunnissa todelliset linjaukset Suomessa tehdään. Virallinen päätöksenteko vain kirjaa lakeihin sen, mitä "on sovittu".

Jos paikalla on ollut n. 300 henkillöä, siellä on ollut ne henkilöt jotka tarvitaan asian läpi ruhjomiseen. Siis asiaan sitoutunut johtoporras puolueista, virkamiehistöstä keskeiset voimat, merkittävimmät yritysjohtajat sekä asiaan sitoutunut media. Siitä se 300 koostuu.

Sellaisia poliitikkoja, jotka eivät asiaan ole sitoutuneita ja sellaista mediaa, joka ei sitoudu, ei kutsuta. Siksi lista on salainen ja "epävirallinen", jotta tuollainen jaottelu ei tulisi ilmi. Olettaisin Kivisen olleen paikalla median edustajana.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Ollille. Juuri noin se menee, vaikkei sitä virallisesti voida tunnustaakaan. Renkien kaappaus - kirjasi on erinomaista ajankuvaa Suomen todellisesta hallintamuodosta. Korporatismista.

Tunnetaan myös nimellä korporativismi. Ylittää kaikki puolue-, aate- ja varallisuusrajat. Tekee omista aatelisistaan euromiljonäärejä. Varmuudella. Jo ennen eläkeikää.

Kattaa koko perinteisen puoluekartan. Vasemmalta oikealle. Perustuu järjestövaltaan ja tukeutuu valtiovaltaan. Toimii perustuslain vastaisesti. Parlamentarismin ja siten laillisuusvalvonnan ulkopuolella.

Tunnetaan myös nimillä:

"On Sovittu Että" - järjestelmä (OSE)
"Hyvä Veli" - järjestelmä (HV)
"Sutki Sisko" - järjestelmä (SS)

Perusolettamus kaikelle edelliselle on tietysti se, että Suomessa viimeinkin tunnustetaan korporatismin olemassaolo. Myös Suomen suurimman sanomalehden toimesta.

Vielä 1990-luvun alkupuolella Helsingin Sanomatkin sai/uskalsi/osasi kirjoittaa asioista niiden oikeilla nimillä:

Poliitikkojen kadonnut valta – Erkki Pennanen
HS – Pääkirjoitus – 5.4.1993

“Tosiasiassa koko poliittinen järjestelmämme on vinoutunut sellaiseksi, että hallituksella ja eduskunnalla, poliitikoilla yleensä, on kovin vähän sananvaltaa talouspolitiikassa. Valta on luisunut virkamiehille ja eturyhmille.

……

Sorsan haastajaksi ilmaantunut Martti Ahtisaari sen sijaan arvosteli ensimmäisessä vaalipuheessaan silmäänpistävästi korporatismia. Hän asetti sen vaihtoehdoksi kansanvallan ja politiikan, joka nojaa toimivaan parlamentarismiin.

On mielenkiintoista nähdä, miten Sorsa ottaa vastaan Ahtisaaren haasteen korporatismista. Sosiaalidemokraateille jos keille ay-liikkeen vallan ja valtaelkeiden kritiikki taitaa olla vähintäänkin kaksipiippuinen kysymys.

Ahtisaari saattaa joutua vielä selittelemään, mitä hän itse asiassa tarkoitti.

Korporatismilla on saavutuksensa. Muuttuneissa oloissa poliitikkojen olisi kuitenkin korkea aika ryhtyä peräämään kadonnutta valtaansa ja puolustamaan sitä.”

Jotenkin ei välttyä siltä välipäätelmältä, että tätä eurokriisin hoitoa johdetaan suomalaisin opein. Niin vähän kerrallaan tapahtuvan etenemisen kuin tiedottamisen suhteen.

Korporatismikin jalostuu ja muuttaa muotoaan. Modernimpana versiona saattaa nousta EU-tason hallintamuodoksi. Käsittelihän talouskomissaari Olli Rehnin Oxfordin tohtorin väitöskirja juuri korporatismia.

Sen perusolemukseenhan kuuluu se, että olemassaolevat lait ja sopimukset taipuvat aina tehtyihin päätöksiin. Tarvittaessa myös takautuvasti voimaansaatetuilla uusilla laeilla ja sopimuksilla.

- – - -

Barroso: Maailman otettava oppia Suomesta

Barroson mukaan muun maailman tulisi ottaa mallia Suomen harrastamasta talouspolitiikasta.

- Suomi ei ole luonut vaurauttaan helpolla kasinorahalla, vaan työllä, kurilla ja ideoilla, Barroso hehkutti.

Vanhanen muisteli Suomen kokemuksia 1990-luvun alun lamasta. Vanhanen painotti, että valtion on oltava aktiivinen talouden toimija unohtamatta kuitenkaan markkinatalouden periaatteita.

- – - -

Barroso said the rest of the world should look toward Finland as an example.

“Finland has created wealth not through easy money, not with casino money, but with work, discipline and ideas,” he said. “I think it’s a good lesson not only for Europe but the whole world.”

Vanhanen referred to Finland’s experiences during the severe recession of the early 1990s. The premier stressed that the government must play a more active role in the economy.

“Many EU countries are now searching for a new third way for the economy, with the state playing a stronger role yet without compromising the principles of the market economy,” he said.

Lainausten lähde – Source of the news: YLE Uutiset 28.1.2009

- – - -

Kylmäävää tekstiä Barrosolta. Ainakin kaikille niille, jotka tuntevat asiakokonaisuuden, mistä kaikesta puhutaan.

Mielenkiintoista olisikin tietää se, että kuinka paljon ja keitä KOP/SYP/Säästöpankki/Arsenal - kuvioissa mukana olleita tai heidän kouluttamiaan suomalaisia on mukana euron pelastamisesssa?

- - - -

Ja hyvän journalistisen tavan mukaan on hyvä antaa myös puheenvuoro Barroson Jose Manuelille - alkuperäinen lähde Metro:

"– Talouden täydellinen romahdus oli hyvin lähellä. Jos emme olisi tukeneet joitakin eurovaltioita, kaikki jäsenmaat olisivat ajautuneet vakaviin vaikeuksiin, José Manuel Barroso sanoo Metro-lehden haastattelussa.

Barroso haluaisi kehittää EU:ta enemmän liittovaltion suuntaan.

– Tiedän sanan ”liittovaltio” aiheuttavan joissakin maissa närää, mutta nyt hajautettujen voimien yhdistäminen edesauttaisi demokratian vahvistumista ja Euroopan vaikutusvallan kasvua, hän uskoo."

Linkki Taloussanomien referaattiin:
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2012/09/24/ba...

Tärkeintä olisi nyt saada ensin Barrosolta tarkat speksit siitä, mitä hän demokratialla ja sen vahvistumisella tarkoittaa?

Kirjallisesti ja oikeaksi todistettuna.

Olli Pusa

Korporatiivisen hallintotavan esimerkkinä on usein mainittu fasistinen Italia. Jostakin syystä tuosta ei haluta muistuttaa.

Korporatiivinen järjestelmä merkitsee, että eduskunta on pelkkä kumileimasin ja siltähän se näyttääkin. Ja tasavallan hallitus on korporatiivisen järjestelmän poliittinen osasto, joka kirjaa "on sovittu" päätökset laiksi ja antaa yhteiskunnan pakkokoneiston (hallinto, verottaja, poliisi,...) voiman niiden totettamiseen.

Ja tuon korporatiivisen koneiston ulkopuolisilla ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Vaalitkin ovat tietyssä mielessä yhdentekeviä. Niissä päätetään, keiden poliitikkojen ura on nousussa ja minkä puolueen boilereille tulee yhteiskunnan varoista virkoja ja rahaa erilaisiin rientoihin.

Poliittiseen linjaan vaaleilla ei ole vaikutusta. Sehän näkyi hyvin viime eduskuntavaaleissa. Demarit, vasemmistoliitto ja kristilliset ilmoittivat ennen vaaleja vastustavansa tukipaketteja. Mutta vaalien jälkeen ja hallitusovien avauduttua "on sovittu" linjan tukeminen kelpasikin. Netistä löytyy herkullisia videoita esimerkiksi Paavo Arhinmäestä uhoamassa eurotukia vastaan.

Eihän tuo ole uutta. Suomalaisia on jo vuosia pänninyt se, että vaaleilla ei ole mitään vaikutusta maassa harjoitettuun politiikkaan. Kunka voisikaan olla, kun hallitus on "on sovittu" koneiston poliittinen osasto? Jotakin asiaa vaaleissa vastustavat poliitikot ovat tarpeen, koska sillä voidaan estää oikeasti asioita vastustavien liikkeiden syntyminen. Sellaiset olisivat vaarallisia "on sovitulle". Vaalien jälkeen puheet unohdetaan ja aletaan peli.

Olli Pusa

Kyyti on kovaa ja kylmää.

http://www.talouselama.fi/uutiset/liveblogi+eilen+...

Aikaisemmin kerroin, että Kreikan vaje olisi paisunut n. 10 miljardista 20 miljardiin. Tämänpäiväinen uutinen kertoo, että vaje onkin kasvanut jo 30 miljardiin. Mikähän mahtaa olla lopullinen luku? Troikan tarkastukset on uutisen mukaan keskeytetty, koska keskustelu oli mennyt huutamiseksi. Jäähdyttelytauko.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Pusan sanat toimii vieläkin.

Toimituksen poiminnat