OlliPusa

Työeläkeyhtiöiden hallinnon näennäisuudistukset

Kohu työeläkeyhtiöiden ja niiden asiakasyritysten johdon istumisesta vuorollaan toistensa hallituksissa, ei tunnu laantuvan. Tuon sisäpiirikytköksen tuottamat kaupat kaverien kanssa
herättävät pahennusta. Tilanne alkaa muistuttaa sitä kohua, joka syntyi joidenkin liikemiesten epämääräisestä poliitikkojen rahoittamisesta. Tuohon kohuun vastattiin heittämällä julkisesti kaluttavaksi muutama toimija ja muotoilemalla hieman uudella tavalla vaalirahoituslakia. Tuosta uudistuksesta jäi kuva, että se tehtiin vain mielialojen rauhoittamiseksi. Mikään ei
todellisuudessa muuttunut.

Kohu eläkeyhtiöiden ympärillä vaatinee myös jotakin kosmeettisia rauhoitteluelementtejä. Finnairin toimitusjohtaja Vehviläinen ilmoitti jäävänsä pois Ilmarisen hallintoneuvostosta. Ilmarisen hallituksessa ollut Osuuspankkiryhmän pääjohtaja Karhinen ilmoitti myös jäävänsä pois Ilmarisen hallituksesta ja ehdotti, että tilalle tulee juuri eläkkeelle jäänyt hänen pitkäaikainen työtoverinsa Heikki Vitie. Ehkä Karhinen ei sittenkään ole oikeasti luopumassa vallankäytöstä? Mutta mitä muuta uudistuksia on tulossa?

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi 9.3, että se aikoo uusia työeläkelaitosten johdon
lähipiirikauppoja koskevat ohjeet. Kaupoista pitää jatkossa päättää työeläkelaitoksen hallituksessa ja niistä pitää raportoida Finanssivalvonnalle. Mielenkiintoista on, että Finanssivalvonnan johtokunnan jäsenenä oli 2009-2011 Varman entinen toimitusjohtaja Paavo Pitkänen. Joko hän ei tiennyt Varman lähipiirikaupoista itsensä kanssa tai sitten unohti kertoa asiasta Finanssivalvonnassa. Pitkäsen kauden jälkeen Finanssivalvonnan johtokunnassa on istunut Ilmarisen entinen varatoimitusjohtaja Jaakko Tuomikoski. Hänkin on ollut tietämätön Ilmarisen lähipiirikaupoista itsensä kanssa tai on unohtanut kertoa asiasta Finanssivalvonnassa? Vaikka Tuomikoski on ollut Vehviläisen asuntokauppojen aikaan Ilmarisen varatoimitusjohtaja, ilmeisesti hän ei myöskään ole tiennyt mitään noista kaupoista.? Kaikkiaan kuulostaa sopivalta henkilöltä valvomaan työeläkeyhtiöitä.

Asioiden korjaustoimien uskottavuus häviää siinä, kun kaalimaan vartijoina olleet pukit
alkavat kaalinriekaleet suussaan selvittää, kuka kävi syömässä heidän vartioimansa kaalit? Asian uskottavuutta syö erityisesti se, jos asioita selvittämässä ja korjaustoimia suunnittelemassa ovat samat tahot kuin jotka ovat ongelmat luoneetkin. Ja juuri siitä tuntuu olevan kysymys. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan valmistelua tehdään tiiviissä yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa. Eli samat tahot, jotka ovat luoneet kohua aiheuttaneen hyvävelikähminnän työeläkevaroilla, aikovat kehittää toimintaa paremmin julkisuutta kestäväksi?

Ministeri Paula Risikko kertoi muutama päivä sitten panevansa sääntömuutoksen valmisteille. Risikon valtiosihteeri Vesa Rantahalvari väitti Hesarissa, että hanke ei ole
saanut kimmoketta Ilmarisen ja Vehviläisen kohukaupoista. Rantahalvarin mukaan työeläkelaitosten hallinnon uusimisesta on maininta hallitusohjelmassa. Todellakin hallitusohjelmasta löytyy seuraavanlainen lause:

”Työeläkelaitosten hyvän hallinnon periaatteita kehitetään.”

Eipä olisi äkkinäinen arvannut, että tuo lause tarkoittaisi työeläkeyhtiöiden lähipiirikauppojen käsittelemistä työeläkeyhtiön hallituksissa ja raportointivelvollisuutta Finanssivalvonnalle. Hämmästyttävän kaukonäköisiä ovat hallitusohjelman kirjoittajat olleet tai sitten heillä on
ollut sisäpiiritietoa työeläkeyhtiöiden lähipiirikaupoista hallitusohjelmaa laadittaessa. Noinhan asian on täytynyt peruslinjaltaan olla, koska nyt ei ole tapahtunut mitään suurta linjamuutosta

"Nyt toimeksiantoja on hieman täsmennetty", Rantahalvari sanoi STT:lle.

Tässä yhteydessä ei siis esimerkiksi aseteta kyseenalaiseksi sitä, mitä yritysjohtajat tekevät Varman ja Ilmarisen hallituksissa leikkimässä Suomen omistajia? Ja vieläkin enemmän voi kysyä, mitä siellä tekevät valtion omistamien yhtiöiden johtajat, jotka pohjimmiltaan ovat valtion renkejä. Lähtökohtaisesti hehän eivät voi työeläkeyhtiön hallituksessa ajaa oman yhtiönsä etua, sehän olisi laitontakin. Toisaalta mitä annettavaa heillä on yhtiöille, joiden
päätoimiala on eläkebyrokratian hoitaminen ja siihen liittyvä eläkepolitiikan kehittäminen ja eläkevarojen sijoittaminen? Sehän ei liene monenkaan Varman tai Ilmarisen hallinnossa istuvan osaamisaluetta? Jos pitää rajata pois oman yrityksen edun ajaminen ja asiantuntemus työeläkeyhtiön asioissa, mitä jää? Oman henkilökohtaisen edun ajaminen?

Toisaalta samat kysymykset voi esittää työeläkeyhtiöiden johtajille? Mitä he tekevät eri yhtiöiden hallinnossa? Työeläkeyhtiön asioiden ajaminenosakeyhtiössä on laitonta ja eläkejohtajien asiantuntemus tuskin riittää moneenkaan yhtiöön? Onko siis syynä oma henkilökohtainen etu?

Työeläkeyhtiöiden ympärille muotoutuneessa yritysjohtajaringissä on yksi yhteinen piirre. Lähes kaikki omaavat jonkinlaisen merkittävänkin aseman EK:n hallinnossa. Toisaalta Risikon ja Rantahalvarin linjausten mukaan siis EK tulee olemaan keskeisessä asemassa valmisteltaessa uusia pelisääntöjä. Edelleen asiaa hämmentää se, että ennen valtiosihteeriksi ryhtymistään Rantahalvari oli EK:n lobbari, joka aktiivisesti julkisuudessakin puolusti esimerkiksi eläkesäätiöiden hävittämistä edistäviä lakeja. Niillä edistettiin nyt kauhistellun hyvä veli verkoston luontia. Ja nyt Rantahalvari on siis STM:n valtiosihteerinä valmistelemassa ”uudistuksia”. Mikä kuvaisi tässä parhaiten Paula Risikon roolia?

Lisää asian taustoista Renkien kaappauksessa  www.pusa.fi    

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kiitos kirjoituksesta ja kiitos kirjasta.

Ei muuten ole noilla eläkevakuutusyhtiöitten pomoilla ja niiden kavereilla helppoa, kun pitää kirjoittamastasi hyvä-parempi-parasveli-järjestelmästä vielä jotenkin päätellä, kenelle kumartaa ja kenelle pyllistää. Minä en ymmärtänyt puoliakaan. Mutta sillähän nämä toimivat, juuri sillä ettei kukaan voi tajuta tuota sekasotkua kuin vain niiden pomot.
Ja arvon blogisti.

Olli Pusa

Ei arvon bogistikaan tuosta ymmärrä, tyytyy kuvailemaan. Vastaavanlainen nokkimisjärjestelmä taisi aikoinaan olla aatelisto, joka muodosti omanlaisensa hyvä veli järjestelmän. Siinä kiivittiin aatelisarvojen painavuudelle, läänitysten suuruudella ym. Tässä kiivitään hallittavaksi annettujen yhtiöiden koolla ja saatujen bonusten määrällä.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Kirja oli hyvä. Hyvä on myös, että jaksat asiaan perehtyneenä pitää näitä velikulkien veivauksia ja kytköksiä esillä.

Kuvaavaa on, että valtamedia ei viitsi / jaksa / saa tonkia tätä tunkiota.

Olli Pusa

Valtamedia on ollut aika hiljaa. Toki esimerkiksi Vehviläisen asuntokaupat ovat tulleet julki hesarin Pietiläisen jutuista ja myös jotkin Iltalehden jutut ovat avanneet ovia. Mutta kovin hiljaista valtamediassa todella on.

Kalle Virtanen

Onneksi olen yrittäjä ja maksan eläkemaksuja minimityötuon mukaan, eli alle pari tonnia vuodessa. Odotan pelonsekaisin tuntein, että koska eläkemaksut pakotetaan maksamaan oikeiden tulojen perusteella. Ei ole motivaatiota maksaa ja lihottaa työeläkeyhtiöiden johtajia. Eläkettä en tule nostamaan ikinä.

Olli Pusa

Pitäisikö sanoa tässä jotakin lohduttacaa? Suomessa asiat ovat sentään paljon paremmin, kuin esimerkiksi Kreikassa ja Italiassa. Toki Suomenkin eläkejärjestelmä saadaan tehokkaasti kurjistettua, jos suuri osa sen rahoista tuhlataan tehottomuuteen, kähmimällä hoidettuihin sijoituksiin ym.

Eniten minua ihmetyttää se, että lukuisia ihmisiä raivostuttaa tämä kähmintäverkosto ja monet ovat aidosti huolissaan järjestelmästä. Ja silti ihmiset kiltisti äänestävät valtaan tyypit, jotka toimivat tämän kähminnän takuumiehet ja -naiset. Tolkulisesti ajattelevia ihmisiä on kaikissa puolueissa, mutta useissa isoissakin puolueissa heillä ei ole mitään sananvaltaa asioihin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, Kreikan defaultti tuossa nyt varmasti pyyhkäisi ihan kohtuullisesti eläkerahastoja. Mitä he saivat tilalle?

Lasketaanpa.

Velkahelpotusta osapuilleen 100 miljardia euroa. Maaliskuun 23. päivä tiedetään tarkemmin, tuleeko lisää. Silloin Kreikan asettama takaraja bondivaihtoon ulkomaisten lakien alla umpeutuu. Mahdollinen lisäys ei pitäisi silti olla montaa miljardia.

Euromaat maksavat vakausvälineestään 30 miljardia euroa lohdutusrahaa. Ihan hyvä juttu. Laitoksia, joilla oli "oikeasti" n. 20/100 arvoisia bondeja saavat tilalle 50/100 bondeja (joiden arvo kyllä varmasti laskee) sekä tuon lohdutusrahan. Kreikka ei tätä kuitenkaan maksa, joten se ei vaikuta heidän heinäntekoonsa.

Euromaat ja IMF velkaannuttavat näillä näkymin Kreikkaa 130 miljardilla.

Näillä näkymin Kreikan taakaksi tulee myös kaikenlaisia muita velkoja, joihin se on mennyt takaajaksi. Vaan nyt kun maa on maksukyvytön niin takaukset eivät ole enää valideja. Lisätaakkaa tulossa kymmeniä miljardeja, aina n. 80 miljardiin asti.

Pyörein luvuin Kreikan velkataakka siis lisääntyisi n. sadalla miljardilla eurolla. Melko hyvä diili siitä, että eläkevarat käytännössä mitätöityi? Ei siis mikään ihme, että Kreikka haluaa pysyä eurokerhossa. Näin hyviä diilejä tuskin saa mistään muualta.

Olli Pusa

Kreikassa eläkerahastot sulavat kriisin seurauksena. Mutta sen lisäksi siellä on vaikeuksissa lakisääteinenkin eläke, joka rahoitetaan verorahoilla. Tosiasiassa mekin maksamme Kreikka-tuessa noiden järjestelmien vajeita. Ja niiden tilanne on vieläkin kauheampi kuin Suomessa.

Olli Pusa

Aamun Hesari kertoo pääkirjoituksessaan, että Karhisen ero Ilmarisesta ei ollut kannanotto työeläkeyhtiöiden rooliin suomalaisessa talouselämässä. Varovaisesti lehti kuitenkin varoittelee hallinnollisista ongelmista, joita asiaan voi liittyä.

Toisaalla kerrotaan taas valtion omistajaohjeuksen johtajan Pekka Timosen hoidelleen salaisia välimiestehtäviä yritysten välisissä riidoissa ja on saanut niistä palkkion yrityksiltä. Vaikka olisi kuin virkamieslain mukaista, asia herättää varmasti kummastusta. Timosen rooli työeläkeyhtiöiden ja valtion omistajaohjaukse valtapelissä on niin keskeinen, että salailu herättää aina ihmetystä.

Jari Jakonen

Googlasin sanalla 'omistajaohjaus'. Googlen ensimmäinen vastaus oli: "Omistajaohjaus, www.valtionomistus.fi "

Klikkasin 'Yhteystiedot'. Sieltä löytyi omistajaohjaajan sähköposti: kirjaamo at vnk.fi.

Laiton meiliä menemään.

---

Moi,

Viittaan Olli Pusan "Työeläkeyhtiöiden hallinnon näennäisuudistukset" Uuden Suomen Puheenvuoroon 11.3.2012, http://ollipusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/100131-ty... ja kysyn omistajaohjauksesta vastaavalta seuraavaa:

1. Mitä yritysjohtajat tekevät Varman ja Ilmarisen hallituksissa? Mitä siellä tekevät valtion omistamien yhtiöiden johtajat? Lähtökohtaisesti hehän eivät voi työeläkeyhtiön hallituksessa ajaa oman yhtiönsä etua, koska se on laitonta.

2. Toisaalta mitä annettavaa yritysjohtajilla on yhtiöille, joiden päätoimiala on eläkebyrokratian hoitaminen ja siihen liittyvä eläkepolitiikan kehittäminen ja eläkevarojen sijoittaminen? Sehän ei liene monenkaan Varman tai Ilmarisen hallinnossa istuvan yritysjohtajan osaamisaluetta? Jos pitää rajata pois oman yrityksen edun ajaminen ja asiantuntemus työeläkeyhtiön asioissa, mitä jää? Oman henkilökohtaisen edun ajaminen?

3. Toisaalta samat kysymykset voi esittää työeläkeyhtiöiden johtajille. Mitä he tekevät eri yritysten hallinnossa? Työeläkeyhtiön asioiden ajaminen osakeyhtiössä on laitonta ja eläkejohtajien asiantuntemus tuskin riittää moneenkaan yhtiöön? Onko siis syynä oma henkilökohtainen etu?

4. Eikö asioiden korjaustoimien uskottavuus häviää siinä, kun kaalimaan vartijoina olleet pukit alkavat kaalinriekaleet suussaan selvittää, kuka kävi syömässä heidän vartioimansa kaalit?

Jari Jakonen
Helsinki

Olli Pusa

Mainiota. Kerro saamasi vastaus. Toki ei kannata odottaa siltä liikoja...

Olisi ollut mielenkiintoista, jos olisit saman tien suunnannut kysymykset suoraan omistajaohjausministeri Heidi Hautalalle. Saattaa käydä niinkin, ettei omistajaohjaus vaivaa ministeriä kysymyksilläsi. Ja ministeri on kuitenkin tässä asiassa suvereeni viraston päällikkö - jos haluaa olla.

Jari Jakonen

Toki kerron. Ja kiitos myös omasta puolestani eläkeasioidemme ajamisesta.
t. JJ

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minulla on vieläkin pallea kipeä eilisiltaisesta lukukokemuksesta koskien tätä kaalinriekalejuttua.

Olli Pusa

Olen pahoillani. Jos tuli pysyviä vaurioita, selvitä mahdollisuus työkyvyttömyyseläkkeeseen ;-)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pidetään pallean kipeystilaa ymmärrettävyysindikaattorina.

Jari Jakonen

Ensimmäinen väliaikatieto:

"Sähköpostiviestinne on vastaanotettu valtioneuvoston kirjaamossa. Ert e-postmeddelande har mottagitts av statsrådets registratorskontor. Your message has been delivered to the Registry of the Council of State."

Olli Pusa

Oliko allekirjoittajana valtioneuvoston roskapostisuodatin?

Olli Pusa

Suomen Kuvalehti kertoo kirjoituksessaan hyvä veli verkostojen pitkästä perinteestä. Ja siitä, että niille ei tapahdu koskaan mitään, vaikka kuinka kohkataan. Tehdään vähän kosmeettisia muutoksia ja kaikki jatkuu entisellään. Tuntuuko tutulta?

Ei hätää. Suomen Kuvalehti kertoo vielä, että lukuisat institutinaaliset sijoittajat ovat allekirjoittaneet YK:n kriteerit vastuullisesta sijoittamisesta. Viite artikkeliin tässä:

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/nurkanvaltaaja/hy...

Siis voimme olla luottavaisella mielellä tulevaisuuden suhteen. Suomessakin allekirjoittajia on, mm. Ilmarinen on allekirjoittanut ko. kriteerit. Siis onko niin, että kohu Ilmarisen ympärillä onkin aiheetonta? Vai onko tällaisten kriteerien allekirjoittaminen vain yksi tapa häivyttää ongelmaa näkyvistä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei nyt sentään ole Kreikan papereihin mennyt merkittäviä määriä, vaikka talousprofessori Puttonen antoikin aikanaan rohkaisevaa esimerkkiä.

Olli Pusa

Eiväthän kreikkalaisetkaan rahojaan muille lahjoita. Itse ne pistävät taskuunsa. Ja maksattavat velkansakin muilla.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Selkeät ohjeistukset todellisilla sanktioilla. Selkeät lait todellisislla sanktioilla. Avoimuus ja julkisuus. Tarpeeksi vittumaisia toimittajia, jotka kysyvät vaikeasti vastattavaa kysymystä vaikka maailman tappiin, kunnes siihen on vastattu. Leaks-tyyppiset sivustot. Jaettu vastuu, eli poistetaan syntipukkien käyttömahdollisuus. Tässä minun poliittista ohjelmaani.

Olli Pusa

Mainio ohjelma. Toimisi varmasti. Siksi eivät hallituksessa ja sen taustavoimissa sitä missään tapauksessa haluakaan toteuttaa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Puoluekirjan tai sidonnaisuuksien pitäisi olla arveluttavia asioita, jotka selvitetään perusteellisesti etukäteen ja ihminen jätetään sivuun jo nimitysvaiheessa tai viimeistään intressikonfliktin alaisissa päätöksissä.

Miksi Suomessa pelleillään ansioluetteloissa isolla listalla luottamustoimia - koska se on hiljainen signaali siitä, että ihminen on "tiimipelaaja" ja "näkee ison kuvion" ja "ymmärtää kaikkien osapuolien näkemykset". Arvostus pitäisi kääntää juuri päinvastoin.

Olli Pusa

Suomalainen puoluelaitos on oma kummajaisensa. Se on modifioitu kopio entisestä neuvostoliittolaisesta hallintokoneistosta. Siihenhän kuului, että puolue hallitsi kaikkea ja nimitti valtion ja muut virkamiehet. Suomessa samaa hoitaa muutama puolue yhdessä ja ne kilpailevat vaaleissa nimitysmandaateista.

Siksi tästä koneistosta ei kannata paljoa odottaa. Se jäi 1990-luvun lamassa hajottamatta, vaikka Neuvostoliitto hajosikin. Nyt sen isäntänä ja rahoittajana on tuo eläkeyhtiöiden ja työmarkkinajärjestöjen ympärille kehittynyt hyvä veli järjestelmä.

Heikki Ojala

aateli, kiipijät, pukit, kaalimaa. Samat kuviot toistuu vuosisatoja, joka järjestelmässä. Onkohan missään yritetty edes teoriassa edes keksiä järjestelmää jossa otettaisiin huomioon ihmisten, ihmisjoukkojen huonot taipumukset, tunnistettaisiin ne kunnolla, ja rajoitettaisiin niitä tietoisesti. Mihin luisutaan aina ajan mittaan ellei pidetä jöötä. Ehkä joskus oli vilpittömiä kristittyjä ja kommunisteja, mutta miten kävi. Etuoikeudet, sensuuri, väkivaltamonopoli - valta asioista nostetaan kansalaisten ulottumattomiin. Jotenkin en usko sellaisen idealismin saavan kannatusta kuitenkaan. Niin no USA:n perustuslaki taisi yrittää edes.

Olli Pusa

Olen samaa mieltä. Ihmisen perusluonne on sellainen kuin on. Vaikka jonkin hienon asian käynnistäisi vilpittömät ihmiset, sen luonne muuttuu kun se saa valtaa. Silloin se vetää puoleensä kaikenlaisia pelureita kuin raato kärpäsiä.

Ainoa tapa kontrolloida asiaa on se, että luodaan säännöt jotka tekevät kieroilun mahdollisimman vaikeaksi, sääntöjen noudattamista seurataan, asiat esitellään avoimesti julkisuudessa ja ihmiset reagoivat, kun poiketaan kaidalta polulta.

Nyt Suomessa on kaikki asiat aika huonolla tolalla. Säännöt ovat olemattomat, eikä niitä noudateta. Media on laiminlyönyt tehtävänsä ja poliitikotkin ovat sallineet pelaamisen ja asioiden pimittämisen. Ja myös meissä tavallisissa kansalaisissa on vikaa. Jupisemme itseksemme, mutta äänestämme jatkuvasti valtaan samat tyypit ja puolueet, jotka ovat meitä petkuttaneet. Olemme niin lojaaleja niin lojaaleja.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Sääntöjen noudattaminen ei olisi vaikeaa, mutta niiden sääntöjen noudattamisen valvonta on hankalaa. Täällä on liian pieni piiri, jotka tekevät näitä ns. kaikkia tärkeitä asioita, eli johtavat ja ovat osa valtakoneistoa. Ei osata jakaa tehtäviä ja löytää puolueettomia valvojia valvontaa tekemään. Sääntöjä on turha luoda, jos niitä valvovat samat tahot, jotka ovat valvottavina.

Olli Pusa

Kyllä Suomesta varmaan sen verran osaavia ihmisiä löytyisi, että voitaisiin rakentaa sellainen järjestelmä, jossa eri ihmisillä on omat roolinsa eikä epäterveitä kytköksiä synnÿ. Sellaista ei ole, koska sitä ei haluta. On helpompaa suhmuroida asioita. Ja onnistuu niin kauan kuin ihmiset sitä sietävät.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Toisaalta mitä annettavaa heillä on yhtiöille, joiden
päätoimiala on eläkebyrokratian hoitaminen ja siihen liittyvä eläkepolitiikan kehittäminen ja eläkevarojen sijoittaminen? Sehän ei liene monenkaan Varman tai Ilmarisen hallinnossa istuvan osaamisaluetta? Jos pitää rajata pois oman yrityksen edun ajaminen ja asiantuntemus työeläkeyhtiön asioissa, mitä jää? Oman henkilökohtaisen edun ajaminen?"

Kyllä, siinä olisi varsinaisia avainkysymyksiä monelle hyvä veli kerholaiselle jotka istuvat ristiin toistensa yhtiöissä. Täytyy kyllä kysyä samaa myös monelta ministeriltä. Mitä heillä on annettavaa valtioyhtiöiden hoidossa ja valvonnassa, kun ei edes valtion omia yksinkertaisiakaan päätöksiä tarvitse/osata noudattaa?

Täytyisikö Suomeen perustaa pysyvä, riippumaton ja korkeatasoinen ministerien valvontayksikkö, joka tarkistaisi noudatetaanko omia asetuksia ja lakeja?

Olli Pusa

Ministerien valvontayksikkö on olemassa. Se tunnetaan nimeltä eduskunta. Tasokuus on sitten oma kysymyksensä.

Useimmilla on annettavaa lähinnä itselleen ja kaverille vastineeksi saaduista palveluksista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tarkoitin kyllä ihan oikeesti tasokasta ryhmää, jolla olisi kokemusta myös oikeasta työstä ja hyvääkin parempi koulutus talouden kiemuroista:)

Olli Pusa

Kuka sen nimittäisi, kuka sitä valvoisi?

Jari Jakonen

12.3.2012 10:58 Lauri Syväjoki: "Niin no USA:n perustuslaki taisi yrittää edes."

Valtion perustuslain konseptin on luonut sveitsiläinen filosofi ja diplomaatti Emerich de Vattel vuoden 1758 teoksellaan 'Law of Nations or the Principles of Natural Law Applied to the Conduct and to the Affairs of Nations and of Sovereigns'.

Vattelin teos kului Amerikan valtion perustajaisien Thomas Jeffersonin, James Madisonin ja George Washingtonin käsissä, kun he ryhtyivät kirjoittamaan Yhdysvaltain Itsenäisyysjulistusta. The United States Declaration of Independence 1776 oli ensimmäinen julistus laatuaan ja tavattoman uudenaikainen, koska amerikkalaiset hylkäsivät oligarkkien harvainvallan, joka oli tavallista aristokraattisessa Euroopassa.

Aristokraattisen asenteen ja sen hallitseman maailman taaksensa jättäneet amerikkalaiset julistivat ihmiset syntymävapaiksi ja itsenäiseksi kasvamaan ja yrittämään. Yhdysvalloissa astuivat voimaan ihmisoikeudet kuten uskon- ja sananvapaus. Syntyperäiset etuoikeudet lakkautettiin ja ihmisistä tuli tasa-arvoisia lain edessä. Ensimmäistä kertaa maailmassamme toteutui se ajatus, että hallitus hallitsee hallittujen suostumuksella.

---

Amerikan ideaalissa oli vielä voimaa, kun Yhdysvaltojen 34 presidentti Franklin D. Roosevelt jyrisi virkaanastujaispuheessaan:

"...rulers of the exchange of mankind's goods have failed through their own stubbornness and their own incompetence, have admitted their failure, and have abdicated. Practices of the unscrupulous money changers stand indicted in the court of public opinion, rejected by the hearts and minds of men.

The money changers have fled from their high seats in the temple of our civilization. We may now restore that temple to the ancient truths. The measure of the restoration lies in the extent to which we apply social values more noble than mere monetary profit.

Recognition of the falsity of material wealth as the standard of success goes hand in hand with the abandonment of the false belief that public office and high political position are to be valued only by the standards of pride of place and personal profit; and there must be an end to a conduct in banking and in business which too often has given to a sacred trust the likeness of callous and selfish wrongdoing."

Roosevelt jatkoi:

"Restoration calls, however, not for changes in ethics alone. This Nation asks for action, and action now."

Eikä homma jäänyt tosiaan pelkäksi puheenparreksi vaan sitä äksönii riitti:

Roosevelt sulki kaikki maan pankit kunnes oli saanut uuden lainsäädännön läpiajetuksi. On March 9, Roosevelt sent to Congress the Emergency Banking Act. The act was passed and signed into law the same day. It provided for a system of reopening sound banks under Treasury supervision, with federal loans available if needed.
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Deal

Roosevelt ei siis arkaillut Amerikan ideaalista kumpuavaa käytännön voimaansa kun hän piirsi kansakuntansa yhteistä kuvaa Valkoisen talon takkatulen ääreltä lähettämällä "I welcome their hatred" terkkuja rahakeinottelijoille ja heidän seteliselkärankaisille liehittelijöilleen.

Roosevelt ryhtyi käytännön uusjakoon "We The People" liittovaltionsa ideaalinsa mukaisesti rakentamalla ja uusimalla mm. 2500 sairaalaa, 45000 koulua, 13000 puistoa ja leikkikenttää, 7800 siltaa, 700000 mailia teitä ja 1000 lentokenttää sekä palkkaamalla 50000 opettajaa, 3000 kirjailijaa ja lukuisia muita taiteen alojen edustajia liittovaltion FAP-taideprojektin puitteissa mukaan lukien Willem de Kooning ja Jackson Pollock.

---

Amerikan ideaali on ollut tavattoman käytännönläheinen. Maailman suurimman poliittisen blogin eli amerikkalaisen Daily Kosin jo kahdeksan vuotta kestäneen jäsenyyteni aikana olen siellä 'eläen' oppinut, että amerikkalaiset kantoivat Perustuslakinsa taskupainosta sydäntään vasten painettuna ja sen ylevä "We The People" ideaali kannatti ja antoi voimaa ja asennetta myös arjen askareisiin ja sen taisteluihin. Tästä voimasta kertovat myös monet hienot amerikkalaiset elokuvat, kuten ihanan Julia Robertsin tähdittämä Erin Brockovich leffa.

Amerikan perustajaisien rohkeus, kaukokatseisuus ja ylevyyden luoma henki kantoivat reilut 200 vuotta. Elämä on ollut uudella mantereella värikästä kaikkine kauheuksineen ja saavutuksineen. Ihmisiä ei ole holhottu vaan elämä sai kukkia kaikkine rosoineen. Naapuriapuun on turvauduttu viranomaisten sijasta.

Amerikan tarinan eräs keskeinen kulminaatiopiste tapahtui, kun Richard Nixon irrotti dollarin kullasta eli maasta 15. elokuuta 1971 ja päästi pullon hengen irti. Samalla lakkautettiin toisen maailmansodan jälkeinen Bretton Woods -niminen maailmanjärjestyksemme muoto.

Nykyinen presidentti Obama osasi ehdokasaikanaan taitavasti kosketella ja käsitellä puheissaan Amerikan perustaisien ideaaleja. Tätä vasten amerikkalaisille onkin ollut valtava pettymys, kun ilmeni, että myös Obama tanssii nykyisen raha-aristokratiamme pillin mukaan eikä ole saattanut näitä rahapiirejä millään tavalla edes etäisesti palvelemaan yhteistä järjestystämme.

Amerikassa ei ole tavattu kadehtia jonkun menestystä; päinvastoin he ovat olleet kansakuntansa sankareita. Mutta lähtökohtaista eri säännöillä pelaamista he eivät hyväksy. Kuten amerikkalaisen suosikkikolumnistini Glenn Greenwaldin uusimman kirjan nimi sen ilmaisee: "With Liberty and Justice for Some". Tätä kautta mielestäni selittyy myös Occupy Wall Street liikkeen synty Amerikassa.

t. JJ

Mikä Maailmaa Liikuttaa (Kuusela/Sjöstedt/Jakonen)
http://liikuttaa.ning.com/

Olli Pusa

Amerikkalaisessa yritysmaailmassa on kuitenkin paljonkin samanlaisia piirteitä, joissa yritysjohto kaappaa vallan omistajilta. Siellä he toimivat eri tavoilla, mutta perusasetelmassa on samaa pyrkimystä.

Anssi Luoma-aho

Hyvä Olli että jaksat pitää asiaa tapetilla. Kuten meillä on ollut aikaisemminkin puhetta, eläkeyhtiöt ovat merkittävin taloudellisen mahdin käyttäjä Suomessa. Tällä on kauaskantoisia vaikutuksia esimerkiksi osake- ja kiinteistömarkkinoille.

Pahinta tilanteessa on se, etteivät eläkeyhtiöiden kaltaiset kasvottoman rahan hallinnoitsijat pysty välttämään kiusausta oman edun tavoittelusta nyt nähdyllä tavalla. Siksi nykyisenlainen eläkejärjestelmä tulisikin purkaa ja siirtyä kohti henkilökohtaisesti hallinnoitua eläkejärjestelmää.

Olli Pusa

Liian suuri valta ja tosiasiallisen kontrollin puute ovat vaarallinen yhdistelmä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun tunnut tietävän eläkeyhtiöstä niin osaatko kertoa,että mitä hitto pankkien edustajia siellä tekee..TAI yritysten päällystöä?

Siis kun miettii ihan perusasiaa eläkeyhtiöstä niin ei siellä pitäisi todellakaan tälläisiä ihmisiä löytyä ainakaan minun mielestäni..

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Jos on mahdollista, niin tietysti kannattaa uida rahoittajan liivien sisään.
Mutta saako se olla näin pitkälle salittua kuin meillä, minusta ei tässämäärin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllä kai asian pitäisi olla niin,että työntekijöiden edustajat tms. kuuluisi olla vain ja ainoastaan päättämässä näistä..eikä suinkaan työnantajat päättämässä..

Mikäli työntekijät haluaa tukea jotakin niin sitten tukevat..omiahan on rahat.

Olli Pusa

Osuuspankki on Ilmarisesa, koska Ilmarinen käyttää sen kenttäorganisaatiota. Ja Sampo Varmassa, koska Varma käyttää Sammon organisaatiota. Työeläkeyhtiöiden tästä maksamien korvausten suuruudesta kohuttiin joitakin vuosia sitten, mutta niiden suuruus on salaisuus. Siksi on vaikea sanoa, ovatko ne niin paljon ylimitoitettuja kuin joskus julkisuudessa väitettiin.

Muu johto eläkeyhtiöiden hallituksissa, sitähän tässä on ihmetelty.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olin katsovinani,että Varmassa oli Nordean miehiä kolme.

Mutta,vaikka minun yritykseni käyttäisi Nordean palveluita,niin en kai sentään heidän miehiä ota hallitukseen istumaan.. Noista kuitenkin kaikki on yrityksiä.

Olli Pusa

Pitää paikkansa. Nordealla on edustus Varman hallituksessakin. Aikaisemmin Varman pankkikumppani oli Sampo, mutta kun se myytiin tanskalaisille, vakuutusyhtiö Sampo (eli Nallen Sampo) on hakeutunut kimppaan Nordean kanssa. Sampo-konsernin tj Stadigh on Varman hallituksessa Vuorian esimies ja Vuoria Stadighin esimies Sammon hallituksessa.

Toimituksen poiminnat