OlliPusa

Euro tuhoaa suomalaisten eläkkeet

Eurokriisin tässä vaiheessa on syytä kaivaa esille niitä taustamotiiveja, jotka todellisuudessa ohjaavat Suomen toimia eurokriisissä. Reilussa kahdessa vuodessa kriisiä on saatu pahennettua siten, että Kreikka on jo tosiasiallisesti konkurssissa, Irlanti, Portugali ja Espanja ajautuneet tai ajautumassa eurotukien piiriin ja Italian romahdusta pelätään eri puolilla. Vaikka Jyrki Katainen sitkeästi väittää vastustavansa velkojen yhteisvastuuta, tuo vastuun siirto on osin tapahtunut euron tukihärveleiden ja EKP:n välityksellä. Lähestyvä yleismaailmallinen lama uhkaa tuhota viimeisetkin kulissit euron pystyssä pitämisestä. Yleisesti on jo myönnetty, että euro voidaan pitää pystyssä vain siten, että kriisimaiden velat tosiasiassa muutetaan yhteisvastuullisiksi. Tiedetään, jo, että tuo lisää suomalaisen veronmaksajan velkakuormaa 100 miljardilla ja sen lisäksi joudumme maksamaan 10 miljardia vuodessa tukea kriisimaille.

Poliittista tukea velkojen yhteisvastuulle tuskin löytyy. Siksi tuo operaatio tehdään EKP:n kautta setelirahoituksella, jolloin voidaan välttää kiusalliset poliittiset päätökset. EKP lahjoittaa kriisimaille rahat niiden vajeisiin (meidän yhteistä rahaamme) mm. ostamalla rajattomasti niiden velkapapereita. Sen jälkeen kriisimailla ei olekaan enää painetta korjata
talouttaan ja setelien kaataminen sinne jatkuu loputtomiin. Bundesbankin pääjohtaja Weidman on taistellut kehitystä vastaan, mutta esimerkiksi meidän Erkki Liikasemme ei ilmeisesti ole ollut samaa mieltä.

Tuollaisen setelirahoituksen seurauksena on raju inflaatio euroalueella ja tosiasiassa ilman tuota inflaatiota ei euromaiden velkoja saadakaan hävitettyä. Se tarkoittaa, että inflaation myötä kriisimaiden velkojen todellinen arvo laskee ja meidän rahamme arvo vastaavasti heikkenee. Varallisuus siirtyy huomaamatta maasta toiseen. Inflaation tuloon menee hieman aikaa, mutta voimme luottaa sen tuloon. Presidentti Niinistö mm. muistutti siitä nostaessaan
setelirahoituksen keskusteluun. Setelirahoituksen ja inflaation vaikutuksia on analysoitu vielä varsin vähän.

Voittajat ja häviäjät

Mikäli euro hajoaisi,myös monet suomalaiset sijoittajat pelkäävät kärsivänsä suuria tappiota, vaikka suomalaisilla ei suuria sitoumuksia kriisimaissa olekaan. Siksi sijoittajien piirissä huudetaan apuun suurta sinkoa, EKP:n setelirahoitusta, jolla suuressa määrin rahaa kylvämällä voitaisiin estää sijoitusten arvon heikkeneminen. Eivät nuo sijoittajat mitään hirviöitä ole vaan tavallisia usein vastuullisesti tehtäviinsä suhtautuvia ihmisiä. Heidän näkökulmamsa on kuitenkin rajoittunut.

Kun esimerkiksi eläkesijoittajat välttävät omaisuusarvojen laskun, ei jouduta selvittelemään konkurssitilanteita. Vuonna 2008 työeläkeyhtiöt olivat ottaneet paljon suunniteltua suurempia riskejä ja osa ajautui selvitystilaan. Se vältettiin valtion poikkeuslailla, mutta monelle pelurille jäi kauhu henkilökohtaisen vastuun realisoitumisesta. Siksi eläkeyhtiöt ovat ajaneet tasavallan hallitusta kannattamaan eurotukitukipaketteja oman korttitalonsa pystyssä pitämiseksi.

Toimivatko he silloin perustehtävänsä eli eläkkeiden turvaamisen puolesta? Eivät, sillä eläkerahastot ovat vain 20-25% eläkejärjestelmän rahoituksesta. Suurin osa eläkkeistä tullaan maksamaan myöhemmin työssä olevien eläkemaksuilla. Kun inflaatio kiihtyy, eläkerahastojen
mahdollisuus saada sijoituksilleen reaalista tuottoa vaikeutuu entisestään. Nimellisesti saadaan tuottoa, niin kauan kuin korttitalo pysyy pystyssä, mutta reaalisesti rahastojen arvo laskee. Järjestelmän rahoitus muuttuu entistäkin vaikeammaksi.

Toinen puoli on sitten palkansaajien ja eläkkeensaajien näkökulma. Voimakkaan inflaation ja talouskasvun pysähtymisen oloissa palkansaajien mahdollisuus turvata palkkojen reaalinen ostovoima muuttuu ylivoimaisen vaikeaksi. Julkisuudessa olleet heitot sovittujen palkankorotusten peruuttamisesta ovat vain ensimmäinen koepallo asiassa. Tässä tilanteessa on aidosti vaara, että palkkojen reaalinen kehitys on negatiivinen pitemmän aikaa.

Toisaalta eläkeläistenkään asema ei ole häävi. Teoriassa eläkkeitä nostetaan pääosin inflaatiolla. Mutta eläkeläiset ovat varmaankin jo oppineet taistelussaan eläkeindekseistä sen, että heille on tarjolla sympatiaa, mutta ei rahaa. Ajatus, että eläkkeet nousisivat yhtä nopeasti kuin palkat on utopiaa. Työeläkejärjestelmän koko rahoitus lepää sen oletuksen varassa, että palkat nousevat reaalisesti, mutta eläkkeet eivät. Kun palkat nousevat nopeammin kuin eläkkeet, pysyy palkoista perittävä eläkemaksuprosentti kohtuullisempana.

Eläkkeiden tason painamiseksi alas ei tarvita kuin se, että indeksikorotuksia leikataan muutamana vuotena. Näinhän Suomessa meneteltiin 1990-luvun lamassa. Jos inflaatio laukkaa 6% vuodessa, muutaman vuoden indeksikorotuksista luopumalla saadaan eläkkeiden reaalista tasoa leikattua helposti viidenneksellä. Varmaan tämän toimenpiteen vaatima kriisi saadaan
eurokaaoksessa perusteltua. Lopputulos on siis karu. Palkansaajien ostovoiman säilyttäminen käy ylivoimaiseksi ja eläkeläisten ostovoimaa leikataan reilusti. Harvaa suomalaista lohduttaa se, että välimerenmaiden konkurssikypsien eläkejärjestelmien rahoitusta saadaan turvattua muutaman vuoden ajan suomalaistenkin veronmaksajien rahoilla.

Näkymä palkansaajille ja eläkeläisille on varsin ankea. Tosiasiassa he maksavat eurokriisin vaatiman setelirahoituksen elintasonsa laskuna. Eikä ole edes selvyyttä siitä, kyetäänkö kriisi näin ratkaisemaan?

Ketkä tukevat ja miksi?

On mielenkiintoista ketkä ajavat voimakkaimmin euron tukemista hinnasta välittämättä? Se, että maailmalla optimistisia kannanottoja antavat euroon linkittyvien organisaatioiden johtajat, ei tietenkään ole kummallista. Mutta Kataisen argumenttien loppumisesta kertoo se, että hän on julkisesti kerjännyt europolitiikkaa tukevia lausuntoja työmarkkinatahoilta.

Yritysmaailman ja EK:n johto on sellaisia runsaasti antanutkin. Viimeksi euroa tukevien lausuntojen antajaksi liittyi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Hän kehui euroa palkansaajien kannalta ja nosti perusteluksi matalat korot ja alhaisen inflaation. Jokin aika sitten Lylyn
puoluetoveri valtiosihteeri Raimo Sailas ryttäsi liian matalat korot osoitukseksi häiriötilanteesta. Matalien korkojen hyöty on sitä paitsi lypsetty palkansaajilta moneen kertaan korkeiden asuntojen hintojen kautta. Edellä olevan euron vaatiman setelirahoituksen aiheuttaman voimakkaan inflaation näkökulmasta euron ylistäminen alhaisen inflaation perusteella on lievästi sanottuna kummallista.

Finanssikriisin puskiessa päälle Jyrki Katainen eri yhteyksissä kauhisteli kriisin vaikutuksia sillä, kuinka suuria tappioita työeläkeyhtiöt siinä kärsivät. Se kertoo, mistä Kataiselle on annettu ohjeet pönkittää euroa loppuun asti. Sattumalta noiden yhtiöiden hallituksissa istuu euroa raivokkaasti puolustavia yritysjohtajia. Samoissa elimissä on myös palkansaajajärjestöjen pomot, esimerkiksi Lauri Lyly on Ilmarisen hallituksen varapuheenjohtaja. Setelirahoituksella ”pelastetussa” eurossa (jonka pelastamisen onnistuminenkin on arvoitus) noissa hallintoelimissä istuvat työmarkkinajohtajat voivat parhaimmillaan pelastaa oman asemansa – eläkeläisten kustannuksella.

Kylmän sodan tuoksinassa kehitettiin uusi ydinräjähde, neutronipommi. Se tuhosi ihmiset, mutta jätti rakennukset tuhoamatta. Euron tuesta on tulossa uudenlainen ”neutronipommi”. Se tuhoaa eläkeläiset, mutta jättää hyvien veljien valtarakenteet koskemattomiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Olli Pusa

Toki on varsin epäselvää, pystyykö setelirahoituksella ratkomaan talouskriisiä. Esimerkiksi USA:n keskuspankkijärjestelmässä suhtaudutaan asiaan kriittisesti.

http://dallasfed.org/assets/documents/institute/wp...

Euroalueella sen ensisijainen tarkoitus ei olekaan korjata talouden ongelmia vaan siirtää kriisimaiden velkavastuita paremmassa asemassa oleville euromaille.

Jorma Kassinen

Euroopassa homma hoidetaan eri tavalla kuin USA:ssa.
Täällä vain valtiot saavat rahaa ilmaiseksi (inflaatiossa se joka ensimmäisenä saa rahat voittaa).

USA:ssa jättävät vähän yrityksille, yrittäjille, sijoittajille, säästäjille, eläkeläisille ja palkansaajillekin.
USA:n malli on kansalaisen kannalta parempi, euroopan valtion ja pankkien kannalta parempi.

Yritys joka haluaisi investoida ei saa tällä hetkellä edes Suomessa helposti lainaa ja korko taitaa olla 5% paremmalla puolella.

Olli Pusa

USA:ssa FED:n QE-projektit on tarkoitettu kai pääasiassa talouden elvyttämiseen. Euroopassa tavoiteena on saada asiansa holtittomasti hoitaneille maille lisää velkaa paremmin asiansa hoitaneiden piikkiin.

Raimo Sailas taisi jossakin haastattelussa todeta, että ei tässä olla pelastamassa euroa tai EU:ta vaan eri maat ajavat härskisti omia kansallisia etujaan.

Siinä on yksi ero USA:han.

Jorma Kassinen

USA:ssa pelastettiin kansantalous.
Euroopassa ihmisillä ei ole niin väliä, täällä pelastetaan vain Saksalaiset ja Ranskalaiset pankit häpeältä.

En tiedä hyväksyttäisiinkö tuollaisia 50% nuorisotyöttömyyslukuja edes Kiinassa tai Pohjois-Koreassa.
Euroopan keskusjohdossa ne ovat hyväksyttäviä.

Olli Pusa

Eurooppaan ollaan kovalla tohinalla pystyttämässä pankkiunionia. Siitä ollaan keskustelevinaan, valvooko se vain suuria pankkeja vai kaikkia pankkeja. Sivuun on jätetty se, että Euroopan vakausmekanismi EVM, johon Suomikin on sitoutunut laittamaan 12,6 miljardia tulee olemaan tuon pankkituen lähde.

Siis kriisiin ajautuvia espanjalaisia, ranskalaisia, saksalaisia ym. pankkeja tullaan pelastamaan suomalaisten veronmaksajien rahoilla. Tuosta ei kukaan puhunut silloin, kun Suomen osallistumisesta EVM:ään päätettiin.

juha aaltonen

O. Pusa kirjoitti, sen skennaarion, mikä tulee toteutumaan, vaikka ekp laitaa satamiljoonaa miljardia, setelisotkua, niin ,yhteishyvän suurin häviäjä on eräs pieni pohjoinen valtio, tämän inflatoorisen rahan arvon menetyksen myötä, sekä Suomen pankin , lue Ekp, kautta tulevien vastuiden muassaan tuoma rupeama, laittaa Suomen talouden suoraksi viivaksi vuosisksi eteenpäin.

Olli Pusa

Suomi on hoitanut asiansa eurooppalaisen mitan mukaan hyvin, vaikka se siltä ei aina tunnukaan. Síksi meille lasku tulee olemaan poikkeuksellisen suuri.

Kun euromaiden velat muutetaan yhteisvastuullisiksi, kaikilla on velkaa saman verran kuin keskiarvo. Suomen velkataso on nyt matalampi ja siksi se meillä nousee enemmän kuin muualla. 100 miljardia.

Suomessa julkinen veronkanto ja virallinen BKT on korkea eurooppalaisittain. Sen seurauksena EU-liittovaltiossa ja tulonsiirtounionissa me maksammepoikkeuksellisen paljon tukea heikommille maille. Arvio 10 miljardia vuodessa.

Pankkiunioni tarkoittaa paitsi yhteistä pankkivalvojaa, myös verovaroilla rahoitettavaa suoraa pankkitukea. Espanjassa tätä jo aloiteltiin ja tuki maksetaan vakausmekanismista eli suomalainen veronmaksaja maksaa rahoitsan tukea pankeille maassa, jossa ne ovat sössineet asiansa. Suomessa ei ole samassa mielessä pankkikriisiä, sen laskun maksoimme jo 1990-luvulla.

Sitten setelirahoituksen tuoma inflaatio, joka romuttaa eläkkeitämme.

Ja Suomi roikkuu sitkeästi tässä euron konkurssipesässä.

Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro
Olli Pusa

Asia ei ole kovin mahtava vaan pikemminkin kauhistuttava.

Käyttäjän Sweep kuva
Kai Samanen

Hyvä kirjoitus. Tosin tämä kaikki on ollut tiedoss sekä arvattavissakin.
Nämä pelimerkit ovat nyt menossa ja pöydällä.

Olli Pusa

Mario Draghi jo lupasi käytännössä julkisesti, että EKP alkaa ostaa kriisimaiden énintään kolmevuotisia velkapapereita. Se kuulemma mahtuu EKP:n valtuutukseen, eikä vaadi siis mitään lupia muualta. Ja kolmivuotisia papreita rullaamalla kriisiä voidaan pidentää ja EKP:n riskejä kasvattaa.

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/mario+draghi...

Mielenkiintoista nähdä eroaako Bundesbankin pääjohtaja Weidman virastaan, kuten on vihjaillut, kun tuollaista toteutetaan vastoin hänen tahtoaan.

Ja mielenkiintoista on, että tässä Erkki Liikanen on eri linjoilla kuin Bundesbank. Kenenhän valtuuttamana hän toimii? Suomen Pankin pankkivaltuusmiesten puheenjohtaja taitaa olla Ben Z. Hän on kyllä jo julkisesti esittänyt kritiikkiä tukitouhua kohtaan, mutta onko hän huolehtinut omista virkavelvollisuuksistaan, joihin taitaa kuulua mm. Liikasen valvonta?

Sirpa Abdallah

Katselin ja kuuntelin eilisen illan MOT-lähetystä "toissijaisena harrastuksena". Ymmärsinköhän ihan oikein kun käsitin ettei EKP:n säännöt salli EU-17 maiden suoraa tukemista, mutta pankkien kylläkin. Lisäksi Erkki Liikanen mielestäni sanoi että EKP edellyttää maiden panevan "säästökuurit" voimaan ennenkuin pankkeja varten voidaan bondeja ostella. Saksalainen kuitenkin haraa vastaan. Toivottavasti loppuun saakka.

Näppäilin tietokoneella samaan aikaan jolloin saattoi jotain mennä jopa ohi korvieni. Sellainen kuva kuitenkin jäi että Liikanenkin on tavallaan EKP:ssa omien sanojensa mukaan yksityishenkilönä päättämässä, ei siis SP:n pääjohtajan roolissa. Onko tosiaankin noin että meidän veronmaksajien niskaan voidaan heitellä maksettavaa tuollaisten yksityishenkilönä toimien?

Meidän kimalaiset ja mehiläiset taitavat haistaa hunajan kaikkialle muualle mutta ei kotimaan hyväksi?

http://areena.yle.fi/tv/1626970

Olli Pusa

Homma toimii niin, että pankit ostavat kriisimaan velkakirjoja ja EKP ostaa ne sitten pankeilta. EKP ilmeisesti määrittelee ylärajan euromaan velan hinnalle ja jos hinta nousee liian korkaksi ostaa papereit pois. Sillä yritetään estää euromaan putoaminen pois velkamarkkinoilta.

Itsekin ihmettelin tuota Liikasen sepustusta. Hän on EKP:n neuvostossa siksi, että on Suomen Pankin pääjohtaja. Jos Liikanen potkitaan pois pääjohtajan virasta, hän lentää samalla EKP:n neuvostosta ja uusi pääjohtaja tulee kehiin.

Liikasen lausunto tuntuu suorastaan öykkäröinniltä. Suomen Pankki toimii eduskunnan vastuulla eli viimekädessä veronmaksajien vastuulla. Sitä varten on eduskunnan pankkivaltuutut, että he ohjeistavat pääjohtajaa. Minusta kyse ei ole Liikasen yksityisestä mielipiteestä ainakaan suhteessa suomalaiseen päätöksentekoon, riippumatta siitä mitä Liikanen itse kuvittelee. Liikanen on tässä asiassa ollut rahaa lypsävien maiden apurina eikä edes ole ollut samassa linjassa Bundesbankin kanssa. Suomen hallitus taas on julistanut olevansa Saksan kanssa samalla linjalla.

Mitenhän tämän Liikasen sooloilun selittää Bez Zyskowich, joka on pankkivaltuusmiesten puheenjohtaja ja joka on julkisuudessa vaatinut esim. Kreikan lainahanoja kiinni. Ettei olisi pisteiden keruuta ja pölhöpopulismia?

Sirpa Abdallah

No nyt sitten Draghi on on tullut ulos "kaapista" kertomaan että kyllä sittenkin kriisimailta voi EKP lähteä ostamaan velkakirjoja, mutta vain alle 3 vuoden. Sen yli ei voida mennä perussopimuksen puitteissa. Kukahan tässä nyt oikein puhuu EKP:n säännöistä totuutta ulospäin? (Lähde: Taloussanomat)

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2012/09/04/dr...

Olli Pusa

Ei euroalueella ole missään vaiheessa piitattu sopimuksista tai säännöistä. Olihan eurotukijärjestelytkin vastoin sopimusten nimenomaista kiertoa. Samaa huijausta tämä on edelleenkin.

Sixten Korkman taisi jossakin haastattelussa vastata asiaan rehellisesti. Jos on euron pelastamiseksi pakko tehdä jotakin laitonta, niin se tehdään laeista ja sopimuksista piittaamatta. Jos joku sitten vuosien päästä toteaa asian laittomaksi, niin se on silloin.

Tuo Draghin puhe kertoo, miten menetellään. EKP kaataa kriisimaihin seteleitä täysin holtittomasti noiden 3 v. lainojen kautta. Sillähän ei ole paljoa merkitystä, onko laina aika pitempi, koska lainat voidaan 3 v. päästä uusia. Ja rahaa tullaan kaatamaan paljon, koska hanojen auettua kriisimailla ei ole enää mitään tarvetta korjata talouksiaan.

Tuloksena on euroalueen velkojen yhdistäminen. Seuraava suuri temppu tässä tehdään sitten, kun saavat EU-liittovaltion pystyyn. Silloin EKP:n hallussa olevat kriisimaiden velat siiretään liittovaltiolla ja meidänkin maksettavaksi.

Lopputulos Suomelle: Lisää velkavastuuta 100 miljardia. Suomi maksaa tulonsiirtona kriisimaille vuosittain ainakin 10 miljardia. Ja setelirahoituksen käynnistämä inflaatio tuhoaa suomalaisen eläkejärjestelmän. Eiköhän siinä ole Vanhaselle, Kiviniemelle, Kataiselle ja Urpilaiselle riittävästi meriittejä tulla palkituiksi EU-liittovaltiossa. Ja liittovaltio tietenkin kirjoittaa Suomen historian ja tuo sekoilu ja petos esitetään suurena sankaritekona.

Odotan, että pankkivaltuuston puheenjohtaja Ben Z. vaatii julkisesti Liikaselta selitystä hänen toimistaa EKP:n neuvostossa.

Sirpa Abdallah

"Odotan, että pankkivaltuuston puheenjohtaja Ben Z. vaatii julkisesti Liikaselta selitystä hänen toimistaa EKP:n neuvostossa."

Tuskinpa antaa oma-aloitteisesti ellei joku taho sitä vaadi. Politiikan toimittajathan voisivat kysellä Ben Z:lta asiasta, mutta sekin kai vaatisi jonkin asteista vihjailua toimittajien suuntaan. Josko sittenkään saataisiin vastausta?

Olli Pusa

Pankkivaltuutettujen varapuheenjohtaja on Pirkko Ruohonen-Lerner. Hän voisi minusta myös asemansa puolesta esittää asiasta julkisen vaatimuksen Liikaselle. Toki silloin astuu Ben Z:n varpaille, mutta piilossahan Ben näkyy olevan. Kannattaisi vinkata varapuheenjohtajalle.

unnaH nenaksnaT

Avoin kirje Uuden Suomen toimitukselle:

Te tiedätte.kuka minä olen,entinen blogistinne Hannu Tanskanen. Viikon päivät sitten minulle tuli esto kommentoida tai päästä sivuni hallintaan, myös uuden topikin kirjoitus oli estetty. Kysyin syytä tähän kahteen otteeseen ylläpidolta, toimitukselta ja tekniseltä tuelta,sitten päätoimittaja Markku Huuskolta. Koskaan en sanut keneltäkään tavuakaan vastaukseksi. Katsoin G-mail-postiini,jonka kautta olin kirjautunut ja sinne oli tullut yksi varoitus ”asiattomasta tekstistä”, se oli tämä:

no-reply@uusisuomi.fi

2. elokuuta

-> minä

”Olet saanut varoituksen asiattomasta sisällöstä Uuden Suomen blogipalveluissa. Tämä on asiatonta: Taidat unohtaa,että Israel on alueen ainoa länsimainen demokraattinen valtio? Ääriryhmät joka maassa ovat eri asia. EU:n nyyhkyidealistit ovat oma lukunsa,täysin arabien puolella ja mm. Saksan historianhan tunnemme. EU:n toimet Israelia kohtaan ovat silkkaa antisemitismiä,jonka pohjavire täälläkin vanhassa natsimaassa on vahva. Iran on vannonut suoraan uuden holokaustin nimiin ja pian sillä on Euroopan ja Obaman USA:n vetkuttelun johdosta ydinase”

On uskomatonta,että tällainen on ”asiatonta sisältöä”,siis Israelin puolustaminen? Onko ”Uusi Suomi” kenties natsipuolueen julkaisu vai islamistien foorum? Kun tällaisesta (?) saa ”bännit”, voi vain todeta tämän median olevan kuin P-Koreasta, tuomio ilman perustekluja ja vastausta ei saa kysymälläkään. Harkitsen vakavasti aisan viemistä Julkisen Sanan neuvostoon,sain sieltä jo vuosi-pari sitten yhden tuomion Sanoma-konsernin ”Radio-Rockille” jatkuvasta henkilöherjasta:

http://www.jsn.fi/sisalto/4345-r-10/?search=Radio+...

En ole ainoa,joka pitää Uutta Suomea ”omituisena”,tässä kommenttia eräältä julkisuudessa hyvin tunnetulta oman alansa huippuasiantuntijalta ja eduskuntavaaliehdokkaalta (nimi poistettu pyynnöstään):

From: (poistettu)
To: Hannu Tanskanen
Sent: Tuesday, July 3, 2012 8:53 AM

”En lue Uutta Suomea, sen kirjoittajista 90 % on ihan kahjoja. Suosittelen sinullekin, että pidät etäisyyttä, etkä ainakaan ärsytä muita”

Ja lisää:
From:  (poistettu)

To: "Hannu Tanskanen
Sent: Friday, August 31, 2012 4:28 PM
Subject: Uusi Suomi

”Kommenttini 90 % kahjoista Uudessa Suomessa oli tarkoitettu vain sinulle, ei julkisuuteen.
Mitä teit, kun sait Huuskon heittämään sinut toistamiseen ulos?”
 
From: (poistettu)
To: Hannu Tanskanen
Sent: Saturday, September 1, 2012 3:40 PM
Subject: RE: Uusi Suomi

”Kai voit sentään poistaa usarin blogin? Aika kohtuutonta, jos blogisti saa kenkää mutta blogi jätetään näkyviin”

Sic.

 

Olli Pusa

En nyt ihan löytänyt liittymää euroon tai eläkkeisiin, mutta muuten en kommenttiisi osaa vastata.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Rahastoidut eläkkeet eivät ole odottamassa vanhuuttasi kuin "perunat laarissa talvea". Jokaisena aikakautena työssäkäyvät ihmiset elättävät niin lapset, sairaat kuin vanhuksetkin, niin kuin kunakin hetkenä on päätetty. Aikanaan tehty eläkkeiden rahastointi vaikuttaa vain sen hetken tulonjakoon ja ryhmien kulutuspotentiaaliin kansakunnan sisällä, (ja ulkopuolellakin jos eläkesijoitukset eivät pysy omassa maassa).

Eläkkeiden rahoituksen idea oli siirtää eläke tai osa eläkkeistä maksettavaksi pääomakorvauksien kautta eli yrityksien voittojen kautta. Eläke rahastoinnin ajateltiin rahoittavan tuotantoinfraa.

Oli miten oli, eläke on kuitenkin aina lähtöisin sen hetken työläisien työstä, tuli se eläkemaksujen tai pääomakorvauksien eli rahastojen kautta. Vaikka rahatalouden romahtaessa eläkerahastot romahtaisivat täysin ei se merkitse mitään jos reaalimaailman tuotantokoneistoa ei päästetä romahtamaan. Rahaa ei voi syödä, leipää voi.

Eläkerahastojen romahtaessa täytyy vain tehdä uudet päätökset tulonjaon mekanismeista eri kansanosien kesken(, ja jos eturistiriidat haittaavat liikaa päätöksentekoa voi armeija tietenkin auttaa poliitikkoja.)

Ei se sen kummempaa ole.

Olli Pusa

"Vaikka rahatalouden romahtaessa eläkerahastot romahtaisivat täysin ei se merkitse mitään jos reaalimaailman tuotantokoneistoa ei päästetä romahtamaan."

Yleensä silloin kun rahatalous romahtaa, myös työllisyys putoaa. Rahaa ei tule sen paremmin rahastoista kuin eläkemksuistakaan. Kyse on koko tuotannon arvon romahduksesta ja se ei ole vain tulonjakokysymys. Tapahtui se millaisella tavalla tahansa. Kyllä se merkitsee "jotakin".

Ja vaikka pelkästään eläkerahastot "romahtaisivat" silläkin olisi hyvin negatiisisia vaikutuksia. On perittävä korkeampia eläkemaksuja, jotta saadaan kasaan eläkejärjestelmän tarvitsemat rahat. Se taas on luonteeltaan ylimääräinen palkkavero, joka kuristaa tuotantoaä ja vähentää työllisyyttä.

Esimerkiksi eläkeläiset on ryhmä, joka voi hyvinkin joutua maksamaan tuollaisen syöksyn hinnan. Sen kerrannaisvaikutuksetkin pitäisi ottaa huomioon. Toki tietyn indekseihin kajoamisen lisäksi heidän etujensa karsiminen on juridinenkin kysymys. Eurossa on kyllä tehty kokonainen sarja laittomia toimia, mutta onko Suomessa pakko siirtyä samaan? Et kai sentään ehdota, että armeijaa käytetään laittomien ratkaisujen pakottamiseen?

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Ensimmäinen sitaatti: Tietenkin rahatalouden romahdus kertoo reaalitalouden lamaannuksestakin. Mutta oikea reaktio tällaisen pääomien nollauksen jälkeen on valtion voimakas interventio tuotantokoneiston käynnistämiseksi. Väärä reaktio olisi jäädä odottelemaan sitä että "markkinat hoitaa tilanteen".

Olet oikeassa siinä ettei parlamentaarisen järjestelmän toimintaan voi luottaa tällaisessakaan tilanteessa. Eturistiriidat ja ymmärtämättömyys rahatalouden luonteesta saattavat hyvinkin saada virkamiehet valmistelemaan ja edustajamme äänestämään jonkin lobbarin näennäisloogisen ehdotuksen mukaan, tuloksena se että tulonjaossa "luu jää käteen" etenkin heikompiosaisilla.

Yritin vain sanoa ettei ole olemassa mitään "luonnonlain kaltaista" syytä miksi käsillä oleva kriisi koskisi enemmän eläkeläisiä kuin muita. Kaikki riippuu Arkadianmäen ahkeruudesta.

Olli Pusa

En yrittänyt väittää kriisi sinänsä koskisi enemmän eläkeläisiä kuin muita. Toki eläkeläisillä on usein se ongelma, että se heillä on usein katkennut yhteys työelämään ja eläkkeen romuttumista on vieläkin vaikeampi korjata kuin muilla.

Tämä eurokriisi kohtelee raasti keskiluokkaa, joka maksaa verot. Kun euroalueen velat yhteisvastuullistetaan (sitähän tässä tosiasiassa ajetaan), Suomenkin velka on yli 90% BKT:sta eli kasvaa lähes 100 miljardilla. Ja lopputuloksena olevassa liittovaltiossa suomalaiset veronmaksajat maksavat 10 miljardia vuodessa tulonsiirtoja kriisimaille.

Kyllä tässä kurjuutta tulee riittämään kaikille. Mutta erityinen kohteeni on se, ketkä ajavat todellisuudessa tätä politiikkaa ja painostavat Kataisen hallituksen hulluuksiin. Se on paljolti sama porukka kuin eläkeyhtiöiden hallituksissa istuvat yritysjohtajat ja työmarkkinapomot. He turvaavat (tai kuvuttelevat turvaavansa) omaa asemaansa samalla kun systeemi mätänee alla.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Tulonsiirrot tavalla tai toisella ovat välttämättömiä, jos halutaan säilyttää euro. Tätä ei kansalle kerrota vai liekkö itsekään hallitus ymmärtää.

Olli Pusa

Tietenkin hallitus tietää, että jotta euro voitaisiin säilyttää, on velat yhtenäistettävä (maksaa Suomelle 100 miljardia) ja vauraammista maista on maksettava valtavat tulonsiirrot kriisimaihin (Suomi vähintään 10 miljardia vuosi). Hallitus ei vain uskalla kertoa asiaa kansalaisille, koska pelkää reaktioita.

Onko euro tuon arvoinen? Ja onko se edes pelastettavissa? Kun kriisimaat saavat loputtomasti ilmaista rahaa, häviää paine muuttaa toimintatapoja. Toki voidaan tehdä mahtipontisia suunnitelmia, joista EU on kuuluisa. Mutta on eri asia laittaa ne toimeksi. Lopputulos tästä seikkailusta voi olla karmea.

Ymmärrettävän epäsuosittuuden vuoksi tuota velkojen yhdistämistä peitellään ja se tehdään askeleittain. Liittovaltion tekeminen kiistetään joillakin siihen muka liittyvillä tunnusmerkeillä, vaikka sen kovin ydin on ositttain totta jo nyt. Ja akuuttiin kriisiin käytetään EKP:tä, joka on ainoa toiminnassa oleva liittovaltiorakenne. Siitä seuraa eläkkeet tuhoava inflaatio. Veikkaisin, että myöhemmin on tarkoitus siirtää EKP:n salkussa olevat velat ja vakaushärveleiden vastuut liittovaltion vastuulle. Silloin ne muodollisestikin kolahtavat meidän maksettavaksi.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Olet oikeassa peittelyn ja kieroilun suhteen, mutta en ole ollenkaan varma että valtiojohto ymmärtää tilanteen. Velkavastuiden muuttaminen yhteisiksi ei ole suurikaan ongelma toisin kuin täältä hamaan tulevaisuuteen jatkuva Eurooppalainen aluepolitiikka. Velat hoituvat rahoitusjärjestelmää muuttamalla, mutta eurooppalaisen kulttuurin yhtenäistäminen siten ettei aluepolitiikalle (tulonsiirroille) olisi tarvetta, on lähes mahdotonta.

Olli Pusa

En rohkene epäillä, että hallitus neuvonantajineen on täydellisiä idiootteja. Sekin olisi kauhea vaihtoehto.

Minusta velkojen yhdistämisen tuottama 100 miljardin lisävastuu suomalaisille veronmaksajille on kauhea isku. Tietenkin holtiton asioiden hoito välimerellä on sitä myös. Näen asian niin, että tuolla 100 miljardilla siirtävät meille takautuvat tuhlaamisensa ja vuosittaisella 10 miljardilla maksattavat tulevat tuhlaamisensa.

Käyttäjän SiniHirvonen kuva
Sini Hirvonen

Hyvä kirjoitus - kiitos!

Luin jostain että Olli Pusa tukeutuu Perussuomalaisiin. Sitä en jaksa ihmetellä jos näin on, koska hänen puolueensa ei tuo selväsanaista sanomaa eroa eurosta, eroa EU:sta! Mitä me teemme esityksellä pohjoisesta euroyhteisöstä tässä tilanteessa? Mitä se maksaa ja mitä se muuttaisi?

Jokainen joka haluaa oman valuutan ja oman maan itsemääräysoikeuden takaisin, pitäisi nousta nyt voimakkaasti Suomen Itsenäisyyspuolueen joukkoihin. Se on ainoa olemassaoleva puolue, jonka samona on selvä. Tämä puolue ei ole "vielä" eduskuntapuolue, mutta Te ja me teemme sen mahdolliseksi. Eduskuntavaalit voivat tulla etuajassa, sen verran huonot talousnäkymät ja sekavat olot tällä hetkellä ovat.

Itse ihmettelen suuresti muiden kuin SDP:n ja Kokoomuksen hajuttomuutta ja mauttomuutta koko hallituksessa! Eihän heillä ole mitään sanomista tästä meidän maamme lypsämisestä ja rahan syytämisestä eu:n. He ovat hiljaa, jotta saavat leikkiä hallituspuolueita! Mihin heidän oma imagonsa ja puolueensa entinen sanoma on hävinnyt. Uskovatko ja luottavatko heidän jäsenensä enää omaan puolueeseensa ja esim. Vasemmiston, joiden pitäisi välittää tavallisen kansalaisen pärjäämisestä. RKP nyt on suomenruotsalaisten Kokoomus, mutta muut..!??

Euro tuhoaa muutkin kuin eläkkeet. Tällä menolla maakunnat autioituvat, ruokamme tulee muualta kuin Suomesta, rahaa ei ole korjata kouluja, vanhainkoteja, ylläpitää kunta- valtiolaitoksia yms. Työttömyys lisääntyy, pienyritykset eivät pärjää, kun eivät saa lainaa.. Tämän kaiken on maksanut leikkiminen eurolla EU:ssa. Sairaanhoitajia tuodaan Espanjasta samalla kun omassa maassamme on hurjasti työttömiä! Jos koulutuspaikkoja, työn joustavuutta lisätään ja vaikka väliaikaisesti 6 tuntiseen työpäivään siirtyminen toisi kaivattuja töitä, eikä maksaisi yhtään sen enempää kuin yrittää elättää työttömiä. Tämä pätee alaan kuin alaan. Vanhuspalvelussa kannustetaan kotonaselviämistä loppuun saakka - vaan kun ei ole tekijöitä! Henkilökohtaisen avun järjestelmä esim. on susi. Työvoimapula on mahdoton joka kolkassa ja tulijoita olisi, kunhan työstä maksettaisiin hieman enemmän kuin 9,15 e tunti yms. yms.

Olli Pusa

En ole minkään puolueen toiminnassa mukana. Ei minulla ole estettä toimia yhdessä kenen kanssa tahansa, jos olemme tavoitteista samaa mieltä.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Mainitsit tuossa mahdollisuuden, että hallitus voi jättää eläkkeiden indeksikorotukset jonain vuonna tekemättä, kuten tehtiin 90-luvun lamassa. Eikö tällaisella toimenpiteellä ala olemaan kohta melkoinen kiire? Inflaatio on kirimässä kovaan vauhtiin ja samaan aikaan palkat laahaavat paikoillaan, mutta eläkkeet nousevat 80-prosenttisesti kuluttajahintaindeksin mukaisesti.

Kirjoitin tästä oman puheenvuoronkin. Mitä mieltä olet?

http://henrimikkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1163...

Olli Pusa

Minäkään en usko, että eläkkeet tulevat nousemaan nopeammin kuin palkat ainakaan pitempää aikaa. Jos palkkakehitys hyytyy inflaation, tullaan sama toteuttamaan eläkkeissä. Tyypillisin tapa on jättää indeksikorotukset väliin.

Kiire on oma kysymyksensä. Voi viedä vielä jonkin aikaa, ennen kuin rahan kylväminen alkaa näkyä nykyistä enemmän inflaatiossa. Sen verran totaalisesti on talous sekaisin.

Toimituksen poiminnat