OlliPusa

Sattuma vai salaliitto?

Ihmisiä syytettäessä ja tuomittaessa eri asioista pyritään aina täydelliseen varmuuteen asiasta. Aina siinä ei tietenkään onnistuta, mutta tuomio voi tulla jos asiaa pidetään riittävän varmana. Suomeksi hyvin suuri todennäköisyys voi tosiasiassa riittää tuomitsemiseen. Raja on vaikea
määrittää. Päätöksen tekevät ihmiset, joilla on ratkaisupakko ja todisteiden vapaa harkintaoikeus.

Viime aikojen keskustelussa on esiin noussut väite, että Jussi Halla-Ahon korkeimmalta oikeudelta saamaa tuomiota on käytetty keinona kääntää kansalaisten huomio pois todellisista ongelmista ja erityisesti eurokriisistä. Itse asia on oikeasti äärimmäisen vakava. Sen mukaan korkein oikeus ja media olisivat kimpassa hämäämässä kansalaisia. Korkeimmalle oikeudelle joutuminen epäillyksi poliittisesta toiminnasta olisi suorastaan tuhoisaa oikeuden luotettavuuden kannalta.

Sinänsä muiden puolueiden osalta tuollainen kilpailijan lyöminen valtiopäiväjärjestyksellä hurskastelemalla ei olisi mikään erikoisuus. Sitä suorastaan puoltaisi se, että Halla-Ahon lynkkauspartiota johti Jan Vapaavuori, jonka tehtäviin kuuluu toimia euroliemessä kiehuvan Jyrki Kataisen nyrkkinä.

Onko tällainen epäilys perusteltu? Yritin ottaa asiasta selvää hieman laajemmasta ja pitemmästä perspektiivistä tarkastelemalla asioita parin viime vuoden ajalta. Onko olemassa trendi, jonka mukaan oikeus- ja syyttäjälaitos julkaisevat jonkin syytteen tai tuomion perussuomalaisista juuri silloin, kun Euroopan velkakriisissä on meneillään jokin kriittinen hetki? Tuomioiden tai syytteiden julkaisemisen osuminen jatkuvasti noihin ajankohtiin
ei tuntuisi kovin todennäköiseltä, koska asioita käsitellään syyteharkinnassa ja tuomioistuimissa yleensä varsin pitkään. Median roolina olisi epäilyn mukaan siis nostaa asiasta valtava julkinen kohu, joka hautaisi alleen eurokriisin ja leimaisi eurokriisin hoitotapaa arvostelevat arveluttaviksi ja omituisiksi tyypeiksi. Toki kohun voisi tässä salaliittoteoriassa nostaa media itsekin kuinka tyhjänpäiväisestä asiasta tahansa, mutta epäilyksen varjo syyttäjä- ja oikeuslaitoksen yllä olisi erityisen vakavaa.

Onko tällaisesta esimerkkejä. Tarkastelen muutamaa kriisin käännekohtaa. Tarkastelu ei aikapulan vuoksi ollut kattava, mutta se antaa kuvaa siitä, kannattaako selvittelyä jatkaa. Jokainen voi jatkaa listaa haluamallaan tavalla.

1. Heinäkuu 2010, jolloin Euroopan väliaikaisesta vakausmekanismista päätettiin. Eduskunta   teki päätöksen ERVV:n hyväksymisestä 2.7.2010. James Hirvisaarta vastaan nostettiin syyte 13.7.2010. Sinänsä tapahtumat ovat aika samanaikaisia, mutta viive on 11 päivää. Asia jää tulkinnanvaraiseksi.

2. Freddy van Wonterghemia vastaan nostettiin syyte 18.10.2010. Samanaikaisesti      Suomessakin keskusteltiin väliaikaisen vakausmekanismin eli ERVV:n laajentamisesta. Esimerkiksi 19.10.2010 haastateltiin Saksan valtiovarainministeri Schäublea Taloussanomissa ja hän kertoi, että ERVV:n kapasiteettia voidaan kasvattaa 440 miljardista 1000 miljardiin. ERVV:n kasvattamisesta sovittiin 26.10.2010. Heti perään 29.10 hovioikeus julkaisi tuomionsa Halla-Ahon tapauksesta. Tässä tapauksessa syytteen ja tuomion julkistus osuus täsmälleen päällekkäin eurokriisistä käyden eskukstelun kanssa. Tapaus tukee epäilyjä.

3. James Hirvisaari sai käräjäoikeudesta vapauttavan tuomion. Asia meni hovioikeuteen, joka antoi tuomion osasta syytteitä. Tuomio julkaistiin Kouvolan hovioikeudesta 12.12.2011. EU-johtajat pitivät taas yhden monista ratkaisevista kriisikokouksistaan 8-9.12.2011. Tuon kokouksen päätöksistä käytiin taas kriittistä keskustelua kokouksen jälkeen. Mm. Olli Rehn  kehui kokouksen päätöksiä STT:n uutisissa 12.12.2011. Tapaukset osuvat täysin päällekkäin ja tukevat epäilyjä.

4. Helena Erosen blogikirjoituksesta nostetaan valtava julkinen mekkala Turun Sanomien toimesta. Varsinkin Helenan kirjoitustyylin tuntevat pitävät juttua tekaistuna myrskynä vesilaissa, mutta se velloo läpi median. Samanaikaisesti keskustellaan julkisuudessakin vilkkaasti Suomen euroriskeistä. Edellisenä päivänä oli mm. Jan Hurri nostanut Taloussanomissa esiin Suomen Pankin riskit eurojärjestelmässä. Lehteen oli tullut kiivasta palautetta ja se haastattelee Martti Hetemäkeä. 15.4 tämä myöntää, että palomuurien kasvatus voi kasvattaa Suomen vastuita. Kummallisesti tämäkin osuu kohdalleen. Tässä tapauksessa kyseessä ei kuitenkaan ole oikeuslaitoksen päätöstä, vaan kohu on median omaa aikaansaannosta.

5. Sitten finaali eli tapaus Halla-Aho. Korkein oikeus antaa hänen jutussaan tuomion julki 8.6.2012. Samanaikaisesti euroalueen kriisistä spekuloidaan valtavasti. Odotetaan ilmoitusta Espanjan tukihakemuksesta, joka tulee seuraavana päivänä eli 9.6.2012. Ajankohta osuu täydellisesti päällekäin kriisin käsittelyn kanssa.

Mitä siis tästä materiaalista voi päätellä? Se kai pitää tunnustaa, että Halla-Ahon tiedotteessaan esittämä epäilys siitä, että tällaisia tuomioita käytetään ihmisten huomion siirtämiseksi pois eurokriisistä, on itse asiassa perusteltua. Toteutustapa viittaa siihen, että halutaan asettaa eurotukipaketteja kritisoivat epäedulliseen valoon ja leimata heitä. Itse
asiassa kerta toisensa jälkeen uusituvissa uutisissa on kyse parista kolmesta tapauksesta, jotka pulpahtavat pintaa useita kertoja eri prosessin vaiheissa. Kaikissa tapauksissa on alun perin kyse kirjoituksista, joiden sinänsä tulkinnanvaraista sisältöä pyöritetään. Kirjoitukset sinänsä edustavat puhtaasti poliittista toimintaa. Pohjimmiltaan kaikissa tapauksissa on kyse sananvapauden rajoista.

Median osallisuus asiassa näyttää hyvinkin arveluttavalta. Sen kannalta kiusallisinta luulisi olevan se, että tapaukset liittyvät sananvapauden tulkintaan, jonka luulisi olevan medialle tärkeän asian. Mutta vielä kamalampaa on, jos seuraa syyttäjä ja oikeuslaitoksen ratkaisujen
ajoitusta. Voivatko ne olla sattumaa, vai onko oikeuslaitos sekaantunut poliittiseen peliin. Kansalaisten on varmaan syytä ottaa oikeus- ja syyttäjälaitoksen toiminta suurennuslasin alle.

Tämä kirjoitus oli tarkoitettu keskustelun herättämiseksi, eikä yritäkään vastata lopullisesti asiaan eli ylittyykö alussa mainittu todennäköisyysraja. Eurokriisiä on käsitelty julkisuudessa niin usein, että ainakin jonkin asian julkistamisen ajoittuminen sen päälle lienee todennäköistä. Mutta onko näitä tapauksia liikaa ja tietääkö joku lisää tapauksia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Matti Jalagin

Yksi voi olla sattumaa, kaksi epäilyttää ja kolmas tuo jo varmuuden.

Politiikka sikseen, mutta mikä on vallan puudelin rooli tässä leikissä?

Paljonko esim. HS konsernina sai kaikille lehdilleen viime vuonna lehdistö-, postitus-, kuljetus- ym. tukea eli veronmaksajien omaa rahaa?

Olli Pusa

Hyviä kysymyksiä. Minusta tulos on kuitenkin sellainen, että sekä oikeuslaitoksella että medialla helposti epäilyksen varjo yllään. Ja molemmille se on tuhoisaa. Kumpikaan ei voi lähteä poliittiseen peliin mukaan. Jos media leimaantuu vallan puudeliksi, se on sille tuhoisaa. Sehän väittää olevansa vallan vahtikoira.

Ja tuomioistuinlaitokselle tuollainen epäilyskin on tuhoisa. Äkkiä syntyisi tarve vaihtaa miehitystä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kiitos Olli tutkivasta journalismista.Jäljet johtavat sylttytehtaalle.
Miksi nyt kaikessa kiireessä ensi viikolla eduskunta äänestää Euroopan Pysyvästä Vakausmekanismista( EVM )? Kuinkahan moni arvoisa kansanedustaja tietää todella mihin paperiin Katainen on piirtämässä nimeään?Rahahana EU:n syövereihin avataan pysyvästi- ohi eduskunnan.
Myönteisellä päätöksellä Eduskunta sahaa omaa oksaansa, jolla itse istuu.

Olli Pusa

Suomi sitoutuu ainakin 12,6 miljardin vastuisiin, koska allekirjoituksen jälkeen EVM:n rahaa voidaan käyttää Suomen kannasta välittämättä. Ja samanaikaisesti myönnetään, ettei euron romahdusta voida näillä rahoilla estää.

Samalla väitetään, että euron romahdus voidaan estää tekemällä liittovaltio. Kun siinä raha annetaan Etelä-Euroopalle suoraan tulonsiirtona ja avustuksena, ehkä niiden velkaongelma vähän helpottaakin...

Suomen maksuosuudeksi laskin muualla vähintään 10 miljardia vuodessa. Liittovaltio tarvitaan vain näitä tulonsiirtoja varten, eihän yksikään kriisimaa, Saksasta tai Ranskasta puhumattakaan, todellisuudessa halua tuollaista rakennetta. Siksi yritetään muita väliaikaisratkaisuja kuten eurobondit tai EKP:n suora rahanjako kriisimaille. Meidän kannalta sen looputulos on sama kuin liittovaltion tulonsiirroissa, toteutettuna vain erilaisella tavalla.

Kyllä tuo varmasti sen verran epäsuosittua touhua on Suomessa, että savuverhoja tarvitaan asian peittämiseen.

Kari Ahlava

"Eurokriisiä on käsitelty julkisuudessa niin usein, että ainakin jonkin asian julkistamisen ajoittuminen sen päälle lienee todennäköistä. Mutta onko näitä tapauksia liikaa ja tietääkö joku lisää tapauksia?"

Pidetäänpäs silmällä nyt tästä eteenpäin, kun eivät nämä eurokömmähdykset suinkaan ole vielä ohi.

Bilderberg tiedot lähtivät netistä käsin vasta lehdistöön. Hallituksen puolelle vaikuttavat olevan kallellaan suurimmat tekijät, vaikka jonkin asteista tasapuolisuutta onkin esiintynyt.

Olli Pusa

Tietysti on syytä seurata jatkossakin, mutta tuo oli pikainen raapaisu ja tulos yllätti. Kannattaisi koota tietoja laajemmin parin vuoden ajalta ja katsoa löytyykö tapauksia lisää.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kyseessä on aivan varma salaliitto jossa niin oikeuslaitos kuin lehdistökin on valjastettu poliittiseen peliin vanhojen puolueiden hyväksi.

Koko maa on kuin pikku neuvostoliitto ja ihmetyttää miten olemme yleensä päässeet EU:n jäseniksi, varmaan koska lainaamme ja takaamme vaikka mitä, sekä myymme kansallisomaisuutemme pilkkahintaan!

Poliitikot ovat ostaneet EU:n hiljaiseksi veronmaksajiemme rahoilla, jotta voivat ylläpitää näennäisdemokraattista oikeusvaltion irvikuvaa jossa oikeuslaitoskin on poliittisessa ohjauksessa!

Olli Pusa

Minä en uskalla sanoa, että kyseessä on varmasti salaliitto. Mutta jonkinlainen "syytä epäillä"kynnys saattaa tälläkin aineistolla jo ylittyä.

Kaisa Jalis

Suomi on pieni maa - ja varmasti Kokoomuksella on frendejä oikiksen käyneissä, ellei koko Oikis kuulu Kokoomukseen...

Perussuomalaisten täytyy vain kadottaa tietty sinisilmäisyys suhteessa näihin megaluokan pelureihin.

Mitä Kataisen jengi tekee perussuomalaisille, se tekee sen koko Suomelle.

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Olli Pusa

Tässä voi olla mukana muitakin pelureita. Ota huomioon, kuinka laajaa perinteistä valtaa sixpack edustaa.

Olli Pusa

Esimerkiksi yllä ja Janne Suurosen blogissa mainitussa Demlassa on demareilla vahva edustus. Demlan puheenjohtaja Martta October oli peruspalveluministeri Maria G:n eritysiavustaja. Joutui sitten pois paikalta omavaltaisen sooloilun vuoksi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Hieman taitamattomasti piilotettua agendaa Pentikäiseltä. Toimituksessa esiintynyt "liikutuksia", sillä tämä ei pidä muuten paikkaansa.

"Suo­mes­sa käyn­nis­tyi tuo­reel­taan kes­kus­te­lu Es­pan­jan pe­las­tus­pa­ket­tiin osal­lis­tu­mi­ses­ta. Fi­nans­si­mark­ki­noi­den asian­tun­ti­jat va­kuut­ta­vat yh­des­tä suus­ta, et­tä Suo­men mu­ka­na­olo on tar­peen. "

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Espanjassa+kulkee...

Olli Pusa

Esittämäni asiat ovat sinänsä linjassa tuon muun höpinän kanssa. Finanssimarkkinoiden asiantuntijana nostetaan linkissäsi esiin mm. Vesa Vihriälä. Hän toimi vielä vaähän aikaa sitten Rehnin kabinetissa. Onko hän riippumaton asiantuntija?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Erittäin tarkoitushakuisesti lainattu kavereita, eikä tulkinta "kaikkien asiantuntijoiden tuesta" vastaa mitenkään lausuntoja.

Tämähän ei tietenkään Pentikäistä estä - en sitten tiedä, mikä Mikkeä vaivaa, ehkä hän uskoo olevansa aidosti oikealla asialla. Markkinat ainakin olivat asiasta eri mieltä.

Oleellisempana näkisin, että Rehnin konttorista lähtemisen jälkeen lausunnot ovat olleet Vihriälällä melkoisen kriittisiä kriisinhoitoa kohtaan. Hyvä suunsa puhtaaksi puhuja siitä on tulossa, IMF:n Simon Johnsonin ja World Bankin Joseph Stiglitzin tavoin.

Olli Pusa

Olen samaa mieltä. tarkoitushakuisuus paistaa läpi. Jotenkin vaikea kuvitella, että Pentikäinen olisi hyväuskoinen ja naivi. Silloin jäljelle jäisi tarkoituksellinen tietyn agendan ajaminen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Pakko postata myös tänne, turha väittää, ettei vastuunkanto kannata:

How do you say “revolving door” in French? Crédit Agricole has appointed Xavier Musca — who was Nicolas Sarkozy’s chief of staff before Mr. Sarkozy lost his re-election bid for president of France last month — as an executive vice president, responsible for international retail banking, asset management and insurance.

http://dealbook.nytimes.com/2012/06/14/sarkozys-fo...

Olli Pusa

Tuollaista lobbausta esiintyy nytkin Suomen hallituksessa. Se on erittäin tehokasta ja halpaa. Kun lobbari istuu vallankäytön ytimessä, hän voi reaaliaikaisesti vaikuttaa asioihin. Ja edullisuus tulee siitä, että veronmaksajat eli lobattavat (edustajansa välityksellä) maksavat lobbarin palkan.

Jos virka menee alta, on tietysti selvää, että pankin uskollinen soturi saa paikan pankista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mielenkiintoista. Laitan tähän perspektiiviä lisää. Sangen kattavan blogikirjoitushistoriikin valossa voi löytää jotain sopivaa.

Heinäkuussa muistan, että edustaja Hakkaraisesta puhuttiin paljon. Olin itse viettämässä parin viikon lomaa, joten minulla ei oikein ole tarkkaa muistikuvaa, miten asioita on tullut käsiteltyä silloin.

Sitten se todellinen pommi oli 21.7. Brysselin kokous, jossa oikeastaan nämä katastrofipäätökset alkoivat tulla solkenaan. Kokousta ennen tunnelmat olivat markkinoilla perin apeat. Toki EBA:n uljaat stressitestit olivat myös tulleet vasta julki, joten edustaja Hakkaraisen kohdalla ajateltiin olevan suurempi mediahuomioarvo. Erityisesti, kun muistamme miten tarkkoja suuntaviivoja EBA:n stressitestit ovat antaneet.

18.7.2011 "Kohta tienataan Italialla ja Espanjalla!" http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/78344-k...

20.9.2011 Kirjoitus arvostetun Lombard Street Researchin johtajan, Charles Dumas'n näkemyksiä siitä, että Kreikka on pian pihalla eurosta: http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/83557-k...

Samaan aikaan aprikoitiin JSN:n päätöstä siitä voiko persutella vai ei.

Tapaus 2, eli vakausrahaston kasvattamisesta ennakkokirjoitteluun sopinee tämä:

19.10.2011 http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86144-v...

Mielenkiintoinen kohta tuossa on, että VM:n silloisten laskelmien mukaan Lehman-konkka maksoi 30 miljardia, mutten ole sitä linkittänyt mihinkään ilmeisesti sillä oletuksella, ettei tuo luku muutu. Nyt se kuitenkin onkin maksanut 40 miljardia. Ministeri Urpilainen korotti pariinkin kertaan ääntään, kun hän puhui nimenomaan 40 miljardista. Tämä 33% lisäys? Onko jollakulla innostusta tutkia asiaa?

Tapaus 3. Pääministeri David Cameron torppaa Merkozyn idean transaktioverosta ja mitä kaikkea hullua kokouksessa tuleekaan esille. EVM:n muutosehdotukset? Tällainen hassu kuriositeetti: "Lyhyen ajan tähtäimessä näitä Välimeren maita ei pelasta mikään, ei edes hienot vakausrahastot. Yhtä mahdoton idea on eurobondit saada myytyä velkaa. Moottori yskii jo, väliaikaisella vakausrahastolla on jo omat ongelmansa." Koko pohdinta http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/91126-k...

Tuossa euroalueen kiihtyvää rytinänhakuista menoa. Kovaa on tultu, kieltämättä. Mutta tuossa on se piste, milloin britit ovat ensimmäistä kertaa osoittamassa halunsa tehdä pesäeroa koko tivoliin. Pointtina on ollut, että koittakaa Suomen hallituksen kaverit nyt oikeasti nähdä, pois tästä hulluudesta - pohtikaa miksi britit ovat tekemässä tämän liikkeen. Nyt britit ovat jo koko EU-eroa pyörittelemässä ideointiasteella. Meillä huudetaan, ettei pakkopaidan remmit ole tarpeeksi tiukalla vielä.

Tapaus 4, kirjoitustauko. :(

Tapaus 5 lienee jo muutenkin muistissa.

---

Sitten ihan sitä pohdintaa. Mielestäni oma linjani, jolloin pyrin aina ennakoimaan mahdollisimman tarkkaan lyhyen aikavälin (n. viikko) tapahtumia tiheään ja sitten välillä pidempää kehityskulkua, jos suuria linjoja miettii. Esimerkiksi tuo David Cameronin torppausjuttu oli minulle ehkä "liiankin tuttu", kun luen myös paljon brittimediaa. Oliko Suomen mediassa enempi kohkattu transaktioveroa ja euroalueen suunnitelmia uutisotsikoissa? Brittien vaivihkainen hivuttautuminen loitommas koko mielipuolisuuden laboratoriota on tietysti aika masentavaa tuoda otsikoissa esiin. Ennakoiva toimintani kuitenkin "vesittäisi" herkullisen skandaalimaiskuttelun, koska kauttani eurokriisin kiemuroista tietää jo hyvin usein ennen kuin niistä löytyy riviäkään esimerkiksi Ylen tai HS:n verkkosivuilta. US ei tietenkään voi tyylini vuoksi pitää niitä esillä, mutten usko toimituksen olevan kovin tyytymätönkään minuun tai pitäväni minua persona non gratana.

Tarkoitushakuiseen salaliittoon en usko. On huomattava, että ennenkuulumattoman ek-vaalivoiton jälkeen media luonnollisesti tutkii ja tiedottaa. Ilmiönäkin Perussuomalaiset kiinnostaa: mikäs porukka se tämä on, joka tähän pystyi? Valitettavasti muutama tapaus osoittaa sen, ettei ihan mitään voi enää tölvästä ja sitten jos on tullut tölvänneeksi aiemmin niin asian pitäminen tapetilla (case Halla-aho) on aina riskikästä. Pohdin sitä itsekin, että voiko noin vain tyytyä hovioikeuden päätökseen ja jättää itselleen rikollisen leiman? Kohu olisi ollut pienempi, mutta nyt riskit aktualisoituivat. Koska Perussuomalaisiin kohdistuu ihan erilainen mielenkiinto niin porukan "terävin kärki, eturintama" joutuu enemmän suunnittelemaan omia tekojaan ja sanomisiaan.

Toiseksi, niin sekä eurokriisin skandaalikokouksia ja näitä ikäviä Perussuomalais-juttuja on molempia aivan liiaksi ja turhan usein, joten on jo matemaattisesti todennäköistä, että päällekkäisyyksiä syntyy.

En allekirjoita tahallista harhauttamista, mutta kuten D. Cameronin kohdalla on nähtävillä - media on sokea tietyille aspekteille. Se on yksinkertaisesti vain sokeutta, ei tahallista salailua.

Olli Pusa

Tuota tarkoitin, kun sanoin että muut voivat penkoa lisää. Mediassakin on erilaisia toimijoita, mutta jos muutama tarpeeksi iso haluaa nostaa kohua, se ei taida olla vaikeaa lietsoa.

Kriisikokouksia on ollut usein, totta. Mutta minä en ole tuota prosessia seurannut omakohtaisesti, pikemminkin sivusta seuraajana. Kaikkia tapauksia en pikaisesti edes saisi googletettua. Noita mainitsemiani kirjoittelujuttuja on ollut vain muutama ja niissä muutama päätös. Kaikkiaan alle 10. Ja kahden vuoden aikaan taitaa mahtua 500 työpäivää. Onko yhteensattuma sattumaa vai ei?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kaikilla on edelleen vapaus valita seuraamansa mediaa. Lueskelen näitä paria harvaa suomenkielistä talouspuolelle keskittynyttä mediaa, ja sitten suuremman eurokriisikuvan haen maailmalta.

Oliko tämä "Tapio Oksanen", joka jonkun persukohun yhteydessä kirjoitteli, että tapaus tuo huonoa mainetta koko maailmalle, kun joka paikasta saa siitä lukea. Tein empiirisen testin silloin ja pyrin useammalla eri hakusanayhdistelmällä hakea ko. tapauksesta uutisia maailmalta (en enää muista mikä kohu se nyt olikaan). Tulos oli: nolla osumaa sieltä sun täältä.

Eli, olen aika persukohusta suodatettu, ja siksi enempikin tietämätön mistä nämä ihmiset jahkaavat blogikaupalla.

Tuntuu, että PS koetaan vain uhkana ja parempi on, että tämän maan kansalaiset myydään vaikka orjiksi kaikki kuin kuunneltaisiin, mitä puolueella on sanottavana.

Jokainen valitkoon fiksuutensa rajoissa ne asiat uutisissa luettaviksi, mitä katsoo kiinnostavan.

Mutta huonolta näyttää. Tällainen kuvankaappaus eräänä iltana ns. iltapäivälehden nettisivulta: http://i106.photobucket.com/albums/m258/Drauglir/k...

Olli Pusa

Juu. Harva ulkomaalainen suomalaisia lehtiä lukee.

Tuolla kohulla yritetään ehkä vaikuttaa suuren yleisön mielipiteisiin. Ihmiset ovat ihmeissään ja ärtyneitä europolitiikasta ja argumentit politiikan puolesta ovat aika kehnot. Silloin on tärkeää saaha huomio muualle ja leimata kriitikot pelleiksi. Se voi jonkun aikaa onnistuakin, jos mediassa riittävän moni toimija on samassa veneessä.

Minun kaltainen ulkopuolinen saattaa nähdä tilanteen selvemmin kuin perussuomalisten toiminnassa mukana oleva. Ja en vähättelisi tuota kulissien takaista vaikutusvaltaa. Puolueorganisaatioilla on käsittämättömät lonkerot.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eipä minullakaan niin rankasti ole "puoluetoimintaa" - tai millaiseksi sen nyt voisi tulkita. Silloin tällöin lyhyttä s-postiviestittelyä yhden tahon kanssa eurokriisihavainnoista. Usein havainto on tehty vastaanottopäässä, mutta toisinaan siitä voi olla hyötyäkin.

Mutta enempikin minua voi kohdella yhtä lailla "ulkopuolisena". En usko 25 euron vuosittaisen ylimääräisen maksun niin paljoa vaakakupissa painavan.

Käyttäjän anjaseitakumpu kuva
Anja Seitakumpu

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta ja vastauksista.

Jos ette ole käyneet vähään aikaan lukemassa Jyrki Virolaisen blogia niin teitä kenties saattaisi kiinnostaa kaksi viimeisintä.

torstai, kesäkuu 14, 2012
610. KKO:n nimitysruletissa jälleen jymy-yllätys
21 kommenttia

ja

609. Jussi Halla-ahon etikettivirhe: Arvosteli KKO:ta saamastaan rikostuomiosta. Halla-ahon käytös on silti vähäistä verrattuna oikeusministeri Johannes Koskisen menettelyyn
maanantai, kesäkuu 11, 2012 69 kommenttia

http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/

Olli Pusa

Mielenkiintoinen linkki. Laki ja säännöt on suhteellista, ainakin eduskunnassa.

Käyttäjän ReinoReinonen kuva
Reino Reinonen

Alkuperäinen kirjoitus Muutama täky Illmanin Mikalle on päivätty 3.6.2008. Yhtenä kirjoituksen motiivina voidaan pitää syytteenkalastelua ja huomiontavoittelua tilanteessa, jossa - kuten me mukana olleet muistamme -, median taktiikka oli vaieta maahanmuuttokritiikki kuoliaaksi.

Illmanin Mika päätti kuitenkin olla tarttumatta täkyyn tuolloin.

Kuntavaalit pidettin 26.10.2008. Halla-aho valittiin kaupunginvaltuustoon.

Kului yli puoli vuotta alkuperäisestä blogikirjoituksesta. Seuraavan vuoden alkupuolella eurovaalit lähestyivät. Halla-ahon kaikki blogikirjoitukset käytiin läpi syyttäjän vaatimuksesta (ajankohtaa en jaksa googlata). Halla-aho kirjoitti foliohattuisesti 17.2.2009:

http://halla-aho.com/scripta/its_raining_shit_hall...

"Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske kertoo lehdissä, että kiihotusepäilyjä koskeva syyteharkinta valmistuu kahden kolmen viikon kuluttua eli juuri silloin, kun perussuomalaiset lyövät eurovaaliehdokaslistaansa lukkoon. Varmasti sattumaa, kuten kaikki muukin."

27.3. syyte julkistetaan:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/55000-halla-aho-sa...

"Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei kerro vielä kantaansa siihen, voiko Jussi Halla-ahosta tulla puolueen EU-ehdokas. Hän kertoo kantansa puoluehallitukselle lauantaina."

Halla-ahosta ei tullut PS:n ehdokasta eurovaaleissa.

Olli Pusa
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lainaan edesmenneen äitini erästä lempilausetta,"voi jestas teidän kanssanne".

Olli Pusa

Jos epäilykset puuhistanne pitävät paikkansa, äitinne on ollut oikeassa. Selväjärkinen nainen ilmeisesti.

Petri Haapa

Älytöntä salaliittoteorisointia.

Olli Pusa

Mutta todennäköisyydet. Kuvattuja tapahtumia on alle kymmenen, kahden vuoden ajalla arkipäiviä 500. Mikä on todennäköisyys, että nuo kymmenen päivää osuvat juuri kriisipäiville.

Kun olet saanut asian laskettua ja esität laskelmasi perusteluineen, palataan keskusteluun.

Jan Gustafsson

Todennäköisyys riippuu myös kriisipäivien lukumäärästä. Viimeiset kaksi vuotta kriisi on ollut käytännössä jatkuvassa akuutissa vaiheessa.

http://en.wikipedia.org/wiki/2000s_European_sovere...

Olli Pusa

Tuo on totta. Kriisipäiviä on ollut paljon. Kuitenkin kriisissä on omat kulminaatiohetkensä , jolloin on väännetty kättä suurista linjoista tai on käsitelty lakeja eduskunnassa. En ole yrittänytkään arvata, kuinka suuri osa viimeisen kahden vuoden 500 arkipäivästä on kriisin akuutteja päiviä. Suuren osan aikaa kriisi on muhinut pinnan alla. Siitä kirjoitetaan nettipalstoilla, mutta ei ole huippukokouksia eikä lakeja äänestyksessä eduskunnassa.

Tuollainen arvio tarkentaisi paljon todennäköisyyksien laskentaa.

Simon Wahlroos

Taasko Petri Haapa täällä inttää asenteellisia ennakkoluuluojaan.

Tiedoksi Petrille vain ettei tämä ole mikään huutokauppa vaan keskustelufoorumi.

Petri Haapa

Ihmeellisiä "persukärpäsiä" liimautuu perääni paikassa kuin paikassa.

Juha Salmi

Lisätään listaan vielä Nokian uutinen, tuli aivan sopivasti välikysymystä ajatellen. Tuon Nokia uutisen myötä unohtuu kaikki vakausrahastoa koskevat jutut ja keskustelut.

Olli Pusa

Toki nykyään Nokian hallinnossa on sellasia henkilöitä, jotka mahdollisesti ovat Kataisen kummisetiä. Mutta yksi tapaus ei tee vielä Nokiasta syyllistä. Nokialla on aidosti kauhea kriisi.

Jouko Piho

Olli Pusa kirjoitti: "Jos media leimaantuu vallan puudeliksi, se on sille tuhoisaa. Sehän väittää olevansa vallan vahtikoira.

Ja tuomioistuinlaitokselle tuollainen epäilyskin on tuhoisa. Äkkiä syntyisi tarve vaihtaa miehitystä."

Media on ollut jo pitkään vallan puudeli ja oikeuslaitos on samoilla linjoilla poliittisen vallan kanssa, koska Suomen johtavat ihmiset ovat hyvä veli-systeemin ja vapaamuurariveljeyden kautta samassa veneessä, jota ei keikuteta. Lisäksi Suomen johtavat henkilöt käyvät vuosittain saamassa ohjeita salatulta Bilderberg-kokoukselta, jonka päätöksistä ei puhuta julkisuuteen, mutta ne näkyvät maailmassa seuraavien vuosien tapahtumissa.

Eli peräänkuulutettu vallan kolmijako ei toimi Suomessa. Kaikki ovat samassa valheen liemessä mukana.

Tämä vallan väärinkäytön järjestelmä tulee purkaa.

Mikä olisi oikea keino?

Olli Pusa

Suomessa on tapana, että on kaksi erilaista keskusteluareenaa. On virallinen maailma, jossa puhutaan vastuullisuudesta, rehellisyydestä, vallan kolmijaosta ym. hienouksista.

Ja sitten on mutapainisarja, joka on piilossa. Siellä kähmitään, suojellaan hyviä veliä ja siskoja, siellä rehellisyys ja vallan kolmijako ovat lähinnä huumoripläjäyksiä.

Mutta esitin muutan havainnon, joista voi päätyä myös aika karmivaan lopputulokseen. Ja pyysin muita täydentämään listaa.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Tossa vähän viime vuoden puolelta otosta. Mikähän sitä Juttaa hymyilyttähttp://euroetana.blogspot.fi/2011/07/sopimus-euroopan-vakausmekanismista.htmlä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Sitten finaali eli tapaus Halla-Aho. Korkein oikeus antaa hänen jutussaan tuomion julki 8.6.2012. Samanaikaisesti euroalueen kriisistä spekuloidaan valtavasti. Odotetaan ilmoitusta Espanjan tukihakemuksesta, joka tulee seuraavana päivänä eli 9.6.2012. Ajankohta osuu täydellisesti päällekäin kriisin käsittelyn kanssa."

Siinähän sitä on sattumaa kerrakseen. Taitaa hämärtyä tuo todellisuudentaju täällä blogistanissa. Vaikka asiasta höyryttiinkin täysin rinnoin täällä, niin useimmat tässä maassa eivät korvaansa lotkauttaneet. Homma oli muutenkin jo autuaasti unohtumassa, kunnes Halla-aho itse tiedotteellaan 11.6. täysin tietoisesti sohaisi muurahaispesää. Ilman sitä yhtä virkettä voi olla, että juuri kukaan ei olisi vaatinut hänen eroaan. Että se siitä kohusta. Itse aiheutettua päänsärkyä.

Jarmo Makkonen

"kunnes Halla-aho itse tiedotteellaan 11.6. täysin tietoisesti sohaisi muurahaispesää."

Mitä "muurahaispesää" Halla-aho tietoisesti sohaisi? Voisiko ajatella että kärpäsestä on tehty härkänen tämän "muurahaispesän" hallinnoimalla mediarummutuksella? Miten voidaan nostaa samanlaiseen mediamyllytykseen perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen rooli koska on toiminut vallan kolmijako-opin arvostelijana useampia kertoja törkeämmin kuin Halla-aho konsanaan?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En ottanut kantaa Koskisen touhuihin, en myöskään Vanhasen lautakasaan tai Hakkaraisen hopeisiin. Pelkästään salaliittoon ja Halla-ahon rooliin siinä. Mielestäni Halla-aho ei koskaan kirjoita mitään, mitä hän ei olisi harkinnut.
Myös lipsahdukset ovat nähdäkseni harkittuja. Mutta sen tavan huono puoli on, että ns. luottamus on jo aikoja sitten mennyttä. Mikä toisaalta on poliittisen toimijan ainoa pääoma. Siinä ei riitä pelkkä samoin ajattelijoiden luottamus, jota myös uskoksi kutsutaan.

Olli Pusa

Eduskunnassa kyse oli poliittisesta pelistä. Minä yritin kiinnittää huomiota siihen, että oikeuslaitoksen ja median toiminnassa voi löytää piirteitä, jotka eivät sovi vallan kolmijako-oppiin eikä siihen käsitykseeen, että media on riippumaton vallan vahtikoira.

Olli Pusa

Ei keskustelu Halla-Ahon tuomiosta mihinkään ollut loppunut. Persut ilmoittavat, etteivät he tee asialle mitään, muualla mietittiin starategioita. On varmaan totta, että omalla kommentillaan Halla-Aho tarjosi eväitä vastustajilleen. Ilman sitä asian käsittely olisi edennyt erilaisen käsikirjoituksen mukaan. Mutta se ei poista sitä, että tuo luu heitettiin kaluttavaksi silloin, kun jo tiedettiin Espanjan tukipaketista ja siitä, millaisen kohun se tulee aiheuttamaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, miten sen nyt ottaa. En ole 60 vuoteen juuri lukenut noita laatulehtiä kuten Ilta-Sanomia tai Iltalehteä paitsi lentokoneessa kotimaahan palatessa tai pizzeriassa pizzaa odottaessani. Joten joudun tyytymään Stadin Pravdaan kuten te älyköt leikkisästi sanotte.

Lauantaina KKO:n tuomio pääkirjoituksessa ja ennusteet Espanjan luisusta kohti tukea pääuutisena. Sunnuntaina pääuutinen Espanjan lainapyyntö mutta muuten sitten enemmän Keskustan puheenjohtajavalintaa. Keskustan puoluekokouksen ajankohta oli luultavasti päätetty ennen kuin oli tietoa tarkasta ajankohdasta, milloin Espanaja pyytää tukea.

Maanantaina taloussivulla Euroopan velkakriisistä. Tiistaina hiukan ihmeteltiin Halla-ahon selittelyjä mutta taloussivulla oli taas lähes sivu velkakriisistä. Keskiviikkona sitten Halla-aho oli taas pääuusissivulla mutta jos se nyt ei ollut itse kaivettu kuoppa niin mikä sitten? Kai sitä nyt turpiinsa saa, jos ehdoin tahdoin sitä pyytää.

Torstaina taas normikuviot eurokriisistä ja välikysymyksestä. Ja tietysti siitä, että Halla-aho syytti ajojahdista. Pimittääkö se asia olisi pitänyt? Tämä perjantaihan olikin sitten Nokia-päivä.

Joten vaikea minusta tuosta mitään suurta salaliittoa on kaivaa. Eiköhän suurin osa kansanedustajista ja muista poliittisista toimijoistakin keskittynyt enemmän normaaliin työhönsä kuin Halla-ahoon. Jos eivät salaliittoilijatkaan parempaan pysty, niin huonompi heille. Mutta nämä blogipalstathan kylläkin ovat olleet täynnä Halla-ahoa. Suurin osa hänen syyttömyytensä ja tiedotteensa selittelyä. Minusta. Joten kuka sitä asiaa on pitänyt ylimpänä esillä?

Tuohon toiseen kommenttiin. Tottahan toki tämä erotusjupakka oli myös poliittista peliä. Mutta ei se mitään pasianssia ollut.

Olli Pusa

Tuo ei tainnut olla kattava kuvaus mediasta.Kriittistä Suomessa ei välttämättä ollut Espanjan ilmoitus sinänsä vaan tukien käsittely eduskunnassa muutama päivä myöhemmin. Mutta joka tapauksessa esitetyn olettamuksen kannalta sillä ei ole mitään siinä suhteessa, että taas kerran oikeuslaitoksen ulostulo osui tällaiseen käännekohtaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vähän vastaan taas pitkällä viiveellä, joten sikäli kanssani keskusteleminen on varmaan aika turhauttavaa. En minä kattavaksi mediakatsaustani väitäkään. Lööppien perusteella arvelen, että iltapäivälehdet ovat edelleen tuolla 'Varusmies syötti mummon sioille (kauraryynejä)' linjalla. Kieltämättä sellainen laatujournalismi puuttuu, joka selvittäisi asiakokonaisuuksia etukäteen ja tilanteen tultua tarjoiaisi uutisen lisäksi taustoja, mielellään jopa monipuolisesti. Hesari taitaa olla suunnilleen ainoita, joilla edes periaatteessa olisi resurssit sellaiseen toimintaan.

Sitten vielä tuohon salaliittoteoriaan. Tuomioistuimenhan pitää toimia sillä periaatteella, että virheelliselle syylliseksi tuomitsemiselle on vain erittäin pieni mahdollisuus. (Nollatodennäköisyyteen ei käytännössä aina liene mahdollisuutta.) Vastaavasti tuomioistuimelle on oikeutus silloin, jos sen uskottavuuteen kohdistuus vain erittäin pieni epäilys.

Jos uskomme todennäköisyyteen, että esittämäsi viisi sattumaa ovat todellisuudessa tahallisia, KKO:n tuomareille ei kai jää muuta mahdollisuutta kuin kaikkien yhdessä pyytää välittömästi eroa? Heidän osaltaan kai pienikin epäilys on raskauttavaa, vai? Kyseessä on instituutioon kohdistuva epäilys ja sitä ei edes tarvitse todistaa, epäilys riittää. Jos heidät sitten halutaan muuten vastuuseen salaliitosta, se on taas todistettava asia.

Vai mitä mieltä on Kämäräinen?

Olli Pusa

Pistetään paremmaksi ja vastataan pitemmällä viiveellä ;-) Kesälomakaudella on omat rytminsä.

"Tuomioistuimenhan pitää toimia sillä periaatteella, että virheelliselle syylliseksi tuomitsemiselle on vain erittäin pieni mahdollisuus. (Nollatodennäköisyyteen ei käytännössä aina liene mahdollisuutta.) Vastaavasti tuomioistuimelle on oikeutus silloin, jos sen uskottavuuteen kohdistuus vain erittäin pieni epäilys."

Enhän minäkään väitä, että esimerkiksi tiedän korkeimman oikeuden olleen osallisena poliittisessa pelissä. Mutta tuo sama askarrutti minuakin. Epäilyksen varjo on jo lentämässä oikeusllaitoksen päälle ja sekin on katastrofaalista sen toimintaedellytyksille. Sellaista ei vain saisi sattua. Ja kun vastaan tulee muunlaisiakin kummallisuuksia (esimerkiksi syyttäjät ja poliisit itsekseen työryhmässä miettimässä sananvapauden rajoja eli puhdasta fasismia), oikeuslaitoksen uskottavuus on kriisissä.

Jos merkittävä osakin kansalaisista menettää uskonsa oikeuslaitoksen asiallisuuteen ja neutraalisuuteen, mitä seurauksia siitä voikaan olla?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä tuomioistuinlaitoksenkin toiminnassa on kritisoimisen varaa, mutta aiheeseen liittyviä salaliittoblogeja lueskelen popcornipussin kanssa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Jarmo Makkonen

Itse luotan Halla-ahoon ja näen että hänen ulostulonsa ovat tarkkaan harkittuja ja vaikutukset ennakoitavissa myös muurahaispesässä. Itse et viitsinyt ottaa mitään kantaa vastaaviin huonoihin tapoihin Johannes Koskisen suhteen joten oletan että kannatat kaksoisstandardeja ja hyväksyt syrjinnän ideologian nimissä.

Olli Pusa

Tämän blogin pohdinnan fokus ei kuitenkaan ollut Halla-Ahossa, vaan korkeimman oikeuden ja median tominnassa ja siihen kohdistuvissa epäilyissä.

Jarmo Makkonen

Tarkoitatko ettei Johannes Koskinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana ole fokuksessa kun katsotaan median ja korkeimman oikeuden tehtäviä ja epäilyjä hyväveliverkostossa?

Olli Pusa

Olen yrittänyt keskittyä vain "sattumien" kuvaamiseen.

Toimituksen poiminnat